18/6/17

Η κρίση του Κατάρ ανοίγει πύλες αντι-Tραμπισμού στην Τουρκία - Πώς θα αντιδράσουν Τραμπ και ΗΠΑ;

Η κρίση του Κατάρ ανοίγει πύλες αντι-Tραμπισμού στην Τουρκία

  • Οι ηγέτες των χωρών του Περσικού Κόλπου και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής GCC τον περασμένο Μάιο (φωτ.: EPA / Saudi Press Agency Handout / No sales)
Η εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν ούτε έκπληξη άλλα ούτε και δυσάρεστο γεγονός για τους ισλαμιστές στην Τουρκία. Αντίθετα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερέβαλαν εαυτόν για να συγχαρούν τον νεοεκλεγμένο Αμερικανό τους συνάδελφο. Η 22λεπτη συνάντηση Ερντογάν και Τραμπ, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα φιάσκο σε πολλά επίπεδα, παρουσιάστηκε ως η αρχή μιας στοργικής προσωπικής σχέσης. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας απέφυγαν τη χρήση αρνητικής γλώσσας κατά του Τραμπ. Ωστόσο, το ρεύμα αυτό αντιστράφηκε με την κρίση του Κατάρ.
Καθώς αρκετές αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η Αίγυπτος, έκοψαν διπλωματικούς δεσμούς με το Κατάρ, ο Ερντογάν αποφάσισε ότι η Τουρκία θα σταθεί δίπλα στο Κατάρ.
Τα φιλοκυβερνητικά τρολ κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το hashtag #TurkiyeKatarKardestir (Τουρκία και Κατάρ Είναι Αδέρφια).
Ενώ τα τρολ και οι εφημερίδες του AKP προσπαθούσαν να βρουν πώς θα αυξήσουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης στην ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων για την υπεράσπιση του Κατάρ, η κινητοποίησή τους μας παρέχει ενδείξεις για τα μελλοντικά σχέδια του Ερντογάν.
Ένα κρίσιμο κοινό σημείο στις ομιλίες του Ερντογάν, των φιλοκυβερνητικών αρθρογράφων και των τρολ των κοινωνικών δικτύων, είναι ότι αποφεύγουν να επικρίνουν άμεσα τη Σαουδική Αραβία. Αν παρακολουθήσετε την κρίση του Κατάρ, αποκλειστικά από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, ίσως να μην γνωρίζετε καν, ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο βασικός παίκτης σε όλο αυτό. Αντίθετα, σας κάνουν να πιστέψετε, ότι το πρόβλημα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες –και πιο συγκεκριμένα, ο Τραμπ.
Στην αρχή της κρίσης στο Κατάρ, ο στρατός των κρατικοδίαιτων τρολ και μέσων μαζικής ενημέρωσης, χαρακτήρισε αμέσως την κρίση ως αμερικανική επίθεση κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Οι πύλες του αντι-Τραμπισμού στην Τουρκία είναι πλέον ανοιχτές και τα χτυπήματα εναντίον του Αμερικανού προέδρου γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.
Όχι μόνο οι ισλαμιστές, αλλά και οι αριστερές ομάδες νιώθουν άνετα κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για όλα τα κακώς κείμενα στη Μέση Ανατολή. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα από τα μέσα ενημέρωσης:
Στις 6 Ιουνίου, τα tweets του Τραμπ, σχετικά με την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων Αραβικών κρατών να βάλουν στο στόχαστρο το Κατάρ, αναστάτωσαν τα τουρκικά social media. Η Milliyet αναφέρθηκε σε αυτά τα tweets σημειώνοντας πως «Τώρα αποκαλύπτεται ποιος πάτησε το κουμπί. Ο Τραμπ στόχευε στο Κατάρ.» 
Αρκετά παραδείγματα αντι-Τραμπικών δηλώσεων κυριάρχησαν στα μέσα ενημέρωσης στις 9 Ιουνίου. Για παράδειγμα, τίτλος από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Takvim λέει «Η σκανδαλώδης διακήρυξη του Τραμπ για το Κατάρ.» Η ιστορία συνεχίστηκε με αντιαμερικανικές δηλώσεις, όπως «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, γνωστές για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, συνεχίζουν τις διπρόσωπες διακηρύξεις τους.»

(Φωτ.: Saudi Press Agency)
Η Star Daily, της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι τώρα μέλος της κορυφαίας ομάδας λήψης αποφάσεων του AKP, είχε στην πρώτη της σελίδα τη διαβόητη φωτογραφία του Τραμπ με τον Σαουδάραβα βασιλιά και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι που κρατούν τη φωτιζόμενη υδρόγειο σφαίρα. Ο τίτλος έγραφε «Εμείς ραγίσαμε αυτό τον πλανήτη.» Και ο υπότιτλος έλεγε «Ο Ερντογάν έσπασε την πολιορκία του Κατάρ, μέσω εντατικής τηλεφωνικής διπλωματίας, αντιτιθέμενος στις κυρώσεις, με την υποδοχή του Ιρανού υπουργού, μέσω της νομοθεσίας για αποστολή στρατευμάτων στο Κατάρ και μέσω αποστολής επισιτιστικής βοήθειας.»
Ο Γιουσούφ Καπλάν, ένας προκλητικός αρθρογράφος της Yeni Safak, απαρίθμησε θεμελιώδεις στόχους των ΗΠΑ, όπως το να στρέψουν τους μουσουλμάνους, τον έναν εναντίον του άλλου, να διακόψουν την επικοινωνία μεταξύ διαφόρων ισλαμιστικών κινημάτων και να αντικαταστήσουν τα μουσουλμανικά κράτη με πόλεις-κράτη. Ο Καπλάν κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι για να υπερασπιστούμε το Ισλάμ, δεν μπορεί κανείς να μείνει σιωπηλός μπροστά στην επίθεση στο Κατάρ.
Στις 11 Ιουνίου, ο Φερχάτ Ουνλού, αρθρογράφος της Sabah Daily, τιτλοφορούσε το κομμάτι του «Ο χορός των σπαθιών του Τραμπ με το βαθύ κράτος».
Ο Ουνλού ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν το κίνημα Γκιουλέν και ότι ο νέος διευθυντής του FBI θα είναι φιλογκιουλενικός.
Ένας από τους εξέχοντες συγγραφείς της Yeni Akit ο Αλί Καραχασάνογλου, προέτρεψε την κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή παρείχε  οπλισμό στις κουρδικές ομάδες στη βόρεια Συρία. Το κομμάτι δημοσιεύτηκε σχεδόν ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την ενίσχυση των Κούρδων και λίγες μέρες μετά την κρίση του Κατάρ.

(Φωτ.: Halil Sağırkaya - Anadolu Agency)
Η Yeni Safak,  στις 14 Ιουνίου, αναφερόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «Ο Γκάνγκστερ ΗΠΑ.» Ο αρθρογράφος Ταμέρ Κορμάζ, αναφερόταν στον Τραμπ ως «εχθρό του Ισλάμ», και ο χαρακτηρισμός ήταν γραμμένος με έντονα γράμματα. Στις 6 Ιουνίου, ο ίδιος αρθρογράφος έγραψε ένα κομμάτι με τίτλο «Οι ΗΠΑ δεν είναι σύμμαχός μας, αλλά εχθρός μας,» και σε όλο το κείμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρονται ως «μηχανή τρόμου» με τη «σημαία των ΗΠΑ να συμβολίζει την τρομοκρατία.»  Αναφέρει χαρακτηριστικά «Πίσω από την γκιουλενική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, είναι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ.»
Υπήρχαν δεκάδες tweets, σχετικά με την πρόσκληση του Τραμπ στον εμίρη του Κατάρ ως στημένη ή ως παγίδα, συγχαίροντας τον εμίρη για την άρνησή του να πάει. Το κοινό θέμα σε όλες αυτές τις στήλες, αναφορές και δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων, ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο υπαίτιος όλων των προβλημάτων στον μουσουλμανικό κόσμο και ότι υποστηρίζει τον τρόμο και δεν είναι αξιόπιστη. Αρκετά tweets υποστήριξαν, ότι ο σκοπός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν να τερματίσουν την τρομοκρατία, αλλά να πάρουν χρήματα από το Κατάρ.
Γιατί η κρίση μεταξύ του Κατάρ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) παρουσιάζεται με τόσο έντονο τρόπο, ενώ οποιαδήποτε άμεση κριτική ή έστω αναφορά  στη Σαουδική Αραβία, παραλείπεται τόσο επιμελώς;
Ένας από τους λόγους, είναι η πιθανότητα ο Ερντογάν να αντιστρέψει την υπόσχεσή του, με τον γνωστό τρόπο, όπως έκανε και με άλλες υποθέσεις. Οποιονδήποτε αποκαλεί ο Ερντογάν αδελφό του, θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατραπεί σε απειλή –ο Φετουλάχ Γκιουλέν και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είναι εξαιρετικά παραδείγματα. Γνωρίζοντας καλά ότι οι Σαουδάραβες δεν θα ανεχτούν κάποιους μειωτικές και υποτιμητικές κατηγορίες, ο Ερντογάν –που θυμώνει με άνεση– προτρέπει τώρα τη Σαουδική Αραβία να ενεργήσει ως ο μεγάλος αδερφός. Προσπαθώντας και αποτυγχάνοντας πλήρως να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής, ο Ερντογάν παρέπεμψε την κρίση στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και του ζήτησε να ενεργήσει ως ειρηνοποιός, αναφερόμενος σε αυτόν ως τον «γέροντα του Κόλπου».

(Φωτ.: Reuters / Murad Sezer)
Ένας άλλος πιθανός λόγος είναι ότι οι Τούρκοι πραγματικά δεν γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των κρατών του ΣΣΚ. Για παράδειγμα, παρόλο που οι διαδηλώσεις απαγορεύονται σύμφωνα με το νόμο έκτακτης ανάγκης, μια ομάδα διαδηλωτών υπέρ του AKP, κατέβηκε στην πλατεία Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, με φωτεινές, κόκκινες σημαίες του Μπαχρέιν νομίζοντας πως ήταν του Κατάρ. Όμως η σημαία του Κατάρ είναι μπορντό και λευκή. Αν και η Τουρκία έχει αναπτύξει μάλλον πολύπλοκες σχέσεις με το Κατάρ, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, λόγω της έλλειψης διαφάνειας, η τουρκική κοινή γνώμη δεν γνωρίζει πώς τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία θέτουν προκλήσεις στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα, σταδιακά, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σκιαγραφούν το Κατάρ ως φίλο που στάθηκε δίπλα στον Ερντογάν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ενώ τα ΗΑΕ είναι πιθανό να είναι μία από τις δυνάμεις πίσω από την απόπειρα κατά του Ερντογάν. Ωστόσο, η Τουρκία αποφεύγει να στοχοποιήσει τους Σαουδάραβες.
Σε αυτό το σημείο, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζονται ως ο εύκολος στόχος. Με τα, ήδη εκρηκτικά, επίπεδα αντι-αμερικανισμού στην Τουρκία, δεν είναι δύσκολο να ρίξει κανείς όλη την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσελκύσει το κοινό. Η ενδιαφέρουσα παρατήρηση εδώ, είναι το πόσο γρήγορα μετακινήθηκαν οι φιλοκυβερνητικοί, από τα χειροκροτήματα και τους πανηγυρισμούς υπέρ του Τραμπ, στον αναθεματισμό του. Τα χτυπήματα εναντίον του Τραμπ θεωρoύνται πως θα στοιχίσουν λιγότερο, από την κριτική στον Σαουδάραβα βασιλιά.
Ωστόσο, το άγνωστο εδώ έχει να κάνει με τον Τραμπ: Θα ανεχθεί αυτό το αυξανόμενο τουρκικό μίσος και την άγρια ​​κριτική;
Πινάρ Τρέμπλεϊ
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν.

3 σχόλια:

  1. Κατά την αποψη μου ο πιθανότερος λογος είναι ότι ο σουλτάνος φοβαται το κλεισιμο του πακτωλου χρηματων που στελνει η Σ.Αραβια και κρατα υψηλα την τουρκικη οικονομια όπως επισης και την σωρεια των επενδυσεων.
    Μην ξεχναμε ότι η Σ.Αραβια 'εσπρωξε' τα 10 δις για να εξωφληθει και να φυγει το ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εν προκειμένω οξύνονται οι αντιθέσεις όλων, λαϊκά γίνανε μαλλιά κουβάρια,κι όπως λέει ένας σοφός, λαϊκός, "ένα λάθος δεν διορθώνεται με άλλο λάθος,γιατί θα είναι μεγαλύτερο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι το κουράζουμε; Παληά δουλειά. Θα μαλλιοτραβηχτούν και μετά πάρε μπόλικο από Κύπρο (αλήθεια τι πιλάλα έχουν οι ΑγγλοΑμερικάνοι για την "λύση" του Κυπριακού;) αρκετό από Αγαίο/Κρητικό ολίγην από Ιόνιο (ε τι, διαπιστωμένα κοιτάσματα, να μην ρουφήξει κάτι τις κι από κει ο σουλτάνος;) λίγο από μπαλάφα παπαριές δικαιολογίες και όλα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.