25/8/17

Η θέση μου για τους ολοκληρωτισμούς και το θέμα της Εσθονίας

Του Σάββα Καλεντερίδη
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που όχι απλά δικαιούται αλλά υποχρεούται να στέκεται απέναντι σε ολοκληρωτικές ιδεολογίες και καθεστώτα.
Η εξήγηση είναι απλή. Εδώ εφευρέθηκε και εδώ εφαρμόστηκε η ιδέα της δημοκρατίας.
Αυτό σε θεωρητικό επίπεδο.
Σε επίπεδο πρακτικό, η Ελλάδα υπέστη τεράστιες καταστροφές και από ολοκληρωτικά και από φιλελεύθερα καθεστώτα και κράτη.
Όμως αυτό είναι άλλο ζήτημα.
Είναι ζήτημα λειτουργίας του διεθνούς συστήματος και των κρατών, τα οποία, είτε ολοκληρωτικά είτε φιλελεύθερα, κινούνται με βάση το συμφέρον.
Όποτε ήταν προς το συμφέρον τους, συνεργάζονταν με την Ελλάδα, όποτε όχι, έπλητταν τα συμφέροντα της Ελλάδας.
Το τι έκαναν τα καθεστώτα και τα κράτη αυτά, φιλελεύθερα και ολοκληρωτικά, στον Ελληνισμό και στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Ιστορίας και ειδικά τη δεκαετία του 1940, ολόκληρη τη δεκαετία, είναι λίγο πολύ γνωστά.
Ακόμα πληρώνουμε τα σπασμένα.
Όσον αφορά τώρα το θέμα της Εσθονίας.
Την Εσθονία και τις άλλες Βαλτικές χώρες, τις κατέλαβαν οι Σοβιετικοί, με τη βία.
Με τη βία επέβαλαν σ΄αυτές ένα καθεστώς ολοκληρωτικό.
Δεν το ζήτησαν οι πολίτες των χωρών αυτών, ούτε τέθηκε υπό την κρίση τους.
Ακόμα και αν, λόγω καταγωγής και φυλετικής συγγένειας, μεγάλο μέρος του πληθυσμού των χωρών αυτών στήριξε τους ναζί, δεν δικαιολογείται η κατοχή μιας χώρας με τη βία. Αν ήταν έτσι, θα έπρεπε να καταλάβουν και την Αυστρία, που ήταν η καρδιά του ναζισμού.
Το γεγονός αυτό, η κατοχή για περίπου σαράντα χρόνια από τους σοβιετικούς, είναι η κινητήριος δύναμη του λαού αυτού, να επιδιώκει την δικαίωση, μέσα από την καταδίκη του κατακτητή του. Είναι κάτι σαν αυτό που έπρεπε να κάνουμε και δεν κάνουμε εμείς οι Έλληνες, για να δικαιωθούμε στο ζήτημα της Γενοκτονίας και του Κυπριακού εγκλήματος που συνεχίζεται.
Για τυος παραπάνω λόγους η Εσθονία πρωτοστάτησε να έλθει το ζήτημα της καταδίκης του ολοκληρωτισμού στην ατζέντα της Ε.Ε.
Εκεί λοιπόν έπρεπε να αδράξει την ευκαιρία η Ελλάδα, να συμπεριλάβει στην ατζέντα και να επιδιώξει τα εξής:
Πρώτον, την σαφή καταδίκη του ναζισμού και των εγκλημάτων που διέπραξε, με απώτερο στόχο την ανάδειξη και την αναφορά στα κείμενα και τα ψηφίσματα των δυο κορυφαίων ζητημάτων που πρέπει να απασχολούν τον κάθε Έλληνα. Του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων που μας χρωστά το γερμανικό κράτος.
Δεύτερον, την συμπερίληψη στην ατζέντα και την σαφή καταδίκη του οθωμανισμού-κεμαλισμού, που διέπραξε τη γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολής, την εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβορυ και της Τενέδου, και το έγκλημα της Κύπρου, που συνεχίζεται.
Τρίτον, την ανάδειξη των διώξεων εναντίον των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης από το σοβιετικό καθεστώς.
Η Ελλάδα λοιπόν θα έπρεπε να είναι συμπρωταγωνιστής, για να μπορέσει να αναδείξει τα ζητήματα που προαναφέρθηκαν.
Έτσι κάνουν τα κράτη και τα έθνη που θέλουν να επιζήσουν.
Αφήνω στην κρίση όλων σας τη στάση που τήρησαν οι ευρωβουλευτές μας, όλα τα κόμματα αλλά και οι κυβερνήσεις μας στο θέμα αυτό.
Κρίμα για την Ελλάδα και την Κύπρο, κρίμα για τους Έλληνες.

34 σχόλια:

  1. Το γεγονός ότι το θέμα αυτό συντηρείται 7-10 ημέρες,είναι από μόνο του τραγικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, η ΟΠΛΑ, Η ΕΠΟΝ κ.α. που φονευσαν 65 χιλιαδες ΑΘΩΟΥΣ Ελληνες απο το 1941 ως το 1949, δεν ηταν Σταλινικα παραρτηματα;;; Οργανωσεις του Σταλιν δεν ηταν; Αφου ηταν, γιατι αναφερομαστε μονο τις σφαγες των Ελληνων της Σ. Ενωσης απο τον Σταλινισμο κι οχι και αυτους που εσφαγησαν στην Ελλαδα; Δεν νομιζετε οτι δια της αποσιωπησης και της σιωπης μας συμβαλαμε και εμεις στην ιδεολογικη προετοιμασια για στο ξεπλυμα, εως την ηρωοποιηση του ΕΑΜ... σημερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιταλο
      όλα τα θέματα είναι πολιτικά.
      Ο διχασμός είναι καταστροφή για την πατρίδα μας.
      Γιατί να ρίχνουμε νερό στο μύλο του διχασμού;
      Τι κερδίζουμε;
      Εγώ στο άρθρο μου έβαλα το θέμα σε άλλη βάση.
      Αυτή είναι η άποψή μου.

      Διαγραφή
    2. ιταλο
      να παμε και πιο πισω ..ποσους αθωους σκοτωσε ο Κολωκοτρωνης με το ¨φωτια και τσεκουρι στους προσκυνημενους"

      Διαγραφή
    3. έχω την ιδια αποψη με το Ιταλο ....

      Διαγραφή
    4. Διάβασε Ιστορία και μη γράφεις αποκυήματα της φαντασίας σου.

      Διαγραφή
  3. Τραγικοί συνάμα είμαστε όλοι εμείς που ανεχόμαστε μια δράκα καθυστερημένων (με όλη τη σημασία της λέξης) να μας κυβερνούν ακόμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σάββα, αν όντως είχε προηγηθεί μια σοβαρή (και κυρίως σιωπηρή και διακομματικά συμπεφωνημένη) διαπραγμάτευση για να βάλουν οι Εσθνονοί τα θέματα που λες (καταδίκη ναζισμού και επανορθώσεις + καταδίκη καμαλισμού / οθωμανισμού, γενοκτονιών) στην ατζέντα της συζήτησης και - κυρίως - στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, τότε ναι, μαζί σου κακώς δεν απράξαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τα θέματα αυτά..πλην όμως επειδή πολύ αμφιβάλλω ότι υπήρχε από πλευράς τους πρόθεση να αγγίξουν τέτοια θέματα, αλλά μόνο να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα (που μοιράζονται εξίσου με άλλους ανατολικοευρωπαίους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Ρωσία), θεωρώ ότι εμείς κακώς θα μπλεκόμασταν σε ένα καυγά για ξένο πάπλωμα...Εμείς τους λογαριασμούς μας με τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό τους κλείσαμε τις δεκαετίες του 40 και του 50. Η αναβίωση της κόντρας γίνεται για μικροπολιτικούς λόγους θεωρώ (ένθεν κακείθεν) και εθνικά δεν μας συμφέρει, ειδικά αν περιπλέκει και τις σχέσεις μας με τρίτες χώρες (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση)...οπότε ας μη συντηρούμε το θέμα.
    Προς επίρροση των λεγομένων μου, παραπέμπω και στο σχετικό σχόλιο ενός συντηρητικού αλλά πάνω από όλα σοβαρού δημοσιογράφου, του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή της 23/8.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτη
      νομίζω ότι κάνεις λάθος.
      Αν συμμετείχαμε ενεργά, θα περνούσαμε τις θέσεις μας.
      Έτσι λειτουργεί η Ε.Ε.
      Απλά, κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με τα εθνικά μας θέματα, για να μη σου πω ότι τα θέματ απου θίγω τα μάχονται οι περισσότεροι.
      Ο Παπαχελάς προέρχεται από το ΚΚΕ Εσ.

      Διαγραφή
    2. Σεβαστή η άποψή σου αλλά όπως είπα, η καλή διαπραγμάτευση προϋποθέτει και σοβαρή προετοιμασία που εδώ κανένας δεν είχε διάθεση να κάνει. Όσο για τον Παπαχελά, νομίζω ότι το θέμα δεν είναι από προέρχεται...(άσε που αν αρχίσουμε να απαριθμούμε τους δημοσιογράφους / πολιτικούς του συντηρητικού χώρου που προέρχονται από το ΚΚΕ, ο κατάλογος θα ναι αρκετά μακρύς..:)

      Διαγραφή
    3. Panagiotis,
      Ή διαπραγμάτευση για να αρχίσει και να γίνει πρέπει από τις προτάσεις κάποιου να ξεκινήσει.
      Αν η ελληνική -ο Θεός να την κανει- κυβέρνηση έθετε αυτά τα ζητήματα, τότε θα είχε δικαίωμα να αρνηθεί, διεθνοποιώντας τη διαφωνία της, σε περίπτωση που οι λοιπές χώρες είχαν αντίθετη άποψη.
      Ή ελληνική -είπαμε- κυβέρνηση αρνήθηκε τη συμμετοχή λόγω ιδεοληψιών και ανάγκης.
      Ανάγκης, διότι εάν καταδικάσει τον κομμουνισμό εν ταυτώ καταδικάζει και το καθεστώς της Βενεζουέλας και τον Μαδούρο.
      Κι αυτό δεν είναι σε θέση να το κάνει για οικονομικούς λόγους.

      Εν πάση περιπτώσει, η πολιτική είναι προτάσεις και ιδέες και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει αρκετά πρόσωπα στον στρατηγικό σχεδιασμό...

      Υ.Γ.: κύριε Καλεντερίδη, συγχαρητήρια για τις προτάσεις και συλλυπητήρια στην Ελλάδα που σας έχει αναξιοποίητο.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ συνονόματε, εγώ δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω κανένα. Απλώς εξακολουθώ να έχω την άποψη (και φυσικά σέβομαι την όποια διαφωνία) ότι ο καβγάς εδώ στήθηκε για μικροπολιτικούς - ψηφοθηρικούς λόγους και από τις 2 πλευρές (που κάθε μια θέλει να απευθυνθεί στο δικό της ακροατήριο για να πολώσει το εκλογικό σώμα). Δεν διαφωνώ με το δημόσιο διάλογο για οποιοδήποτε θέμα, όμως όταν το ζήτημα άπτεται και της εξωτερικής πολιτικής καλό είνια να είμαστε πιο προσεκτικοί (και για να είμαι πιο σαφής, δεν με ενδιαφέρουν οι ιδεολογικές εμμονές κανενός αλλά διερωτώμαι, γιατί εμείς να πάρουμε μέρος στον καυγά των Ρώσων με τους ανατολικοευρωπαίους όταν π.χ. χρειαζόμαστε και τη στήριξη της Ρωσίας ως νηκήτριας του Β ΠΠ στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου)...Ας στέλναμε λοιπόν (όπως έπραξαν άλλες σοβαρότερες από εμάς χώρες) ένα πρέσβη στο περίφημο συνέδριο να τελειώνει το θέμα χωρίς πολλές κουβέντες...

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ,
      Εάν το θέμα ήταν μικροκομματικό θα είχε ελάχιστη σημασία, έχεις δίκιο.
      Όμως, δεν είναι.
      Απασχόλησε και απασχολεί τις ευρωπαϊκές ή/και διεθνείς μας σχέσεις στο σύνολό τους.
      Κι όλα αυτά, χωρίς η κυβέρνηση να ρωτήσει τους πολίτες εάν συμφωνούν ή όχι με τη μη καταδίκη ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ εγκλήματος.
      Εν τέλει, το κονκλάβιο αποφάσισε και απεφάνθη να στηρίξει κομμουνισμό, λόγω Βενεζουέλας.
      Ούτε μας ρώτησαν, ούτε και τους ενδιαφέρει η Δημοκρατία.
      Διότι σε τελική ανάλυση, έλλειμμα δημοκρατίας αποδεικνύει αυτή η αχρεία συμπεριφορά.

      Διαγραφή
    6. Ως Διεθνές Δίκαιο, το οποίο έχει υπερνομοθετική ισχύ με βάση άρθρο του ελληνικού Συντάγματος, νοείται και το Ευρωπαϊκό, ήτοι οι συνθήκες δυνάμει των οποίων έχουμε ενταχθεί στην ΕΕ.

      Όποιος είναι άσχετος ας αφήσει το "αντιστασιακό" πληκτρολόγιο και ας ανοίξει κανένα άκακο βιβλίο.

      Πηξαμε στις ανοησίες.

      Διαγραφή
  5. Αμφιβάλλει ουδείς ότι η "πρωτοβουλία" των Εσθονών είναι απολύτως εναρμονισμένη με την Δυτική υστερία εναντίον της Ρωσσίας η οποία εννοεί να μην επιτρέπει στους Αμερικάνους να την λεηλατήσουν ;

    Και γιατί η ΕΕ δεν κάνει και ένα συνέδριο για τα εγκλήματα των Αμερικάνων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Συρία, στην Λιβύη, στο Βιετνάμ, στις Φιλιππίνες ;

    Δηλαδή μόνο το Ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας ή το καθεστώς στην Ρωσσία μετά το 1917 πήραν ψυχές χωρίς λόγο ;

    Η μήπως επειδή η Αμερική δεν είναι ολοκληρωτικό καθεστώς αλλά μιά θαυμάσια δημοκρατία άξια να εξαχθεί στους βάρβαρους ;

    Ζούμε σε ένα κόσμο μαζικής προπαγάνδας και αποβλάκωσης που ρέει σαν τσουνάμι από τα Αμερικάνικα κέντρα της παγκοσμιοποίησης, και πολλοί δυστυχώς συνεχίζουν να τρώνε το χόρτο αμάσητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι πολλοί.
      Υπάρχει η κυβέρνηση και ο Καρανίκας που βλέπουν καθαρά πίσω από την ομίχλη!

      Διαγραφή
    2. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...
      Είναι γνωστό.

      Διαγραφή
    3. @ Dimitri

      "Αμφιβάλλει ουδείς ότι η "πρωτοβουλία" των Εσθονών είναι απολύτως εναρμονισμένη με την Δυτική υστερία εναντίον της Ρωσσίας η οποία εννοεί να μην επιτρέπει στους Αμερικάνους να την λεηλατήσουν ;"

      Nαι, εγώ. Δεν καταδικάζουν μόνο τα κομμουνιστικά εγκλήματα, αλλά και τα ναζιστικά, που δεν έχουν σχέση με την Ρωσσία, αλλά την πάρτωνα τής ΕΕ, την Γερμανία. Αν διαβάσεις την Ιστορία των Βαλτικών Χωρών, θα δεις ότι πάντα είχαν μπελάδες τόσο με την Ρωσσία, όσο και με την Γερμανία. Όμως, η τελευταία κατοχή που έζησαν ήταν η σοβιετική. Μόλις πριν 27 χρόνια βγήκαν απ' αυτήν.
      Εσύ από πού εξάγεις τα αυθαίρετα συμπεράσματά σου;

      Τα παρακάτω που γράφεις θα ήταν σωστότερα, αν μιλούσες πρωτίστως για την Αγγλία και την Γαλλία, δύο αποικιοκρατικές δυνάμεις, κράτη-μέλη τής ΕΕ, για να μην πω για την Ισπανία και Πορτογαλία και τα "κατορθώματά" των (κυρίως τής Ισπανίας) στον Νέο Κόσμο, διότι η βαλίτσα θα πάει μακριά.

      Διαγραφή
    4. "Και γιατί η ΕΕ δεν κάνει και ένα συνέδριο για τα εγκλήματα των Αμερικάνων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Συρία, στην Λιβύη, στο Βιετνάμ, στις Φιλιππίνες ;"

      Αφού σ' ενδιαφέρει να καταδικαστούν εγκλήματα χώρας (και όχι καθεστώτος, μάλλον δεν κατάλαβες γιατί ακριβώς μιλούμε), δεν θα σ' ενδιέφερε περισσότερο να μπουν στο στόχαστρο τα εγκλήματα τής Τουρκίας, παρά των ΗΠΑ; Εμένα, σαν Έλληνα, αυτό θα μ' ενδιέφερε πρωτίστως. Ο τυφλός αντιαμερικανισμός σου, τον οποίο παντού εκφράζεις σε όλους τούς τόνους, μάλλον δεν σ' αφήνει να σκεφτείς ελληνικά.

      Διαγραφή

  6. Καλημέρα σας

    Δεν θα αποφύγω να σας γράψω ένα σχόλιο που αφορά το σύνολο των πολιτικών ανδρών που αναφέρθηκαν σε αυτό το θέμα•

    εξηγούμαι: το ουσιαστικό λάθος που γίνεται εν γένει, είναι ότι ταυτίζεται ο ναζισμός (φασισμός) με τον ιμπεριαλισμό.
    Ο ναζισμός (εθνικοσοσιαλισμός) ΔΕΝ είναι ιμπεριαλισμός.

    Μιλώντας αυστηρά με όρους πολιτικής επιστήμης, αυτό που έγινε ιστορικά είναι το εξής: τόσο ο Μουσουλίνι (πρώτος) όσο και ο Χιτλερ (εκ των υστέρων) προκειμένου να αποτειχίσουν την επικράτηση του κομμουνισμού στις χώρες τους, επέβαλλαν, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ένα πολίτευμα που θα ήταν σε θέση να βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα σε αντίστοιχο βαθμό με τον κομμουνισμό χωρίς όμως την κατάργηση της εθνικής συνειδήσεως δηλαδή ουσιαστικά ενίσχυση της αδιάλειπτης ύπαρξης των εθνικών κρατών (τα οποία ως γνωστόν ήταν παράγωγα της διεθνούς πολιτικής σκέψης που επικράτησε μετά την γαλλική επανάσταση του 19ου αιώνα).
    Όντως, φαίνεται ότι το εν λόγω πολιτικό σύστημα (εθνικοσοσιαλισμός ή φασισμός) αν και απολυταρχικό, βοήθησε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των λαών που επιβλήθηκε όπως και η πληγωμένη εθνική αξιοπρέπειά τους (μετά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο).
    Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι λαοί αυτοί αγάπησαν (στην πλειοψηφία τους) τους προαναφερόμενους ηγέτες.
    Στην ιστορική εξέλιξη όμως, τόσο ο Μουσουλίνι (πάλι πρώτος : βλέπε Αιθιοπία κτλ) όσο και ο Χίτλερ εφάρμοσαν ιμπεριαλισμό (επεκτατική πολιτική).
    Η πιο απλή και μεγάλη απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι
    η Ελλάδα δηλαδή η ιταμή επίθεση του Μουσουλίνι, ενός φασίστα αντικουμουνιστή ηγέτη εναντίον της Ελλάδας, μιας χώρας που από το 1936 ήταν πολύ συγκεκριμένα αντικουμουνιστική έως
    φασιστική ενώ τηρούσε πολύ έντιμα ουδετερότητα.
    Δηλαδή στην Ελλάδα φάνηκε ότι τόσο ο Μουσουλίνι όσο και ο Χίτλερ έριξαν το προσωπείο του φασίστα ή εθνικοσοσιαλιστή και αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο του ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗ ή ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ!!!

    Έκτοτε, ΠΑΓΚΟΣΜΊΩΣ, στην αρθρογραφία ή στον πολιτικό λόγο επικράτησε, για ακατανόητους προς εμένα λόγους (υποψιάζομαι κάποιους λόγους τους οποίους θεωρώ εξαιρετικά πιθανούς και μπορώ εάν θέλετε να σας τους αναπτύξω), η ταύτιση των ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ και ΆΣΧΕΤΩΝ μεταξύ τους πολιτικών όρων:

    α. Φασιμός ή εθνικοσοσιαλισμός ή ναζισμός και

    β. Ιμπεριαλισμός.

    Επίσης, πρέπει να σημειώσω ότι πάλι με όρους πολιτικής επιστήμης, ο κομμουνισμός και ο εθνικοσοσιαλισμός είναι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος: ένα απολυταρχικό και τυραννικό πολίτευμα που προέκυψε ως φυσιολογική (;;;) πολιτική αντίδραση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία που ως γνωστόν κορυφαίοι ΕΛΛΗΝΕΣ πολιτικοί από τον μεσοπόλεμο ακόμη τη χαρακτήριζαν "μονογενές τέκνον του καπιταλισμού".

    Αξιοσημείωτο είναι βέβαια το γεγονός ότι τελικά ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ η μεγαλύτερή δύναμη συσσωρεύεται στις χώρες που λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία.
    Παρά τις μεταξύ τους διαφορές, αυτό που ενώνει τις εν λόγω χώρες είναι αυτό που διαφυλάσσει η κοινοβουλευτική δημοκρατία,
    δηλαδή ο "κοσμικός" (μη θρησκευτικός) χαρακτήρας του κράτους.
    Εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται λοιπόν ότι, η διατήρηση του "κοσμικού" χαρακτήρα των κρατών είναι ζωτικότατος στόχος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, χωρίς όμως να την επιβάλει στην ιδιωτική ζωή των πολιτών.












    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το ιταλικό φασισμό, δεν θυμούμαι ακριβώς πότε δημιούργησε το όραμα τής νεκρανάστασης τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

      Όμως, με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο επεκτατισμός (ιμπεριαλισμός) ήταν στις βασικές του αρχές. Αρκεί κανείς να διαβάσει το "ευαγγέλιό" του, το "Ο ΑΓΩΝ ΜΟΥ" τού Χίτλερ και θα δει πόση σημασία δίδει στον ζωτικό χώρο (Lebensraum) και την προς ανατολάς επέκταση (Drang nach Osten), πάγια βλέψη των Γερμανών από τον καιρό των Τευτόνων Ιπποτών.

      Διαγραφή
  7. Ἐδῶ μιλᾶμε γιὰ τὰ συμφέροντα τῶν ἑλλήνων κι ὄχι γιὰ τὸ τί εἶναι δίκαιο καὶ τί ὄχι. Ὅποιος ἔχει συμφέροντα ἂς θείξει τὰ θέματα ποὺ τὸν ἐνδιαφέρουν.
    Ἔμεῖς θὰ θείξουμε τὰ θέματα ποὺ μᾶς ἐνδιαφέρουν. Δὲν θὰ σώσουμε ἐμεῖς τὸν κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Konion.
      Το πιο ουσιωδες και ρεαλιστικο σχολιο.
      Στην εποχη που δεν υπαρχουν φιλιες αναμεσα στα κρατη παρα μονον συμφεροντα,ας κυτταξουμε και εμεις μια φορα το δικο μας.

      Διαγραφή
  8. Κυριε Καλεντερίδη, έχω πολύ σεβασμό στο πρόσωπο σας, γιατί κατά τεκμήριο υπηρετήσατε την πατρίδα ουσιαστικά....Στο κλισέ οτι η δημοκρατια γεννήθηκε εδώ, στην Αθήνα και όχι γενικα στην Ελλάδα, να θυμίσω ότι στην Σπάρτη ήταν καλύτερα οργανωμένη με το πολίτευμα των Άριστων...Ωστόσο για την ουσία του σχετικου σας σημείωματος νομίζω ότι κάνετε λαθος εκτίμηση. Οπως όλοι ξέρουμε η σχετική αυτή μάζωξη, περί της καταδίκης αυτών που εσείς και άλλοι ονομάζουν "ολοκληρωτικά" καθεστώτα δεν ήταν πρωτοβουλία της Εσθονιας. Ξεκίνησε από γνωστά αδιαφανή κέντρα του τοκογλυφικού καπιταλιστικού διεθνισμού στην "Ευρωπαϊκή Ένωση" με σκοπό την πολιτική, ηθική, οικονομική, επαγγελματική καταδίκη και εάν είναι δυνατόν την φυσική εξοντωση των εν δυνάμει ιδεολογικών της αντιπάλων. Αυτοί προσδιορίζονται προσωρινά στον ναζισμο και στον κομμουνισμό. Δοθηκε η σκυτάλη αυτης της πρωτοβουλιας στην Εσθονιας γιατι εντάσσεται στην επιδιωκόμενη καταδίκη της ΕΣΣΔ δηλαδή της Ρωσσιας του Πουτιν σήμερα και δημιουργια επικοινωνιακών ενοχικων συμπλεγμάτων κατά το επιτυχημένο παράδειγμα στην μεταπολεμικη Γερμανιας με τις αποζημιωσεις εσαει στους περιουσιους....Η καταδίκη του ναζισμου για την Ευρωπαικη Ένωση, έχει πλέον νόημα μόνο, σαν αντίδραση και κατασταλτικος μηχανισμος στα δειγματα αφυπνισης του Ευρωπαϊκού Εθνικισμού. Ολοκληρωτισμοι υπάρχουν και άλλων τύπων. Ο ισλαμιστικος, ο ιουδαικος με τους "εκλεκτους" του θεού, η ασφυκτικη πολιτική ορθότητα της δυτικης κοινωνιας που εξοντώνει κάθε πραγματικό αντιφρονούντα άμα τη εμφανίσει...Δεν αναφέρθηκαν σε αυτά...Ο συνεργατης της κατοχικης κυβερνησης ο Κοντονής εμφανίστηκε δήθεν να σώσει την τιμή του κομμουνισμού και να δρέψει στεφανους δοξης και ψηφαλακια από τους εξωνημενους εγχωριους κρυφό και αλλους κομμουνιστες που ψάχνουν την πολιτική τους δικαίωση από καπιταλιστικους θεσμους....Να τους μαντρώσει με τέτοια τερτίπια στην στρούγκα του ΤΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...Οποία κατάντια...Οι δηλωσεις του χαρά μεγάλη στους ρουφιάνοαριστερους εμμισθους κονδυλοφορους -δημοσιογραφους και θλιψη στους δήθεν αντίθετους....Είναι γνωστό ότι την ιστορία, προσωρινά την γράφει ο νικητής...Ωστόσο οι ιδέες δεν νικουνται με τα όπλα αλλά μέσα στην κοινωνία....Πολιτικές ακριβώς ίδιες με τον Ναζισμο και με τον Κομμουνισμό, εφαρμόζουν το "δημοκρατικό" αλλά πραγματικά και ουσιαστικά το μόνο ρατσιστικό κρατος στον κόσμο το Ισραήλ, έχοντας εκατομυρια φυλακισμένους στην Γάζα, δινοντας υπηκοότητα στους εξ αιματος Εβραιους και όχι στους γηγενεις, δολοφονωντας τους εν ψυχρώ ανεξαρτήτως ηλικιας και φύλου, επιβαλοντας συλλογικές τιμωρίες και εκτοπίσεις και πολλά αλλά φρικτά αλλα ευφάνταστα που δεν μπορεί να σκεφτεί και ο πιο νοσηρός εγκέφαλος...Το ίδιο και το εταίρο καμάρι των δυτικόφρονων, οι ΗΠΑ με το Γκουαντεναμο, τον αναιτειο αποκλεισμό μη αρεστών καθεστώτων όπως της Κουβάς, Γιουγκοσλαβιας, Λιβυης, Ιράν, Ιράκ, Ρωσσιας κλπ με εκατομυρια νεκρούς μεταπολεμικά λόγω υπαιτιότητας των ΗΠΑ, στην Άπω και Μέση Ανατολή, Αφρική και πολιτικές στραγγαλισμού των Εθνών στην Λατινική Αμερική...Για τον επικείμενο νέο και ανελέητο πόλεμο που ετοιμάζει το Ισραήλ και η ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, μούγκα στην στρούγκα στους υποκριτες με ελαστικες "αξιες". Οι ανήθικοι και άτιμοι βρήκαν αξιες και αξιοπρέπεια......Δεν βρίσκω στην ελεύθερη πλουραλιστική Δύση αλλά ούτε από Εσας αντιστοιχες καταδικες που είναι πιο επικαιρες και κρισιμες.....Ο κίνδυνος για τις κοινωνίες των ανθρώπων δεν βρίσκεται στα πολιτικά πτώματα αυτών που καταγγέλουν οι πολιτικοί αλλά σε αυτά που οι ίδιοι είναι υπάλληλοι...Η υποκρισία ξεχειλίζει και η κριτική σκέψη των πολιτών είναι ανύπαρκτη ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνω σε πολλα.διαφωνω σε πολλα.το θεμα δεν ειναι ο κοντονης και ο συριζα.ειναι ανευ σημασιας.στην ουσια συμφωνω.εχεις πιασει το νοημα.

      Διαγραφή
  9. Ο Κ.Καραμανληςε, το 2974 νομιμοποίησε τον Κομμουνισμό, τα αποτελέσματα τα είδαμε.Συμφιλίωση των Ελλήνων, επειτα από καταδίκη του Ολοκληρωτισμού μόνο μπορεί να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Σάββα έτσι είναι, η έξυπνη πολιτική είναι πολυδιάστατη και δεν χαρακτηρίζεται από ιδεοληψίες. Εδώ να πω παρενθετικά ότι ο Τσίπρας, ότι παρελθόν και ιδεολογίες κι αν έχει, μου φαίνεται άνθρωπος πολύ προσαρμοστικός, έξυπνος και ικανός να ξεπεράσει τις ιδεολογίες του, καμία σχέση δηλαδή με σχεδόν όλους τους βουλευτές του.

    Όμως, αν η Ελλάδα προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει πολιτικά αυτή την σύνοδο, δεν θα ήταν λόγος για να αναμειχθούν ακόμα περισσότερο οι Βούλγαροι, οι Σκοπιανοί, οι Τούρκοι και οι Αλβανοί στα εσωτερικά μας; Ας είμαστε ειλικρινείς, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν υπήρχε ''φυλετική ομοιογένεια'', και υπήρχαν πληθυσμοί που είτε δεν ήταν καθόλου Έλληνες (βούλγαροι, τούρκοι), είτε ελλήνιζαν (βλάχοι, αρβανίτες). Κάποιοι από αυτούς τους πληθυσμούς δεν αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να ''δώσει'' δικαίωση σε όσους αδίκησε; Αν δεν είναι, μήπως δεν πρέπει να ''μπλεχτεί'' περισσότερο;

    Οι γερμανικές αποζημειώσεις είναι κάτι διαφορετικό, μου φαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα κρατάει αυτό το θέμα στο ψυγείο μέχρι να εμφανιστεί η ευκαιρία. Δεν είμαι σίγουρος όμως και πάλι πως αυτό το συνέδριο στην Εσθονία θα μπορούσε να γίνει αρένα για κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι ταπεινωμένη και απομονωμένη. Το να φωνασκεί και να έχει αιχμηρή πολιτική, όσο βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, είναι σοφή πολιτική; Πάντως, όποια κι αν είναι η απάντηση, εφόσον υπάρχει θέμα γερμνανικών αποζημειώσεων, σαφώς και είναι απολύτα δίκαιο να υπάρχει διεκδίκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταύρο
      εμμένω στις προτάσεις που έκανα:
      Γερμανικές αποζημιώσεις, αναγκαστικό δάνειο
      Γενοκτονία από Τούρκους
      Εκτοπισμοί από σοβιετικούς

      Και τα τρια μπορούσαν να μπουν στην ατζέντα και να προωθήσουμε τις θέσεις μας.

      Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απο σλαβόφωνους, βλάχους και ό,τι άλλο, γιατί οι άνθρωποι αυτοί αυτοβούλως έμειναν στην Ελλάδα ως ελληνικής εθνικής συνείδησης και επιπροσθέτως ποτέ δεν ακολούθησε το ελληνικό κράτος πολιτική γενοκτονιών και σε κανέναν.
      Ειδικά για τους σλαβόφωνους, με τη συνθήκη Νεϊγί, όσοι σλαβόφωνοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους βουλγάρους, έφυγαν από την Ελλάδα.

      Τέλος, το "προσαρμοστικός" του Τσίπρα έχει άλλη ερμηνεία, δυστυχώς.
      Η πολιτική απάτη απαιτεί προσαρμοστικότητα.

      Διαγραφή
    2. Δίκιο έχετε κύριε Σάββα, δεν αναρωτιέμαι αν έχει η Ελλάδα το δικαίωμα σε όλα αυτά αλλά γιατί δεν τα διεκδικούμε ήδη και πότε / πως πρέπει. Και μπορεί να μην είχαμε ποτέ γενοκτόνα πολιτική, όμως θα γυρίσουν οι Σκοπιανοί για παράδειγμα και θα πουν τα δικά τους, όπως κάνουν, και πολλοί τους ακούνε! Γιατί;

      Πόσο αποτελεσματικές είναι οι συνθήκες στην περιοχή μας; Όταν οι Σκοπιανοί πεισμώνουν τόσο πολύ και για τόσα χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι έχουν την υποστήριξη από κάποια ισχυρά λόμπι στην Αμερική. Το ίδιο και με τους Τούρκους. Και ο κόσμος μας είναι έτοιμος να αλλάξει δραματικά. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι δε θα έχουμε επιπλέον προβλήματα;

      Δεν διαφωνώ ότι η Ελλάδα έχει δίκαιο και ότι το δίκαιο μας πρέπει να το διεκδικούμε πάντα και με θράσσος ακόμα. Δε τα λέω όλα αυτά με ηττοπάθεια, δε λέω να κάνουμε ''το καλό παιδι''. Αλλά είμαστε σε θέση να το διεκδικήσουμε το δικαίο μας; Και ο καθένας προσωπικά;

      Πολλές φορές σκέφτομαι ότι οι πολιτικοί εμφανίζονται ως δειλοί γιατί δεν μπορούν να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό στα κόμματά τους, στους κρατικούς μηχανισμούς αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες, και απλά συμβιβάζονται ή διατηρούν το status quo. Γιατί δε μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει Έλληνας πολιτικός που δεν θέλει να ανακηρύξει ΑΟΖ και να κάνει συμφωνίες για τους φυσικούς πόρους, για παράδειγμα. Είναι ξεκάθαρο εισιτήριο για πολλά χρόνια εξουσίας μια τέτοια επιτυχία, πονηρά να το έβλεπε κάποιος έστω.

      Φοβάμαι πως η Ελλάδα και οι Έλληνες δε μπορούν να κάνουν τίποτα, εκ του αποτελέσματος κρίνω. Χρειάζεται κάθαρσις. Και δε το λέω γιατί θεωρώ ότι οι Έλληνες δεν είναι ικανοί, το αντίθετο. Όμως το κράτος που φτιάξαμε είναι ένας ασθενής. Και σε αυτό έχουμε όλοι την ευθύνη μας, ακόμα και εγώ που είμαι νέος στα 26, ο καθένας με το μέγεθός του. Έχουμε ένα κράτος τόσο γελοίο που ακόμα και το Αλβανικό κράτος γελάει μαζί μας.

      Διαγραφή
    3. 'Εδώ να πω παρενθετικά ότι ο Τσίπρας, ότι παρελθόν και ιδεολογίες κι αν έχει, μου φαίνεται άνθρωπος πολύ προσαρμοστικός, έξυπνος και ικανός να ξεπεράσει τις ιδεολογίες του'

      Μη ψαρώνεις, αυτή είναι η εικόνα που θέλουν να σου περάσουν για τον Τσίπρα, το καλό παιδί, έξυπνος, δε φταίει αυτός αλλά δεν έχει στελέχη κλπ. Αμόρφωτος, κουτοπόνηρος, παγαμπόντης, αμοραλιστής , ψεύτης, απατεώνας, εκδικητικός,ένας βλάκας που απλώς ξέρει (μερικές φορές) να κρύβεται και θα μπορούσα να προσθέσω πολλά αρνητικά επίθετα.
      Ένας Κνίτης της κακιάς ώρας βαθιά ιδεοληπτικός. Όλα όσα λένε Πολάκηδες, Φωτίου, Βούτσηδες, Φίληδες, Καρανίκες κλπ. αυτός τα πιστεύει και με το παραπάνω, αλλιώς νομίζεις θα τους είχε αφήσει ακόμα εκεί;

      Διαγραφή
  11. Συγχαρητήρια για το άρθρο σου, Σάββα, διότι δείχνει για μια ακόμη φορά τη ανυπαρξία εξωτερικής πολιτικής τής χώρας. Φοβούμαι ότι δεν έγινε αντιληπτό από τούς πολλούς.

    Πάντα οι ίδιοι είμαστε. Αρκούμεθα να βλέπομε τα τραίνα (ευκαιρίες) να περνούν.

    Πριν από κάποια χρόνια, έκοβα τα κομμάτια μου εδώ μέσα, διότι, ενώ οι Ισραηλινοί είχαν σκοπό να φέρουν στην Κνεσέτ το θέμα τής Γενοκτονίας των Αρμενίων (δεν το έφεραν τελικά, αλλά αυτό δεν έχει σημασία), εμείς δεν πηγαίναμε να ζητήσομε από τον καινούριο σύμμαχο, συνεργάτη, όπως θέλεις πες το, να συμπεριλάβουν και την Γενοκτονία των Ποντίων και Μικρασιατών.

    Έγραφα αυτολεξεί ότι αυτές οι αναγνωρίσεις δεν γίνονται με τον αυτόματο πιλότο. Χρειάζονται επαφές, δραστηριότητα, κόπο. Δεν βαριέσαι.

    Και πάλι συγχαρητήρια. Έπιασες καλά το βαθύτερο νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ιδέα του κ.Καλεντερίδη είναι ευφυής, ριχνόμενη στο τραπέζι ενός Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ένα αξιόπιστα ΕΛΛΗΝΙΚΟ Brains Trust) θα μπορούσε να σμιλευτεί σε μια καρποφόρα (υλικά και σε κύρος) πρωτοβουλία.
    Ο χειμαρρώδης σχολιασμός που προκάλεσε ανωτέρω χαρακτηρίζεται περισσότερο από την ελληνική παθογένεια του ορμητικού ΕΓΩ που προτρέχει τής ψύχραιμης,
    καλοπροαίρετης και ρασιοναλιστικής εξέτασης. Εισέφερε όμως και το πολύ αξιόλογο, για τον πληροφορημένο ορθολογισμό του, σχόλιο του αγγλιστί Ηλίου, που φωτίζει το πολιτικο-ιστορικό πλαίσιο αυτής της επιχείρησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.