2/1/18

Ο φυγάς με τα ατσάλινα πόδια

«Πέθανα πολλές φορές σ’ αυτό το ταξίδι. Οπότε να ξέρετε ότι εάν πεθάνω, θα είναι δολοφονία». Ο 40χρονος Μαχμούτ, παρότι ασφαλής σήμερα σε ένα προσφυγικό καμπ στην Κεντρική Ευρώπη, φοβάται ακόμα πολύ για τη ζωή του – και κυρίως για την 11χρονη κόρη του (είναι διαζευγμένος) που είναι πίσω στην Τουρκία. Εχουμε αλλάξει κάποιες λεπτομέρειες στη διήγησή του, ώστε να μην προδοθεί η ταυτότητά του και το πού βρίσκεται. Εξάλλου το πού δεν έχει τόση σημασία όσο το πώς: την άνοιξη ο Μαχμούτ διέφυγε στην Ελλάδα κολυμπώντας και κατόπιν έφτασε στην κεντρική Ευρώπη περπατώντας.
Η ζωή του Μαχμούτ άλλαξε μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία. Ηταν αξιωματικός του Ναυτικού. Μια μέρα, οι ανώτεροί του τον ενημέρωσαν ότι το όνομά του βρίσκεται στις λίστες της Αγκυρας με τους συνδεόμενους με το κίνημα Γκιουλέν. Αποστρατεύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ η αστυνομία κατάσχεσε όλα του τα υπάρχοντα, όπως και το πράσινο διαβατήριο που κατέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα. Ο ίδιος μπήκε φυλακή. «Για τίποτα. Δεν είχα κάνει τίποτα. Τους ρώταγα τι έκανα και μου είπαν ότι κάποιος τους σφύριξε ότι είμαι κατά του Ερντογάν και μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης».

Για τη συνέχεια Kathimerini

6 σχόλια:

  1. Να τολμησω να κανω μια υποθεση βασιζομενος στο παρελθον τετοιων περιπτωσεων.
    Σε μια συγκρουση Ελλαδος - τουρκιας ο συγκεκριμενος τι θεση θα επαιρνε ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Ναιας,

    Θέλει και ρώτημα για το τι θα κάνει ο Τούρκος αξιωματικός; Και δεν μιλώ μόνο για το «πριν» αλλά ΚΑΙ για το «τώρα». Ο στρατιώτης, αγαπάει την Πατρίδα του όποιος κι αν την κυβερνά - δεν αλλάζει αυτό και οι Τούρκοι δεν αγαπούν την δική τους Πατρίδα λιγότερο από ότι εμείς την δική μας.

    Είμαι βέβαιος πως θα έχεις διαβάσει την περιπετειώδη βιογραφία του Χριστοδούλου Τσιγάντε, του γενάρχη των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων - δεν τον πτόησαν οι διώξεις, ο εξευτελισμός, η καθαίρεση και ο εγκλεισμός του στη φυλακή από την (τότε) Κυβέρνηση, για να επιστρέψει όταν η Πατρίδα τον χρειάστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Pointman.
      Επομενως γιατι να του δωσουμε ασυλο ,για να νοιωσουμε διπλα προδομενοι ;.

      Διαγραφή
    2. @ Ναιας,

      Έχω την εντύπωση πως από το ανωτέρω κείμενο προκύπτει πως ο συγκεκριμένος έχει καταφύγει σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης - άρα όχι Ελλάδα. Εάν η ερώτησή σου είναι ρητορική και η επόμενη που θα ακολουθήσει έχει σχέση με τους αιτούντες άσυλο 8 Τούρκους στρατιωτικούς, θα σου πω το εξής: Ακόμη κι αν η Ελλάδα τους παρέχει άσυλο (κάτι το οποίο υποστηρίζω για λόγους που εξηγώ παρακάτω), ΔΕΝ θα συμβεί χωρίς ανταλλάγματα. Η παροχή ασύλου έρχεται ως ανταμοιβή για υπηρεσίες, πληροφορίες, τεχνογνωσία που θα παρέχουν οι Τούρκοι φυγάδες σε Ελληνικές Υπηρεσίες που ενδιαφέρονται να μάθουν / επιβεβαιώσουν / ανανεώσουν στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα για εμάς. Κατανοητό;

      Ακόμη και στην Ποινική Δικονομία, υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που είναι δυνατό να εξασφαλίσει χαμηλότερες ποινές ή ακόμη και αμνηστία με Προεδρικό βούλευμα όσων έχουν εμπλακεί και καταδικαστεί για βαριά αδικήματα περί ναρκωτικών, υπό την προϋπόθεση να παρέχουν στις Αρχές πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε σύλληψη «μεγαλύτερων ψαριών».

      Κλείνοντας και λαμβάνοντας υπ΄ όψη τα ανωτέρω, πιστεύεις ότι όλους αυτούς τους μήνες που οι 8 Τούρκοι φυγάδες (ή όποιοι άλλοι φυγάδες στρατιωτικοί έχουν παρουσιαστεί οικειοθελώς) βρίσκονται στην Ελλάδα, απλώς κάνουν διακοπές χωρίς να εξαγοράζουν την ασυλία τους; Τίποτε δεν χαρίζεται - ειδικά όταν ο φυγάς γνωρίζει πολλά και είναι αρκετά φοβισμένος πως αν δεν μιλήσει, θα τον στείλεις πίσω.

      Διαγραφή
  3. Αρχίσαμε τωρα να δείχνουμε συμπόνια στους δολοφονους μας???
    Δεν πατε καλα μου φαινετε???
    Τελικα το συνδρομο της Στοχολμης εχει γινη η πρωτη σας φυση...
    Οσο ποιο λιγοι Τουρκομογγολοι μεινουν τοσο καλητερα για την Ελλαδα και τους Ελληνες..
    Οι γονεις μου ηταν προσφυγες απο την Μικρα Ασια..!! Δεν εχω το δικαίωμα να δειξω συμπονια στα παιδια των δολοφωνων τους....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο γραικυλισμός και η δουλοπρέπεια πάνε σύννεφο. Φρουροί των τούρκων στρατιωτικών που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα πρόσφεραν τούρτα στα γενέθλια ενός εξ αυτών..!! Μα το μέγιστο είναι ότι ζουν ακόμη χάρη στην Ελλάδα, θα πρέπει να κάνουμε τέτοιες βλακώδεις υπερβολές στα μέλη του πλέον εχθρικού στρατεύματος για τον Ελληνισμο τα τελευταία 600 χρόνια;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.