30/11/17

Όταν σκάβεις το λάκκο του άλλου... Μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Δέχεται εξ αριστερών κτυπήματα από κοινωνικές δυνάμεις και συλλογικότητες που αντιδρούν στις εκποιήσεις
Ραβανός Αρης
Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσεται για την κυβέρνηση το θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων και ειδικά τη λεγόμενη «λαϊκή κατοικία». Το σκηνικό πολέμου που στήθηκε χθες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου έγιναν πολύ σοβαρά επεισόδια, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βλέπει να δέχεται εξ αριστερών κτυπήματα, καθώς η κυβέρνηση που ηγείται βρίσκεται αντιμέτωπη με κοινωνικές δυνάμεις και συλλογικότητες που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς, ενώ πριν από την ανάληψη της εξουσίας ήταν στους ίδιους δρόμους με το ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας η κυβέρνηση επιχειρεί, αλλά δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο, να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών που απαίτησαν εξ αρχής τους πλειστηριασμούς και μάλιστα τους ηλεκτρονικούς και των προεκλογικών της διακηρύξεων.
Οι πλειστηριασμοί αποτελούν ουσιαστικά βραχνά για την κυβέρνηση που διαμηνύει ότι βασικό της μέλημα, όπως έχει πει και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι η προστασία της λαϊκής κατοικίας και γι’ αυτό εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα τα βέλη ρίχνονται στους «μπαταχτσήδες» και κακοπληρωτές.

Τα όσα γίνονται στα Ειρηνοδικεία εδώ και μήνες, οι συνεχείς κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, της Λαϊκής Ενότητας υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και της Πλεύσης Ελευθερίας που ηγείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και συλλογικοτήτων που κινούνται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, δημιουργούν μια πολύ αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο θέμα που κτυπά στην καρδιά της κυβέρνησης, καθώς το αίτημα για μη πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ήταν βασικό για το ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος. Ήδη, χθες ο Νίκος Φίλης κτύπησε και σε αυτό το θέμα _είχε προηγηθεί η παρέμβασή του στην υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στην Σ. Αραβία_ και ζήτησε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει συζήτηση για να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να επιτευχθεί η προστασία της λαϊκής κατοικίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χθες σημείωσε ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018, υπάρχει η δυνατότητα για υποβολή αίτησης, ώστε κάποιος να ενταχθεί στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη, ο οποίος στοχεύει στην προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Υπό τη σκιά των αντιδράσεων και της δημιουργίας αρνητικού κλίματος, η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και να πείσει ότι δεν χάνεται η λαϊκή κατοικία. Γι’ αυτό και χθες ο Δ. Τζανακόπουλος, αφού είπε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ζήτησε από τους πολίτες που διαμαρτύρονται να το αντιληφθούν.

Μάλιστα, έσπευσε να διαχωρίσει τους πλειστηριασμούς των ακριβών κατοικιών και της λαϊκής κατοικίας, λέγοντας: «Είναι εντελώς διαφορετικό να προστατεύει κανείς τη λαϊκή κατοικία και εντελώς διαφορετικό να προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που συνήθως έχουν ακίνητα τα οποία είναι εξαιρετικά μεγάλης αξίας και τα οποία καταλήγουν, κατά τη γνώμη μου, πέραν των προθέσεων των ανθρώπων και των πολιτών, οι οποίοι συμμετέχουν στα κινήματα εναντίον των πλειστηριασμών, να προστατεύονται από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που κινητοποιούν οι τράπεζες».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών, αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ώστε να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία με παράταση ή ακόμα και μονιμοποίηση της ισχύουσας ρύθμισης για να μην πληγεί περαιτέρω το προφίλ της κυβέρνησης.
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Σάββα έχω παρατηρήσει τελευταία ότι στα θέματα που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια ομάδα επισκεπτών που επιλέγει να κατηγοριοποιήσει το θέμα σαν αστείο χωρις σχόλιο ... απλά επιλέγει αστείο χωρίς να το δικαιολογήσει ...

    Τρόλ του ΣΥΡΙΖΑ; ... μάλλον μια και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαπρέψει στο παρελθόν με αυτή την κατηγορία "ανθρώπων" ... η ο ρουφιάνος του σερβερ ...

    Πάντως κάτι παίζει ... ειδικά μετά την ανακοίνωση της κίνησης δέλτα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανάψτε κάποιος το φως... να οργανωθούμε! να οργανωθούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.