31/7/17

Διαβάστε το με παρρησία - Στρατηγικές συνέπειες της προμήθειας των S-400 από την Τουρκία

του Σάββα Καλεντερίδη
Σε συνέχεια του άρθρου της Παρασκευής για το μείζον ζήτημα της προμήθειας του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, και αναφερόμενοι στον προβληματισμό που επικρατεί στην Τουρκία αλλά και στο ΝΑΤΟ για το θέμα, ο Τούρκος αρθρογράφος Ντενίζ Ζεϊρέκ αναφέρει ότι στο παρελθόν, σε άλλους διαγωνισμούς που είχε προκηρύξει η Τουρκία, είχαν απορριφθεί τα συστήματα S-400 και το κινεζικής κατασκευής είχαν απορριφθεί FD2000, επειδή κατασκευάζονται από χώρες που θεωρούνται ως «απειλή» από το ΝΑΤΟ.
Το σκεπτικό ήταν το εξής: Οι κωδικοί που θα δοθούν για την ενσωμάτωση του συστήματος S-400 στο ΝΑΤΟϊκό LINK 16 εκ των πραγμάτων θα περάσουν στα χέρια της Ρωσίας, η οποία έτσι θα αποκτήσει τον έλεγχο του πιο κρίσιμου συστήματος άμυνας του ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά τους ελληνικούς S-300, ο ίδιος ο Τούρκος αρθρογράφος αναφέρει ότι «το σύστημα αυτό το προμηθεύτηκε η Ελλάδα μετά την αντίδραση της Τουρκίας να εγκατασταθεί στην Κύπρο», και συνεχίζει λέγοντας ότι παραμένουν σε ένα νησί και δεν είναι ενεργοποιημένοι. «Ακόμα και αν ενεργοποιηθούν, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να τους ενσωματώσει στο LINK 16».
Συνεχίζοντας ο Ντενίζ Ζεϊρέκ, και απαντώντας στο ερώτημα αν η Τουρκία μπορεί να προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα, λέει τα εξής: «Η Τουρκία ασφαλώς και έχει κάθε δικαίωμα να προμηθευτεί τους S-400. Όμως δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε τα δεδομένα που συλλέγει το [αμερικανικό] ραντάρ που είναι εγκατεστημένο στο Κιουρετζίκ της Μαλάτειας. Για να μπορέσει η Τουρκία να χρησιμοποιήσει τους S-400 αποτελεσματικά, θα πρέπει να εγκαταστήσει ένα δικό της εθνικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο θα πρέπει να αποτελείται από δορυφόρους, ραντάρ και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης. Και αυτό θα εκτοξεύσει το κόστος, πέραν του ότι αυτό το εθνικό σύστημα είναι δυνατόν να αποκλείσει την Τουρκία από το σύστημα του ΝΑΤΟ».
Με άλλα λόγια, αυτό που τονίζεται είναι ότι η Τουρκία μπορεί να εγκαταστήσει ένα δικό της, εθνικό σύστημα αεράμυνας, όπως το Ισραήλ, και να αγνοήσει την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ.
Κι εδώ ακριβώς είναι το μεγάλο ζήτημα, με σοβαρές γεωπολιτικές διαστάσεις που «αγγίζουν» την Ελλάδα και την Κύπρο.
Λέει λοιπόν ο Τούρκος αρθρογράφος επί λέξει, εκφράζοντας προφανώς κύκλους του κράτους και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων:
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

9 σχόλια:

  1. Αγαπητε Σαββα

    Ακομη και αν δεν ενσωματωθεί στο νατοϊκό συστημα ,πραγμα πολυ πιθανο δεν παύει να εχει το δικο του ραντάρ που μπορει να εντοπίζει και να εγκλωβίζει μονο του εχθρικούς στόχους σε μεγαλο βάθος ,σχεδον με την απογείωση των ελληνικών σκαφών.Εξ αλλου ο τούρκος το ξεκαθάρισε οτι το παίρνει για ιδια χρήση και για μεταφορά τεχνολογίας προς τη χωρα του ( που ηδη εχει κανει οχι βήματα αλλα άλματα στην πυραυλική εξαληξη)
    Αραγε να περιμένει κανεις καποια σχόλια σ αυτο ου λεει για τους δικού μας 300 ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κύπρος πρέπει να καταθέσει αίτηση ένταξης στο Νατο τώρα.Η Τουρκία πιθανόν να αντιδράσει αλλα αυτό θα βαθύνει κι άλλο την απόσταση της απ τη συμμαχία και θα φωτίσει με ενάργεια οτι η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι αναντικατάστατη για τη συμμαχία και το Ισραήλ αλλα πως υπάρχει εναλλακτική επαρκέστερη και πιο αξιόπιστη απο τον ελληνισμό των δυο κρατών μας.Ακόμα και για το Σκοπιανό θα λειτουργήσει επ ωφελεία μας.Ας ξυπνήσουν επιτέλους στο Νησί κι ας διορθώσουν τα λάθη του προηγούμενου αιώνα.Έχουν κι αυτοί ευθύνη απέναντι στο σύνολο του Ελληνισμού.Οι ευκαιρίες δεν διαρκούν αιώνια και μόλις κλείσει με κάποιο τρόπο το Συριακό θα βρεθούμε σε ακόμα πιο δύσκολη συγκυρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για ευνόητους λόγους. Δεύτερον το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν θέλει να κοντραριστεί με την σύμμαχο Τουρκία με τίποτα. Οπότε δεν είναι θέμα να "ξυπνήσουμε" εδώ στην Κύπρο φίλε Μακεδόνα, διότι δεν είναι στο χέρι μας. Να σε πληροφορήσω ότι αποπειραθήκαμε να ενταχθούμε στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, που είναι σαν προθάλαμος του ΝΑΤΟ, και μάλιστα ήταν και μια από τις δεσμευτικές προεκλογικές προτάσεις του Ν. Αναστασιάδη (όχι πως τα "δεσμεύομαι" του έχουν και πολλύ κύρος δηλαδή). Τέλοσπάντων, πέρασαν 4,5 χρόνια και ακόμα δεν μπήκαμε στον ΣγΕ για τους λόγους που είπαμε.

      Διαγραφή
    2. Μα τι μου απαντάς όταν την περίπτωση που λές την έχω ήδη αναφέρει;Αν έχεις κάποια άλλη στρατηγική να την ακούσω.Αλλα δεν βλέπω καμιά ενναλακτική.Και μη σ ενοχλεί τόσο το ξυπνήστε εκτός κι αν είσαι ικανοποιημένος απ την κατευθυσνση που έχουν τα πράματα.Οχι πως στην Ελλάδα ειναι καλύτερα δηλαδή.Σε κάθε περίπτωση η Κύπρος θα πρέπει να κινηθεί με κάθε επισημότητα και θόρυβο προς την ένταξη στο Νάτο.Υπάρχουν αντιτουρκικές δυνάμεις στο διεθνές περιβάλλον αλλα θα πρέπει να έχουν κάπου να πατήσουν για να αναπτυχθούν ως δυναμικές.Κι αν εσύ δεν είσαι αρνητικός υπάρχουν όμως δυνμαεις στο Νησί που ζουν σε σ ένα αντιμπεριαλιστικό συννεφο.

      Διαγραφή
  3. 1ον. Από ποιά αεροπορία θέλει να προστατευτεί η Τουρκία; Πάντως όχι από την ελληνική. Άλλη αεροπορία αλωνίζει στην Ανατολική Μεσόγειο και ενοχλεί την Τουρκία.
    2ον. Αν τελικά οι Τούρκοι πάρουν τους S-400, ποιά αεροπορία θα είναι η μοναδική που θα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πυραυλικό σύστημα και να επιχειρήσει, αν χρειαστεί, στην ενδοχώρα της Τουρκίας;
    3ον. Δεν νομίζω οτι πρόκειται να δούμε S-400 σε τουρκικό έδαφος. Για πολλούς λόγους.
    4ον. Η συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους, μπορεί να πάρει το κεφάλι του Ερντογάν. Και δεν είμαι σίγουρος οτι αυτή θα είναι μία καλή εξέλιξη για την Ελλάδα. Όπως λέει και ο Μάζης, "ο Θεός να μου κόβει μέρες και να τις δίνει στον Ταγίπ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Τουρκια ακομα κι αν δεν εκμεταλλευθει πληρως τους S400 με το συστημα Link 16, θα πετυχει 2 μεγαλους στοχους:
    1. Μεταφορα τεχνολογιας για μελλοντικη παραγωγη δικων της αξιολογων αντιαεροπορικων συστηματων
    2. Θα δειξει στους Αμερικανους οτι δεν μπορουν να τη θεωρουν ποτε δεδομενη επειδη με αποδειξεις πλεον θα εχει συναψει δεσμους με τη Ρωσια μολις δυσαρεστηθηκε απο κατι. Ετσι θα προσπαθησει να κερδισει μελλοντικη αμερικανικη υποστηριξη ή ανοχη στα μετωπα του Κουρδικου, του Αιγαιου και του Κυπριακου.

    Οι Τουρκοι ξερουν καλα οτι αυτοι που θελουν με το μερος τους ειναι οι Αμερικανοι, αυτοι ειναι οι πιο ισχυροι και οχι οι Ρωσοι, και για τους Αμερικανους κανουν ολη αυτη η κινηση. Ωστε μελλοντικα οι Αμερικανοι να το σκεφτουν διπλα πριν δυσαρεστησουν την Τουρκια. Και κακα τα ψεμματα, οι Αμερικανοι οσο κι αν οργιζονται με τα τουρκικα παιχνιδια, παντα τους Τουρκους θα εχουν ως ευνοουμενους αφου η χωρα τους πραγματικα βρισκεται στην καρδια πολλων μετωπων που καινε τους Αμερικανους (Ιρακ, Ιραν, Συρια, Ισραηλ, Ρωσια, Ουκρανια).

    Επισης, οπως ειπε και ο φιλος Ορφεας, οι πυραυλοι ειναι παραπανω απο ικανοι και απο μονοι τους να εχουν πολυ καλα αποτελεσματα, με πολλαπλο λοκαρισμα στοχων, χαρη στο πανισχυρο ρανταρ τους. Αν τοποθετηθουν σε συγκεκριμενα σημεια κλειδια και περασματα, θα ειναι πολυ ισχυρο οπλο ακομα και χωρις το Link 16.

    Κυριε Σαββα σας ευχαριστουμε που ειστε απο τους λιγους που νοιαζεστε και μαχεστε ακομα για τον ελληνισμο απο το δικο σας ποστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. I don't know if Turkey will finally get the S-400 or not. However there is no way NATO and the US will ever allow such a system to be integrated in the Link 16. The risks are well known.

    What is more important for Turkey is that it needs a serious air defense system for two reasons. The least important is Greece. The second and more important for Turkey is the need of an air defense system as they have aspirations to become the next country with nuclear weapons. They have to succced in this otherwise the regional power will become Iran and not Turkey. As for know how Pakistan will be more than willing to provide if they haven"t already.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρολη την φιλοτιμη προσπαθεια ολων των φιλοδυτικων και γιαλατζι τουρκοφαγων,
    παροικουντων την εν λογω ιστιοσελιδα να πεισθουμε περι των τεταμενων σχεσεων αγκυρας-ουασιγκτον, ειναι βεβαιο οτι οι s-400 θα μελετηθουν εξονυχιστικα απο τους δυτικους φιλους μας αν ποτέ παραληφθουν απο την τουρκια...
    το ερωτημα ειναι τι σκεφτονται να κανουν με τους s-500...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.