29/9/17

Μήπως έχουν τρελαθεί εντελώς στην κυβέρνηση; Απαγορεύουν στους εθνοφύλακες να παρελάσουν την 28η Οκτωβρίου

Εθνοφυλάκων παρέλαση ή απέλαση; 
Αρθρο του καθηγητή Λεωνίδα Πυργάρη
«Πολιτεία γρ τροφ νθρώπων στίν, καλ μν γαθν,  δναντία κακν» (Γιατί στ αληθινά η πολιτεία είναι τροφός και παιδαγωγός τών ανθρώπων: η ωραία πολιτεία πλάθει τούς ωραίους και ηρωϊκούς ανθρώπους ενώ η κακή τούς κακούς)[Πλάτωνος Μενέξενος, 238 e].
    Με αφορμή την πρόσφατη οδηγία (Υπουργείο Εσωτερικών/αριθμός πρωτ. 31849/21 Σεπτ. 2017) τού Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, με θέμα «Εορτασμός τής εθνικής επετείου τής 28ηςΟκτωβρίου 1940», η οποία απευθυνόμενη σε πολιτικούς και στρατιωτικούς αποδέκτες αναφέρει ότι κατά την ημέρα τής 28ης Οκτωβρίου «Τάγματα Εθνοφυλακής δεν θα παρελάσουν», καταθέτω τον προβληματισμό μου.
Ο θεσμός τής εθνοφυλακής, τα τελευταία χρόνια, έχει αναβαθμισθεί αφενός λόγω τών ολοένα αυξανόμενων αναγκών τού Στρατού Ξηράς (μείωση τής στρατιωτικής θητείας, υπογεννητικότητα, αθρόα μεταναστευτική ροή νέων κυρίως ανθρώπων προς χώρες τού εξωτερικού, φυγοστρατία) και αφετέρου λόγω τών μόνιμων πλέον προκλήσεων και επιβουλών τής γείτονος Τουρκίας σε βάρος τής εθνικής μας κυριαρχίας. Δηλαδή η πολιτική ηγεσία τού Στρατεύματος (υπουργός Πάνος Καμμένος) φαίνεται πως έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα τού εξ Ανατολών κινδύνου και γι’ αυτό το λόγο έχει κατά καιρούς εκδηλώσει – και συνεχίζει να εκδηλώνει – εμπράκτως τη στήριξή της προς την Εθνοφυλακή. Μάλιστα το τρέχον έτος 2017 καθιερώθηκε από το Υπουργείο Αμύνης ως Έτος Εθνοφυλάκων και, στα πλαίσια αυτής τής καθιερώσεως, τιμήθηκαν ανά την Ελλάδα οι εθνοφύλακες.
   Ωστόσο η πρόσφατη οδηγία τού Υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την ένθερμη στήριξη τού Υπουργού Αμύνης κ. Καμμένου στον εν λόγω θεσμό: ο Καμμένος στηρίζει την Εθνοφυλακή και στέκεται έμπρακτος αρωγός τών εθνοφυλάκων, ο δε Σκουρλέτης, κυβερνητικός εταίρος τού Καμμένου, «τον αδειάζει», δηλαδή τον αναιρεί. Διότι περί αναιρέσεως τού Καμμένου πρόκειται, όταν δεν επιτρέπεται στους εθνοφύλακες να παρελάσουν.
   Πριν από λίγο καιρό ειδοποιήθηκα να καταταγώ στην Εθνοφυλακή τής Χίου, ύστερα από 30 ακριβώς χρόνια που απολύθηκα από τον Στρατό. Ομολογώ ότι ένιωσα ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνεια που η Πατρίδα με θυμήθηκε ξανά μετά από τόσα χρόνια και με θεωρεί ακόμα νέο και χρήσιμο, όχι μόνο να την υπηρετήσω αλλά και να πεθάνω γι’ αυτήν άμα χρειαστεί! Παρουσιάστηκα λοιπόν, μαζί με άλλους συναδέλφους, συνομήλικους αλλά και νεότερους, σε κεντρικό στρατόπεδο τής Χίου όπου μάς υποδέχθηκε η Στρατιωτική Ηγεσία τής νήσου, και παρέλαβα τον σχετικό στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ακριβώς τον παραλαμβάνει και ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης. Και κάθε Κυριακή πηγαίνω και παρακολουθώ την προβλεπόμενη εκπαίδευση, όπως αυτή καταρτίζεται από την 96 ΑΔΤΕ. Όμως πριν από δυό μέρες, όταν ενημερώθηκα για το περιεχόμενο τής υπουργικής οδηγίας τού κ. Σκουρλέτη, ένιωσα βαθύτατα προσβεβλημένος και θιγμένος ως Έλληνας πολίτης και στρατιώτης!
   Και γίνομαι σαφέστερος: κύριε Υπουργέ, αφού αρκετές, προηγούμενες υμών, κυβερνήσεις, συναγωνιζόμενες σε λαϊκισμό, μείωσαν τη στρατιωτική θητεία από 24 μήνες που ήταν κάποτε στους 9 μήνες σήμερα, και αφού με τις άθλιες πολιτικές που ακολούθησαν έφεραν τη Χώρα στα μαύρα χάλια που βρίσκεται τώρα (παντοτινή φυγή πολλών νέων στρατεύσιμης ηλικίας στο εξωτερικό εξαιτίας τής οικονομικής χρεοκοπίας, κατάργηση και κλείσιμο αρκετών στρατοπέδων ανά την ελληνική επικράτεια για λόγους περιστολής δαπανών), αναμενόμενο ήταν πως θα έφτανε η στιγμή να σηκώσει η Εθνοφυλακή το μεγαλύτερο βάρος τής άμυνας τής Χώρας.  Αξιότιμε κ. υπουργέ, ζητείτε ως Κυβέρνηση – όχι μόνο εσείς, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και άλλες κυβερνήσεις – από τους εθνοφύλακες – ανθρώπους 45, 50 και 60 ετών – να ξαναφορέσουν το χακί, να εκπαιδεύονται, να είναι μάχιμοι και αποτελεσματικοί, – λες και είναι παλληκαράκια 20 ετών – τους τοποθετείτε στην πρώτη γραμμή τού πυρός ως δύναμη ανασχέσεως τού Τούρκου εισβολέα, δηλαδή τους καθιστάτε «αιχμή τού δόρατος». Τουτέστιν απαιτείτε απ’ αυτούς να σηκώσουν το πρώτο «κύμα επιθέσεως». Και πολύ ορθά πράττετε! Είναι ιερό καθήκον τού πολίτη να είναι δια βίου στρατιώτης, να μάχεται υπέρ τής πατρίδος του ή και να πεθαίνει γι’ αυτήν εάν κάτι τέτοιο απαιτείται. Ο θάνατος υπέρ πατρίδος δεν είναι ποινή αλλά τιμή. Και μάλιστα η μέγιστη τιμή. Αλλά την ίδια ώρα δεν καταδέχεστε τούς εθνοφύλακες στην παρέλαση! Σας πέφτουν λίγοι! Γιατί; Μήπως στη συνείδησή σας οι εθνοφύλακες είναι μιάσματα;; Τους θεωρείτε μήπως επικίνδυνους για το δημοκρατικό πολίτευμα και την πολιτική ομαλότητα; Μήπως πάσχετε από ιδεοληπτικά σύνδρομα τού παρελθόντος ως αριστερός που είσθε και βλέπετε στις σημερινές Δυνάμεις Εθνοφυλακής, των οποίων αποκλειστική αποστολή είναι η προάσπιση τών εθνικών μας δικαίων έναντι τής τουρκικής βουλιμίας, τα παλιά ΤΕΑ, των οποίων πράγματι η κύρια αποστολή ήταν, στην αρρωστημένη και πολιτικά διχασμένη από το 1950 μέχρι και τη Μεταπολίτευση ελληνική κοινωνία, η περιφρούρηση «των εθνικοφρόνων από τον κομμουνιστικόν κίνδυνον»; Γνωρίζετε πολύ καλά πόσο υπόφερε η μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα απ’ αυτού του είδους τα διχαστικά σύνδρομα.
   Αν λοιπόν έχετε συναίσθηση ποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή σας η οδηγία επί του ηθικού τών εθνοφυλάκων και επί της ομοψυχίας λαού και στρατού, ξανασκεφτείτε την εντολή που αποστείλατε και διορθώστε! «οχ ο πόμενοι ατιοι ε τι μ καλς δρτο, λλ᾿ ο γοντες π τ μ ρθς χοντα» (δεν φταίνε εκείνοι που εκτελούν τις οδηγίες, αν κάτι δεν προχωρήσει καλά, αλλά εκείνοι που τις δίνουν)[Θουκ. Γ, 55.4].

    Χίος: 29 Σεπτεμβρίου 2017

                                                                                         Λεωνίδας Πυργάρης

                                                                                       Εθνοφύλακας ΤΕ Χίου/
                                                                                 Έφεδρος Λοχίας Καταδρομών 
http://www.alithia.gr/politiki/ethnofylakon-parelasi-i-apelasi-arthro-toy-kathigiti-leonida-pyrgari-xios

32 σχόλια:

  1. Αγαπητέ ΦΙΛΕ Λεωνίδα,

    Η Πατρίδα, ΔΕΝ σου ζητάει να πεθάνεις για αυτήν. Η Πατρίδα, σου ζητάει να κάνεις τους εχθρούς μας να πεθάνουν για την δική τους πατρίδα! Μην ξεκινάς έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι θα πεθάνεις και ΜΗΝ αναζητάς αφορμές για ένδοξο θάνατο - ως νεκρός είσαι εντελώς άχρηστος στην Πατρίδα. Αυτό που ΠΡΕΠΕΙ να έχεις στο μυαλό σου είναι να καταφέρεις να μείνεις πάσει θυσία ζωντανός, έτσι ώστε να είσαι όσο πιο αποτελεσματικός γίνεται σε αυτό που η Πατρίδα σε όρισε να κάνεις.

    Όσο αφορά την παρέλαση και την απογοήτευση που ίσως νιώθεις, θα σε ρωτήσω το εξής: Αν είχες να επιλέξεις μόνο ένα, θα προτιμούσες να κάνεις παρέλαση μία φορά το χρόνο (για να ικανοποιείς μία κρυφή φιλοδοξία να σε καμαρώσουν οι φίλοι & οι γείτονες) αλλά να ΜΗΝ εκπαιδεύεσαι «κάθε Κυριακή» (όπως εσύ ο ίδιος γράφεις) ή θα προτιμούσες να εκπαιδεύεσαι ΣΩΣΤΑ και σιωπηρά μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας και τις ταρατατζούμ-ταρατατζούμ παρελάσεις; Τι προτιμάς να είσαι; «Στρατιώτης παρελάσεων» ή «στρατιώτης μάχης»;

    …άσε λοιπόν τις παρελάσεις και τους καλοσιδερωμένους γιακάδες για τους μαθητές σχολείων, τους προσκόπους και πολιτιστικούς συλλόγους κι αντί να επιδιώκεις την προβολή, εκπαιδεύσου σκληρά, ΣΙΩΠΗΡΑ και αποτελεσματικά. Ο ρόλος που σου ανέθεσε η Πολιτεία και με χαρά ανέλαβες, δεν είναι να κορδώνεσαι και να προβάλλεσαι - ο ρόλος σου είναι να διατηρήσεις την μαχητική σου ισχύ, όσο πιο σιωπηρά γίνεται. Κι όταν έρθει η ώρα να ζητηθεί η συνδρομή σου, να εξαπολύσεις κόλαση, όχι να κάνεις παρέλαση εν-δυο, εν-δυο. Κατάλαβες Λοχία ΠΖ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Pointman.
      Προσπαθησα να καταλαβω που ετεθη το διλημμα,παρελαση η εκπαιδευση.
      Που το ενα αποκλειει το αλλο.
      Θα μπορουσες απλα να πεις οτι εισαι κατα των παρελασεων γενικως αφου σε λιγο και στις μαθητικες παρελασεις θα γινεται χαβαλες με την σημαια,οι προσκοποι ειναι υπολλειμμα φασιστικων εποχων Μεταξα και Φρειδερικης ενω στους πολιτιστικους συλλογους θα περιλαμβανονται οσονουπω gay και ΛΟΑΤ με σημαιοφορο τον Μπουταρη ο οποιος εδηλωσε οτι θα ηταν υπερηφανος να ηγειθει μιας τετοιας παρελασης.
      Σεβομαι καθε γνωμη και καθε αποψη αλλα να μην ειναι κρυμμενη σε παραπλανητικα περιτυλιγματα.
      Αλλωστε οι παρελασεις δεν γινονται για να επιδειχθουν μονον οι καλοσιδερωμενοι γιακαδες οπως λετε αλλα εχουν νοημα που ισως δεν το φανταζεστε.
      Φιλικα.

      Διαγραφή
    2. @ Ναιας,

      Ίσως και να παρεξήγησες όσα έγραψα - ίσως από λάθος μου να μην το έγραψα ολοκληρωμένο για την οικονομία του χώρου. Δεν είμαι κατά των παρελάσεων - κάθε άλλο. Όπως έλεγε και ο προϊστάμενός μου στις Καταδρομές (ίδια τάξη ΣΣΕ με τον Σάββα), «…την παρέλαση ρε την κάνουμε με το άρβυλο να χτυπάει δυνατά στο χώμα, για να μας ακούνε οι νεκροί Ήρωες και να μένουν ήσυχοι ξέροντας πως οι Ελληνίδες μανάδες γεννάνε ακόμη παλικάρια που κρατάνε τα άρματα και φυλάνε τούτο τον τόπο…».

      Η διαφωνία μου είναι στην απογοήτευση που νιώθει ο εθνοφύλακας επειδή δεν θα κάνει παρέλαση να τον καμαρώσει η κουμπάρα και ο κολλητός. Η παρέλαση δεν είναι ευκαιρία για προσωπική επίδειξη. Η δουλειά του εθνοφύλακα είναι να εκπαιδεύεται συνεχώς. Σ-υ-ν-ε-χ-ώ-ς! Ε, κι αν η Πατρίδα κρίνει πως το «γέρικο κορμί του που φιλοξενεί παλικαρίσιο πνεύμα» δεν αποτελεί το «καλύτερο υλικό» για να επιδείξουμε προς τα έξω… ε, ας μην θυμώσει κιόλας και κρατήσει μουτράκια. Πώς να το κάνουμε, αν είναι να δείξουμε την αιχμή του δόρατος της Άμυνας, οι 50χρονοι, 60χρονοι και 70χρονοι εθνοφύλακες δεν αποτελούν και την πρώτη επιλογή υλικού - εκτός κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας.

      Διαγραφή
  2. ΕΥ ΓΕ.!!!!!ΑΓΑΠΗΤΕ pointman......ΣΩΣΤΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΟΥ!!!!!ΕΓΚΡΙΝΩ!!!!ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Παρέλαση και δη η Στρατιωτική, διεξάγεται για να δείξει μια χώρα την στρατιωτική της ισχύ δηλ. να κάνει επίδειξη δυνάμεων προς καθε εχθρο που προσπαθεί να καπηλευθει κυρίαρχα δικαιώματα της. Σήμερα σε μια κρίσιμη εποχη για τη χώρα μας το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι μια μεγαλειώδης παρέλαση, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε εδώ έτοιμοι να φυλαξουμε Θερμοπύλες. Σε αυτη την στρατιωτική παρέλαση σίγουρα θα πρέπει να είναι και οι Εθνοφυλακες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κιόσκιοϊ,

      Αν δεχτούμε την άποψη αυτή (για την οποία δεν διαφωνώ) και λαμβάνοντας υπ΄ όψη πως σε μία παρέλαση πρέπει να «επιδεικνύεται» το καλύτερο υλικό - ή έστω το καλύτερο από αυτά που μπορούμε να διαθέσουμε για τις ανάγκες μία τέτοιας επίδειξης - θεωρείτε ότι 50χρονοι, 60χρονοι, 70χρονοι αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Άμυνάς μας; Κανείς δεν αμφισβητεί το κουράγιο, τη θέληση και την πατριωτική φλόγα στην καρδιά αυτών των παλικαριών με γκρίζα και λευκά μαλλιά, αλλά το «…η δε σαρξ ασθενής…» δεν λέγεται τυχαία. Σε μία χώρα που η επάνδρωση των μονάδων δεν είναι η επιθυμητή και ο κάθε ένας ικανός να φέρει όπλο μας είναι απαραίτητος, η συμβολή των εθνοφυλάκων είναι αναμφισβήτητη, αλλά πώς να το κάνουμε αν πρέπει να επιδείξουμε τα δόντια μας προς κάθε κατεύθυνση, θα προτιμούσα να δείχναμε τα «κοφτερά» μας δόντια και όχι τα «σφραγίσματα». Για να μην λέμε πολλά, επιμένω στην αρχική μου τοποθέτηση. ΠΡΩΤΗ προτεραιότητα είναι η συνεχής, η σκληρή, και η όσο το δυνατό πιο αληθοφανής και σιωπηλή εκπαίδευση για πόλεμο. Αν κάποιοι θεωρούν την παρέλαση ευκαιρία να τους δει η όμορφη γειτόνισσα και να τους καμαρώσει ο φίλος από το καφενείο, μάλλον αντιμετωπίζουν τον θεσμό της εφεδρείας και της εθνοφυλακής σε λάθος βάση – γνώμη μου.

      Διαγραφή
  4. Να υποβάλω αγαπητέ poitman ένα ρητορικό ερώτημα;
    Πόσα χρόνια έχετε ζήσει σε κάποιο ακριτικό νησί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο τέλος θα βάλουν και στις κανονικές παρελάσεις τους Gay του Μπουτάρη να παρελάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πυλη Ρωμανου
      Αυτοι ναι θα βαλουν..γκαιυ οπου λες...Αλλα εδω δεν εχουμε ..σινεμα....πανι..και θεατες..Κι εσυ καθεσαι στους θεατες...με ασφαλεια και βλεπεις απο μακρια...Εδω παιζεις κι εσυ στο εργο....θα καθεσαι και θσ κοιτας..??...Αυτο το ....αοριστο...σπομακρο..""θα βαλουν αυτοι""τι θσ πει?? Ναι θα βαλουν .!!Γιατι να μην βαλουν αφου εσυ κοιτας απο μσκρια το εργο ησυχος ?? Θα τους αφησεις να ....βαζουν κι αλλα...για να βρεις θεμσ νεο για να ξσναπεις ...αοριστα...."θα βαλουν " ..??

      Διαγραφή
  6. @ Hellas Sun,

    Ένα «ρητορικό ερώτημα» συνήθως ακολουθείται από άμεση απάντηση που δίνει ο ίδιος ο υποβολέας της ερώτησης (άλλωστε για αυτό το λόγο το ερώτημα ονομάζεται «ρητορικό»). Συνήθως (όχι πάντα) η απάντηση που ακολουθεί ένα «ρητορικό» ερώτημα είναι ειρωνική ή έχει σκοπό να οδηγήσει τον συνομιλητή προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ελπίζω κι εύχομαι να μην έχετε τέτοιο σκοπό.

    Η αλήθεια είναι πως ΔΕΝ είμαι κάτοικος «ακριτικού» νησιού. Για παράδειγμα, δεν κατοικώ μόνιμα στην Γαύδο, ούτε την Φολεγάνδρο, ούτε τον Άγιο Ευστράτιο, ούτε στην Μεγιστη. Βέβαια (για να απαντήσω κι εγώ με «ρητορικού» τύπου τρόπο) κάποιοι θα πεταχτούν να πουν για παράδειγμα πως η Χίος (για την οποία κάνει λόγο το ανωτέρω κείμενο του κου καθηγητή) είναι «ακριτική» νήσος. Εντάξει, αν είναι έτσι, να θεωρούμε «ακριτική» την Κρήτη, την Κύπρο και … την Μάλτα, απλώς επειδή βρίσκονται σε απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα.

    Μήπως το γεγονός ότι ΔΕΝ είμαι κάτοικος ακριτικού νησιού, με κάνει λιγότερο Έλληνα; Μήπως λιγότερο Πατριώτη; Γελιέστε αν το πιστεύετε! Κατανοώ απόλυτα τον εκνευρισμό του εθνοφύλακα και αντιλαμβάνομαι πλήρως την σφοδρή επιθυμία του να μετέχει στην παρέλαση ντυμένος με την χορηγηθείσα στολή παραλλαγής που του έδωσε το τοπικό ΤΕ. Όμως, ακόμη κι αν ήμουν μπροστά του, θα τον αγκάλιαζα φιλικά και θα του έλεγα «…άκου Λοχία, δουλειά μας είναι να εκπαιδευόμαστε για να μπορούμε να ξεπαστρέψουμε όσο πιο πολλά μεμέτια μπορούμε όταν έρθει η ώρα. Μη σε πιάνει τώρα τρέλα με την παρέλαση και τα φρου-φρου, αυτά είναι για τους ποζεράδες…».

    Αυτή λοιπόν, είναι η απάντηση από κάποιον που κρατάει τ΄ άρματα χρόνια τώρα, στο «ρητορικό ερώτημα» σου. Σε καλύπτει; Φιλικά και όχι «ρητορικά»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιοντμαν
      Δεν εχεις αδικο σε πολλα.Ουτε ο εθνοφυλακας εχει.Ξερεις...εδω ο εθνοφυλακας ..δεν εξεφρασε σωστα τι ακριβως τον ενοχλει...δεν ειναι η παρελαση σαν πραξη..αλλα """Η προθεση της κυβερνησης...που το παει...τι θελει να δειξει με αυτο και σε ποιον.Η προθεση η φανερη...η κατευθυνση..το ιχνος.."" Εχουμε μια δεσμη καταιγιστικων πρωτοφανων μετρων σε θεμελια της πολιτειας..με ενα σκοπο..κακοβουλο..δολιο.. Αυτο νομιζω ηθελε να πει...Ισως ειχε και απογνωση μεσα η πικρα του..απογνωση γιατι δεν τους σταματαμε εμεις και καθομαστε σα κοτες για σφαγη και σχολιαζουμε απ εδω ..χωρις αντιδραση...

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε εθνοφυλακα
      Κατεβειτε οι εθνοφυλακες στην παρελαση..αν συμφωνησετε ολοι...με ενα πανω να γραφει "" Τσιπρα αν εισαι αντρας..ελα εδω μονος..και σταματησε μας.Μονος αν εισαι Αντρας...Αν....""..Θα τον ξεφτυλησετε σε ολη την χωρα που θα τα δει αυτα.Διοτι δεν ειναι αντρας...κι ο λαος θα το δει ξαταφατσα ποιος τον κυβερνα...Και η σληθεια ..φορα πσρτιδα...σοκαρει...Ξυπνα τους απαθεις...Θα γινει βουκινο στην χωρα στα καφενεια...

      Διαγραφή
  7. Ναιας
    Οι προσκοποι δεν ειναι του Μετσξα...Ειναι εν μερει των Γερμανων..Ιταλων...Αλλα αναπτυχθηκαν πολυ..και αυτους ακολουθουν οι δικοι μας...απο τους καλους δημοκρατικους...φιλανθρωπους ...πονοψυχους...πολιτισμενους ...Αμερικανους. ..και ενα κρυφο λομπυ...που πηρε το κολπο απ τους Γερμανους...Ο Μεταξας ειχε κατι ομοιο ..στην νεολαια...αν δεν κανω λαθος...ενα μελος της ηταν και ο ...αριστερος κος Γλεζος...ο γνωστος...ηταν βρβαια μικρο παιδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Δημητρης Κ.,

    Οι πρόσκοποι είναι Βρετανική επινόηση. Ιδρυτής τους ο Αντιστράτηγος Robert Baden-Powell που το 1907 ίδρυσε με βάσει τα στρατιωτικά πρότυπα το προσκοπικό κίνημα και ενα - δύο χρόνια αργότερα το οδηγικό κίνημα για κορίτσια, με σκοπό να συνεισφέρει στην εκπαίδευση των νέων, μέσω ενός συστήματος αξιών βασισμένου στην Υπόσχεση και τον Νόμο, να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται σαν άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία. Στην Ελλάδα, η ιδέα του προσκοπισμού εισήχθη το 1910 από τον καθηγητή φυσικής αγωγής Αθανάσιο Λευκαδίτη.

    ...όλα τα άλλα περί «Μεταξά», περί «Γερμανών», «Ιταλών», περί «μασονικών στοών» και «λόμπυ» είναι απλά ανοησίες και μπαρμπούτσαλα! Αν είχατε έστω και την παραμικρή ιδέα, θα γνωρίζατε πως Έλληνες πρόσκοποι μετείχαν ως βοηθητικοί (ανήλικοι γαρ) στρατιώτες στους Βαλκανικούς πολέμους, την Μικρά Ασία κλπ και επειδή ήταν άοπλοι σφαγιαζόταν από τους Τούρκους (Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας, Σώκια της Μικράς Ασίας, Κάτω Παναγιά της Μικράς Ασίας κλπ) σαν αμνοί.

    Αυτά, για να μαθαίνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ...εμαθα...μην λες για μασονιες..δεν ειπα πσρα λομπυ..Ομως μια και το λες εσυ...που ανθησε η μασονια κυρια ??..Ολως παραδοξως στην Αγγλια....που ιδρυθηκε ο προσκοπισμος οπως λες...( ?)..στην Αγγλια... σν αρχισω νσ λεω τις συμπτωσεις ..της Αγγλιας...δεν θαχουμε τελειωμο....Ομως επειδη εχεις σγαθες προθεσεις για τον κοσμο..καποτε πολυ ρομαντικες..μην καταπινεις και αμασητα ολες τις αγαθες διακυρηξεις των οργανωσεων..λες.και μας διαβαζεις το καταστατικο τους...γιατι αυτο ελειπε να λενε φανερα τις προθεσεις τους....η Αγγλια ..ειναι η μητρα καθε ..πουστιας στον πλανητη...απ τα πιο δολια καθεστωτα της ιστοριας...πολλα σημερινα κσκα ..παγκοσμια ειναι δικα τους.. Ωστε ο στρατηγος ο καλος..εκσνε τους προσκοπους....δεν τοξερα ομολογω...Και γιστι τον πηρε ο πονος να τον διαδοσει κι εξω σπ την Αγγλια ..?..Ηθελε πολλα τετραγωνικα χιλιομετρα η ιδεα..?? Κατσνοω οτι οι ιδεες που ειναι εξω απο χωρο και χρονο...εχουν μια προτιμιση..στον χωρο..που ολως πσραδοξως συμπιπτει με την προθεση της Αγγλιας γισ τον χωρο... ολως τυχαιως δηλαδη...

      Διαγραφή
    2. @ Δημητρης Κ.,

      Λοιπόν, αν και το παρόν θέμα δεν είναι ο προσκοπισμός, εφόσον αναφέρθηκε άκου να μαθαίνεις! Εγώ, δεν θα σου μιλήσω βάσει εμπειριών ή απόψεων άλλων (όπως κάνεις εσύ που θεωρείς ως «βεβαιότητα» κάτι που άκουσες ή σου είπαν άλλοι «αφυπνισμένοι» που σου φόρτωσαν τον εγκέφαλο με Tb ψεμάτων). Εγώ, θα σου μιλήσω βάσει εμπειριών που είχα εγώ ο ίδιος σχετικά με τον προσκοπισμό. Επειδή λοιπόν από παιδάκι 8 ετών μέχρι και σχεδόν τα 20 χρόνια μου υπήρξα πρόσκοπος αρχίζοντας από μικρό λυκόπουλο, έμαθα από μικρός την στρατιωτικού τύπου ιεραρχία που εφαρμόζεται και στη ζωή, μου ΔΙΔΑΞΑΝ την φιλοπατρία, την αγάπη για την Ελλάδα, για το Έθνος, για τον τόπο μας, για τα όσια και τα ιερά μας ως Έλληνες. Μου έμαθαν να ζω στο ύπαιθρο όταν οι συνομήλικοί μου είχαν δει δάσος μόνο σε φωτογραφίες, να κατασκηνώνω φτιάχνοντας αυτοσχέδιο γιατάκι στο δάσος, μου δίδαξαν αρετές που με βοήθησαν αργότερα στην ζωή ως ενήλικος. Χαρακτηριστικά θα σου αναφέρω, πως όταν πέρασα ΣΣΟΕΚ στο ΚΕΑΠ και αποφοίτησα πρώτος στην τάξη μου, πολλές από τις γνώσεις που εφάρμοσα και με βοήθησαν, ήταν από την εμπειρία μου ως πρόσκοπος, την ώρα που άλλοι δεν ήξεραν καν να δένουν σωστά τους ιμάντες στο Bergin τους. Στα χρόνια που υπήρξα πρόσκοπος, δεν είδα πουθενά πονηρά στοιχεία, δεν είδα πουθενά «στοές», δεν επιχείρησε κανείς να με αποπροσανατολίσει από τις Ελληνικές Πτριωτικές αξίες! Κάθε άλλο! Οι ανοησίες που διαδίδουν μερικοί (υποθέτω εν αγνοία τους) για τον προσκοπισμό, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, τουλάχιστο όπως τη βίωσα εγώ. Η αγωγή που πήρα στον προσκοπισμό ήταν ΑΚΡΩΣ Πατριωτική και (προς έκπληξή σου) Χριστιανορθόδοξη! Θα χαρακτήριζα λοιπόν τον προσκοπισμό, ως ένα «στρατό με μικρούς ανήλικους στρατιώτες που η μόνη διαφορά τους από τον κανονικό στρατό, είναι ότι δεν διαθέτουν πυροβολικό». Με το χέρι στην καρδιά λοιπόν, σε πληροφορώ ότι ΚΑΘΕ υποτιμητικό σχόλιο για τον προσκοπισμό, είναι κακόβουλο και εκ του πονηρού προερχόμενο. Αν θελήσεις να εκφράσεις μία υποτιμητική άποψη για τον προσκοπισμό, θα είναι ΣΙΓΟΥΡΑ επειδή δεν ξέρεις καν τι είναι! Θα είναι σαν τους απάτριδες / αστρατεύτους / αναρχο-κάτι που καταφέρονται εναντίον του στρατού (και της σημασίας που έχει ο στρατός για το έθνος)… χωρίς καν να έχουν ζήσει έστω και μία μέρα στον στρατό.

      Διαγραφή
  9. ΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ?Θέλουν τους ΛΑΘΡΟΑΛΒΑΝΟΥΣ στις Παρελάσεις ΜΑΣ και δεν μας επιτρέπουν να τιμάμε τους Εθνοφύλακές μας.Οι αποδομητές έχουν λυσάξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν θα έχουν αίσιο τέλος οι αριστεροί σε αυτή την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτροπος
      Εισαι σοφος ...ειδες βαθια ακριβως το μελλον της αριστερας..οπως το στρωνουν αφελως οι ιδιοι.. Ηταν εως εδω..πιστευω...μια ιδεολογια της πικρας..ανθρωπων πικραμενων γενικα απ ολα στην ζωη..Δεν τους κατηγορω...παραρηρω απλα..Διοχετευσαν αυτη την πικρα ..σε μια προσδοκια...να τελειωσει η πικρα ..με ενα σφουγγαρι που θα σβησει την κιμωλια αυτη στον πινακα..Αυτο το σβηστηρι..ηταν η αριστερη..σκεψη ..Δεν πετυχε...νομιζω γιατι εψσξε εξω απ το μερος που ηταν η αιτια . .Γιατι πιστευω οτι η σιτια ητσν ..Μεσα στον ανθρωπο...κι οχι εξω.Αυτο που βλεπουμε τωρα εδω...ειναι ο θανασιμος ρογχος του ...εξω...Κανουν οτι μπορουν για το μεγαλο φιναλε...

      Διαγραφή
  11. @ maria koumi,

    Ε, και γιατί ανησυχείς; Έτσι κι αλλιώς - αν ισχύουν οι «προφητείες» και τα λόγια του «γέροντα» που συχνά επικαλείσαι - όπου να ‘ναι θα έρθει το «ξανθόν γένος» να κάνει «ντα» τους κακούς Γερμανούς που μας ζηλεύουν, να σβήσει τα μνημόνια, να γεμίσει τις τσέπες 500ευρα, να εξολοθρεύσει τους μισούς Τούρκους και να κάνει χριστιανούς τους άλλους μισούς, να ξε-μαρμαρώσει ο «μαρμαρωμένος», να γίνει γύρω-γύρω «ορθοδοξία» και στη μέση «Αγια Σοφιά» κλπ, κλπ, κλπ (συγνώμη αν ξεχνάω μερικές προφητείες, αλλά κάθε εβδομάδα ανακοινώνονται καινούριες οπότε δεν τις προλαβαίνω). Κι όλα αυτά… «έτσι αφού» εμείς είμαστε ο πιο έξυπνος και πιο «μάγκας» λαός και μας αγαπάει ο «Ένας και Μοναδικός».

    Τι ανησυχείς λοιπόν για Αλβανούς, για gay, για ΣΥΡΙΖΑίους και λαθραίους; Έτσι κι αλλιώς, το είπε ο «γέροντας» ότι θα στρώσουν όλα και η Ελλάδα θα την περάσει ζάχαρη… ή μήπως τελικά δεν πιστεύεις στις «προφητείες»; Βρε συ, μήπως τελικά αμφιβάλεις ότι ίσως (λέμε ίσως) οι «προφητείες» να είναι απλά… μούφα; Ντροπή! Δεν κάνει να αμφισβητείς τα λόγια του «γέροντα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ Ποιντμαν σε ποιον γέροντα αναφέρεστε και σε ποια παρέμβασή μου ?

      Διαγραφή
    2. Ποιντμαν
      Ειδα τι λες στην γυναικα...κι επαθα πλακα..Εκτος απο αλλαζονεια στα γραπτα σου.. κι ενα μεσσιανισμο κρυφο..εισαι και ασεβης.. κσι στην κυρια και στον Θεο..Επισης φαινεται απ οσα λες ..οτι εισαι μια φωτοτυπια ..του Δυτικου ανθρωπου.. εξ ου και η καταφανης αντιπσθεια σου για τους Ρωσους...και η σχεδον τηξη σου..λυωσιμο...για τους Σαξωνες... και τον υπερλαμπρο πολιτισμο και κουλτουρα τους... Εχεις μια κουλτουρα δεν λεω...αλλα σ αυτον εδω τον τοπο ..δεν την χρειαζομαστε αλλο...την βαρεθηκαμε τοσα χρονια...Τι αλλο Αγγλικο θσ μας πεις ..εκτος απο την βρετανικη ειρωνεια κσι σσεβεια..??

      Διαγραφή
    3. Αγάπητε pointman να.αποφεύγετε να διαβάζετε τις "προφητείες" των εφημερίδων λίγη σχέση με τα αληθώς λεχθέντα έχουν. Και προς επίρρωση των λόγων του Αγίου Παισιου, να σας αναφέρω οτι οσονούπω ιδρύεται το νεο ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ.Είμαι σίγουρος οτι διαβάζετε το παρόν ιστολόγιο. Ξέρετε εμείς οι Ρωμιοί αγαπούμε την πίστη μας και ο δυτικός ορθολογισμός μας αφήνει αδιάφορους. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε μας κάνει παράλογους. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν, να αφήσετε τις ειρωνιες περί των προφητειών. Εκτός αν ειρωνευεστε την βιομηχανία προφητειών των εφημερίδων οπου σε αυτό θα συμφωνήσω, ότι αξίζει την χλεύη.

      Διαγραφή
    4. Βασιλη
      Ευγε στα λογια σου τα σοφα..ολοψυχα μπραβο συμπολιτη..

      Διαγραφή
    5. Ταϋγέτη.

      Ὥστε οἱ Γερμανοὶ(δὲν εἶναι κακοὶ; ) δὲν μᾶς μισοῦν καὶ γενικῶς οἱ δυτικοὶ δὲν ζηλεύουν τὴν κληρονομιά μας;

      Κύριε Pointman διάβασε τὸ κεφάλαιο 15 τοῦ ἔργου τοῦ Νίτσε "Ἡ γέννησι τῆς Τραγωδίας".

      Τὸ ὁμολογοῦν οἱ ἴδιοι,καὶ ἄν εἶχες διαβάσει σοβαρὰ ἱστορία θὰ ἀνακάλυπτες τοῦ λὸγου τὸ ἀληθές.

      Διαγραφή
    6. Ταϋγέτη,

      Δεν ρωτάς βέβαια εμένα, αλλά επειδή έχω δει συχνά παρόμοιες λανθασμένες εντυπώσεις, σού απαντώ εγώ, χωρίς ασφαλώς να δεσμεύω τον Pointman.

      Κάνομε το λάθος να πιστεύομε ότι οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί "μᾶς μισοῦν και ζηλεύουν" για την κληρονομιά μας. Ούτε μάς μισούν (sic), ούτε μάς ζηλεύουν (και πάλι sic), απλώς θαυμάζουν, αγαπούν και μελετούν τον πολιτισμό τής Αρχαίας Ελλάδας, τής οποίας ούτε κατά διάνοιαν μάς θεωρούν κληρονόμους. Δεν πίστεψαν, ούτε πιστεύουν (στην συντριπτική πλειονότητά των, τουλάχιστον) ότι ο νοτιοβαλκανικός λαός, ο οποίος κατοικεί εκεί, όπου ήταν κάποτε το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, έχει καμμία σχέση με τούς δημιουργούς του. Τα Βαλκάνια για την Γερμανία δεν είναι Ευρώπη, αλλά μάλλον Ανατολή, ή κάτι τέτοιο.
      Πρόσεξε, δεν σού λέω ότι έχουν δίκιο, αλλά απλώς πώς μάς αισθάνονται/βλέπουν. Και ο Νίτσε, όθεν, στο πολύ ωραίο αυτό κείμενο που αναφέρεις, τούς αρχαίους Έλληνες είχε κατά νου και όχι ασφαλώς εμάς.

      "Der Balkan ist mir nicht die gesunden Knochen eines einzigen pommerschen Grenadiers wert". (Τα Βαλκάνια δεν αξίζουν για μένα (ούτε) τα γερά κόκαλα ενός και μοναδικού Πομερανού γρανδιέρου).

      Otto Fürst von Bismarck, Βαλκανικό Συνέδριο Βερολίνου, 1878. (πηγή).

      Διαγραφή
    7. Ο Νίτσε όπως και όλοι οι Γερμανοί φιλόσοφοι ερμηνεύουν την αρχαία Ελλάδα όπως συνέφερε το γερμανικό έθνος. Τώρα αν κάποιοι δικοί μας θεωρούν το Νίτσε και τους λοιπούς Γερμανούς φιλοσόφους ως φιλέλληνες μάλλον αρέσκονται να βλέπουν τα πράγματα όπως θα ήθελαν να είναι. Για παράδειγμα στο συγκεκριμένο βιβλίο του Νίτσε "η γέννηση της Τραγωδιας" ενώ εξυμνεί την αρχαία τραγωδία και τη διονυσιακή κοσμοαντίληψη όπως την αντιλαμβάνεται ο Νίτσε, κάνει μεγάλες αφαιρέσεις απορρίπτοντας π.χ. το Ευρυπιδη και την αξία των τραγωδιών του (Ποιος ο Νίτσε τον Ευρυπιδη, Τέλος πάντων.) Όσο για τις θέσεις του κυρίου pointman τις κατανοώ πλήρως ως Αξκος του στρατού καθώς είναι ξεκάθαρες και ρεαλιστικές όπως αρμόζει σε Αξκο του στρατού, άσχετα αν κάποιοι βλέποντας τα πράγματα επιφανειακά και αεροβατώντας δεν μπορούν να τον κατανοήσουν. Προς Θεού δεν εννοώ ότι όλοι οι αξιωματικοί του ΕΣ είναι άριστοι δυστυχώς μεταξύ μας υπάρχουν πολλοί ραγιάδες και πολλά μιάσματα οι οποίοι και προωθούνται, δυστυχώς για αυτό φτάσαμε και στην κατάσταση που φτασαμε.

      Διαγραφή
    8. @ Πετρακας

      Να θυμίσω ότι ο Νίτσε δεν έτρεφε ίχνος εθνικισμού και ιδίως για το γερμανικό έθνος. Ούτε εκτίμηση καν. Το ότι την φιλοσοφία του αργότερα ιδιοποιήθησαν οι ναζί παραφράζοντάς την, είναι άλλη ιστορία.

      Άλλο ότι ερμηνεύει όπως αυτός καταλαβαίνει, ή απλώς εκφράζει μία διαφορετική άποψη. Και τον Σωκράτη απεχθανόταν.

      Απ' εκεί, όμως, μέχρι να φθάσομε στο σημείο να λέμε ότι "Ο Νίτσε όπως και όλοι οι Γερμανοί φιλόσοφοι ερμηνεύουν την αρχαία Ελλάδα όπως συνέφερε το γερμανικό έθνος", υπάρχει τεραστία απόσταση και η γνώμη αυτή είναι εντελώς αβάσιμη. Δηλαδή, πώς ακριβώς "συνέφερε το γερμανικό έθνος" η ... γερμανική ερμηνεία τής αρχαίας Ελλάδας και ποια ακριβώς ήταν/είναι αυτή;

      Διαγραφή
    9. @ Nativist
      Το αν ο Νίτσε έτρεφε εθνικισμό και ποια η άποψη του για το γερμανικό έθνος μπορεις να το διαπιστώσεις αν διαβάσεις το έργο του "η Γεναιολογια της Ηθικής" αγαπητέ nativist. Πίστεψε με έχω διαβάσει αρκετά Νίτσε άσχετα αν δεν ενστερνίζονται σε πολλά τις απόψεις του.

      Διαγραφή
    10. Για να αποφανθώ ότι έχεις δίκιο ή όχι, πρέπει να ξαναδιαβάσω το βιβλίο του "Zur Genealogie der Moral", πράγμα που θα κάνω μόλις βρω καιρό. Διάβασα τα άπαντα τού Nietzsche σαν φοιτητής ακόμη στην Γερμανία, καθώς και κριτικές των έργων του, γνώμες κλπ., διότι οι απόψεις για την σκέψη του, η οποία δεν ήταν και εντελώς ενιαία, διίστανται.
      Εν πάση περιπτώσει, ισχύει σαν ατομικιστής, μηδενιστής και διεθνιστής, πράγμα που δεν συνάδει με τον εθνικισμό.

      Όμως, δεν μού απάντησες στην τελευταία παράγραφο τού παραπάνω σχολίου μου. Η Γερμανία μελέτησε και μελετά την αρχαία Ελλάδα, όπως η Γαλλία την αρχαία Αίγυπτο. Όπως όλοι οι σοβαροί αιγυπτιολόγοι έχουν σπουδάσει, ή μετεκπαιδευτεί στο Παρίσι, έτσι και οι ασχολούμενοι με την ελληνική αρχαιολογία και γραμματεία (πρέπει να) έχουν σπουδάσει, ή μετεκπαιδευτεί στο Βερολίνο ή το Μόναχο. Δεν υπάρχει συμφέρον τού γερμανικού έθνους στην επιστήμη.
      Πάντως, ελπίζω να συμφωνείς μαζί μου ότι, αναφερόμενοι κολακευτικά στην Ελλάδα, αναφέρονται στην αρχαία Ελλάδα και όχι ασφαλώς την νέα, τούς κατοίκους τής οποίας δεν θεωρούν απογόνους των αρχαίων Ελλήνων.
      Οι Γερμανοί (Hieronymus Wolf) είναι αυτοί που εισήγαγαν τον όρο "Βυζάντιο" το 1562, ο οποίος αποκόπτει τον αρχαίο ελληνισμό απ' ο,τιδήποτε ακολούθησε μετά.

      Διαγραφή
    11. @ Nativist
      Συμφωνώ απολυτα σε όσα λές για την άποψη των Γερμανών για την Ελλάδα. Τους Νεοέλληνες μας θεωρούν μείξη βαλκανικών λαών. Επίσης ακραία στοιχεία των Γερμανών θεωρούν τους ίδιους ως απογόνους των αρχαίων κλασσικών πολιτισμών (Ελληνικού, ρωμαϊκού) ως γνήσιοι Αριοι. Τέλος δεν λέω ότι ο Νίτσε ήταν εθνικιστής αλλά ακόμα και αυτός στο βιβλίο που ανέφερα υποστηρίζει το δικαίωμα του Γερμανικού έθνους να είναι κατακτητικό καθώς όπως λέει κάτι τέτοιο ειναι στη φύση του.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.