28/2/18

ΗΠΑ προς Τουρκία: Παύσατε πυρ στο Αφρίν, η εκεχειρία αφορά ολόκληρη τη Συρία

Μήνυμα στην Άγκυρα πως πρέπει να προβεί σε άμεση αποκλιμάκωση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στο Αφρίν προκειμένου να συμμορφωθεί με το πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ που καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν σε παύση των εχθροπραξιών εντός του συριακού εδάφους, έστειλε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.
«Ενθαρρύνω την Τουρκία να διαβάσει αυτό το ψήφισμα, το ομόφωνα συμφωνημένο ψήφισμα του Σαββάτου», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση, η εκπρόσωπος τόνισε πως αν κάποιος κοιτάξει τον χάρτη θα διαπιστώσει πως το Αφρίν βρίσκεται εντός της Συρίας, υπονοώντας έτσι ότι η συγκεκριμένη περιοχή συμπεριλαμβάνεται στην προσωρινή ανακωχή που προβλέπει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Η Απόφαση 2401, που εγκρίθηκε ομόφωνα το Σάββατο από τα δεκαπέντε κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλεί να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες σε όλη την επικράτεια της Συρίας.
Συνεχίζει ο τουρκικός στρατός

Το ψήφισμα αφήνει ωστόσο περιθώριο για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που συνδέονται με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς δεν προβλέπει κατάπαυση του πυρός για τις επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων τζιχαντιστικών ομάδων και οργανώσεων (Ισλαμικό Κράτος, Αλ Κάιντα/Αλ Νούσρα).

Οι εν λόγω «οντότητες» ορίζονται από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας και για τον λόγο αυτό η κ. Νάουερτ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως οι εξαιρέσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για την περίπτωση του Αφρίν.

«Πιστεύω ότι το ψήφισμα ήταν σαφές με την ονομασία των ομάδων που θεωρούνται απαλλαγμένες από την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε.

Παρόλα αυτά, ο τουρκικός στρατός φαίνεται πως συνεχίζει απρόσκοπτα την πολεμική του δραστηριότητα στο Αφρίν, παραβιάζοντας το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του πρόεδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι είναι ανάγκη η παύση των εχθροπραξιών να γίνει «αμέσως και πλήρως σεβαστή», ξεκαθαρίζοντας πως η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα «στο σύνολο του συριακού εδάφους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

3 σχόλια:

  1. Κατι αναλογο ειχε γινει και στη κυπρο το ΄74

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι μηνυμα και κουραφεξαλα εστειλαν οι αμερικανοι,εδω ολοκληρος ΠτΔ εχει στειλει μηνυματα και αυστηρα μαλιστα και οι ανοητοι τουρκαλαδες τα αγνοησαν.
    Φυρι-φυρι να φανε το κεφαλι τους πανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα να δείτε μήνυμα : Ο μπάρμπα - Φώτης στο ΥΕΘΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.