26/12/17

Συρία: Οργανώσεις ανταρτών κατά Ρωσίας για τις συνομιλίες που οργανώνει στο Σότσι

Βολές κατά της Ρωσίας ότι επιδιώκει να παρακάμψει τη διαδικασία της Γενεύης που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εξαπέλυσαν οργανώσεις ανταρτών που δρουν στη Συρία με αφορμή την σύγκληση του λεγόμενου συριακού εθνικού διαλόγου στο Σότσι, ενώ κατηγορούν τη Μόσχα ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη χώρα.
Η ανακοίνωση περίπου 40 οργανώσεων ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν πάρει μέρος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, κατηγορεί εξάλλου τη Μόσχα ότι δεν ασκεί πίεση στη συριακή κυβέρνηση για να υπάρξει πολιτική λύση.
«Η Ρωσία δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα για να αμβλυνθούν τα δεινά των Σύρων και δεν έχει πιέσει το καθεστώς (...) να κινηθεί προς τον δρόμο που οδηγεί πραγματικά προς μια λύση», σύμφωνα με το κείμενο.
«Η Ρωσία είναι μια επιτιθέμενη χώρα που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Σύρων (...). Στάθηκε στο πλευρό του καθεστώτος στρατιωτικά και το υπερασπίστηκε πολιτικά ενώ επί επτά χρόνια αποτρέπει την καταδίκη από τον ΟΗΕ του καθεστώτος του (προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ», προστίθεται.
Η ρωσική κυβέρνηση λέει ότι η Πολεμική της Αεροπορία πλήττει τρομοκράτες στη Συρία. Οι αντάρτες και άλλοι λένε ότι οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων αμάχων τα τελευταία δύο χρόνια.
Ορισμένες οργανώσεις των ανταρτών δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα πάνε στη σύνοδο στο Σότσι.
Ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα έχει δηλώσει ότι η ρωσική πρωτοβουλία για αυτή τη σύνοδο πρέπει να κριθεί από το κατά πόσον θα βοηθήσει και θα υποστηρίξει τις συνομιλίες στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.