31/3/18

Συμπεράσματα από τις τουρκικές απώλειες αρμάτων στη Συρία

Ποια μαθήματα θα πρέπει να διδαχθούν οι Έλληνες "μαυροσκούφηδες".
"Ο σοφός μαθαίνει από τα λάθη των άλλων, ο έξυπνος από τα δικά του και ο βλάκας δεν μαθαίνει ποτέ"...


Αν προσπαθούσαμε να βάλουμε σε μια «κλίμακα» τον Τουρκικό Στρατό, τότε θα λέγαμε ότι βρίσκεται στη δεύτερη βαθμίδα, δηλαδή προσπαθεί να μάθει από τα δικά του λάθη. Οι απώλειες των τουρκικών αρμάτων μάχης στην Συρία είναι ίσως αναλογικά πολύ υψηλές, αν υπολογίσει κάποιος τις περιορισμένες επιχειρήσεις που έχουν εμπλακεί οι τεθωρακισμένες του δυνάμεις στην περιοχή.

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στις απώλειες των τουρκικών αρμάτων μάχης Leopard 2A4, M60T Sabra, M60A3, και διαφόρων άλλων τεθωρακισμένων, κατά την επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας".
Αυτού του είδους οι απώλειες δεν είναι πρωτόγνωρες. Είναι οι ίδιες ακριβώς που υπέστησαν οι Ιρακινοί στο Ιράκ πολεμώντας με Μ1Α1 το ISIS, οι Αμερικανοί με M1A2 λίγο πριν, οι Σοβιετικοί με T55/Τ64/Τ72 στο Αφγανιστάν. 
Η ιστορία ίσως πάει τόσο πίσω ως τα γερμανικά Panzer, τα αμερικανικά Μ4 και τα σοβιετικά Τ-34 του Β' ΠΠ. Το μόνο που αλλάζει είναι η διάμετρος του πυροβόλου, και τα όπλα καταστροφής των αρμάτων. 
Αυτό που μένει ίδιο είναι το γεγονός ότι τα άρματα είναι ευάλωτα στα αντιαρματικά συστήματα του πεζικού, περισσότερο από τα εχθρικά άρματα μάχης.
Για να θεωρηθεί, λοιπόν, ο Τουρκικός Στρατός «σοφός», θα έπρεπε να μελετήσει πρώτα την πρόσφατη εμπειρία των Αμερικανών και να φροντίσει να προσαρμόσει ανάλογα τις τακτικές του, είτε το 2015 στην «επίθεση» κατά του ISIS, είτε τώρα στο Αφρίν. 
Για τη συνέχεια BankingNews

3 σχόλια:

  1. Α, ρε KMW αθάνατη, τσουπ έτοιμη η διαφήμιση του project αναβάθμισης 2350 ευρωπαϊκών αρματων σε Α7.
    Ιδιωτική πρωτοβουλία σε real time, 100 δις ευρώ το πακέτο που αναμένει να βάλει στα ταμεία της.
    Είναι να μην έχει μάτι γαρίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω απολυτα.
    Και δεν αρκεί η αγορά και μόνο,αλλό και το "νόου χάου",'όπως και ενδεχόμενη αναβαθμισή του από μέρους μας.Αν και κάτι μου λέει ότι δεν έχουμε ανάγκη από την απόκτηση ανάλογης τεχνογνωσίας.
    Εξάλλου,θυμάμαι κάπου στις ειδήσεις γιά μία εφεύρεση Ελληνα,΄που αφορούσε ένα σύστημα ενεργητικής άμυνας τεθωρακισμένων,το οποίο στην συνέχεια θάφτηκε ως συνήθως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.bellingcat.com/news/mena/2018/03/27/saa-vehicle-losses-2011-2017/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.