27/10/17

O Άσαντ έριξε το αέριο σαρίν, λένε ειδικοί του ΟΗΕ: Να φύγει από την εξουσία ζητούν οι ΗΠΑ

A handout picture made available by Syria's Arab News Agency (SANA) shows Syrian President Bashar al-Assad.  EPA, SANA HANDOUT EDITORIAL USE
Συρία: Ειδικοί του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ κατηγορούν τον Άσαντ για την επίθεση με σαρίν στο Χαν Σεϊχούν, οι ΗΠΑ τον σπρώχνουν προς την έξοδο 

Το μέλλον της Συρίας θα γραφτεί χωρίς τον Μπασάρ αλ Άσαντ, διεμήνυσαν οι ΗΠΑ την Πέμπτη, λίγο πριν μια έκθεση του ΟΗΕ επιρρίψει στο καθεστώς της Δαμασκού την ευθύνη για μια επίθεση με αέριο σαρίν, επισκιάζοντας την ανακοίνωση, νωρίτερα την ίδια ημέρα, περί ενός νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών.
«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει μέλλον για το καθεστώς Άσαντ και την οικογένεια Άσαντ», ήταν το σαφέστερο παρά ποτέ μήνυμα του Ρεξ Τίλερσον, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Νομίζω το έχουμε πει επανειλημμένα. Η βασιλεία της οικογένειας Άσαντ φθάνει στο τέλος της, το μόνο ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι πώς θα γίνει αυτό», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η δήλωση του Τίλερσον έγινε λίγες ώρες πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για την επίθεση με αέριο σαρίν που διαπράχθηκε την 4η Απριλίου στο χωριό Χαν Σεϊχούν, στη βόρεια Συρία, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 80 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όπως εξαρχής κατήγγειλλαν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι, το καθεστώς της Δαμασκού ευθυνόταν για την επίθεση.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η χρήση χημικών όπλων δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από κανέναν και πρέπει να προσφερθεί πλήρης στήριξη στο έργο των ανεξάρτητων ερευνητών», σχολίασε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι.

«Οποιαδήποτε χώρα αρνείται να το κάνει δεν είναι καλύτερη από τους δικτάτορες και τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν αυτά τα φρικτά όπλα», πρόσθεσε η ίδια.

Η έκθεση κατέληξε σε ένα «σαφές συμπέρασμα», υπερθεμάτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προέτρεψε «τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί» και να φροντίσει «το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ να λογοδοτήσει» για την επίθεση.

«Καλώ τη Ρωσία να πάψει να καλύπτει τον απαράδεκτο σύμμαχό της και να τιμήσει τη δική της δέσμευση, η οποία ήταν πως θα διασφάλιζε πως δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά χημικά όπλα», συμπλήρωσε ο Τζόνσον.

Οι εικόνες των θυμάτων στο Χαν Σεϊχούν είχαν σοκάρει όλο τον πλανήτη. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «χασάπη» τον Άσαντ αναφερόμενος στον «θάνατο μικρών παιδιών και βρεφών, τους πατεράδες που κρατούσαν τα πεθαμένα τους παιδιά στην αγκαλιά».

Πάντως οι δηλώσεις του Τίλερσον αποκρούστηκαν από τη Ρωσία, με τον ρώσο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια να δηλώνει ότι ουδείς μπορεί να «προβλέψει το μέλλον» και να προσθέτει ότι «μόνο το μέλλον θα δείξει τι περιμένει τον καθένα».

Νωρίτερα χθες ο Στάφαν ντε Μιστούρα, ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, είχε ανακοινώσει την προσεχή έναρξη ενός νέου κύκλου συνομιλιών για τη Συρία –την 28η Νοεμβρίου– στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο σουηδοϊταλός διπλωμάτης τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να φροντίσει τα εμπόλεμα μέρη να διεξαγάγουν «αληθινές διαπραγματεύσεις», όμως η αναζήτηση μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων επισκιάστηκε από την τοποθέτηση Τίλερσον.

Ο Μιστούρα συντόνισε ήδη επτά κύκλους διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση — αλλά σε κανέναν δεν ξεπεράστηκε ίσως το σημαντικότερο εμπόδιο, που δεν είναι άλλο από το μέλλον του Άσαντ.

Ο γιος του πρώην προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ, που διαθέτει την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την εξουσία στη χώρα, όπου μαίνεται ο πόλεμος από το 2011 . Δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει ότι δεν θα παραιτηθεί εξαιτίας της πίεσης των ανταρτών, που χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Πολλές δυτικές και αραβικές χώρες, καθώς και η συριακή αντιπολίτευση, χαρακτηρίζουν από την πλευρά τους τον Μπασάρ αλ Άσαντ πρωταίτιο για τους 333.000 νεκρούς του πολέμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters  Νέα Υόρκη
mignatiou.com

1 σχόλιο:

  1. Επικινδυνες ιδεοληψιες των Αμερικανων. Ασε το ΣΑ. Σαβουρα.....Λογικο ειναι αφου ειναι στεγαζεται στο οικοπεδο της Ν. Υορκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.