18/6/17

Φοβερό άρθρο Τούρκου αναλυτή - Το αποτυχημένο μεγάλο σχέδιο της Τουρκίας για τη Μέση Ανατολή

Το γεωπολιτικό υπόβαθρο της κρίσης του Κατάρ και της σύγκρουσης Ερντογάν-Σίσι

(Φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Τουρκίας)
Του Burak Bekdil
Η πολιορκία του Κατάρ στέλνει μηνύματα σε διάφορα μήκη κύματος, μερικά εκ των οποίων προς την Τουρκία. Δυστυχώς, ο Ερντογάν είναι υπερβολικά τυφλωμένος ιδεολογικά, για να αντιληφθεί ότι η Τουρκία στέκεται στη λάθος γωνία, στη λάθος στιγμή. Η Ντόχα μπορεί να μην είναι η ίδια, αφότου οι Άραβες του Κόλπου βρουν μια διέξοδο από την κρίση.
Ένα λιγότερο φιλικό προς την Τουρκία Κατάρ μπορεί να προκύψει.
Από πολλές απόψεις, η πρόσφατη κρίση μεταξύ του Κατάρ και του Κόλπου και άλλων μουσουλμάνων «φίλων» σηματοδότησε, μεταξύ άλλων, το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του «μεγάλου σχεδίου για τη Μέση Ανατολή» της Τουρκίας.
Για άλλη μια φορά, οι ηγέτες της Τουρκίας παγιδεύτηκαν στην ιδεολογική ρηχότητά τους, στοιχηματίζοντας σε κουτσό άλογο.
Πολύ σημαντικοί Τούρκοι με σκούρα κοστούμια, είδαν την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης ως μια χρυσή ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες τους. Στην Τυνησία, οι ισλαμιστές αδελφοί τους, το κόμμα Ennahdha, θα έρχονταν στην εξουσία και θα εξοστράκιζε τους «κοσμικούς απίστους». Ο επικεφαλής ιδεολόγος της Ennahdha, Rachid Gannouchi, ποτέ δεν έκρυψε το θαυμασμό του για τον κρυφό εξισλαμισμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω λαϊκής ψηφοφορίας. Ο Ερντογάν τύγχανε υποδοχής rock star, τη μία μετά την άλλη, κατά τις επισκέψεις του στη Βηρυτό και την Αίγυπτο.
Ωστόσο, απέτυχε να αντιληφθεί ότι η αφοσίωση των Λιβανέζων Μουσουλμάνων σε αυτόν, ήταν απλώς ένας έπαινος για το ειλικρινές μίσος του για το Ισραήλ.
Επίσης, δεν κατάφερε να προβλέψει τη στροφή των πολιτικών γεγονότων στην Αίγυπτο, επενδύοντας όλο το πολιτικο του κεφάλαιο στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Στο Ιράκ, υπολόγισε ότι με λίγη δυτική υποστήριξη θα μπορούσε να θέσει τέρμα στη σιιτική εξουσία της Βαγδάτης και να οικοδομήσει στη θέση της ένα σουνιτικό καθεστώς. Στη Γάζα, η Χαμάς ήταν και εξακολουθεί να είναι ο ιδεολογικός συγγενής του Ερντογάν.
Στη Συρία, ο μη Σουνίτης [Nusayri] πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελεί την χειρότερη τοπική νέμεση του Ερντογάν. Η προσδοκία του Ερντογάν, όπως φαίνεται, ήταν ότι ο Άσαντ θα ανατραπεί και θα αντικατασταθεί από έναν συνασπισμό σουνιτών τζιχάντιστών. Τελικά, μια σουνιτική ζώνη στη Μέση Ανατολή θα διαμορφωνόταν, πλήρως υποταγμένη στην αναδυόμενη τουρκική αυτοκρατορία και στον αναδυόμενο χαλίφη της, τον Ερντογάν. Αυτός ήταν ο μεγάλος σχεδιασμός του Ερντογάν για την περιοχή. Το Κατάρ δεν ήταν απλώς το «λιπαντικό» της εύθραυστης οικονομίας της Τουρκίας, αλλά και ο βασικός ιδεολογικός...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news
  • Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν.
  • O Στέργιος Σεβαστιάν είναι υποστηρικτής του ανεξάρτητου πολιτικού κινήματος δέλτα
  • Μάθε για το δέλτα και γίνε κι εσύ υποστηρικτής ΕΔΩ

5 σχόλια:

  1. Η αποτυχία κάποιων σχεδίων σε ορισμένα κράτη δεν σημαίνει αναγκαστικά και πολλά τραγικά πράγματα για αυτά. Για παράδειγμα η Τουρκία θα έπρεπε να είναι διαλυμμένη εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια με τις λάθος επιλογές της (;), κατά την άποψή (ευσεβή πόθο καλύτερα διάφορων αναλυτών και χιλιάδων χιλιάδων αναγνωστών) αλλά παρ' όλ' αυτά στέκεται κρατάει το έδαφος και το παλεύει. Για άλλες χώρες λάθος επιλογές σημαίνει αφανισμός. Για την Ελλάδα δεν ξέρω κάτι... για χώρες μιλάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Δυστυχώς, ο Ερντογάν είναι υπερβολικά τυφλωμένος ιδεολογικά, για να αντιληφθεί ότι η Τουρκία στέκεται στη λάθος ....

    Εαν δεχθουμε ως βαςη συζήτησης οτι οι ελληνοτουρκικες σχεσεις ανέκαθεν διέπονται με σχεσεις αντιπαλότητας τοτε για εμας το Εασχηματιζεται σε ευτυχώς...και το δυστυχως ,ιςως να ειναι η μετα αυτον εποχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Jew-Hating Turkish President ‘Mas-Kom-Ya’ Erdogan Extols Hitler’s Presidency

    http://www.breitbart.com/national-security/2016/01/04/jew-hating-turkish-president-mas-kom-ya-erdogan-extols-hitlers-presidency/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. For example, Erdogan’s religiously-inspired Jew-hatred did not pass unnoticed by Gabby Levy, an Israeli ambassador to Turkey, as recorded in a WikiLeaks cable from October, 2009, sent by the US embassy in Ankara, Turkey. Levy’s views were validated by US ambassador James Jeffrey in “C O N F I D E N T I A L ANKARA 001549. SUBJECT: ISRAELI AMBASSADOR TRACES HIS PROBLEMS TO ERDOGAN. REF: ANKARA 1532. Classified By: AMB James F. Jeffrey.” Here are relevant extracts from Ambassador’s Jeffrey’s 2009 cable:

    Levy dismissed political calculation as a motivator for Erdogan’s hostility, arguing the prime minister’s party had not gained a single point in the polls from his bashing of Israel. Instead, Levy attributed Erdogan’s harshness to deep-seated emotion: “He’s a fundamentalist. He hates us religiously and his hatred is spreading.” [US ambassador Jeffrey’s observations] Our discussions with contacts both inside and outside of the Turkish government on Turkey’s deteriorating relations with Israel tend to confirm Levy’s thesis that Erdogan simply hates Israel. xxxxx discusses contributing reasons for Erdogan’s tilt on Iran/Middle East issues, but antipathy towards Israel is a factor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.