10/3/18

Αγορά 4 γαλλικών φρεγατών τύπου «Belharra» φέρνει η κρίση στο Αιγαίο

Πλώρη για την αγορά τεσσάρων υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών τύπου «Belharra», τελευταίας γενιάς, βάζει η Αθήνα μετά τις τελευταίες, διαρκώς κλιμακούμενες προκλήσεις από τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».
Οι σχετικές συζητήσεις, που αφορούν την αγορά δύο φρεγατών, με δικαίωμα επέκτασης για δύο ακόμα, έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες, αλλά η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στο Αιγαίο είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την επίσπευση των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αμέσως μετά το Πάσχα.
Μέχρι τότε θα έχουν μορφοποιηθεί οι προδιαγραφές και θα έχουν «κλειδώσει» λεπτομέρειες, όπως τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν τα εν λόγω σκάφη, το είδος των ραντάρ και των συστημάτων επικοινωνίας κ.ά.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», είναι ότι η Ελλάδα στρέφεται προς το Παρίσι και τον Εμανουέλ Μακρόν προσωπικά, αποσκοπώντας σε μια στρατηγική συνεργασία, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, όπως την αντιλαμβάνεται και επιχειρεί να την υλοποιήσει ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι γαλλικές φρεγάτες «Belharra», με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους (κατηγορίας stealth) και την ισχύ των οπλικών συστημάτων τους, σηματοδοτούν εξάλλου μια αλλαγή οπτικής από πλευράς του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Και τούτο, διότι τα συγκεκριμένα, υψηλής τεχνολογίας σκάφη δε διαθέτουν απλώς αντιαεροπορικά συστήματα αυτοάμυνας, όπως οι φρεγάτες που διαθέτει τώρα το ΠΝ, αλλά έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν αντιαεροπορική προστασία περιοχής και να αποτελέσουν παράγοντα κυριαρχίας σε ανοιχτή θάλασσα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα ανωτέρω αποκτούν μεγάλη αξία, εάν ληφθούν υπόψη αφενός η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η ύπαρξη φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και αφετέρου οι συνομιλίες της Αθήνας με τους γείτονές της για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. 
Σε ό,τι αφορά το κόστος για την αγορά των υπερσύγχρονων γαλλικών σκαφών, εκτιμάται ότι η αγορά δύο εξ αυτών θα υπερβεί κατά τι τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ζήτημα της πληρωμής αναμένεται να διευθετηθεί μέσω της αποδέσμευσης κερδών που έχουν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων.
Ένα από τα «αγκάθια» στην υπόθεση της αγοράς των φρεγατών τύπου «Belharra» είναι το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να παραληφθούν νωρίτερα από το 2021, καθώς αυτές είναι υπό ναυπήγηση και δεν υπηρετούν ακόμη ούτε στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Για να καλυφθεί το χρονικό αυτό κενό, συζητείται η ενοικίαση δύο φρεγατών τύπου «FREMM»(επίσης κατηγορίας stealth), μέχρι να παραληφθούν οι φρεγάτες «Belharra». 
Πηγή: in.gr

10 σχόλια:

  1. Now? Just to cover their actions. They should have had leased the FREMMS, F-15'S, etc long time ago

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα θυμηθήκατε να οπλιστείτε? Θυμίζετε ευνούχο που ξαφνικά του έκατσε γκόμενα. Too little too late δηλαδή πατριωτικοί ευνούχοι.
    Είπατε «θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία» και τώρα το ρισκάρετε με την ψυχή σας.
    Φανταστείτε την ηδονή ευτυχίας που θα διαπέρασε τους τούρκους στρατηγούς όταν άκουσαν το σχέδιο Σύριζα να το ρισκάρουν.! Με πόση προσμονή και θέρμη θα περίμεναν οι Τούρκου τους μπαχαλάκηδες να πάρουν τη πολυποθητη εξουσία. Όπερ και εγένετο. Tα Ίμια έγιναν Τουρκικά κανονικά και με τον οθωμανικό νόμο. Αλλά χειρότερα έρχονται για τους ειρηνιστές καταληψίες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αργησατε κυριοι.
    Ειστε ακαταλληλοι πλεον.
    Ο Θεος μπορει να κανει οτι θελει,εγω οτι νομιζω οτι μπορω.
    Δεν υπαρχει εντροπη.Προσποιοουνται πως δηθεν τρεχουν να εξοπλιστουν. Δεν προκειται να κανουν τιποτε. Μεχρι να εγκριθουν οι αγορες, θα θεωρουνται απηρχαιωμενες.
    Αν δεν τα ζουσα αυτα , οπως και αλλα πραγματα, δεν θα τα πιστευα με τιποτε.
    Πόλεμο αγαπητοι κανουμε οποτε γουσταρουμε εμεις.Λαλλιτερα μια κουμπουρα με μπαρουτι απο Δημητσανα, παρα αεροπλανα κλπ. Και ποιος ο λόγος? Αν δεν εγκρινει η Αγγλια (αλα Φωκλαντ). η Γλλια ΔΕΝ μπορει να κανει τιποτε.Και 100 φρεγατες να παρουμε και 1000 αεροπλανα. ΔΕΝ προκειται να κανουμε απολυτως τιποτε/
    Μετα την κατραπακια του 1974 η Ελλας δεν προκειται να σηκωσει κεφαλι, εκτος αν βρεθει ο καταλληλος ανθρωπος.
    Λυπαμαι που το λεω , αλλα αυτη ειναι η αληθειΑ,
    Και για τον Εβρο. Θ δειτε οταν τελειωσουνε με το καλο, θα παραδεχτουν οι δικοι μας οτι επεσαν στην παγιδα. Τι νομιζετε οτι γινεται¨? Οι Τουρκοι ελεγχουν πληρως τους Αλβανους και οο Αλβανοι πληρως τους Αμερικανους (βλεπε Κοσοβο),
    Ο ελεγχος ειναι κατι σχετικο βεβαια, οπως ας πουμε το φορεμα της Παμελα για τον Μπιλ (του ποδογυριστα ) που δεν χαλαει χατιρι, ειδικα σε παλαιο νταραβεριον....
    Ειδες η Τανσου....... . Μπιλ ειναι αυτος, δοκιμαζει απο Εβραικο μεχρι Οθωμανικο (συνφοιτητες γαρ)
    Εννοησατε λοιπον
    Οπως η Σερβια εδεχθη τους ορους των ΗΠΑ πριν τον βομβαρδισμο, αλλα η ΗΠΑ εδηλωσαν οτι η αποφαση πλεον ειχε ληφθει λογω πιεσεως της ,,,ανωτερα βια.......
    και τελικως απεδειχθη οτι ητο δακτυλος της Αλβανικης μαφιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζήτω, εξασφαλίσαμε την στήριξη του γαλλικού στόλου (ή και του πυρηνικού όπλου;) σε ενδεχόμενη επιδρομή της Τουρκίας. Η οποία και μόνον ως απειλή είναι άκρως επικερδής για τους "Συμμάχους μας" - και για τους μεσάζοντες φυσικά.
    Τώρα βέβαια, οι Γάλλοι είναι σύμμαχοι, που "αγόρασαν" την ύδρευσή μας, είναι βέβαια σύμμαχοι και των εχθρών μας (που είναι και αυτοί σύμμαχοί μας) και κάνουν μαζί τους τρελές μπίζινες, εργοστάσια Ρενώ, εξαγωγές και δεν συμμαζεύεται.
    ΄Αντε να βρεις άκρη σ΄αυτόν τον οίκο εργατριών του σεξ, κατά τον νεωτερικό φεμινιστικό όρο του μπορ...λου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τουρκοι σκοπιανοι και ευρωπαιοι τρεχουν να προλαβουν να αρπαξουν οτι μπορουν χαρη στα κελεπουρια του συριζα και στους "επαναστατες" που τους ψηφισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. για να δούμε αν θα χρησιμοποιηθούν κιόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ηθελα ναξερα με F-35 απο πανω (οι ΑΜερικανοι θα τα δωσουν) τι ακριβως θα προσφερουν, εκτος απο μιζες στους εμπλεκομενους πολιτικους και στρατιωτικους (τεχνογνωσια Παπαντωνιου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολεμικό Ναυτικό

    1) Προμήθεια νέων τορπιλών για τα υποβρύχια.
    2) 4 καινούργιες γαλλικές φρεγάτες με ικανότητες αεράμυνας περιοχής και στρατηγικών πληγμάτων.
    3) Εκσυγχρονισμό 4 ΜΕΚΟ με νέα ηλεκτρονικά και αναβάθμιση κάποιων συστημάτων αεράμυνας τους.
    4) Σταδιακή προμήθεια 4 μεταχειρισμένων φρεγατών μέχρι το 2021.
    5) Ναυπήγηση 2+2 κορβετών Ελληνικής σχεδίασης.

    Πολεμική αεροπορία

    1) Αναβάθμιση σε επίπεδο 4ης γενιάς 85 μαχητικών αεροσκαφών F16
    2) Περιορισμένος εκσυγχρονισμός των υπολοιπων F16 με τα ραντάρ που θα περισσέψουν
    3) Δωρεάν προμήθεια 40 F15 από τα αμερικανικά αποθέματα με μία περιορισμένη δομική αναβάθμιση και μελλοντική αναβάθμιση τους με ραντάρ AESA.
    4) Αναβάθμιση του δικτύου επίγειων ραντάρ.
    5) Προμήθεια 20 F35.
    6) Σταδιακή προμήθεια 12 Rafale εκ των οποίων τα μισά μεταχειρισμένα.
    7) Διατήρηση σε υπηρεσία των σύγχρονων Mirage 2000-5MK2.
    8) Σταδιακή απόσυρση των Mirage 2000 BGM/EGM.
    9) Πώληση F16 Block 30.
    10) Απόσυρση των F4.

    Έτσι θα έχουμε μια πολεμική αεροπορία 220 μαχητικών αεροσκαφών. Πιο συγκεκριμένα:

    1) 85 F-16V τέταρτης γενιάς.
    2) 38 F-16C/D Block 50(εκσυγχρονισμένα σε επίπεδο 52+ από τα συστήματα που θα περισσέψουν από την αναβάθμιση των υπολοιπων F16 + στοκ ανταλλακτικών ηλεκτρονικών) 3ης++ γενιάς.
    4) 40 F15 3ης++ γενιάς. Όταν αναβαθμιστούν αργότερα με ΑΕSA θα φτάσουν στο επίπεδο 4ης ίσως και 4ης+γενιάς.
    5) 25 Mirage 2000-5Mk2 3ης++ - 4ης γενιάς
    6) 12 Rafale 4ης γενιάς
    7) 20 F35 5ης γενιάς

    Στρατός ξηράς

    1) Αναβάθμιση τυφεκίου G3 για τις μονάδες Α' γραμμής σε Έβρο και νησιά με νέο κοντάκιο, σκοπευτικό και χειροφυλακτήρα
    2) Προμήθεια από αμερικανικά αποθέματα ατομικών εξαρτήσεων μαχητή και υλικών στρατοπέδευσης κτλ και αντιγραφή σχεδίων από ελληνικά στρατιωτικά εργοστάσια. Να ξεκολλήσει ο ΕΣ σε αυτό το θέμα. Έχουμε μείνει πολύ πίσω σε αυτό. Απαράδεκτο.
    3) Προμήθεια από αμερικανικά αποθέματα μεταχειρισμένου υλικού εφοδιασμού μεταφορών.
    4) Προμήθεια μεταχειρισμένων από αμερικανικά αποθέματα (ή οπουδήποτε αλλού αν πετύχουμε χαμηλή τιμή) 120 αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109 νεώτερων εκδόσεων από Α1/Α2 προς απόσυρση των τελευταίων και αναβάθμιση του πυροβολικού στα νησιά μας.
    5) Προμήθεια 250 μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ Bradley.
    6) Εκσυγχρονισμός των Αμερικανικών MLRS του Ελληνικού οπλοστασίου και επιθεώρηση αποθεμάτων ρουκετών.
    8) Επανασχεδιασμός του ΤΟΜΑ Κένταυρος σε συνεργασία με αξιωματικούς του Ελληνικού στρατού και την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ και αρχική προμήθεια από τον ΕΣ, 100 μονάδων μετά το 2020 με παράλληλη προώθηση στην αγορά αμυντικού υλικού ως προϊον Ελληνοισραηλινής συνεργασίας.
    9)Ίδρυση 3 ταγμάτων ΡΒΧΠ άμυνας. Ένα για Δ' Σώμα στρατού, ένα για ΑΣΔΕΝ και ένα κάπου μεταξύ Λάρισας και Αθήνας.
    10) Απόρρητο πρόγραμμα δημιουργίας υποδομής για χημικά όπλα με επίσημο κάλυμμα την έρευνα για ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα.Έτσι αν απαιτηθεί μέσα σε λίγες ώρες να μπορούμε να φτιάξουμε μία μικρή αλλά ικανή ποσότητα να κάνει σοβαρή ζημιά στον εχθρό. Οι Τούρκοι έχουν υποδομή και αποθέματα χημικών όπλων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε με τον ίδιο τρόπο ακόμα πιο σκληρά χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Να ξέρουν ότι πχ πάτησαν Ρόδο,Σάμο, Χίο, Λήμνο, δεν άντεξε το ναυτικό, δεν άντεξε η αεροπορία, δεν άντεξε η μεραρχία της Ρόδου... ε εκεί θα γίνει ο τάφος τους... βόμβες ή πύραυλοι με οργανοφωσφορικά και "επιδόρπιο" ναπάλμ. Αφού Σουλτάνε μου δεν το κρατάνε το νησί οι Έλληνες δεν θα το πάρει κανείς. Ωμά ψυχρά ετοίμασε σάκους πτωμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ola afta einai kala. Vale akoma merika Ellinika himika kai 5 pirinikes kefales kai tote teleiosame tin Turkia. Alla pios tha ta kanei afta; Aftoi oi ilithioi politikoi kai stratiotikoi pou ehoun katastrepsei tin Ellada;
    The Greek Lion

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.