25/2/18

Μητροπολίτης Δράμας για το Σκοπιανό: Η Μακεδονία δεν είναι μαχαλάς

Μητροπολίτης Δράμας για το Σκοπιανό: Η Μακεδονία δεν είναι μαχαλάς

(Φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολη Δράμας)
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κάθε επισημότητα το περασμένο Σάββατο η Εκκλησία της Ελλάδος τίμησε τον Παύλο Μελά και τους Μακεδονομάχους. Από την Καστοριά οι ιεράρχες φρόντισαν να στείλουν μηνύματα για το θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο από την ονομασία της πΓΔΜ. Στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος τόνισε ότι ο Μακεδονικός Αγώνας υπήρξε η θρυλική εποποιία του νεότερου ελληνισμού, χάρη στην οποία σώθηκε η Μακεδονία «από τις αρπακτικές διαθέσεις των γειτόνων μας».
Μητροπολίτης Δράμας: Ορισμένοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η λογική απαιτεί να είμαστε ενδοτικοί στη ληστρική πνευματική έφοδο των ισχυρών ενάντια στην ελληνική κληρονομιά, την ταυτότητά μας, την ιστορία.
Οι Έλληνες, κατά τον κ. Παύλο, θέλουν ο λαός των Σκοπίων να στηρίξει την κρατική του ύπαρξη σε στερεά θεμέλια και να αναπτυχθεί με αξιοπρέπεια. Ακόμα, κάνει λόγο για «εμπόρους των Εθνών» που πιέζουν με κυνισμό για να εξυπηρετήσουν τα «ανόσια συμφέροντά τους», κυνισμό που τον προκαλεί «η ιστορική αμάθεια και η προκρούστεια λογική να γίνει όπως-όπως, δηλαδή, η μεγαλύτερη πλαστογραφία της ιστορίας στα Βαλκάνια».
Ο μητροπολίτης υπογραμμίζει ότι τα συμφέροντα των εταίρων μας δεν υπηρετούνται με τον στραγγαλισμό της ιστορικής αλήθειας, και τονίζει ότι το Μακεδονικό έχει οικουμενική διάσταση. «Δεν πρόκειται εδώ για την ονοματοδοσία ενός μαχαλά. Να τον πούμε άνω ή κάτω. Η Μακεδονία δεν είναι μαχαλάς, είναι το θεμέλιο του παγκόσμιου πολιτισμού, είναι η οικουμένη».
Κλείνοντας τον επιμνημόσυνο λόγο του κάλεσε την Ελλάδα, την ελληνική επιστήμη και την ελληνική πολιτική να υπερασπιστούν την ιστορία τη δική μας αλλά και όλων των λαών, και συμπλήρωσε: «Κράτη που στήθηκαν μέσα από την παραχάραξη της ιστορίας είναι φορείς βίας και παρακμής και δεν έχουν διάρκεια. Κράτος με το όνομα Μακεδονία, θεμελιωμένο στην παραχάραξη θα είναι εκβιάσιμο από τους προστάτες του».
Διαβάστε ΕΔΩ όλο το λόγο του μητροπολίτη Δράμας Παύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.