24/2/18

Οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη τρομοκρατία στη Συρία επιζητούν μια ανακωχή για να αναδιοργανώσουν τη λογιστική των ανταρτών, η Μόσχα εξαπολύει SU-57

Η χρήση αντιαρματικών πυραύλων BGM71 Tow από την ομάδα Faylak Arrahmane, μια από τις τρομοκρατικές ομάδες εδραιωμένες στην ανατολική Γκούτα, κατά των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων του συριακού στρατού αποκαλύπτει ότι η Ουάσιγκτον μπόρεσε να προμηθεύσει τους τρομοκράτες του τελευταίου πολιορκημένου θύλακα ανταρτών κοντά στη Δαμασκό με αντιαρματικά όπλα και ότι τα διεθνή αιτήματα που  απαιτούν κατάπαυση του πυρός ή ανακωχή στην Ανατολική Γκούτα δεν σκοπεύουν τον  κατευνασμό, αλλά μια ανάπαυλα για να ενισχύσουν και να αναδιοργανώσουν τη λογιστική των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Να το πούμε καταρχάς, η Δαμασκός δεν θέλει να ακούσει πλέον για καμία ανακωχή με τους αιμοδιψούς φωτισμένους εδραιωμένους στη Γκούτα αν και οι Ρώσοι φαίνονται διατεθειμένοι να ενδώσουν στις διεθνείς πιέσεις.
Στην πραγματικότητα, ούτε η Μόσχα η οποία μόλις έστειλε νέα όπλα στη Συρία- δύο Sukhoi Su-57 πέταξαν μεγαλοπρεπώς πάνω από τη Δαμασκό τη στιγμή που το 62ο συριακό θωρακισμένο σύνταγμα κατευθυνόταν προς τη Γκούτα – ούτε η Τεχεράνη δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία να θέσουν τέρμα στο τρομοκρατικό θύλακα κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας και να αποκατασταθεί μια στρατηγική συνέχεια από τη Δαμασκό μέχρι τα Υψώματα του Γκολάν.

Παρά τις αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς των τρομοκρατικών αμυντικών θέσεων και οχυρώσεων στο εσωτερικό της ανατολικής Γκούτα, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανανέωσαν για άλλη μια φορά την προσφορά τους για την εκκένωση των αμάχων έξω από το πολιορκημένο θύλακα. Κατηγορηματική απόρριψη των τρομοκρατικών ορδών που επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες και ως προπαγανδιστικό στοιχείο «θυματοποίησης» στα μάτια της παγκόσμιας γνώμης.

Η τρομοκρατική οργάνωση, γνωστή ως «λευκά κράνη», που παρουσιάζεται ως δύναμη πολιτικής άμυνας, στην πραγματικότητα ένας κλάδος της βρετανικής Mi6, κατόρθωσε να εισάγει εκατοντάδες μάσκες αερίων και βιομηχανικές χημικές ουσίες στη Γκούτα με  σκοπό τη προπαγάνδα. Αλλά αυτή τη φορά, η Δαμασκός αδιαφορεί. Σουνιτικές φυλετικές δυνάμεις, τρομεροί πολεμιστές από την αγροτική Συρία, κατευθύνονται κατευθείαν προς τη Γκούτα.

Η συμμαχία των συριακών σουνιτικών δυνάμεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις αποσυναρμολογεί ή μάλλον μεταβάλλει σε σκόνη ολόκληρη την αραβική και δυτική προπαγάνδα για μια υποτιθέμενη θρησκευτική σύγκρουση στη Συρία μεταξύ ενός αλαουϊτικού καθεστώτος (κοντά στους σιίτες) και μιας σουνιτικής πλειοψηφίας.
Κάθε εκεχειρία, οι τρομοκράτες την εκμεταλλεύτηκαν είτε για να αποσυρθούν είτε να λάβουν όπλα από το εξωτερικό, ισχυρίζονται οι Σύροι στρατιωτικοί
.
Τέλος, η εκπληκτική εμφάνιση του τελευταίου μαχητικού stealth πέμπτης γενιάς που ειδικεύεται στην αεροπορική υπεροχή και την επίθεση, το Sukhoi Su-57, εμφανώς λειτουργικό, στον συριακό ουρανό αποτελεί ένα σαφές και καθαρό μήνυμα από τη Συρία προς τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τους τρομοκράτες στη Συρία, αν και ποτέ αποφασίσουν να έρθουν άμεσα σε βοήθεια στις τρομοκρατικές ορδές της Γκούτα.

Οι περιφερειακοί παρατηρητές είχαν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί και να ισχυρίζονται ότι κανείς δεν ξέρει τι έχουν αναπτύξει ή θα αναπτύσσουν οι Ρώσοι στη Συρία.
Su57



4 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Συγχαρητήρια για την αντικειμενική σας θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: Η απόπειρα "εκεχειρίας" δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια στρατιωτικής προστασίας και ενίσχυσης των ποδηγετούμενων από δυτικά ή φιλοδυτικά κράτη ανταρτών. Γιατί οι ΗΠΑ δεν ήταν το ίδιο ευαίσθητες με την Ράκκα, αλλά ισοπέδωσαν το 90% της ιστορικής πόλης με τεράστιες απώλειες σε άμαχο πληθυσμό;

    Το κείμενο που υιοθετήθηκε τελικά, εάν το αναγνώσει κανείς, είναι ένα επαμφοτερίζον κείμενο, που επιτρέπει όλες τις ερμηνείες: Οι ΗΠΑ μπορούν να πουν ότι ζητάει τη λύση της πολιορκίας της Αν. Γούτας ασχέτως ο,τιδήποτε άλλου, οι Σύριοι/Ρώσοι μπορούν να πουν ότι επιτρέπεται όχι μόνον η καταπολέμηση της Αλ Κάιντα, αλλά και όλων των οργανώσεων που συνδέονται με αυτές. Δηλαδή τελικά όλων των οργανώσεων που δρουν στην Αν. Γούτα.

    Άρα, τι συμβαίνει σε περίπτωση που επιτρέπονται πολλαπλές ερμηνείες; Υπερισχύει τελικά ο ισχυρότερος στο πεδίο της μάχης. Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει στο Ιράκ και σε άλλες περιπτώσεις ότι δεν τους χρειάζεται καμία επίφαση νομιμότητας, όταν έχουν στρατιωτικά το πάνω χέρι. Άρα, σε τι θα τους χρησίμευε μια απόφαση του Σ.Α. εάν μπορούσαν να κάνουν κουμάντο στη Συρία; Και πώς μένουν στην Ανατολική Συρία χωρίς την παραμικρή επίφαση νομιμότητας;

    Στην πράξη δηλαδή, θα κερδίσει ο ισχυρότερος στο πεδίο της μάχης. Και εάν μπορούν να διασωθούν και μερικές δεκάδες χιλιάδες αμάχων (μακάρι να μπορέσουν) από το θέατρο των μαχών, ακόμη καλύτερα.

    Η ιστορία με τις στημένες εκεχειρίες έχει ξαναπαιχτεί στο συριακό και την έχουμε βιώσει δραματικά και εμείς με τη στημένη εκεχειρία της 22ας Ιουλίου 1974, που επέτρεψε στους Τούρκους να σταθεροποιήσουν το προγεφύρωμά τους στην Κερύνεια και να καταλάβουν τη λωρίδα Κερυνείας-Λευκωσίας, που επέτρεψε στη συνέχεια τον Αττίλα 2. Όμως φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει τελικά αυτή την ιστορία των εκεχειριών για να αποκτήσουν πολιτικό πλεονέκτημα. Δεν γίνεται να προχωρήσει κανείς μόνον με στρατιωτικά μέσα και αυτό αποδείχθηκε και από το απόλυτο στραπάτσο που έπαθαν οι ΗΠΑ μετά την πολύ εύκολη στρατιωτικά κατάληψη του Ιράκ.

    Μένει να φανεί εάν θα τα καταφέρουν και τώρα. Η εξάλειψη του θύλακα της Αν. Γούτας έχει μεγάλη σημασία για την εξέλιξη του πολέμου, διότι θα απελευθερώσει σημαντικές δυνάμεις του συριακού στρατού για νέες επιθετικές επιχειρήσεις και στο Ιντλίμπ, αλλά και στα σύνορα με τα κατεχόμενα του Γκολάν. Στην ουσία, από στρατιωτικής απόψεως η περιοχή δυτικά του Ευφράτη θα είναι θέμα χρόνου να περιέλθει όλη υπό την σταθερή συριακή διοίκηση. Θα μένει μόνον η οικονομικά μη βιώσιμη περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, η οποία με το σύνολο των κρατών γύρω της εχθρικό, θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να έλθει και αυτή και πάλι υπό την ανεμπόδιστη κυριαρχία της Δαμασκού.

    Το πώς θα μπορέσουν οι Ισραηλινοί να αποτρέψουν αυτό που βλέπουν ως "σιιτική ημισέληνο" του Ιράν μέσω Ιράκ-Συρίας-Χεζμπολάχ (Λίβανος) είναι ένα άλλο ερώτημα. Όμως σε κάποιο βαθμό αυτό είναι ένα ζήτημα που παίζει εσωτερικά ο Νετιανιάχου για εκλογικούς λόγους. Η Δύση, όπως αποδείχθηκε από τη συμφωνία των πυρηνικών του 2015, έχει περιθώριο συμβιβασμού με το Ιράν. Και κάτι τέτοιο ισχύει με βεβαιότητα και για τις σχέσεις με το Ισραήλ. Μένει να αποδειχθεί εάν η Ρωσία θελήσει να προσπαθήσει να συμβιβάσει Ιράν και Ισραήλ. Αν καταφέρει κάτι τέτοιο, θα επέλθει διαρκής ειρήνη στην περιοχή. Ίσως να φαίνεται όνειρο θερινής νυκτός κάτι τέτοιο, όμως θα πρέπει να τεθεί τουλάχιστον ως στόχος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στο τέλος.

    Κρίσιμο όμως θα είναι πρώτα να εξαλειφθεί ο θύλακας της Αν. Γούτας. Είναι η τρίτη κρίσιμη καμπή του πολέμου μετά το Χαλέπι και το Ντέιρ Εζζόρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Το πώς θα μπορέσουν οι Ισραηλινοί να αποτρέψουν αυτό που βλέπουν ως "σιιτική ημισέληνο" του Ιράν μέσω Ιράκ-Συρίας-Χεζμπολάχ (Λίβανος) είναι ένα άλλο ερώτημα."

    Η απαντηση ειναι ξεκαθαρη:
    -Αναμενουν την καθοδο του Ταγιπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.