26/9/17

Αμερικανοί και Ρώσοι Στρατηγοί σε Χωρίς προηγούμενο Σύσκεψη Εκτόνωσης στη Συρία

Marco Marjanovic, R.Insider, 26-9-17
Oι Ντάνφορντ και Γκερασίμωφ συζήτησαν στο τηλέφωνο την ίδια εβδομάδα που οι υφιστάμενοι τους, επικεφαλής των επιχειρήσεων στη Συρία, συναντιόνταν αυτοπροσώπως.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αποκάλυψαν ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν την πρώτη συνάντησή τους με τους επικεφαλής της ρωσικής επέμβασης στη Συρία Ρώσους στρατηγούς.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να προσπαθήσουν να αμβλύνουν τον αμερικανο-ρωσικό ανταγωνισμό στην ανατολική Συρία που απειλεί να εξελιχθεί σε στρατιωτική σύγκρουση.

«Είχαν μια συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο, και άπλωσαν χάρτες και γραφικές παραστάσεις» στην πρώτη συνάντηση αυτού του είδους, δήλωσε σε ενημέρωση στο Πεντάγωνο ο συνταγματάρχης Ράϊαν Ντίλον, εκπρόσωπος στη Βαγδάτη του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού δυνάμεων εναντίον των Τζιχαντιστών εξτρεμιστών.
Δόξα νάχει ο Κύριος. Το πρώτο θετικό σημάδι, στο κρεσέντο των απειλών, των προειδοποιήσεων, των κατηγοριών και των αντί-κατηγοριών που εκτοξεύονταν στην κούρσα για τον Ευφράτη, ήταν ότι Αμερικανοί και Ρώσοι συνέχιζαν να συνδιαλέγονται. Μάλιστα, τώρα μαθαίνουμε ότι αύξησαν τις επαφές τους, όπως ακριβώς έπρεπε.

Για την χαλάρωση των εντάσεων στη Συρία υπάρχει μια μόνιμη τηλεφωνική γραμμή για τις αεροπορικές επιχειρήσεις, μια άλλη σε συνεχή λειτουργία γραμμή για τις χερσαίες επιχειρήσεις και τέλος μια κατά περίσταση γραμμή για την άμεση επικοινωνία επιτελών, όπως συνέβη μεταξύ Ντάνφορντ και Γκερασίμωφ την περασμένη εβδομάδα επί μιαν ώρα.

Αλήθεια, κάτι καλό που βγήκε από όλη την ρώσο-αμερικανική ένταση που προκλήθηκε από τις αντίστοιχες στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στη Συρία είναι ότι ανάγκασε τους στρατιωτικούς των δύο χωρών να συνομιλήσουν μεταξύ τους περισσότερο από οποτεδήποτε προηγουμένως, έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο.
Εκτός από την αποφυγή ίσως μιας ρώσο-αμερικανικής σύγκρουσης στην ανατολική Συρία, που εύκολα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι πολύ πιο καταστροφικό, αυτή η επικοινωνία δίνει την ευκαιρία σε αξιωματικούς των δύο πλευρών να μάθουν να κατανοούν την άλλη πλευρά σε ένα περισσότερο ανθρώπινο επίπεδο.
΄Ισως το μέτρο του αντιπάλου τους που προσλαμβάνουν σ’ αυτές τις επικοινωνίες, ή οι επαφές που αναπτύσσουν, καταλήγουν στο να αποτρέψουν έναν αμερικανο-ρωσικό λανθασμένο στρατιωτικό υπολογισμό μετά από  χρόνια ή και δεκαετίες.


Μετάφραση Μ.Σ.

4 σχόλια:

  1. οι ικανοί στρατηγοί συνεννοούνται επί του θεάτρου των επιχειρήσεων και ξεμπερδεύουν. Οι αλιμπαρούτηδες που παριστάνουν τους στρατηγούς απλά φλυαρούν σε στρογγυλά τραπέζια. Προσεχώς θα πέσει πολύ γέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι μοιράζουνε την πίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέτοιες συναντήσεις εντάσσονται σε αυτό που στην ανάλυση τον σύνδεσμο και τον τίτλο της οποίας παραθέτω αμέσως μετά, ονομάζουμε στρατηγικό ορθολογισμό. Το γεγονός δηλαδή ότι οι δύο χώρες είναι πυρηνικές, ότι πυρηνικός πόλεμος μεταξύ τους θα είναι καταστροφικός και ότι σε περιφερειακές διενέξεις ναι μεν υπάρχει ανταγωνισμός πλην μεριμνούν να μην εξελιχθεί σε μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση. Σχετικό και το μυστικό μνημόνιο Γκρομύκο - Κίζινγκερ όταν υπέγραψαν τις συνθήκες SALT/ABM.
    Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΙΝΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΟΥ http://wp.me/p3OlPy-1Gj

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Η έσχατη πραγματικότητα συνίσταται από υπάρξεις, άτομα ή ομάδες που αγωνίζονται για την αυτοσυντήρησή τους και μαζί αναγκαστικά, για τη διεύρυνση της ισχύος τους. Γι’ αυτό συναντώνται ως φίλοι ή ως εχθροί και αλλάζουν φίλους και εχθρούς ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα για την αυτοσυντήρησή τους και τη διεύρυνση της ισχύος τους» (Κονδύλης Ισχύς και απόφαση 1991, σ. 213)

    Αλλά και λεπτομερέστερα το πως αντιπαρατίθενται οι μεγάλες δυνάμεις στις περιφέρειες «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» http://wp.me/p3OlPy-5Q
    Αν πάντως καταλάβουμε καλά την απόλυτα θεμελιωμένη ανάλυση του Mearsheimer περί τραγωδίας πρόκειται ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.