18/8/17

Κυπριακό: Δεν παίρνει θέση για τα τουρκικά στρατεύματα ο ΟΗΕ

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να πουν κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ (φώτο), αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στην ερώτηση αν μπορεί ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε περίπτωση που ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, να υιοθετήσει τη θέση ότι μια «κανονική χώρα» όπως η Κύπρος δεν μπορεί να λειτουργήσει με την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων.
Ο κ. Χαγκ είπε ότι δεν έχει «κάτι ιδιαίτερα καινούριο να αναφέρει για την Κύπρο» και παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα μετά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά. Αν υπάρξει ένας νέος γύρος συνομιλιών, συνέχισε, τα Ηνωμένα Έθνη θα καταστήσουν σαφείς τις θέσεις τους.
Επίσης ανέφερε ότι το μέλλον της Κύπρου εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις των δύο μερών. «Όπως γνωρίζετε, σε αυτό το στάδιο, διανύουμε μια περίοδο περισυλλογής και ηρεμίας. Μετά από αυτό ελπίζουμε και αναμένουμε από τα μέρη ότι θα επιστρέψουν έτοιμα για να συνομιλήσουν», πρόσθεσε.
Σε αναφορά δημοσιογράφου στη διαρροή του εγγράφου «Συνάντηση ηγετών 4.7.17» στο οποίο, όπως είπε, μεταξύ άλλων ο Γκουτέρες ήθελε μείωση των στρατευμάτων σε επίπεδο της Συνθήκης Συμμαχίας του 1960, και κληθείς να πει, εάν αυτή είναι η τελική θέση του γενικού γραμματέα, ο κ. Χαγκ δήλωσε ότι δεν κάνει σχόλια σχετικά με διαρροές και ότι σε μια διπλωματική διαδικασία οι θέσεις θα εξελιχθούν μέσω των συζητήσεων μεταξύ των μερών.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

6 σχόλια:

  1. Γιατί, έχει πάρει η ελληνική πλευρά;
    Προτείνει την εγκατάσταση διεθνούς Αστυνομίας, διότι - ποιός ξέρει - όπως είπε και ο Έλλην ΥπΕξ μπορεί να υπάρχει άλλη υπηκοότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή η θέση του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή και κατοχή είναι: "Αυτά καλό είναι να μην γίνονται".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΟΗΕ έχει εκδώσει ψηφίσματα, δυνάμει των οποίων καταδικάζει την παράνομη εισβολή, την παράνομη κατοχή και τον παράνομο εποικισμό.
      Μετά από χρόνια, με την ανοχή στην αρχή και τη συμφωνία στη συνέχεια των πολιτικών μας όλα αυτά ξεχάστηκαν.

      Διαγραφή
  3. Τι να πεις μωρη λουγκριτσα με τα βαμμενα χειλη.
    Εχεις κοχονες να πεις την πραγματικοτητα ?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει τώρα, σιγά το νέο! Και γιατί να πάρει δηλαδή θέση ο οηε για τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο; Ετσι, με κάτι τέτοια να διαλύονται οι αυταπάτες περί ίσων αποστάσεων και καλών προθέσεων του ειρηνευτή οργανισμού (σύντομο ανέκδοτο αυτό) στην ελληνική-ελληνοκυπριακή πλευρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΟΗΕ έχει πάρει κατά τους κρίσιμους καιρούς αποφάσεις τόσο καθαρές και καταδικαστικές για την τουρκική εισβολή-κατοχή που δεν χρειαζόταν παρά μια κυβέρνηση με ελάχιστο ειδικό βάρος πατριωτισμού και λίγο από κάτι άλλο που θα μπορούσε με διπλωματικούς και στρατιωτικούς χειρισμούς να έχει διώξει την Τουρκία από το νησί. Οι αποφάσεις του ΟΗΕ αποτελούν ισχυρό όπλο που αν κάναμε στρατιωτικοδιπλωματικό ντού πριν 40-30 ακόμα και 20 χρόνια κανείς δεν θα μπορούσε να μας σταματήσει όπως έκαναν το 1974! Όμως όταν το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος έχει συμφωνήσει ότι το μόνο που του αρέσει να κάνει είναι το γιούργια στο νταμπλά με τα κουλούρια, τι άλλο περιμέναμε; Μα τι θέλετε να κάνουμε; Πόλεμο; Τους θυμάστε τους τύπους; Μπίστης και άλλοι τέτοιοι μιλιούνια πέρασαν και θα περάσουν κι άλλοι. Ο ΟΗΕ μας φταίει τώρα; Πάλι οι ξένοι φταίνε; Ε, πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.