26/8/17

Μετά από την κατάληξη του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου (1949)...




... στην Αλβανία βρέθηκαν χιλιάδες Ελλήνων πολιτικών προσφύγων (μερικοί οδηγούμενοι εκεί διά της βίας από τους Έλληνες κομουνιστές) οι οποίοι ζούσαν περιορισμένοι σε στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων, σε στάβλους, σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες ή και σε δάση.
 Σε ένα δωμάτιο 4Χ5 m2 είχαν στοιβάξει επτά οικογένειες μαζί με άλλους άγαμους. 
Οι Έλληνες εκλιπαρούσαν τις αλβανικές αρχές να τους απελευθερώσουν και να τους επιτρέψουν να επαναπατριστούν ή να τους αφήσουν ελεύθερους να συνενωθούνε με τις οικογένειές τους που ήταν διασπαρμένες σε άλλες ανατολικές χώρες.
Αλλά πάντα η απάντηση ήταν αρνητική. Χαρακτηριστική η επιστολή μιας Ελληνίδας μάνας, εγκλωβισμένης στον Γεωργικό Συνεταιρισμό «Τσλιρίμι» Φιερ (1962).




Stavros Dagios

14 σχόλια:

  1. Τί κρίμα που δεν διδάσκονται οι νεοέλληνες τα "κατορθώματα" των συμπατριωτών τους εκείνη την περίοδο. Εκτός από το μεγαλείο της Ελληνικής φυλής θα έπρεπε να γνωρίζουμε και το από καιρού εις καιρόν ελεεινό κατάντημά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς..δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατάρα για ένα λαό από τον εμφύλιο..ωστόσο ας διαβάσουμε και πως οδηγηθήκαμε σ΄αυτόν..Κι αυτό καλό μάθημα είναι, για να μην επαναληφθεί, ούτε να επιτρέπουμε σε ξένους να ανακατεύονται όσο τότε !

      Διαγραφή
    2. Αν δεν είχαν ανακατευθεί οι ξένοι (οι δυτικοί φαντάζομαι ότι εννοείς) μέχρι το 1989 θα ήσουν μέρος των σοβιέτ.

      Διαγραφή
    3. Kαι οι ανατολικοί ανακατευτεί και πολύ μάλιστα, το ζήτημα είναι ότι αυτά τα μετέφερα προς συζήτηση και δεν καταλαβαίνουν τίποτα από τα χάλια που έφεραν τον λαό.

      Διαγραφή
  2. I hope Albania will be held responsible for her criminal actions

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να αποφασίσουμε με τον Εμφύλιο.Χρόνος για πειράματα με τη ζωή συμπατριωτών δεν υφίσταται.Πρώτα θα ομονοήσουμε και,ύστερα,τα Τίρανα είναι κοντά,δεν απέχουν παρά ένα πακέττο,μια χαρτοκούτα μ'εκλεκτά γλυκά.Η ελληνικότητα είναι μια ευχή αλλά και μια κατάρα(για εκείνους βεβαίως που αναζητούν να μάθουν και επιθυμούν ν'ακούσουν-οι ηγέτες κ'Εθνοπατέρες/Εθνομητέρες τώρα είναι και συναποτελούν μια 'χαμένη υπόθεσι 'στ'αζήτητα των σκοτεινών ραφιών της ψευδομεταπολιτευτικής ιστορικής διαδρομής..-).Η Παγκόσμια Ιστορία(του Τίποτε)είναι,πια,τελικώς,μια μεγίστη φάρσα,'στρωμένη με ροδοπέταλα για τις γνώριμες πεταλουδίτσες(κυράτσες)των τηλεπαραθύρων,όπως και των masters των pcs(μία επιπρόσθετη φρεναπάτη των καιρών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν υπήρξε ποτέ εμφύλιος per se, διότι οι προδότες κομμουνιστές δεν υπήρξαν ποτέ Έλληνες, αλλά πιστά σκυλιά του σταλιν. Αυτό που ονομάζουμε "εμφύλιο" δεν ήταν παρά Ελληνική εθνική αντίσταση, απέναντι σε κομμουνιστοσυμμορίτες προδότες και εγκληματίες που απεργάζονταν τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας με την αφαίρεση των βόρειων ελληνικών εδαφών και την προσάρτηση τους από τις παρακείμενες σοβιετίες, στις οποίες έσπευσαν οι μούλοι να κρυφτούν, μετά την ήττα τους. Κακώς συγχωρέθηκαν, κακώς δεν κυνηγήθηκαν να εκτελεστούν ένας προς έναν εντός και εκτός Ελλάδας, προς παραδειγματισμό, κακώς νομιμοποιήθηκε και συνεχίζει να λειτουργεί το κκε στην Ελλάδα, έστω και αν επιτρέποντας τη λειτουργία του κκε, η κρατική ασφάλεια εντοπίζει και παρακολουθεί ευκολότερα την δράση των κομμουνιστών εγκληματιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως ο λόγος που δεν διδασκόμαστε τα γεγονότα της εποχής εκείνης αλλά και τα αίτια που τα προκάλεσαν είναι για να μην απεμπολήσουν κάποιοι το περίφημο "ηθικό πλεονέκτημα" που με τόσο κόπο έκτισαν τα τελευταία σαράντα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιχνίδια Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής ήσαν,φίλε.Θα υπάρξουν οι Έλληνες θύματα συνδρόμων και παθών για ακόμη μια φορά,άραγε;Είν'έτοιμοι ν'αντισταθούν,πιστεύεις;Με τι όπλα;Με τα φτυάρια,τα τηγάνια και τα τόξα(έχει παρεκτραπή το σύμπαν και έχουν ανατραπή και αλλάξη χρόνιες ισορροπίες φίλε..);Εσύ είσαι ο καλύτερος πατριώτης,εδώ μέσα;Οι περισσότεροι γύρω σου τι είναι;Όρνια;'Λιγότερο;Σου 'μοιάζουν;Κάτι άλλο τρίτο και (μη..) εξαιρετέο-εξαιρετικό;Είσαι αποφασισμένος και ταχθείς να κυνηγήσης κεφαλές,δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μόνο σχέδιο που έκανε ο ΔΣΕ ήταν το σχέδιο «ΛΙΜΝΕΣ» δείτε πόσο αιθεροβάμονες ήταν η άνθρωποι .... Κύριε Σάββα είναι δυνατόν να σταθεί επιχειρησιακά ένα τέτοιο σχέδιο σε στρατό;

    http://pluton22.blogspot.gr/2012/02/blog-post_22.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν είδαν πως ήταν το όνειρο του υπαρκτού σοσιαλισμού τότε προσπαθούσαν να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια αλλά ήταν πλέον αργά.Κανένας με αντίρρηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο λογος που δεν διδαχθηκαν ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ......1949-2017 ....ΕΞΗΝΤΑΟΧΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑΣ.
    ΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 70 ? ιδου το ερώτημα .
    Εξηνταοκτω χρονια μισους, διαστρευλωσης και καθαρης απολυτης βλακειας.
    Οι προδοτες -Οι προδομένοι αγκαλια όλοι μαζι βλαμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ήταν εμφύλιος. Συμμοριτοπόλεμος απέναντι στους μακελάρηδες ήταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.