25/8/17

Πόρτα εξόδου από 400 τ/κ περιουσίες

Περίπου 400 τουρκοκυπριακά υποστατικά τα οποία ετύγχαναν παράνομης εκμετάλλευσης έχει ανακτήσει μέχρι στιγμής η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και το επόμενο χρονικό διάστημα ο αριθμός των ανακτήσεων αναμένεται να ακουμπήσει τις 500. Περίπου 110 από αυτές αφορούν καταστήματα και άλλα υποστατικά στην Πάφο, όπου βρίσκεται περίπου το 38% του συνόλου των τουρκοκυπριακών υποστατικών που χρησιμοποιούνται ως καταστήματα.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι ποιος υπέγραψε συμβόλαια με ανθρώπους οι οποίοι κατείχαν υποστατικά παράνομα ή γιατί τα ανανέωσαν όταν διαπίστωσαν ότι παραβιάζονταν όροι των συμβολαίων κυρίως με υπενοικιάσεις. Τώρα, και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ανάκτηση πολλών υποστατικών, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο καθώς πολλοί κατέχοντες τα υποστατικά καλύπτονται από συμβόλαια.
Πάντως, η διαδικασία θορύβησε κατόχους τουρκοκυπριακών υποστατικών και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ενοικιαστής έσπευσε τις τελευταίες μέρες και βρήκε €20.000 που όφειλε υπό μορφή ενοικίων, ώστε να αποφύγει την έξωση.

Στο μεταξύ, διαστάσεις προσλαμβάνουν οι καταγγελίες του δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, για κακοδιαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών και εκμετάλλευσή τους και πέραν της ετοιμότητάς του να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία, το θέμα φαίνεται να προσλαμβάνει και πολιτικές προεκτάσεις.

Οι προεκτάσεις αυτές σχετίζονται με αναφορές του σε εμπλοκή πρώην υπουργού και πρώην δημοτικού συμβούλου, αλλά και συγγενικά πρόσωπα πολιτικού προσώπου, που βρίσκονται στο προσκήνιο αυτή τη χρονική περίοδο.

Ο δήμαρχος Πάφου εξέφρασε ετοιμότητα να καταθέσει στην Αστυνομία ύστερα από δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Φαίδωνος ανέφερε, ότι δεν σχολιάζει δημόσιες δηλώσεις χωρίς τεκμηρίωση. «Δεν θα παραλείψω να πάω και στην Αστυνομία», αντέδρασε ο δήμαρχος Πάφου μιλώντας στο Σίγμα.

Ο κ. Φαίδωνος είχε καταγγείλει ότι υπάρχουν δεκάδες γνωστά ονόματα τα οποία υπενοικιάζουν τ/κ περιουσίες, τις οποίες κατέχουν και πρόσθεσε ότι προκύπτουν ποινικά αδικήματα αφενός επειδή τα έσοδα δεν δηλώνονται στον Φόρο (οπόταν προκύπτει φοροδιαφυγή) και αφετέρου παραβιάζονται όροι των συμβολαίων με τον κηδεμόνα που απαγορεύουν την υπενοικίαση τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Ο δήμαρχος Πάφου ανέφερε στον «Φ», ότι οι περιπτώσεις κακοδιαχείρισης ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες στην Πάφο και αφορούν κυρίως κτήρια που υπενοικιάζονται.

Ο κ. Φαίδωνος κατήγγειλε επίσης ότι το κράτος επιχορηγεί παράτυπα και άτομα τα οποία έχουν στην κατοχή τους τουρκοκυπριακούς κλήρους τους οποίους ωστόσο όχι μόνο υπενοικιάζουν παράνομα, αλλά δεν καλλιεργούν καν.

Πιο αναλυτικά, ο δήμαρχος Πάφου υποστήριξε και τα εξής:

- Πρώην υπουργός φέρεται να κατέχει τ/κ περιουσία και στην κατοχή του έχει επίσης ουκ ολίγα περιουσιακά στοιχεία, οπόταν δεν είχε δικαίωμα εκμετάλλευσης τουρκοκυπριακής περιουσίας.

- Πρώην δημοτικός σύμβουλος της Πάφου βρέθηκε στα κατεχόμενα για λίγους μήνες, κατάφερε να εξασφαλίσει προσφυγική ταυτότητα και κρατά κτήρια στην Πάφο τα οποία υπενοικιάζει με εισοδήματα πέραν των €2-3.000 το μήνα.

- Πατέρας και αδελφή πολιτικού προσώπου πρώτης γραμμής σήμερα, οι οποίοι τυγχάνουν πρόσφυγες, κατέχουν τ/κ περιουσία για την οποία πληρώνουν ενοίκιο €400 και υπενοικιάζουν το υποστατικό σε άλλο πρόσφυγα έναντι €1.200.

- Παφίτης μη πρόσφυγας θέσμιος ενοικιαστής τ/κ περιουσίας κατέχει και υπενοικιάζει την περιουσία αυτή με αποτέλεσμα να εισπράττει χιλιάδες ευρώ ως αντιστάθμισμα.
- Αξιωματούχος πολιτικού κόμματος τη δεκαετία του 1990, φέρεται να μεσολάβησε για να κατασκευαστεί μεγάλο εμπορικό κτήριο σε τ/κ περιουσία, ενώ αργότερα βρέθηκε μέτοχος στην εταιρεία αυτή με 30%. Δεν είναι πρόσφυγας ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και η γυναίκα του.

- Σε δημοσίους υπαλλήλους παραχωρήθηκε τ/κ περιουσία την οποία υπενοικιάζουν.

- Για χιλιάδες εκτάρια τουρκοκυπριακής γεωργικής γης για τα οποία ο ΚΟΑΠ πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε επιδοτήσεις, δεν ζητούνται καν ενοικιαστήρια συμβόλαια από τους αιτούντες.

ΥΠΕΣ: ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Των καταγγελιών του δημάρχου Πάφου ακολούθησε γραπτή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, στην οποίαν αναφέρεται ότι σε σχέση με τις δηλώσεις του δημάρχου Πάφου αναφορικά με κακοδιαχείριση των τ/κ περιουσιών στην Πάφο, όλες οι περιπτώσεις είναι σε γνώση τόσο του ιδίου, όσο και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών του ΥΠΕΣ.

Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες του δημάρχου Πάφου αφορούν επτά περιπτώσεις οι οποίες ήταν ήδη σε γνώση του Υπουργού και για τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί οι αναγκαίες διαδικασίες ανάκτησής τους ή/και λήψης άλλων διορθωτικών μέτρων, όπως είναι η αναπροσαρμογή του ενοικίου κ.α.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Εσωτερικών, ο Υπουργός επιθυμεί να δηλώσει ότι οι πιο πάνω υποθέσεις αφορούν ένα σχετικά πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, αφού η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου έχει εντοπίσει και πολλές άλλες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης τις οποίες διερευνά και διαχειρίζεται.

Με την ευκαιρία αυτή, τονίζεται, ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι το Υπουργείο του και ιδιαίτερα η Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, έχει ξεκινήσει μία πολύ εντατική προσπάθεια εντοπισμού και πάταξης της οποιασδήποτε κακοδιαχείρισης που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια. «Σε ό,τι αφορά στην πάταξη της οποιασδήποτε κακοδιαχείρισης, η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», καταλήγει.
  Βάσος Βασιλείου  
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.