30/12/17

Αρχίζει το μεγάλο παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο (και μετά στο Αιγαίο;); Τί γίνεται με την τουρκική εξέδρα;

του Σάββα Καλεντερίδη
Ενώ είναι σε εξέλιξη οι τελευταίες πράξεις του γεωπολιτικού παιχνιδιού που παίζεται στη ΝΑ Ευρώπη από το 1991, οπότε και διαλύθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, και ενώ φαίνεται ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Ιράκ και τη Συρία τελειώνει και το φαινόμενο «Ισλαμικό Κράτος» στη μορφή που το γνωρίσαμε από το 2013, φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός «μεγάλου παιχνιδιού» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για το Ιράκ και τη Συρία αφιερώσαμε δεκάδες άρθρα από αυτήν εδώ τη στήλη, ενώ για το γεωπολιτικό παιχνίδι της ΝΑ Ευρώπης, που έχει ως αποκορύφωμα για εμάς –κάτι σαν... κερασάκι στην τούρτα– το Σκοπιανό, αναφερόμαστε στο τελευταίο μας άρθρο για το 2017, που είναι το άρθρο της Κυριακής.
Μένει να κάνουμε μια συνοπτική αναφορά στο «μεγάλο παιχνίδι» της Αν. Μεσογείου, που φαίνεται να αρχίζει για τα καλά με τους πρώτους μήνες του 2018.
Όπως μας ενημερώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, «Η Κυπριακή Δημοκρατία κήρυξε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), με τη θέσπιση του περί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας Νόμου (64[Ι]/2004), τον οποίο κατέθεσε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ως θεματοφύλακα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982».
Και συνεχίζει: «Σύμφωνα με τον περί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας Νόμο (ο οποίος τροποποιήθηκε το 2014 [Ν.97(Ι)/2014]), το εξωτερικό όριο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίζεται σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της χωρικής θάλασσας. Σε περίπτωση, όμως, που οποιοδήποτε τμήμα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας υπερκαλύπτει τμήμα της ΑΟΖ οποιουδήποτε άλλου κράτους, του οποίου οι ακτές βρίσκονται απέναντι από αυτές της Κύπρου (όπως συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο), τα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΑΟΖ του άλλου κράτους, ορίζονται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ τους. Ελλείψει δε συμφωνίας μεταξύ τους, τα όρια της ζώνης είναι η μέση γραμμή.
»Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο (2003), το Λίβανο (2007) και το Ισραήλ (2010). Η οριοθέτηση που έγινε δυνάμει των συμφωνιών αυτών βασίζεται στη μέθοδο της μέσης γραμμής».
Αυτό είναι το ιστορικό της κήρυξης και της οριοθέτησης με τις γειτονικές χώρες.
Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος διεξήγαγε συνομιλίες και με τη Συρία, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και με τη χώρα αυτή, για να μείνουν προς οριοθέτηση οι περιοχές με την Τουρκία και την Ελλάδα. Οι συνομιλίες δεν τελεσφόρησαν, πλην των άλλων και λόγω του πολέμου που ξέσπασε στη Συρία, την άνοιξη του 2011.
Μετά την οριοθέτηση η Κύπρος προχώρησε σε χάραξη οικοπέδων και σε τρεις γύρους αδειοδοτήσεων, υπογράφοντας συμφωνίες με ενεργειακούς γίγαντες, όπως η...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

19 σχόλια:

  1. Let me point out that Russia just loaned money to Turkey to buy the S 400, which will target Greece. The USA did not even say a word about it. In fact,the USA sells to Turkey more advanced air to air missiles to use them against Greece.So far, Turkey is the winner. Regarding, Exxon-Mobil and Tillerson, let me say that his former company is in the Cyprus EEZ for its own interests, and not to protect Cyprus from Turkey. The Turks are not so stupid to attack Exxon- Mobil in Cyprus. But the USA, Britain, France and Italy will not use military means to prevent Turkey from drilling for oil and gas within a part Cyprus EEZ. As a matter of fact, they may encourage Turkey to do it so they appease them with some part of Cyprus natural wealth. Greece with its stupid politicians will not protect Cyprus. They will not even protect our Aegean if the Turks start drilling there. Again, Turkey will be the winner with grabbing the natural wealth of the Greek nation while this will not cost anything to the traitorous allies of Greece. Do not expect Russia and the USA to oppose Turkey in Cyprus and the Aegean. I am afraid that Turkey will be the winner again. Let me also say that Turkey still occupies Cyprus, it threatens Greece with war, it occupies parts of Syria, and it is still not disintegrated as far as the Kurds is concerned. The Kurdish issue in Turkey is dead. Again, Turkey is the winner. An attack by Turkey against Greece is certain. The only way that Greece can defend itself against Turkey is to acquire strategic weapons to inflict massive and destructive strikes within Turkey. But I am afraid the Greek political yusufakia will not do so and Greece will be betrayed again.
    Dr. Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα είναι εικασίες και IF, IF , IF....

      Η πραγματικότητα θα αποδειχθεί πολύ διαφορετική στο τέλος. Στο μόνο που συμφωνώ απολύτως είναι στο ότι η τουρκία θα επιτεθεί στην Πατρίδα μας. Και αυτή της η ηλιθιότητα θα είναι το τέλος της. Κούρδοι, Αλεβίτες, κρυπτοχριστιανοί, το ελάχιστο 20,000,000+ περιμένουν την κατάλληλη ώρα. Το μωσαικό αυτό θα διαλυθεί πολύ σύντομα

      Διαγραφή
  2. Σάββα δεν λες όμως τι θα γίνει αν όντως οι τούρκοι αρχίσουν να εξαντλούν πετρέλαιο η αέριο με την κινητή πλατφόρμα τους στην Κυπριακή ΑΟΖ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την εντύπωση Σάββα ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει ότι έκανα οι Τούρκοι στα Ίμια.

      Θα προσπαθήσει δηλαδή να ανταλλάξει το σταμάτημα των Τουρκικών γεωτρήσεων με το σταμάτημα των Κυπριακών (και Ελλαδίτικων ίσως)....

      Διαγραφή
    2. σωστα Σαββα εχει πολυ δρομο ακομα,αλλα στη περιπτωση που "κοψουν δρομο"με τη γνωστη Τουρκικη θρασυτητα αλλα συνδιασμενη με μια εστω και προσωρινη ανοχη που εχει καταφερει να αποκτησει ο Ερντογαν ποτε με τους s400 ποτε με το ανοιγμα της κανουλας των μεταναστευτικων ροων ποτε με δηλωση οτι ο Ασαντ ειναι τρομοκρατης...ποιος θα ειναι αυτος που πληξει το πλωτο γεωτρυπανο με καταδρομικη επιχειρηση??.γιατι στη τελικη το να το παει και μεχρι τερμα ο Ερντογαν και να περασει και στην αντληση δεν εχει να χασει και τιποτα???πιστευεις στη μεταβλητη αυτη υπαρχει εξ αρχης σχεδιο προετοιμασμενο ειδικα απο την Ελληνικη πλευρα??

      Διαγραφή
  3. Ο,τι και να λεμε για τους πολιτικους μας εδω στην Κυπρο, η αληθεια ειναι πως καποια πραματα τα εχουν χειριστει πολυ καλα. Το θεμα της ΑΟΖ ειναι ενα απο αυτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όντως, οι πολιτικοί στην Κύπρο το θέμα της ΑΟΖ το έχουν χειριστεί πολύ καλά. Αυτοί οι πολιτικοί είναι ο εξής ένας: Τάσος Παπαδόπουλος.

    Αυτός δεν ήταν πρόεδρος της Κύπρου αλλά όλων των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο θεμα της ΑΟΖ δεν ειναι μονο ο Παπαδοπουλος. Νομιζω ειναι συλλογικη προσπαθεια απο ολα τα εκαστοτε κυβερνητικα στελεχη. Ας μην τα μηδενιζουμε ολα...

      Διαγραφή
  5. Η λογική λέει ότι αφού τα οικόπεδα συνδέθηκαν με δυτικά οικονομικά συμφέροντα τότε θα έχουμε η. αναλογη πολιτική και στρατιωτική κάλυψη απο αυτούς. Θα εξελιχθούμε τι τα πράγματα; Είναι προς αποδειξη Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός εκτός σ της Αιγύπτου που σε πολλά συμπίπτουμε . Εντυπωσιακή η απουσία φωνής έστω , της Ευρώπης την κρίσιμη αυτή ώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σημερα ξεσηκωθηκαν Ιρανοι σε ολες τις μεγαλες Ιρανικες πολεις. Απο την Κερμανσαχ, ως και ανατολικα. "Θανατος στην Χεσμολαχ", "Θανατος στους μουλαδες" φωναζουν. Ηδη υπαρχει εντολη βιαιας καταστολης των διαδηλωσεων απο το βραδυ, ενω υπαρχουν πληροφοριες οτι στασιασαν ολοκληρες μοναδες μεσα σε στρατοπεδα, οι οποιες απειλουν οτι θα αντιδρασουν, αν οι φρουροι της επαναστασης χτυπησουν τους εξεγερμενους. Υπαρχουν ηδη πολλα βιντεο απο τις εξεγερσεις. Αυτη ειναι μια ειδηση στην την οποια θα επρεπε να αναφερθείτε. Φτανει αλλο τοση φθηνη, ρηχη και προχειρη θεωρια, που βγαινει εκτος, την επομενη μερα. Φτανουν αλλοι "προδοτες" Δεν χρειαζομαστε αλλους. Εχουμε χορτασει προδοσια απ ολες τις πλευρες. Και ολοι ειχαν ενα χαρακτηριστικο : Παντα! Αυτοι ... δεν ηταν προδοτες! Οι αλλοι ηταν προδοτες! ΠΑΝΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εσείς ακόμη Ελλάδα είστε;
    https://www.youtube.com/watch?v=hepzFYg7W3g

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και τι παιχνίδι!!!! Οι έλληνες, από πολύ παλιά, είχαμε στηρίξει τις ελπίδες μας στο "ξανθό γένος" για να απαλλαγούμε από τα παιχνίδια του βάρβαρου τούρκου. Όσο τα συμφέροντα των Ρώσων ήτα ταυτισμένα με τα ελληνικά, μας αγκάλιαζαν και μας βοηθούσαν. Όμως... Όταν το 1918 συνθικολόγησε η Τουρκία και τέθηκε θέμα Κωνσταντινούπολης, οι ρώσοι ήταν αυτοί που αντέδρασαν με έμφαση, μέσα στους κόλπους την ΑΝΤΑΝΤ, για να μην παραχωρηθεί στην Ελλάδα.
    Πρόσφατα ζούμε και την αλλοπρόσαλη πολιτική συμπεριφορά του Πούτιν. Όταν ένα κράτος, όχι τόσο ισχυρό όσο το δικό σου, σου καταρίπτει αεροπλάνο χωρίς αφορμή, όταν σου σκοτώνουν τον πρεσβευτή σου στην πρωτεύουσά τους, το αναμενόμενο θα ήταν οι σχέσεις των δυο αυτών χωρών να ενταθούν. Εσείς είδατε κάτι τέτοιο; Αντίθετα οι ρώσοι ανέδειξαν την Τουρκία δύναμη στην περιοχή, την ανακήρυξαν συνομιλητή για το μέλλον της Συρίας και την προμηθεύουν με υπερσύγχρονο εξοπλισμό(S 400). Από την άλλη μεριά, οι αντίπαλοι των ρώσων αμερικανοί, δια του τρελοπροέδρου τους Τράμπ, αντί να στριμώξουν την Τουρκία τη χαϊδεύουν. Θα μου πήτε πως όλοι αυτοί κάνουν πολιτική. Ναι αλλά και η πολιτική έχει τα όριά της.
    Με δεδομένο πως ανέκαθεν, ο κύριος αντίπαλος της Ελλάδας ήταν και είναι οι τούρκοι (έχουν θέσει σκοπό της ύπαρξής τους τον αφανισμό κάθε τι του ελληνικού), όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, προκαλούν απογοήτευση. Τί μπορείς να κάνεις όταν δεν έχεις νύχια να ξυστείς; Θα μου πείτε τί είναι η Ελλάδα μπροστά σε υπερδυνάμεις; Όμως δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Πολλά μπορείς να κάνεις χρειάζεται όμως να έχεις πολιτικούς με ανάστημα και όχι νάνους, όπως αυτοί που μας κυβερνούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ρωσοι εγιναν εχθρικοι οταν στην ρωσια εγινε πραξικοπημα και δυναστευσε τους ρωσους οπως εμας αλλοι.Αυτο το γενος των δυναστων ...δεν ηταν ξανθο...αλλα μελαχρινο..ξενιστης...σαν το γκυ..στο ελατο...ρουφιχτρα χυμων....Σημερα υπαρχει ξανθος εκει...και η ρωσια ειναι ρωσια πια...χωρις γκυ....Θα δουμε....

      Διαγραφή
  9. Η τουρκια θα μας επιτεθει τους επομενους μηνες.Αυτο κανει μπαμ.Η αμερικη θα κανει το κοροιδο...οπως και η ευρωπη.Η ρωσια θα κοιταζει ευκαιριες...το ισραηλ το ιδιο.Αναρωτιεμαι με την αφρονα πολιτικη υποτελεια και την δουλικοτητα..ποιος θα ειναι συμμαχος με εναν εκουσια βλακα οπως εμεις.Αυτο που θα παθει αυτη η ...ξενοκινητη ποταπη ελιτ μας...ουτε το φανταζεται...Παντως τιποτε δεν θαναι χαβαλες πια...και χαχαχου...το πραγμα σοβαρευει παρα πολυ....παντου.Ο Θεος να μας φυλαξει...Καπου εφτασε η ωρα της αληθειας νομιζω...Θα επιβιωσουμε με το θελημα του Θεου μονο...γιατι εμεις ..δεν θελουμε..ελπιζω να μην παθουμε οτι η Ιερουσαλημ...οταν απ το ορος την κοιταξε..και με ενα δακρυ..μονολογισε.."" πολλακις ηθελησα σωσω σε...αλλα ουκ ηθελησας..""..και ηλθε ο Τιτος το 70 μχ...και δεν εμεινε πετρα 2000 χρονια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οι δυτικοι λοιπον,ανεχθηκανε την στρατιωτικη αναπτυξη της τουρκιας με σκοπο δηθεν να χρησιμοποιησουν κατα του ιραν,αλλα η τουρκια αντιθετα,θα χτυπησει εμας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηλια
      Η κατασταση εκτιμω θα χειροτερεψει πολυ ειδικα μετα την τουρκικη βαση σφηνα στο Σουδαν. Θα μπουν στον πειρασμο...να τον παρασυρουν καπου αλλου σε διαμαχη ...εντονη...τον Ερντο...να αποδυναμωθει αλλου το κρατος του...κι εδω ψαχνουν ισως ενα αρχικοροιδο που θσ τον μπλεξει .Στην ανατολικη θαλασσα αλλο αρχικοροιδο..να την φαει...δεν βλεπω πλην ημων..που εχουμε διαμαχη ηδη ψημενη...Το Τελ Αβιβ το ιδιο θα σκεφτει...Ενα κοροιδο εκουσιο...ενα βραβειο νομπελ κοροιδακλας...Ποιο λες ναναι το ...νομπελ...??

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.