29/3/18

Επί τάπητος όλα τα διμερή ζητήματα στη συνάντηση Κοτζιά-Μπουσάτι

  • (Φωτ. αρχείου)
Εποικοδομητική συζήτηση για τα διμερή ζητήματα Ελλάδας και Αλβανίας είχαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Ντιτμίρ Μπουσάτι στα Τίρανα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν τους επόμενους μήνες για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας και προς εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στα υπό συζήτηση ζητήματα.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του Εγγράφου Στρατηγικής Συνεργασίας που καταρτίζεται υπό το φως της υφιστάμενης κοινής βούλησης των μερών για ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης των σχέσεων Ελλάδος και Αλβανίας.
Στις ανακοινώσεις των δύο υπουργείων Εξωτερικών επισημαίνεται επίσης πως οι δύο υπουργοί αξιολόγησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την συνάντησή τους στην Κορυτσά τον περασμένο Ιανουάριο, «με την υλοποίηση αριθμού θετικών συμφωνιών που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί από τις δύο πλευρές». Οι επαφές των δύο πλευρών ξεκίνησαν με την κατ' ιδίαν συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι και συνεχίστηκαν με τις διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών με τους δύο υπουργούς σε γεύμα εργασίας.
Μετά το πέρας των συνομιλιών ο Έλληνας υπουργός αναχώρησε από το αεροδρόμιο των Τιράνων με προορισμό τη Βιέννη, όπου αύριο θα έχει την τριμερή συνάντηση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.