1/11/17

Τα επικοινωνιακά της ανάπτυξης


Χτες ο Σπίρτζης κατήγγειλε την (taxi) Beat λίγο-πολύ ως εργαλείο του αεριτζήδικου κεφαλαίου, με τις οφ σορ που έχει για μετόχους. Χαρά οι κρατιστές, δεξιοί και αριστεροί. Πανηγύρια οι συντεχνίες. Η αντίδραση των "ελλόγων" υποτονική, στο "και σεις δέρνετε τους μαύρους" με την άγνωστης μετοχικής σύνθεσης οφ σορ της Αυγής.
Πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσουμε πως ο Σπίρτζης δεν είπε ψέμματα. Αυτό που δεν είπε όμως είναι πως είναι ο μόνος τρόπος (και για τουλάχιστον δέκα χρόνια ακόμη) ανάπτυξης της καινοτομίας μέσω της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Οι διεθνείς επενδυτές άλλη σκασίλα δεν είχαν παρά το χρώμα βαφής των ακροδεξιών συνδικαλιστών. Ενδιαφέρονται για καθαρό οικονομικό περιβάλλον, καθαρό θεσμικό πλαίσιο, την επίγνωση του ρίσκου που παίρνουν, ανταγωνιστική φορολογία στα capital gains - η εταιρική φορολογία δεν πολυενδιαφέρει, τις υπεραξίες επιδιώκουν. Βεβαίως και τη δυνατότητα να φτιάχνουν και να κλείνουν εταιρείες σε μερικές μέρες, να κάνουν κινήσεις εταιρικής διακυβέρνησης χωρίς εμπόδια - τέτοια εξωτικά πράγματα. Όταν δε κλείνουν μια εταιρεία (σ' αυτή τη δραστηριότητα 50% με 80% των εγχειρημάτων δεν επιτυγχάνουν) να μην έχουν ουρές στις υποχρεώσεις. Επίσης εξωτικό. Εν ολίγοις, όλα αυτά που με την πάροδο του χρόνου γκρεμίζουν την Ελλάδα μερικές θέσεις στην επιχειρηματικότητα.

Υποχρεωτικά, λοιπόν, ανεξαρτήτως της επιθυμίας των νέων επιχειρηματιών, η έδρα μιας υποσχόμενης και ελκυστικής για διεθνείς επενδυτές νεοφυούς επιχείρησης θα είναι εκτός Ελλάδος, σε χώρα με θεσμούς και ευελιξία. Η κυρίως δραστηριότητα μπορεί να είναι στην Ελλάδα με κάποια τυπικώς θυγατρική ή παράρτημα. Οι εργαζόμενοι μπορεί να απολαμβάνουν σχεδόν ανταγωνιστικά διεθνώς μισθούς και προνόμια, όμως η εγχώρια εταιρεία θα είναι τυπικά "υπεργολάβος". Όταν δε η εταιρεία, έχοντας επιτύχει και εξαγοράζεται δημιουργώντας υπεραξία, τα κεφαλαιακά κέρδη - ακόμη και στους Έλληνες συντελεστές - συνεισφέρουν στο ΑΕΠ κάποιας άλλης χώρας.
Αντί λοιπόν ο υπουργός να λαϊκίζει ας στρωθεί μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς για να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να μεγιστοποιείται το όφελος για την εθνική οικονομία και να έρχονται οι ξένες επενδύσεις. Τα καλά projects με τα μαμούνια ιδρυτές των σταρτ απ θα βρουν το δρόμο τους.
Η αδυναμία επιστροφής του μέγιστου οφέλους στην Ελλάδα σημαίνει - όπως ουσιαστικά καταγγέλλει ο Σπίρτζης - πως πρέπει να εξοβελίζονται; Σε καμιά περίπτωση! Αντίθετα πρέπει να επιταθούν οι προσπάθειες για περισσότερα εγχειρήματα με το καταγγελόμενο μοντέλο, μέχρις ότου αλλάξουν οι κυβερνήσεις το πλαίσιο του επιχειρείν. Τα οφέλη κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Κυρίως όμως δημιουργείται ένα οικοσύστημα με υποδείγματα που μπορεί να πολλαπλασιάσει τα εγχειρήματα και σε τελευταία ανάλυση να γίνει ένα μπαμ αν και όποτε οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις αποφασισθούν και εφαρμοσθούν.
Το σημείωμα επιχειρεί να εξηγήσει μια πραγματικότητα. Είναι και παραίνεση προς όλους όσοι εμπλέκονται στο υπό διαμόρφωση οικοσύστημα να βγουν επιθετικά. Για το καλό όλων μας. Παραίνεση και προς τους ευρωπαϊστές πολιτικούς μας με τις προχώ προτάσεις να καταλαβαίνουν πρώτα οι ίδιοι για τι πράγμα μιλούν.


George J. Prokopakis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.