31/12/17

Δείτε ποια είναι τα τρία βασικά ζητούμενα για την Ελλάδα

Παντελής Σαββίδης
Η ανάπτυξη της οικονομίας, η κοινωνική συνοχή και η αύξηση της αποτροπής είναι τα τρία μεγάλα ζητούμενα για την Ελλάδα τη χρονιά που έρχεται.  Σε πραγματικό –και όχι εικονικό– επίπεδο, όμως, ελάχιστα θα επιτευχθούν. Για λόγους εντυπώσεων η κυβέρνηση θα προβάλλει το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια και της αρχής μιας οικονομικής ανάκαμψης αλλά κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν συμμερίζεται την άποψή της.
Οικονομική ανάκαμψη χωρίς επενδύσεις όχι μόνο δεν μπορεί να επιτευχθεί αλλά και κάποια αριθμητική βελτίωση αν παρουσιαστεί, θα είναι σαν να τρώμε τις σάρκες μας. Για να δώσει μερίσματα η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων. Το πλεόνασμα, αν υπάρχει, δεν προέρχεται από αύξηση της πίτας αλλά από ανακύκλωση των κομματιών της. Με λίγα λόγια, η οικονομία –αυτή που κατάφερε να επιβιώσει ως σήμερα από την κρίση– στενάζει. Και στενάζει βαριά.
Μόνο άνθρωποι, όπως πολλά στελέχη της κυβέρνησης που δεν εργάστηκαν ποτέ στη ζωή τους, κάθονται στα γραφεία και λαμβάνουν αποφάσεις έξω από τον πραγματικό κόσμο. Αριστερά χωρίς στοιχειώδη ανάγνωση των συνθηκών που αντιμετώπισε η ρωσική επανάσταση δεν νοείται. Ακόμη και τότε η ισορροπία που επιδιώκονταν μεταξύ των κομμουνιστικών ιδεοληψιών και της πραγματικότητας που αντιμετώπιζε το καθεστώς των μπολσεβίκων, ήταν πιο προσεκτική.
Η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί και οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης γι’ αυτήν τη διάρρηξη είναι μεγάλες. Από την αρχή της πορείας του ο Σύριζα είχε έναν διχαστικό λόγο αλλά και όταν έγινε κυβέρνηση ακολούθησε μια πολιτική κοινωνικού αυτοματισμού για να πετύχει τους στόχους του. Έφερνε, με τη χρησιμοποίηση κατάλληλων προπαγανδιστικών μηχανισμών, τη μια κοινωνική κατηγορία σε αντίθεση με την άλλη, καλλιεργώντας τα χειρότερα ανθρώπινα ένστικτα σε μια περίοδο κρίσης όπου κατέρρευσαν όλες οι αντιστάσεις.
Το κοινωνικό χάσμα δύσκολα καλύπτεται και για να γίνει αυτό θα χρειαστούν χρόνια κοινωνικής γαλήνης, που μπορεί να επέλθει μόνο σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.
Η αποτροπή είναι, ίσως, ένα μεγάλο ζητούμενο καθώς το επίπεδο στο οποίο υπάρχει σήμερα δεν είναι πειστικό. Οι παραβιάσεις και οι καταπατήσεις όχι μόνο κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά, ακόμη, και ελληνικής κυριαρχίας είναι συχνό φαινόμενο. Για να μπορέσει να διαδραματίσει έναν ρόλο ήπιας δύναμης, η χώρα χρειάζεται να αυξήσει το επίπεδο σεβασμού και εκτίμησής της, τουλάχιστον στη γεωπολιτική της περιφέρεια. Αυτό, δυστυχώς, σήμερα με την κρίση δεν...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

10 σχόλια:

  1. Βεβαίως κ. Σαββίδη, ουδείς σοβαρός οικονομολόγος (εντός Ελλάδος) δεν συμμερίζεται την άποψη της κυβέρνησης.

    Ούτε καν ο Στουρνάρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η αναπτυξη της οικονομιας θελει πολιτικους που να εχουν δουλεψει στη ζωη τους να εχουν παραγωγικο εργασιμο βιο να εχουν δημιουργησει στο τομεα τους για να μπορουν να σχεδιασουν και να αφουγκραστουν ιδεες επιχειρηματιων και ειδικα Ελληνων υγειων επιχειρηματιων και οχι του παλαιου τυπου "μεταποαλητευσης" επιχειρειν(θαλασοδανεια).http://www.euro2day.gr/strathgikos-analyths/article-blog-strathgikos-analyths/1584857/oi-exypnoi-italoi-oi-ellhnes-to-ladi-kai-ta-marmar.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι παράγει μονάχα συνδικαλιστές. Κοινώς δεν παράγει τίποτα. Την ίδια ώρα η Τουρκία προσπαθεί να κατασκευάζει στο εσωτερικό της από κούκλες μέχρι και άρματα μάχης.

    Όταν η Τουρκία μπήκε στις δαγκάνες του ΔΝΤ το 2001 εμείς αντί να προσηλωθούμε σε ένα ενιαίο στρατηγικό Δόγμα ζούσαμε το όνειρο του χρηματιστηρίου, ενώ προ αυτής της περιόδου ξοδεύαμε την «ζωή μας» στην εξωτερική πολιτική που βασιζόταν στους ...σεισμούς!

    Αν θέλει η Ελλάδα να ξεκινήσει την οποιαδήποτε εξυγίανση από κάπου, καλώς να ξεκινήσει από τα Πανεπιστήμια και τα θέματα της Παιδείας. Από εκεί χάθηκε το παιχνίδι και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λουκα
      Εχετε πολυ δικιο..απ την γνωση χαθηκε ολο...η αγνωσια εγινε γνωση...κι η γνωση ...περιτη...οι σχολες διδαξαν...μαρξισμο κυριως...σαν απολυτη γνωση...και τωρα εχουμε ...τα σπολυτα αποτελεσματα αυτης της απολυτης ...γνωσης...του τιποτε.

      Διαγραφή
  4. Ἡ στροφή τοῦ Ἐρντογκάν ἀλλά καί τῆς Ἄγκυρας πρός Μόσχα και Τεχεράνη, νομίζω ὅτι θά διαρκέσει, ὡς συμμαχία, μέ προσαρμογές ὅλων. Διότι βασικά τούς ἑνώνει ἡ κοινή τους ἀντίθεση στό σχέδιο τῶν ΗΠΑ γιά ἵδρυση Κουρδικοῦ κράτους.
    Ἡ θέση λοιπόν τῆς Ἑλλάδας πρέπει νά εἶναι στό μέτρο τοῦ δυνατοῦ γεφυροποιός μεταξύ ΗΠΑ καί Μόσχας στό Κουρδικό ζήτημα, ὡστε νά δεχθοῦν
    α) οἱ μέν ΗΠΑ ὅτι τό Κουρδικό κράτος στήν Βόρεια Συρία θά εἶναι μικρότερο ἀπό ὅσο σχεδιάζουν τώρα οἱ ΗΠΑ ἐκεῖ (εἶναι ὑπέρμετρο τό 28% τῆς Συρίας, 12-15% θά ῆταν πιό ρεαλιστικό), πραγματικό Κουρδικό κρατίδιο καί ὄχι 100% ὑπό τόν ἔλεγχο τῶν ΗΠΑ,
    β) ἡ Ρωσία ὅτι θά ἔχει τό 40-50% τοῦ ἐλέγχου τοῦ μεγαλύτερου Κουρδικοῦ κρατιδίου στήν Νοτιοανατολική Τουρκία, καί κατά 50-60% οϊ ΗΠΑ,
    γ) καμία ἤ ἐλαχιστη ἀλλαγή τῆς ἐκτάσεως τῆς Περσίας χάριν αὐτόνομης Κουρδικῆς περιοχῆς (ἐμμέσως ὑπό κάποια -λίγη- ἐπιρροή τῆς Ρωσίας, διά τῶν σχέσεών της μέ τό Ἰράν), ὅπως καί
    δ) μία αὐτόνομη Κουρδική περιοχή στό Ἰράκ (ἐμμέσως ὑπό τήν ἐπιρροή τῶν ΗΠΑ, διά τῶν σχέσεών τους μέ τό Ἰράν).
    ¨Ο έξαιρετικά εύάλωτος Ἐρντογκάν θά τά δεχθῆ αὐτά, μέ ἀντάλλαγμα τήν πολιτική ἐπιβίωση τοῦ ίδίου (καί τήν ἐπιβίωση ἐλεύθερου τοῦ γυιοῦ του), ἀφοῦ ἄλλωστε θά συμφέρει καί τήν ὑπόλοιπη (ἀποδυναμωμένη) Τουρκία μία ὁμαλοποίηση τῶν σχέσεών της μέ ὅλους, ἀκόμη καί μέ τούς Κούρδους ἐντός της, τήν Ε.Ε. κλπ.

    Ὅσο γιά τήν ἐσωτερική μας πολιτική κατάσταση, αὐτή εύθύνεται πρωτίστως γιά τήν κακή οἰκονομική καί κοινωνική μας κατάσταση.
    Ἠ παγκοσμιοποίηση καί ἡ δυτικο-εὑρωπαϊκοποίηση (καί οἱ τυχόν μασωνικές ἐπιρροές πού ἴσως ἐξηγοῦν μόνον αὐτές, παντρέματα ἀνομοίων κομματικῶν κύκλων), μᾶς ἔχουν βλάψει πολύ. Θυμᾶμαι κλασσικό σοβαρό πολιτικό, πού ἔλεγε μέ θλίψη του, κατ' ἰδίαν, ὅτι "τό ψάρι βρωμάει ἀπό τό κεφάλι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Σαββίδη το αρθρο5 σου μου άρεσε πολυ5 . Με τον λαό μας είμαι πολυ αγανακτισμένος. Ευχομαι με το νέο έτος να έχουμε ασφάλεια και συνοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κε Σαββίδη ψαχνετε για πλεονάσματα τη στιγμή που κόπηκε το ΕΚΑΣ και εχουν ψηφίσει περικοπές από το 2019; Το 2018 φερνει μείωση 2 ολοκληρων μισθών σε Ενστολουε,Εκπαιδευτικους,Γιατρους..Ο ένας μισθός ειναι από το αφορολογητο.

    Στην εξωτερική πολιτική ο ΣΥΡιΖΑ τάσσεται εναντίον της Ελλάδας, στον πλευρό των εχθρών της.

    Η Τουρκία εξοπλίζεται από ΗΠΑ,Ρωσία Γαλλία ταυτόχρονα, παίζοντας στη διεθνή σκακιέρα ως Υπερδύναμη και εσείς περιμένετε εκλογές;

    Ο πόλεμος έρχεται και δυστυχώς στην εξουσία έχουμε Γενίτσαρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για άλλη μια φορά διαβάζω μετα λύπης μου τη θεωρια οτι για την κοινωνική συνοχή που διεραγη ευθύνονται οι διχαστικοι δήθεν λόγοι του ΣΥΡΙΖΑ και οχι η αδικία του μνημονίου και το οικονομικό προγραμμα που ως πειραματόζωο εφαρμόζει η Ελλαδα με ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σε αγαστη συνεργασία με τους οικονομικούς υπερεθνικούς δολοφόνους !Σα να λέμε οτι για το θάνατο ευθύνεται το σύμπτωμα και οχι η ασθένεια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ολα για ολα.
      Στο πρωτο μισο του σχολιου σου δεν μπορεις να κρυψεις την ενοχληση σου για τις ευθυνες του Συριζα,ενω εχεις δικιο στο δευτερο μισο.
      Πως γκενεν αυτο που λεει και ο Πατρικ Ογκουνσοτο ;.
      Και εν πασει περιπτωσει για τους προηγουμενους νεκροθαφτες,ο λαος τους εστειλε στον διαολο,(πολυ ελαφρα ποινη),αφου πιστεικε στον ενα νομο και ενα νομοσχεδιο της ηθικης πρωτης φορας.
      Αυτοι λοιπον ειναι τωρα στις βελουδινες καρεκλες και αυτοι θα ακουνε τα μπινελικια.
      Καλη Χρονια.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.