1/7/17

Γκάμπριελ: Υπερβολικές οι αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων

Ικανοποιημένος» για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία με στόχο την επίλυση του Κυπριακού δήλωσε την Παρασκευή στο Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Κρατώντας "μικρό καλάθι" σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες του από τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά τόνισε, πως «συνιστά πρόοδο μόνο και μόνο που πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, για τις οποίες πολύ καιρό επικρατούσε αβεβαιότητα».

Όχι στη λογική των "υπερβολικών" προϋποθέσεων

Αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά συνέστησε να μετριάσουν τις αξιώσεις τους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, σε συνέντευξη τύπου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών (VAP), ο κ. Γκάμπριελ επεσήμανε πως «καμία από τις δύο πλευρές δεν πρόκειται να επιβάλει υπερβολικές απαιτήσεις.» Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στις «υπερβολικές» αξιώσεις της τουρκοκυπριακή πλευράς ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για το αίτημα των «μακρόχρονων θεσμικών εγγυήσεων» της Τουρκίας και της παραμονής στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Από την άλλη πλευρά, ενώ δεν προσδιόρισε ποια θεωρεί «υπερβολικά» ελληνοκυπριακά αιτήματα, τα συσχέτισε με τον «προεκλογικό αγώνα». Πιθανώς ο Ζ. Γκάμπριελ να εννοούσε τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν αρχές του επόμενου έτους στην Κύπρο.

Εκτός αυτού ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τη λογική των «προϋποθέσεων και άλλων» για την έναρξη διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τι ακριβώς εννοεί. Με βάση όμως πληροφορίες της DW από άλλες πηγές προκύπτει ότι στο στόχαστρο της κριτικής του βρίσκεται και η Αθήνα. Το Βερολίνο θεώρησε λάθος όταν πριν από την προηγούμενη Διάσκεψη στο Μον Πελερέν (Ιανουάριος 2017) η ελληνική πλευρά έθετε ως προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τη δέσμευση της Τουρκίας για τερματισμό του καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Στη γερμανική κυβέρνηση επικρατούσε από τότε η ανησυχία ότι θα μπορούσε να έχει τεθεί και αυτή τη φορά ανάλογο ελληνικό αίτημα.
DW, Καθημερινή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.