13/2/18

Λόγω αυτοκτονικών χειρισμών, η Τουρκία περικυκλώνει την Ελλάδα μέσω Αλβανίας και Σκοπίων

Η Ελλάδα υπό πολιορκία
Σάββας Καλεντερίδης
Τη δεκαετία του 1990, η διαλυμένη Αλβανία μας πρότεινε να επισκευάσουμε το λιμάνι του Αυλώνα, το οποίο ήταν η μοναδική ναυτική βάση του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Αδριατική από το 1950 και μέχρι το 1961, που ο Ενβέρ Χότζα αποφάσισε να αποχωρήσει από την εν λόγω συμμαχία. Φυσικά, μετά την επισκευή η Ελλάδα θα είχε το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί ως ναυτική βάση.
Η Ελλάδα δεν αποδέχτηκε την πρόταση της Αλβανίας, κάτι που έκανε όμως η Τουρκία, η οποία επισκεύασε τη βάση, ξοδεύοντας 10 εκατ. δολάρια, αποκτώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα χρήσης, άγνωστο για πόσο χρόνο. Η επισκευή της βάσης έγινε την περίοδο που η Ελλάδα ζούσε την ευωχία του χρηματιστηρίου και τα εγκαίνια στις 13 Ιανουαρίου του 2000, τότε που οι Έλληνες είχαν ξυπνήσει από το «όνειρο» του εύκολου πλουτισμού και μετρούσαν τα δισεκατομμύρια που είχαν χαθεί από τις τσέπες τους αλλά και από την ελληνική οικονομία.
Στην εν λόγω ναυτική βάση σταθμεύει μόνιμα ένα τμήμα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού 250 ανδρών και ναυτικές μονάδες αναλόγως των σχεδιασμών του τουρκικού Επιτελείου. Εν τω μεταξύ, πέραν της συνεργασίας σε άλλους τομείς της άμυνας της Αλβανίας, η Τουρκία διαθέτει στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία, ενώ παρέχει στρατιωτική υποστήριξη και στα Σκόπια.
Η στρατιωτική συνεργασία της Αλβανίας με την Τουρκία έχει ενισχυθεί με την είσοδο της πρώτης στο ΝΑΤΟ.
Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τα Σκόπια, μετά την είσοδό τους στην Ατλαντική Συμμαχία. Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία του 20ού και την πρώτη του 21ου αιώνα είχε δώσει βαρύτητα στην οικονομική δραστηριοποίηση στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Γεγονός που κατέστησε τη χώρα μας κυρίαρχη δύναμη σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, όπως ο τραπεζικός, ο τηλεπικοινωνιακός και ο τομέας της ενέργειας-ηλεκτρισμού.
Νιώθοντας παντοδύναμη, δεν έδωσε τη σημασία που έπρεπε στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, εν αντιθέσει με την Τουρκία, η οποία πέραν της μεγαλόπνοης στρατηγικής, διαθέτει και αξιόλογη αμυντική βιομηχανία, με την οποία την υποστηρίζει. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η Ελλάδα μετά την κρίση είδε τις τράπεζές της στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης...
Η συνέχεια στο Pontos-news

18 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα δεν προδίδει μόνο τον εαυτό της, αλλά πάντοτε και τους (φυσικούς) συμμάχους της βλ. Σερβία, Συρία, Κούρδους.
    Η Αλβανία ποτέ δεν υπήρξε σύμμαχός μας για να επενδύσουμε στρατιωτικά σ' αυτή.
    Εδώ δεν φτιάξαμε βάση στη Συρία που μας χρειαζόταν.
    Εδώ δεν πήραμε μέρος στον πόλεμο της Συρίας για να προστατέψουμε τους ελληνορθόδοξους εκεί.
    Τι δουλειά είχαμε λοιπόν στον Αυλώνα;
    Να πληρώσουμε πανάκριβα μία βάση μόνο και μόνο για να μην την πάρει η Τουρκία; Πολύ έξυπνο. Την Τουρκία μπορείς να την σταματήσεις με άλλους τρόπους (εξοπλισμούς, σωστή εξωτερική πολιτική, αποφασιστικότητα κ.λ.π.).
    Σίγουρα πάντως με το εξοπλίζεις τους εχθρούς σου (Αλβανούς) που είναι συγχρόνως και φυσικοί σύμμαχοι της Τουρκίας μόνο και μόνο για την προλάβεις, δεν είναι ένας τρόπος αποτροπής της.
    Οκ, δε θα τους έφτιαχνε ναυτική βάση, αλλά θα τους έφτιαχνε ενδεχομένως αεροδρόμιο, θα τους έδινε κι αεροσκάφη και ο κατάλογος δε θα είχε τέλος. Τρόποι στρατιωτικής διείσδυσης υπάρχουν πολλοί για την Τουρκία, όσο οι σχέσεις μας με την Αλβανία είναι (και θα είναι) στο ναδίρ.
    Εμείς τι διάολο θα την κάναμε την ναυτική βάση στην Αυλώνα; Είχαμε την πρόθεση ποτέ να ελέγξουμε τον έλεγχο της Αδριατικής; Δε το νομίζω. Θα την αφήναμε λοιπόν δωράκι στους Αλβανούς να μας κοροϊδεύουν τέτοια χαϊβάνια που είμαστε.
    Τα ίδια κάναμε και με τα Σκόπια που τους παραχωρήσαμε πανάκριβο στρατιωτικό υλικό, ελικόπτερα κ.α. για να αντιμετωπίσουν τους Αλβανούς και ακούσαμε το ευχαριστώ από τον Γκρουέφσκι.
    Είμαστε κράτος της πλάκας, καρπαζοεισπράκτορες, με εξωτερική πολιτική της πλάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πληρώναμε πανάκριβα μια βάση ενώ υπάρχουν άλλοι τρόποι να περιορίσεις την Τουρκία λες νε εξοπλισμούς κτλπ,οι άλλοι τρόποι δεν είναι πανάκριβοι δηλαδή;

      Διαγραφή
    2. Από το να φτιάξω μία ναυτική βάση στους Αλβανούς που με απειλούν, προσβάλουν και υποθάλπουν σε κάθε ευκαιρία, μόνο και μόνο για να περιορίσω υποτίθεται την Τουρκία, προτιμώ να φτιάξω μία αεροναυτική βάση δώρο στην Κύπρο ή να εκσυγχρονίσω τις δικές μας! Η Τουρκία φτιάχνει βάσεις σε Αλβανία, Κατάρ, Σομαλία κ.α. ούτε να τους ανταγωνιστούμε πρέπει σ' αυτό το ολίσθημά τους προς δήθεν ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ούτε υπάρχει και λόγος κιόλας. Να θωρακίσουμε αμυντικά (στρατιωτικά-οικονομικά) την Ελλάδα και την Κύπρο, εκεί πρέπει να εστιάσουμε πρωτίστως. Οι βάσεις στο εξωτερικό είναι όνειρο θερινής νυκτός.

      Διαγραφή
    3. @ Νικηφορος.
      Αν καναμε και τα δυο θα μας χαλαγε ;.

      Διαγραφή
  2. Κε Σαββα,

    Ο κινδυνος ειναι πολυ μεγαλος για τη χωρα. Υπαρχει και λειτουργει ενα ατυπο συμφωνο Ριμπεντροφ-Μολοτοφ μεταξυ των Γερμανων και Ρωσων αυτη τη στιγμη στο ποιο ειναι προσκεκολλημενη και η Τουρκια (επιρροη στην Αλβανια). Στο μυαλο των Ρωσων ειναι με τον ενα ή αλλο τροπο η αναβιωσις της ιδεας της Μεγαλης Βουλγαριας (συνθηκη του ΑγιουΣτεφανου), ενω η διεξοδος στο Αιγαιο των Γερμανων ειναι παγια επιδιωξις τους (ΠΛΩΤΟΤΗς ΑΞΙΟΥ-ΠΡΟΣΟΧΗ!). Και το θεμα του ονοματος το διαπραγματευεται ο Ρωσοφιλος (εχει και αλλα κονε) Κοτζιας. Δεν νομιζω οτι ο χαμογελαστος Τσιπρας εχει τις δυνατοτητες να παρακολουθησει το μπλεγμενο αυτο παιχνιδι αλλα εχει ενστικτωδως προσκοληθει στην Αμερικανικη προστασια που κατα τη γνωμη μου ειναι η μονη δυνατοτης που εχομε να επιβιωσομεν ανεπαφοι (τροπος του λεγειν δηλαδη-εχομεν εκχωρηθει οικονομικως για τα επομενα 99 χρονια στους "θεσμους"). Too little, too late ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nα υπενθυμισω και να συμπληρωσω:
    1)Την οικονομικη διεισδυση στα βαλκανια προωθησαν κυκλοι περαν του Ατλαντικου.
    2)Η εισοδος της Ελλαδας στο Ευρω επιταχυνε ολη αυτην την καταστροφη των Ελληνικων επενδυσεων στα βαλκανια μετα την κριση.Αν η Ελλαδα ειχε κρατησει το εθνικο νομισμα της,τα αποτελεσματα της κρισης θα ησαν ενδεχομενως πολυ λιγοτερο καταστροφικα...
    3)Η μεγαλη πιστη που δειξαμε ή μας ωθησαν να δειξουμε στην Ευρωπη και το ενιαιο νομισμα της,μας εδωσε το πνευμα της Μανταμ Σουσους:Πηραμε πολλα μπιχλιμπιδια αλλα στο τελος φαληρισαμε,γιατι δεν ξεραμε που να σταματησουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Savva,
    H Ellada den eixe pote meta ton telefteo pagosmio polemo iyetes me stratiyika miala. Exei mono kommatikous arxiyous pou theloun mono na parameinoun stin exousia eno h Ellada katastrefetai apo tis praxeis tous kai thn anikanothta tous. To apotelesma einai oti oles oi yitonikes ths xores thn apeiloun. H Alvania, ta Skopia, h Tourkia, kai apo panou h Ameriki thn ekviazei. Me tetious xazous kommatikous arhiyous, den nomizo h Ellada na ta kataferei kai na epiviosei.
    Einai h ora yia to Megalo OXi.
    Dr. Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Αν λαχταράς τη λευτεριά σε ξένους μην ελπίζεις, παρ’ την μόνος αν μπορείς αλλιώς δεν την αξίζεις».
    Το επίτευγμα από τα συλαλλητήρια που μας αξίωσε ο Θεός είναι η εθνική αφύπνιση.
    Είναι ώρα να ξανακατέβουμε στους δρόμους με ό'τι συναπάγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Imia, Avlona, etc they all have dire consequences for Greece. And when you have people saying "so what" if your enemy can cut your supply Line in case of war, you realize why the government feels invincible no matter what they do

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικως Κε Καλεντεριδη τι λέτε,εχουμε τίτλους τέλους για το πείραμα που ξεκινησε το 1821 και επιστροφή ως βιλαέτι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οντως ένα από τά πλέον παράξενα, η ΄μη ιδρυσις ναυτικής βασεως στήν Συρία πρό 1967 που ηταν φανερό τί θα ακολουθησει στήν ανατ., μεσόγεο, όπως και η μη αποστολη μαχιμων στρατευματων στήν εμόλεμη Συρλια.Παρατηρησατε την Τουρκια, πανταχού παρουσα.
    Ποτέ μα ποτέ η Αλβανία δέν πρόκειται να γινει φίλιο κράτος με Ελλαδα.Τό 1991 πού ητανε διαλυμενη ητανε η χρυση ευκαιρεια να τελειωνουμε με την Β Ηπειρο οριστικα, αναπτυσ σοντας τον σιδηρου αξονα Σερβιας Ελλαδος με την αδιαλειπτη υποστηριή παντος ενδιαφερομενων, αμαρικανων ρωσων. Αυτο θα λειτουργουσε ως αντιβαρο, καθοτι όπως πολυ σωστά εδήλωσε ο κ Ερντογαν, Αλβανια ισον Τουρκια .Τελεία καί παυλα.Πάντα έτσι ητανε και ετσι θα ειναι. Τό μίσος πού έχουν οι Αλβανοι για τους Ελληνες δεν τό εχουν ουτε για τους Σέρβους.Το μεγαλυτερο λαθος που εγινε ποτε.Ενω κυτταμε ανατολικα θα την πατησουμε τελικα απο δυτικα.Τα φυλακια στην Θεσπρωτια Σαγιαδα κλπ εχουν κλεισει και ιο Αλβανοι τα χρησιμοποιουν ως διαμονητηρια.Οι στρατωτες Αλβανικης καταγωγής μιλούν ξεκαθαρα για Μεγάλη Αλβανία,Αυτήν τήνστιγμή οι Αλβανοί αρρενες ικανοί πρόσ τά όπλα ανερχονται σε ενα εκατομμύριο.Ειναι μεγαλυτερο πρόβλημα απο τον Τουρκικό στρατο, ας διαθετει και υπεροπλια.Καί μάλλον από εκεί θά χουμε τό πρόβλημα,.Οι λυσεις ειναι απλές .Μή δικαίβμα ψ΄ηφου, ανάκξλησξ αδεων παραμονής και ελληνικής Υπηκοότητος και πλαδον στόν αριθμό εγκατεστημένων στην Ελλάδα.
    Μέ σεβασμό.αλλά αυτά πιστεύω,Εύχομαι να με διαψευσει η ιστορια πριν ειναι αργα,
    Αμεση συναψη στρ, συμμαχιας με Σεβία, ειναι η μονη που θα τους κρατήσει.Ουδείς άλλος.και αποστολη στρατιωτων για συνεκπαιδευση,Μόνο με πλήγμα στήν Β πλευρα της η Αλβανια θα συγκρατηθει.Τα λοιπα για σκοπια ειναι αστεια εμπρος σε αυτο το διαχρονικο προβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οντως ένα από τά πλέον παράξενα, η ΄μη ιδρυσις ναυτικής βασεως στήν Συρία πρό 1967 που ηταν φανερό τί θα ακολουθησει στήν ανατ., μεσόγεο, όπως και η μη αποστολη μαχιμων στρατευματων στήν εμόλεμη Συρια.Παρατηρησατε την Τουρκια, πανταχού παρουσα.
    Ποτέ μα ποτέ η Αλβανία δέν πρόκειται να γινει φίλιο κράτος με Ελλαδα.Τό 1991 πού ητανε διαλυμενη ητανε η χρυση ευκαιρεια να τελειωνουμε με την Β Ηπειρο οριστικα, αναπτυσ σοντας τον σιδηρου αξονα Σερβιας Ελλαδος με την αδιαλειπτη υποστηριή παντος ενδιαφερομενων, αμαρικανων ρωσων. Αυτο θα λειτουργουσε ως αντιβαρο, καθοτι όπως πολυ σωστά εδήλωσε ο κ Ερντογαν, Αλβανια ισον Τουρκια .Τελεία καί παυλα.Πάντα έτσι ητανε και ετσι θα ειναι. Τό μίσος πού έχουν οι Αλβανοι για τους Ελληνες δεν τό εχουν ουτε για τους Σέρβους.Το μεγαλυτερο λαθος που εγινε ποτε.Ενω κυτταμε ανατολικα θα την πατησουμε τελικα απο δυτικα.Τα φυλακια στην Θεσπρωτια Σαγιαδα κλπ εχουν κλεισει και ιο Αλβανοι τα χρησιμοποιουν ως διαμονητηρια.Οι στρατωτες Αλβανικης καταγωγής μιλούν ξεκαθαρα για Μεγάλη Αλβανία,Αυτήν τήνστιγμή οι Αλβανοί αρρενες ικανοί πρόσ τά όπλα ανερχονται σε ενα εκατομμύριο.Ειναι μεγαλυτερο πρόβλημα απο τον Τουρκικό στρατο, ας διαθετει και υπεροπλια.Καί μάλλον από εκεί θά χουμε τό πρόβλημα,.Οι λυσεις ειναι απλές .Μή δικαίβμα ψ΄ηφου, ανάκξλησξ αδεων παραμονής και ελληνικής Υπηκοότητος και πλαδον στόν αριθμό εγκατεστημένων στην Ελλάδα.
    Μέ σεβασμό.αλλά αυτά πιστεύω,Εύχομαι να με διαψευσει η ιστορια πριν ειναι αργα,
    Αμεση συναψη στρ, συμμαχιας με Σεβία, ειναι η μονη που θα τους κρατήσει.Ουδείς άλλος.και αποστολη στρατιωτων για συνεκπαιδευση,Μόνο με πλήγμα στήν Β πλευρα της η Αλβανια θα συγκρατηθει.Τα λοιπα για σκοπια ειναι αστεια εμπρος σε αυτο το διαχρονικο προβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Τουρκια εδώ και πολλά χρόνια έχει στοχο να θωρακίσει το κράτος . Όλοι οι αρχηγοί των Τούρκων αυτών τον σκοπό είχαν και έχουν !!! Με τους δικούς μας τι κάνουμε ; Όλοι δημόσιοι υπάλληλοι με την κακή έννοια ,για να μην παρεξηγηθω ,εδώ και πολλά χρόνια στην χώρα ηγούνται σκυβαλα ,ανίκανοι ,άχρηστη . Και μια απόδειξη οτι δεν υπαρχουν τρομοκράτες στην χώρα Πορά μονο τρομοκράτες των ίδιων των κομμάτων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εμενα δεν με φοβιζει κανενας τουρκος κανενας σκοπιανος κανενας αλβανος....αλλα τους λυκους που εχουμε μεσα στο μαντρι μας που δεν ειναι αλλη απο τους εβραιοτσολιαδες πολιτικους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν οι πολιτικάντηδες συμφωνήσουν τελικά σε ονομασία που περιέχει τον όρο Μακεδονία, θα πρόκειται προφανώς περί εσχάτης προδοσίας. Αυτό ουδείς πρέπει να το ξεχνάει. Η δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει προκάλυμμα για τέτοιες πράξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ὁ Λόρδος Londonderry,το 1800 καὶ κάτι,μοῦ διαφεύγει ἡ ἀκριβὴς ἡμερομηνία,ἀλλὰ πάντως μετὰ τὴν ἀπελευθέρωσι τῆς Ἑλλάδος ἀπὸ τὴν Ὀθομανία,εἶπε στὸ Ἀγγλικό κοινοβούλιο,ὅτι ἡ Ἑλλάδα δὲν πρέπει ποτὲ νὰ ἀφεθῆ νὰ ἀναπτυχθῆ,ἀλλὰ νὰ μείνη ἕνα κράτος ἀνίσχυρο μὲ μικρονοϊκοὺς κατοίκους ὥστε νὰ μὴν μᾶς ἐνοχλῆ.

    Δηλαδὴ,λίγο πολὺ εἶπε ὅ,τι εἶπε ὁ Κίσσιγκερ 2 αἰῶνες μετὰ.

    Αὐτὸ τὸ καταστροφικὸ"ἀνήκωμεν εἰς τὴν Δύσιν" ἐφαρμόζἐται τῇ βοηθείᾳ φυσικά τῆς ἐδῶ προδοτικῆς ἐ(Α)λίτ.

    Δυστυχῶς φοβοῦμαι ὅτι θὰ μᾶς ἐξαφανίση διὰ παντὸς αὐτὴν τὴν φορὰ ἡ Τουρκία.
    Φταῖμε ποὺ δὲν ἐπαναστατοῦμε,νὰ τὸ κάνουμε γῆς μαδιάμ ἐδῶ μέσα καὶ νὰ κρεμάσουμε ὅλους ὅσους φταῖνε(ὅλο τὸ κοινοβούλιο) γιὰ τὸ ὅτι 2 αἰῶνες ἔχουμε μείνει καθηλωμένες μετριότητες ἐνῷ ὑπάρχουν τόσα λαμπρά μυαλὰ ποὺ φεύγουν.
    Μέχρι καὶ ὁ Θεὸς μᾶς βαρέθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μας το εχουν δωσει και γραμμενο κ.Unknown.
    Park, Joseph Hendershot *British Prime Ministers of the Nineteenth Century. Policy and Speeches*, N. Y.New York, University Press,1916.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.