27/2/18

Χωρίζουν οι δρόμοι ΗΠΑ-Τουρκίας

Μετά από δεκαετίες η στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας έχει φτάσει σε σημείο κρίσης. Τα αποκλίνοντα συμφέροντα στη Συρία, οι κινήσεις Ερντογάν μετά το πραξικόπημα και γιατί η διπλωματία δεν φαίνεται να αποτελεί πλέον βιώσιμη επιλογή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είπε πρόσφατα αυτό που πολλοί αναλυτές σκέφτονταν από καιρό: οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ έχουν φτάσει σε «σημείο κρίσης».
Η στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών γίνεται όλο και πιο ακανθώδης, καθώς η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα ακολουθούν αποκλίνουσες προσεγγίσεις ως προς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Όμως, πέραν των παρατεταμένων διαφωνιών πολιτικής, η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας οφείλεται σε μια θεμελιώδη απώλεια εμπιστοσύνης. Οι επισκέψεις βασικών κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ –περιλαμβανομένου του κ. Τίλερσον και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ αυτόν τον μήνα- απλώς έκρυψαν το διευρυνόμενο χάσμα. Αν και οι αξιωματούχοι από τις δυο πλευρές επανέλαβαν δημοσίως σε κάθε ευκαιρία την αξία της συμμαχίας, ωστόσο οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες ίσως είναι πλέον πολύ μεγάλες για να ξεπεραστούν.

Για τη συνέχεια Euro2Day

2 σχόλια:

  1. Πάνω κάτω ο ποιητής μας λέει ότι για στρώσει η κατάσταση, οι Αμερικάνοι πρέπει να εισβάλλουν στην Τουρκία για να αποκαταστήσουν την "δημοκρατία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.