30/11/17

Στο τραπεζικό σύστημα οι καταθέσεις του ενός είναι το δάνειο που έχει πάρει ο άλλος

Αν ο άλλος δεν πληρώσει το δάνειο ο πρώτος θα χάσει τα λεφτά που έχει καταθέσει στην τράπεζα και συνήθως είναι οι κόποι μιας ζωής. Όταν η διαγραφή των κόκκινων δανείων δεν γίνεται με "κούρεμα” καταθέσεων γίνεται με αύξηση του δημόσιου χρέους. Τουτέστιν κάποιοι αποκτούν στέγη ή επιχείρηση με τα χρήματα που θα πληρώσουν και αυτοί που δεν έχουν στέγη κλπ
Ο Α εργάζεται για δεκαετίες και έχει αποταμιεύσει π.χ. 100.000 για να αγοράσει ένα σπίτι. Ο Β πάει και δανείζεται 100.000 και αγοράζει το σπίτι σήμερα και όχι μετά από 10 χρόνια. Ο Β χάνει τη δουλειά του και δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειο. Η τράπεζα για να μην χρεοκοπήσει πρέπει ή να κατάσχει το σπίτι του Β και να το δώσει στον Α ή να κατάσχει τις καταθέσεις του Α.
Ποιο από τα δυο είναι το πιο δίκαιο;

Όταν το κράτος παρεμβαίνει με το νόμο Κατσέλη π.χ. και προστατεύει το σπίτι του Β που όντως αδυνατεί να πληρώσει, χιλιάδες άλλοι που μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει σταματούν να το κάνουν για να επωφεληθούν.
Έτσι τα 10-20 δισ. "κόκκινα” δάνεια έγιναν 120 δισ. ευρώ και τίναξαν στον αέρα τράπεζες και οικονομία. Χωρίς την ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία η ανεργία αυξήθηκε. Έτσι έχασε τη δουλειά και ο Γ που πλήρωνε κανονικά τις δόσεις του δανείου και το πρόβλημα πολλαπλασιάστηκε.
Μέχρι σήμερα οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν γίνει με χρήματα που δανείστηκε το κράτος και θα πληρώσουν τα παιδιά μας. Το 2015 το κράτος έχασε τις συμμετοχές που είχε στις τράπεζες και μαζί την ελπίδα να πάρει τα χρήματα πίσω.
Η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με ¨κούρεμα” των καταθέσεων...
Έστω και με πολλά χρόνια καθυστέρηση, οι πλειστηριασμοί είναι δίκαιο και σωστό μέτρο. Δίκαιο γιατί αποδίδει στον καθένα αυτό που του ανήκει και σωστό γιατί μόνο έτσι μπορεί να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και να ανακάμψει η οικονομία.
Η καθυστέρηση αυτής της διαδικασίας έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία και τη χώρα. Αποτελεί ερωτηματικό αν πλέον μπορεί να επιδιορθωθεί η κατάσταση...

8 σχόλια:

  1. Τα γνωστά Στούπια οικονομικά, αυτά που ο Στούπας έχει πάντα δίκιο.
    Γκρισπαν και μ@λακιες,η χώρα μας έχει Στουπα, τη διάνοια των επί των οικονομικώνε.....Ναι,ναι,ναι..ναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς όμως παίρνεις πίσω 700.000.000 Ευρώ από τα φέσια των των βαρώνων της διαπλοκής στα ΜΜΕ, όταν όλως συμπτωματικώς αυτά δοθήκαν αέρα πατέρα χωρίς να υπάρχει τίποτε για να βγάλεις στον πλειστηριασμό ;

    Εκεί θάβουμε το θέμα και σφυρίζουμε αδιάφορα. Έτσι δεν είναι κ. Στούπα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ αυτό που θα συμφωνήσω ειναι ότι όντως κάποιοι έπαιρναν δάνεια που ακόμα και προ κρίσης θα τα λέγαμε επισφαλή, δεν ήταν σε θέση να τα αποπληρώσουν. Η υπόλοιπη επιχειρηματολογία είναι γεμάτη τρύπες και βασικά απόλογητική για τα αφεντικά του αρθρογράφου. Για το capital μιλάμε εξάλλου.
    Ένα παράδειγμα:
    "Δίκαιο γιατί αποδίδει στον καθένα αυτό που του ανήκει και σωστό γιατί μόνο έτσι μπορεί να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και να ανακάμψει η οικονομία."
    Μας λέει λοιπόν ο αρθρογράφος ότι οι πληστηριασμοί θα προσδώσουν εμπιστοσυνη στο τραπεζικό σύστημα. Δεν υπόρχει ΚΑΝΕΝΑΣ τρόπος να αποκτηθεί καμία εμπιστοσύνη στο άμεσο μέλλον. Αναφέρομαι σε "κανονικούς" καταθέτες βέβαια και όχι στα κοράκια που μάλλον αναφέρεται ο αρθρογράφος. Μόνο ο χρόνος και η λήθη μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, ΑΝ εντωμεταξύ δεν σκάσει καμια άλλη φούσκα. Και επειδή α) η μικρή φουσκίτσα της ελληνικής οικονομίας και β) η ΤΕΡΑΣΤΙΑ του δολλαρίου θα σκάσει κάποια στιγμή, "όσα μου λες εγώ τ' ακούω βερεσέ" που λέει και το τραγούδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ.Στούπας δεν έχει ακούσει τίποτα γιά το τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων ή για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας; Δηλαδή, οτί για κάθε 1 ευρώ σε κατάθεση η τράπεζα δανείζει 10,20,30 ευρώ; Έτσι φτιάχτηκαν οι φούσκες της οικονομίας. Μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο ο κοσμάκης στην Ελλάδα έχτισε τα σπίτια του χωρίς τις τράπεζες. Μόνο όταν τη δεκαετία του '90 ξεκίνησε η συστημική και συστηματική πλύση εγκεφάλου προς τον λαό κατάφεραν να βάλουν γερά στο παιχνίδι της στέγης τις τράπεζες, προκαλώντας φυσικά πληθωρισμό στις τιμές των σπιτιών και γράφοντας υπερκέρδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαν μαθηματικος σας λεω..οτι αυτες οι απιστευτες μαλακιες του κ.Στουπα ..δεν ειναι μαθηματικα. Ειναι του κωλ...τα ενιαμερα.. Ειναι ας πουμε ..σαν να σας κανει μαθημα μαθηματικων..ενας ινδιανος απ ζουγκλα στον Αμαζονιο. Ολα τα παιδια που σπουδασαν αν σηκωθουν και πουν μια μερα...σ αυτους τους βλακες...Αντε βρε αγραμματε απ εδω.. τοτε θα σωθουμε..αφου οι τυποι θαναι ο περιγελος των πολλων..οι γρσφικοι ηλιθιοι του χωριου . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για την κστανοηση ..τι ειπε ο Στουπας...με τα ατελειωτα Αν...αν....αν...
    Αν τα ...αυτα του παππου μας ηταν μικρα τετραγωνακια...τοτε η γιαγια μας ...θα επαιζε ολη μερα....ταβλι....!!!!! Μιλαμε. .για τοση ευφυια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παει και κεφαλαιακη επαρκεια παει και η Βασιλεια 1,2,3.

    Ο dimos ανεφερε κ τα κλασματικα αποθεματα. 3ο η 4ο ετος στις οικονομικες επιστημες.

    Μυριζει νομιμοποιηση της τραπεζικης αυθαιρεσιας και των πλειστηριασμων.

    Αν θυμαμαι καλα οι καταθεσεις επενδυονται και οι τραπεζες κερδιζουν απο τα παραγωγα δλδ απο την πωληση χρηματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.