17/6/17

Η συμμαχία με Τελ Αβίβ για να μην καταλήξει σε μπούμερανγκ θα πρέπει να τεθεί σε στρατηγικές βάσεις

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιουνίου 2017. ΚΥΠΕ/ ΓΤΠ/Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ
 Της Ελένης Θεοχάρους
Θεωρούμε απαράδεκτη την διαρροή από κυβερνητικές πηγές της είδησης για την πραγματοποίηση κοινής στρατιωτικής άσκησης ειδικών δυνάμεων Κύπρου και Ισραήλ, παρότι τέτοια «μυστικά»  είναι παγκοίνως γνωστά. Το ζήτημα αναφύεται από την στιγμή που κάποιος τα ανακοινώνει για οιονδήποτε λόγο και συμφέρον και δέχεται επιθέσεις αναλόγως της ταυτότητας του.
Η άσκηση ήταν γνωστή στους σε πολλούς απλώς η είδηση δημοσιοποιήθηκε. Αν η διαρροή γινόταν από την αντιπολίτευση, η Κυβέρνηση θα είχε εξαποστείλει στο  εξώτερον πυρ τους διαρρεύσαντες την πληροφορία.

Παρά την αντίθεσή μας στην κατοχή Παλαιστινιακών εδαφών από τον Ισραήλ και την επίδειξη υπέρμετρης βίας από μέρους του κράτους αυτού εναντίον των ασυγκρίτως ανεπαρκέστερων στρατιωτικά Παλαιστινίων, (ακόμη και εναντίον αόπλων εθελοντών που προσπαθούν να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους, όπως η επίθεση κατά Κυπρίων στο πλοιάριο Dignity στις 29 Δεκεμβρίου του 2008), πιστεύουμε ότι, όπως έχει διαμορφωθεί το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό σκηνικό στην Εγγύς Ανατολή, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής, αν πραγματικά ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες των θαλασσών της και να επιλύσει σωστά το Κυπριακό.
Φυσικά στηρίζουμε τους Παλαιστινίους και για λόγους Αρχής και για λόγους Δικαίου, και με κάθε τρόπο και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, αλλά θέλουμε να θυμίσουμε ότι τις μεγαλύτερες σφαγές του Παλαιστινιακού λαού και τις μεγαλύτερες διώξεις διέπραξαν αραβικά κράτη, (μόνα ή με την συνεργασία των Ισραηλινών), τα οποία σήμερα συνεργάζονται στρατιωτικά και εμπορικά με τον Ισραήλ.  (Τελ-Αλ-Ζάαταρ, Σάμπρα, Σατίλα, Μαύρος Σεπτέμβρης κλπ.)
Όσον αφορά την άσκηση αυτή καθ’ εαυτή αν πραγματικά ασκούνται και Κύπριοι στρατιώτες τότε το όφελος είναι τεράστιο. Τονίζουμε ωστόσο ότι μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ δύο κρατών δεν μπορεί να οικοδομηθεί όταν οι νέοι στο ένα κράτος αγόγγυστα εκτελούν θητεία τριών και πλέον ετών και στο άλλο η θητεία θεωρείται μια αχρείαστη ταλαιπωρία μερικών μηνών. Όταν τα υλικά των ενόπλων δυνάμεων της ΚΔ είναι απηρχαιωμένα και όταν τα χρήματα του απλού πολίτη σε περιόδους κρίσης και μάλιστα από το υστέρημά του, αντί να πηγαίνουν προς την άμυνα, δαπανώνται για να καλυφθούν ελλείμματα από σπατάλες και παραγοντισμούς.
Και βεβαίως, η χαριστική βολή στην Εθνική Φρουρά ήρθε από τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να γίνει το πρόγραμμα με τους μισθωτούς στρατιώτες, λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Οι αξιωματικοί του σώματος κατήγγειλαν τα ανωτέρω και επιπλέον βεβαιώνουν ότι ο θεσμός έχει αποτύχει.
Η συμμαχία με το Ισραήλ για να μην καταλήξει σε μπούμερανγκ θα πρέπει να τεθεί σε στρατηγικές βάσεις. Αν εμείς  πραγματικά επιθυμούμε να επιλύσουμε δίκαια το Κυπριακό επιβάλλεται να υπάρξει συμμαχία με το Ισραήλ για την ασφάλεια, στην βάση κοινότητας συμφερόντων με την κατασκευή του αγωγού για το φυσικό αέριο από την Κύπρο προς την Κρήτη και από εκεί στην Ιταλία, γεγονός που δημιουργεί μια ευρύτερη συμμαχία οικονομικών και άλλων παραμέτρων,  στην οποία εμπλέκεται και η ΕΕ. Με μια τέτοια συμμαχική σχέση μπορεί να διασφαλισθεί η άμυνα του νησιού και αποτροπή της τουρκικής απειλής.
Εκτός και αν κάποιοι δεν επιθυμούν δύναμη αποτροπής. Αλλά αν όντως οι κυβερνώντες απεργάζονται αυτό το εναλλακτικό σενάριο, πολύ σωστά κάνουν. Απομένει να παραδεχθούν την παταγώδη αποτυχία της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής.
Εάν οι ασκήσεις με τους Ισραηλινούς κομάντος δεν είναι ενταγμένες σε μια συγκροτημένη στρατηγική, τότε, δικαίως θα ισχυριζόταν κάποιος ότι γίνονται αυτή την στιγμή για να εξυπηρετήσουν τις μιντιακές ανάγκες της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. Διότι, χωρίς δικές μας αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις ακόμη και οι συν-ασκούμενοι δεν θα μας παίρνουν στα σοβαρά και απλώς κάνουν αυτό που θέλουν: Εκπαιδεύουν τον στρατό τους σε συνθήκες συνάδουσες προς το φυσικό περιβάλλον των πέριξ χωρών.
Τώρα , για αυτούς που θέλουν να προσφέρουν την άμυνα της Κύπρου στην ισχυρή φίλη και σύμμαχο Τουρκία, δεν έχω τίποτε να πω.
*Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη

5 σχόλια:

  1. Ακόμα κι αν τους θυμήσετε, κα Θεοχάρους, την σφαγή 240.000 Κυπρίων από τους Εβραίους το 117 μ.χ., δεν νομίζω ότι θα ιδρώσει το αυτί κανενός Κυπρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Κωνσταντακόπουλε, με εκτίμηση, συμφωνώντας μαζί σας, ας τα επαναλάβω κι εγώ λίγο μπακαλίστικα, έτσι για να τα βγάλω από μέσα μου. Οι αναδρομές στο παρελθόν επιβάλλονται ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα μοιραία λάθη. Όταν φτάνεις στο σημείο να αναφωνείς "καλύτερα φακιόλι παρά τιάρα" σήμερα θα πρέπει να σε απασχολεί το πώς δεν θα ξαναπερπατήσεις τους δρόμους που σε έφεραν στο σταυροδρόμι να ξαναδιαλέξεις γκόμενο γιατί αν ξαναφτάσεις εκεί τότε δεν θα φταίει ο γκόμενος, ό,τι κι αν σου κάνει μετά. Δυστυχώς κάπου εκεί είμαστε πάλι σήμερα. Ας προσέξουμε λοιπόν γιατί κάποτε διαλέξαμε φακιόλι για να μας προστατέψει από την τιάρα και φόρεσε φακιόλι σχεδόν η ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη και η Ανατολία και δεν συνήλθαμε κι ίσως ούτε θα συνέλθουμε ποτέ από το λάθος που κάναμε τότε. Το 117 μ.Χ απολαμβάναμε την ρωμαϊκή μας ασφάλεια και ραστώνη αφού σαν ελληνισμός βάλαμε τις τύχες μας στα χέρια της συγκλήτου, του καπιτωλίου και άλλων ΞΕΝΩΝ θεσμών. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία. Από κει και πέρα το ποιός έσφαξε ποιον και πόσους έχει την ίδια φριχτή αλλά αδυσώπητη αλήθεια/αξία τού "μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται"! Προσοχή από παντού. Και κυρίως προσοχή σε σειρήνες που έρχονται από τους τρύπιους της ΜΙΤ, είτε πρόθυμους ηλίθιους είτε πρόθυμους πανέξυπνους (μιά άλλη ονομασία του προδότη που μου αρέσει να την αποδίδω περιφραστικά) που όλα τους βρωμάνε και όλα τους μυρίζουν και όλα είναι ύποπτα και βλέπουν εχθρούς του Γένους μόνο σε συγκεκριμμένο σημείο του ορίζοντος, πάμε πάλι σε φακιόλια και όλα τα ωραία...
      Ήγουν, δεν με ενδιαφέρει αν θα με πηδάει ρωμανίστας, φακιολίστας, τιαρίστας ή κιπαδίστας, αλλά πώς να ΜΗΝ ΞΑΝΑΦΤΑΣΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ επιβήτορα... Κάποιοι κάποτε είπαν "Ποτέ πιά"... Εμείς πότε θα το πούμε; Δεν περιγράφω άλλο βούρκωσα από την κατάντια μας...
      ΥΓ Ευτυχώς βγαίνουν ακόμα και σήμερα εκτός από ΓΑΠ Μπαλαφάδες και άλλα βρύα και λειχήνες και άνθρωποι όπως η κα Θεοχάρους.

      Διαγραφή
    2. @ Γιώργος Νικ. Κωνσταντακόπουλος

      Και πολύ καλά θα κάνει. Ζούμε στα 2017 και δεν ξέρω τι νόημα έχουν αυτές οι ανοησίες.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητε Κριστιάν
    Εχουμε μια μοναδικά ;στα χρονικά ιστορική ευκαιρεία που ο σουλτάνος μας κανει δώρα μοναδικά και ανεπανάληπτα...ως προς τις διεθνείς μας σχεσεις και συμμαχίες..Αυτο το δώρο ομως εχει μια ημερομηνία λήξης ( που διαβλέπω οτι δεν ειναι μακριά)
    Ομως φοβάμαι τους δικούς μας σκιντζηδες και άρπα κόλλα δες της πολιτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Φυσικά στηρίζουμε τους Παλαιστινίους και για λόγους Αρχής και για λόγους Δικαίου, και με κάθε τρόπο και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε<

    Το ερώτημα, κ. Θοεχάρους, είναι πόσο στηρίζουν οι Παλαιστίνοι ΕΣΑΣ; Κάνανε ποτέ έστω μία διαμαρτυρία, μιαν αναφορά στα Κατεχόμενα; Ασφαλώς όχι, διότι πρόσκεινται στο κατακτητή ΣΑΣ, τον "ΑΤΤΙΛΑ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.