19/6/17

Πώς Κύριλλος και Μεθόδιος έβαλαν φωτιά στα Βαλκάνια


Μετά τον τσάρο Σαμουήλ, για την «ιδιοκτησία» του οποίου μαλώνουν οι Βούλγαροι και οι Σλάβοι της ΠΓΔΜ, ξέσπασε τώρα «ιερός» βαλκανικός πόλεμος... τίνος είναι οι εκ βυζαντινής Θεσσαλονίκης ορμώμενοι Αγιοι της Εκκλησίας, αδερφοί Κύριλλος και Μεθόδιος. Το κουμπί της «έκρηξης» πάτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα και αμέσως ήχησαν ρητορικοί κανονιοβολισμοί στη Σόφια, τα Σκόπια και την Αθήνα. Μάλιστα, η «αγία διαμάχη» έφτασε μέχρι και το Βερολίνο, με την καγκελάριο Μέρκελ να αφήνει για λίγο τις προεκλογικές και ευρωπαϊκές σκοτούρες της για να ασχοληθεί με τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο και να αποφανθεί, 1.000 και πλέον χρόνια μετά, σε ποιον ανήκουν οι δύο χριστιανικές προσωπικότητες, οι οποίες χάρισαν στους Σλάβους τη σημερινή γραφή τους.
Ολα άρχισαν με τη βράβευση, στα τέλη Μαΐου στη Μόσχα, του προέδρου της FYROM, Γκεόργκι Ιβάνοφ, από τον Πατριάρχη Κύριλλο. Παρασημοφορήθηκε, λέει, για τη συνεισφορά του στην ενότητα των ορθοδόξων λαών, την ώρα που στην ίδια τη χώρα του η ορθόδοξη εκκλησία είναι χωρισμένη στα δύο, με τους διαφωνούντες να διώκονται και να φυλακίζονται. Στην πραγματικότητα μόνο θρησκευτική σημασία δεν είχε το ταξίδι του Ιβάνοφ στη Μόσχα. Ηταν μια καλά μελετημένη κίνηση για να συναντηθεί ο Ιβάνοφ με τον Πούτιν, σε μια στιγμή κατά την οποία τα Σκόπια έβραζαν στην πολιτική κρίση, και να λάβει ρωσική πολιτική «ευλογία» στην εν εξελίξει αντιπαράθεση με τον νικητή των εκλογών Ζόραν Ζάεφ και τους δυτικούς συμμάχους του.

Για τη συνέχεια Kathimerini

3 σχόλια:

  1. Τι θα γίνει επιτέλους; Μας πήραν τα λεφτά, μας πήραν τα οικόπεδα, μας πήραν την αξιοπρέπεια, μας πήραν και τον ήλιο (με τον καιρό που έχει τελευταία), θα μας πάρουν και την ιστορία μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αἰσχρός ὁ τίτλος τοῦ δημοσιεύματος στήν Καθημερινή καί κακῶς ἐπαναλήφθηκε στό ἰστολόγιο. Χάσαμε δηλαδή τήν στοιχειώδη αἴσθηση σεβασμοῦ στούς ἁγίους Κύριλλο καί Μεθόδιο; Πῶς νά μή τους "διεκδικοῦν" ὕστερα οἱ Σλάβοι;
    ΥΓ Πραγματικά, νομίζω ὅτι ἡ μάνα τοῦ ἐνός ἦταν σλαβικῆς καταγωγῆς, καί ἄλλωστε γι'αὐτό καί ἐπελέγη ἀπό τόν Πατριάρχη Φώτιο - ὡς γνώστης τῆς σλαβικῆς γλώσσης τῆς ἐποχῆς του, ἀλλά, φυσικά, κυρίως ὡς Ὀρθόδοξος χριστιανός (-Ρωμαῖος, Ρωμηός, Ἕλληνας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.