10/6/17

Άρχισαν τα δύσκολα για τους Κούρδους στη Συρία - Δέχτηκαν πυρά από Ρώσους και Σύριους

Φαίνεται ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους Κούρδους της Συρίας. Ενώ μέχρι τώρα είχαν καταφέρει να ασκούν μια επιτυχή διπλωματία και να διατηρούν καλές και λειτουργικές σχέσεις μα όλους τους εμπλεκομένους στα μέτωπα της Συρίας, πλην Ι.Κ., τώρα φαίνεται ότι τα πράγματα δυσκολεύουν και γίνονται εξαιρετικά σοβαρά.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που προκύπτει από ένα ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι Κούρδοι να τα "σπάσουν" με κάποια πλευρά, πριν αναφερθούμε στις σημερινές συμπλοκές, μεταξύ Κούρδων και Αμερικανών από τη μια πλευρά και Συρίων και Ρώσων από την άλλη, να σημειώσουμε ότι το Καντόνι του Αφρίν το προστατεύουν από μια ενδεχόμενη εισβολή τουρκικών στρατευμάτων οι Ρώσοι, με τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις που σταθμεύουν εκεί συνεργαζόμενα με τους Κούρδους και τα υπόλοιπα εδάφη που κατέχουν οι Κούρδοι τα προστατεύουν οι ΗΠΑ.
Σήμερα λοιπόν και ενώ είναι σε εξέλιξη η προέλαση των μονάδων του στρατού της Συρίας από το Χαλέπι προς ανατολάς, αφού εκδίωξαν τους τρομοκράτες του Ι.Κ. στις περιοχές νοτίως του ρου του Ευφράτη, συναντήθηκαν με τμήματα των Κούρδων, που ελέγχουν την περιοχή του φράγματος, της πόλης και της αεροπορικής βάσης Τάμπκα.
Εκεί αναφέρονται συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και μονάδων του στρατού της Συρίας, καθώς και αεροπορικές επιδρομές μαχητικών αεροσκαφών της Ρωσίας ή της Συρίας εναντίον Κούρδων και μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ εναντίον τημάτων του στρατού της Συρίας.
Τα γεγονότα αυτά είναι δυσάρεστα για τους Κούρδους και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες μέρες, ενώ είναι σε εξέλιξη η τελική φάση της επιχείρησης απελευθέρωσης της Ράκας.


5 σχόλια:

  1. Κανεις δεν ξερει ποιος πολεμα ποιον... Δεν ξερω εαν εχει ξαναγινει ποτε τετοιος μπλεγμενος πολεμος σε ολοκληρη την ιστορια της ανθρωπότητας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τό Ισραήλ κερδίζει, γιατί μὲχρι στιγμής άν και εμπόλεμοι ΕΝΑΝΤΙΟΝ τού Συριακού Κράτους δέν έχουν απώλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντιθέτως, Ρωμιός, νομίζω ότι σιγά σιγά ξεκαθαρίζουν τα στρατόπεδα, ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία, ό,τι και αν γίνει, θα είναι απέναντι από τους Κούρδους της Συρίας: Στο ένα στρατόπεδο, το φιλοαμερικανικό, έχουμε ΗΠΑ, Σ. Αραβία, Ισραήλ, Ιορδανία, Αλ Κάιντα (ασχέτως εάν το τελευταίο δεν θέλουν να το πολύ-ξέρουν οι ΗΠΑ). Στο άλλο στρατόπεδο, το φιλορωσικό, έχουμε Ρωσία, επίσημη Συρία (Άσαντ), Τουρκία, Ιράν, Χεζμπολά. Στο ένα στρατόπεδο στοίχημα είναι η δημιουργία του σιιτικού τόξου από τη Μεσόγειο στο Ιράν, στο άλλο στρατόπεδο στοίχημα είναι η αποτροπή του σιιτικού τόξου. Για αυτό έγιναν όλα, για το εμπόριο φυσικού αερίου.

    Ο Τραμπ θέλει να ελέγξει το φυσικό αέριο του Κατάρ και να θέλει ταυτόχρονα να απομονώσει το Ιράν για τους ίδιους λόγους. Όλα γίνονται για τον έλεγχο του φυσικού αερίου, του "καθαρού καυσίμου" των επομένων δεκαετιών και του μόνου που είναι συμβατό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (διότι σβήνει και ξαναανάβει γρήγορα, σε αντίθεση με το λιγνίτη και τον άνθρακα γενικότερα). Όποιος ελέγχει λοιπόν το φυσικό αέριο, ελέγχει την αγορά ενέργειας.

    Γύρω από όλα αυτά, οι μερικότερες επιδιώξεις, όπως η επιδίωξη της Τουρκίας να μην έχουμε κουρδικό κράτος φιλικό προς το PKK στην περιοχή, συγκαθορίζουν τις εξελίξεις.

    Με την ανοικτή εχθρότητα, πάντως, προς το Ιράν, που εγκαινίασε ο Τραμπ, αρχίζουν να αναδεικνύονται πιο ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές. Προηγουμένως νομίζω ότι ήταν πιο μπερδεμένα τα πράγματα, τώρα σιγά σιγά ξεκαθαρίζουν ποιος θα πάει με ποιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.