30/3/18

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Χίτλερ ως το τέλος, ή Μπίσμαρκ;

Μάρκος Τρούλης
Σε προηγούμενο κείμενο κάναμε αναφορά στις ομοιότητες της στρατηγικής του Ερντογάν με εκείνη του Χίτλερ, καθώς και στις ομοιότητες της στρατηγικής των πραγματικών ή δυνητικών αντιπάλων τους. Στο παρόν κείμενο στεκόμαστε σε μια άλλη μεγάλη μορφή της εμπράγματης στρατηγικής και της γερμανικής ιστορίας, τον Όττο Φον Μπίσμαρκ.
Ο Μπίσμαρκ υπήρξε ο θεμελιωτής της ενοποιημένης Γερμανίας, αλλά και μια σπουδαία ηγετική προσωπικότητα η οποία ήξερε να ελίσσεται και να συγκρατείται.
Είχε βαθιά γνώση των γεωπολιτικών δεδομένων και πώς αυτά έθεταν συγκεκριμένα όρια στις γερμανικές επιδιώξεις, και αναφέρομαι προφανώς στην περίφημη ανάλυση περί «Μεσευρώπης» (Mitteleuropa) ως ενός χώρου διαχρονικά συμπιεζόμενου από τον ρωσικό και τον γαλλικό παράγοντα, αλλά και τον αυστριακό έως τη γερμανική ενοποίηση. Υπ’ αυτό το πρίσμα χάραζε στρατηγική με βάση τη μη πρόκληση αντισυσπειρώσεων από τους ανταγωνιστές του, έως ότου η Πρωσία καταστεί ο πανίσχυρος πόλος της ηπειρωτικής Ευρώπης, πλέον ως Γερμανία.
Η σειρά των γεγονότων καταμαρτυρά του λόγου το αληθές: Συνεργάζεται με τους Ρώσους για την καταστολή των πολωνικών εξεγέρσεων του 1863, ισχυροποιεί το εσωτερικό του οικονομικά, κοινωνικά και τεχνολογικά με την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, συνδιαλλάσσεται με τον προαιώνιο γαλλικό εχθρό για να τον καθησυχάσει ενόψει του αυστροπρωσικού πολέμου (1865), νικά την Αυστρία αλλά αρνείται να καταλάβει τη Βιέννη ερχόμενος σε σύγκρουση με τη στρατιωτική ελίτ της χώρας του γιατί δεν ήθελε να προκαλέσει φόβο στους μείζονες αντιπάλους του (Γαλλία, Ρωσία), προωθεί υπογείως τα συμφέροντά του όσον αφορά τη διαδοχή στον ισπανικό θρόνο, και τέλος νικά τη Γαλλία αλλά δεν καταλαμβάνει το Παρίσι (1871) όπως θα μπορούσε να είχε πράξει.
Μια άσκηση ισορροπιών αποτυπώνουν τα παραπάνω, με άξονα την τελική αύξηση της γερμανικής ισχύος.
Δεδομένης της θέσης του Βερολίνου εν τω μέσω των ανταγωνισμών μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων –χωρίς να εξαιρείται η βρετανική προβολή ναυτικής ισχύος στην περίμετρο της Ευρασίας–, η πλέον συνετή στρατηγική για την εμπέδωση της εσωτερικής συνοχής και την ενσωμάτωση εδαφών συμπυκνωνόταν στο σεβασμό της ισορροπίας ισχύος. Η στρατηγική του Μπίσμαρκ δεν έχει βρει πολλούς μιμητές στο ρου της ιστορίας, και γι’ αυτό διδάσκεται ως μοναδικό παράδειγμα επιτυχούς υλοποίησης στρατηγικών επιδιώξεων δίχως την πρόκληση αντισυσπειρώσεων εκ μέρους...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

16 σχόλια:

  1. TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN PRESDİJ'İ YÜKSEK ONURLU DEVLETTİR.
    Erdoğan'ın Hitlere benzetilmesini kınıyırum.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. If you want to condemn Erdogan's analogy with Hitler, go tell him to stop behave like one. Also no honorable leader invades other countries (Cyprus-Syria) or perform genocides (Greek-Armenian-Kurdish).

      Διαγραφή
    2. Τον ενόχλησε , λέει, που το άρθρο συσχετίζει τον βλαμμένο γκάνγκστερ Μουσολονίσκο, τον αρχηγό του, με τον Χίτλερ.
      Βέβαια θα έπρεπε περισσότερο να θυμώσουν οι Γερμανοί που στο άρθρο , έστω και αδιέξοδα, συσχετίζεται ο βλαμμένος χασάπης δουλέμπορος, με τον Όττο Μπίσμαρκ!

      Διαγραφή
  2. Η Ελληνικη δημοσοφια εχει πολλα να πει για την περιπτωση του πλεονεχτη Ερντογκαν!"και με τον αστυφυλαξ και με τον χωροφυλαξ...,δυο καρπουζια σε μια αμασχαλη δεεν...οποιος θελει τα πολλα δεν εχει ουτε τα λιγα.Τελικα πισω απο τον Ερντογκαν ποιος ειναι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οποίος και αν τελικά είναι ο Ερτογαν ,ένα είναι το σίγουρο. ... Είναι αρχηγός με γόνατα ! Αν ( μακάρι ) πάει στραβά θα τον κρεμάσουν ανάποδα !! Για αυτό είναι αρχηγός με ... γόνατα. Λένε πως κάποτε ο Καραμανλής Κώστας κοίταξε προς Ρωσία και επειδή του είπανε θα σε σκοτώσουμε αυτός τα παράτησε όλα! !! Αρέσει Έλληνες τέτοιους έχουμε πολλούς. Εμείς ένα σαν τον Ερτογαν θέλουμε, θέλουμε να έχει βαρβατα. .. γόνατα! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κος. Μ. Τρουλης μηπως γινεται να κανει μα μικρη αναλυση να μας εξηγησει πως το πολιτευμα της δημοκρατιας εχει φερει εναν Λαο στα προθυρα της εθνοκτονιας του, πιυανον κι γενοκτονιας;;

    Οσο για χιτλερ και μπισμαρκ, αυτοι ειναι νεκροι και τα καθεστωτα οπως και οι περιπτωσεις κι συγκυριες των εποχων εκεινων δεν ειναι σε ισχυη πουθενα στην υφηλιο.

    Αρα, ποια συγκριση και που αποσκοπει το αρθρο αυτο;;

    υ.γ.

    Μηπως ξεχασατε πως ζουμε στον δημοκρατικο 21ο αιωνα και οχι στις αρχες των 19ου κι 20ου;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.pontos-news.gr/article/171789/o-ektrohiasmos-toy-dimosioy-dialogoy

      Διαγραφή
    2. Εαν θες να πεις κατι για το σχολιο μου να το πεις με δικα σου λογια.

      μονο δειλες προσωπικοτητες στηριζονται σε λογια αλλων !

      Διαγραφή
  5. Μην σού πώς και Μέγας Ναπολέων !! Μόνο Μπίσμαρκ;
    Όποιος θέλει να πρωτοτυπήσει και να πεί κάτι εντυπωσιακό, μπορεί να αναφερθεί και στον Ρισελιέ, μην σού πώ και στον Περικλή. Βέβαια ως προς τον Αθηναίο θα σκαλώσει στον γνωστό του Επιτάφιο, με την περίφημη αναφορά του στα περί φιλοκαλίας μετ' ευτελίας και φιλοσοφίας άνευ ..... .
    Είναι βέβαια και αρκετά άλλα μοντέλα, εξωπολιτικά τα οποία μπορεί κανείς να αναφέρει, π.χ. ο Alphonse Gabriel Capone .
    Κατά τα λοιπά είναι να απορεί κανείς πώς και βρίσκονται "αναλυτές" που να αναζητούν θετικές ιστορικές παρουσίες και τις συσχετίζουν με αδίστακτους χασάπες, εκβιαστές, δουλέμπορους, πλιατσικολόγους, μπροστά στούς οποίους οι γνωστοί συνήθεις γκανγκστερς ωχριούν. Δεν τούς αρκούν οι φανφαρονισμοί τού Μουσολίνι και οι αδίστακτες επιλογές τού Χίτλερ, αλλά αναζητούν μορφές που (έστω και αν είναι σε πολλούς αντιπαθείς για τον συγκεντρωτισμό τους) άφησαν θετικό ίχνος διαδρομής.
    Πώς και σάς ξέφυγε ο Ντε Γκώλ ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.pontos-news.gr/article/171789/o-ektrohiasmos-toy-dimosioy-dialogoy

      Διαγραφή
    2. Η αναφορά προσώπων με θετικό ιστορικό ίχνος είναι μονοσήμαντη.
      Από την στιγμή που σε ένα άρθρο τίθεται ως ενδεχόμενο και η πιθανότητα να εξελιχθεί ένα απόβρασμα τής ιστορίας σε θετική ιστορική προσωπικότητα, η ανάλυση οδηγεί (ή τείνει να οδηγήσει) έμμεσα σε έστω και ατελέσφορη απάμβλυνση των αρνητικών χαρακτηριστικών του και εν προκειμένου τού συγκεκριμένου αχρείου παληάνθρωπου, τού μουσολινίσκου νεοσουλτάνου.
      Μέσα από τις γραμμές αρχίζει να αχνοφαίνεται ένα:
      "μα θα μπορούσε και να εξελιχθεί σε Μπίσμαρκ".
      Ποιός;
      Ο Ερντογάν !!!!
      Αυτό είναι καταβαράθρωση τού διαλόγου και πρόκληση στην ιστορική λογική και πραγματικότητα.

      Διαγραφή
  6. Η Ελλάδα έχει διαβρωθεί βαθιά από διεθνιστικές αντεθνικές ιδεολογίες και κατάντησε ανίκανη να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.

    Οικονομικά επίσης είμαστε υποανάπτυκτοι, χωρίς τεχνολογία, και ανταγωνισμό χωρίς πανεπιστήμια και παιδεία. Υπάρχουν μολότοφ άργε στα πανεπιστήμια του Ερντογάν? Είμαστε τόσο ηττοπαθείς ώστε ορισμένοι αφελείς συμπατριώτες μας θαυμάζουν τον Οθωμανό φασίστα, ενώ οι περισσότερες χώρες τον χλευάζουν.

    Η φτωχή πλην διεφθαρμένη Ελλάς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καν τα Σκόπια τον 3 εκ θα αντιμετωπίσει την Τουρκία των 90 εκ? Δηλαδή δεν είναι ο Ερντογάν ο μέγας ηγέτες είναι οι Ελληνες ένας πολύ μικρός λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περίπου γράφει.

    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ είναι αξιοπρεπείς.
    Καταδικάζω τον συσχετισμό του Ερντογάν με τον Χίτλερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σαραφης στο Παριση, Σαραφης στη Βιεννη και τωρα Σαραφης στα Τρικαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σαραφης στο Παριση, Σαραφης στη Βιεννη και τωρα Σαραφης στα Τρικαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.