12/3/18

Διαβάστε το - Σ. Καλεντερίδης: Η Τουρκία σε ρόλο γεωπολιτικού εκκρεμούς, μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας

Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στο ιστορικό της προσέγγισης της Τουρκίας με τη Ρωσία και στα όσα επακολούθησαν, με αποκορύφωμα την άδεια που έδωσε ο Πούτιν στον Ερντογάν να εισβάλει στο Αφρίν.
Όλα αυτά τα χρόνια, από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι σήμερα, η Τουρκία συμπαρατάχθηκε με τη Ρωσία και το Ιράν στο θέμα της Συρίας και όχι μόνο, ενώ σε διμερές επίπεδο υπέγραψε με τη Ρωσία τρεις στρατηγικής σημασίας συμφωνίες: η μία αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, η άλλη την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη Μερσίνα (επένδυση ύψους 20 δισ. δολαρίων) και η τρίτη την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400.
Η Ρωσία, με τις δυο πρώτες κινήσεις που προαναφέρθηκαν, με τον αγωγό Blue Stream που λειτουργεί εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια και με τον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω Βουλγαρίας, στην ουσία θα κρατά τα «κλειδιά» της ενεργειακής εξάρτησης της Τουρκίας για τις επόμενες δεκαετίες.
Δηλαδή, ανεξάρτητα με το αν η Τουρκία επιστρέφει στο «μαντρί» (και εννοούμε στην αγκαλιά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ), η ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία έχει χαρακτηριστικά στρατηγικής επιρροής και δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα.
Όσον αφορά τους S-400, είναι επίσης μια κίνηση στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, η οποία, μέσω των συστημάτων αυτών, θα μπορεί να ελέγχει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ.
Αν δούμε στο χάρτη το διάγραμμα κάλυψης των ραντάρ και των βλημάτων των S-400, θα διαπιστώσουμε ότι η εικόνα που δημιουργείται είναι σχεδόν εφιαλτική για τους επιτελείς του ΝΑΤΟ και της Ουάσινγκτον.
Όλα τα παραπάνω, και το ενδεχόμενο να έλθουν αντιμέτωπα τα στρατεύματα της Τουρκίας και των ΗΠΑ στην Ιεράπολη/Μένπετζ τους επόμενους μήνες, μετά την κατάληψη του Αφρίν, ήταν που οδήγησαν τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα, όπου είχε συζήτηση επί τρεισήμισι ώρες με τον Ερντογάν, χωρίς την παρουσία διπλωματών και μεταφραστών. Τον μεταφραστή έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Λέγεται ότι η συζήτηση έγινε χωρίς την παρουσία διπλωματών γιατί συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν προσωπικά τον Ερντογάν και την οικογένειά του, εμπλοκή σε σκάνδαλα, σε παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας με το σπάσιμο του εμπάργκο στο Ιράν κτλ. Όμως αυτά δεν είναι του παρόντος.
Πάντως, έγινε γνωστό ότι στη συνάντηση εκείνη αποφασίστηκε να συσταθούν τρεις μικτές επιτροπές: μία για το Ιράκ, μία για τη Συρία και μία για τον Γκιουλέν.
Μάλιστα, η επιτροπή για τη Συρία συσκέφθηκε στις 8 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον, με τη συμμετοχή ενός υπηρεσιακού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ενός υψηλόβαθμου διπλωμάτη και Αμερικανών ομολόγων τους.
Όσον αφορά τη Ρωσία, παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ανησυχία τις παρασπονδίες της Άγκυρας που πάει να φύγει από το ρωσικό «μαντρί».
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η πολιτική του εκκρεμούς, που πάει να παίξει η Τουρκία, δεν θα ασκείται αενάως. Η στρατηγική της Τουρκίας είναι μέσα από αυτές τις παλινδρομήσεις να «ανοίξει» χώρο για τον εαυτό της, μέχρι που σταδιακά να αποκτήσει οικονομική αυτάρκεια, υψηλή τεχνολογία, δικό της μαχητικό και δικά της αντιαεροπορικά και άλλα οπλικά συστήματα, για να κατακτήσει μια από τις δέκα θέσεις των χωρών που θα κινούν τα νήματα του κόσμου τον 21ο αιώνα.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, είδαμε τη δυναμική εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με έξι πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο, παρεμποδίζοντας έτσι τον πλου του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ στο Οικόπεδο 3, το οποίο σκοπίμως κατά την άποψή μας άφησε «γυμνό»...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

12 σχόλια:

  1. Τελικα η τακτικη που ακολουθει η τουρκια με τον Ερντογαν,μια τακτικη που δεν ειναι καθολου πολιτικη,ειναι στην προκειμενη συγκυρια η ενδεδειγμενη;αυτη δηλαδη που θα δωσει σαυτους αυτα που θελουν και προσδοκουν να παρουν η αντιθετα η παραφωνια τους τους κανει να μπαινουν ενοχλητικα σε μεγαλων σχεδια;και οταν ζουμε σε ενα πλανητη που κουμαντο κανουν 3-4 υπερδυναμεις,ποσο ειναι διατεθημενες να παραχωρησουν αυτες χωρο σε εναν τοοσο φιλοδοξο πολιτικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θουκυδίδης: Ο Διάλογος Αθηναίων-Μηλίων
    91. ΑΘ. Εμείς για το τέλος της ηγεμονίας μας, αν αυτή θα καταλυθεί κάποτε, δεν ανησυχούμε, γιατί δεν είναι επικίνδυνοι στους νικημένους όσοι, όπως οι Λακεδαιμόνιοι, ασκούν ηγεμονία πάνω σε άλλους (άλλωστε η αντιδικία μας δεν είναι με τους Λακεδαιμονίους) αλλά επικίνδυνοι είναι οι υπήκοοι, αν τυχόν αυτοί ξεσηκωθούν και νικήσουν εκείνους που τους εξουσίαζαν. Όσο γι αυτό, ας μείνει σε μας η φροντίδα να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο. Εκείνο όμως που θέλουμε τώρα να κάνουμε φανερό σε σας είναι ότι βρισκόμαστε εδώ για το συμφέρον της ηγεμονίας μας και όσα θα πούμε τώρα σκοπό έχουν τη σωτηρία της πολιτείας σας, επειδή θέλουμε και χωρίς κόπο να σας εξουσιάσουμε και για το συμφέρον και των δυο μας να σωθείτε.

    Θα ερθει η ωρα που αυτη η συζητηση θα γινει μεταξυ αμερικανων και τουρκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμπεράσματα:

    1) Οι Τούρκοι προς το παρόν κερδίζουν. Μέχρι πότε; Ιστορικά, η Δύση ήταν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, όσον καιρό είχε έναν αυτόνομο, ηγετικό ρόλο στην Μ. Ανατολή. Έγινε το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης με απόφαση του Κεμάλ, η οποία κατέστησε την Τουρκία χρήσιμη και πολύτιμη στη Δύση. Αυτή η 90ετής κεμαλική σταθερά είναι φανερό ότι δεν ισχύει πια. Ποιες θα είναι οι συνέπειές της; Ακόμη δεν τις έχουμε δει.

    2) Οι Κούρδοι χειρίστηκαν βλακωδώς, τόσο το θέμα του Κιρκούκ, όσο και το θέμα του Αφρίν. Πίστεψαν υπερβολικά τις ΗΠΑ, οι οποίες την κρίσιμη στιγμή δεν άδειασαν τους "επίσημους" συμμάχους τους, το Ιράκ και την Τουρκία. Και άδειασαν αντιθέτως τους Κούρδους.

    3) Είναι φανερό ότι το ρωσικό σχέδιο είναι να διώξουν οι Τούρκοι τους Αμερικανούς και το τι θα κάνουν με τους Τούρκους θα το δουν μετά. Πάντως είναι πιο εύκολο να διώξουν τους Τούρκους, παρά τους Αμερικανούς. Ο Ερντογάν λέει ότι θα "απελευθερώσει" ή δεν θυμάμαι πώς το είπε, και όλες τις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη! Να δούμε πώς θα το κάνει αυτό. Είναι τόσο έντονη η πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Τουρκίας σήμερα, που η μόνη επιλογή του είναι να υλοποιήσει αυτό που λέει. Έτσι κι αλλιώς, εάν δεν το υλοποιήσει, στο εσωτερικό είναι χαμένος για χαμένος.

    4) Εμείς με την ηγεσία που έχουμε σήμερα δεν έχουμε καμία ελπίδα. Η μόνη μας ελπίδα είναι να αποφασίσουν εγκαίρως οι Αμερικανοί να τελειώνουν με την Τουρκία, προτού πάθουμε καμιά μεγάλη ζημιά.

    Θυμίζω τα ρηθέντα υπό του Αγίου Παϊσίου για τις εξελίξεις στην περιοχή μας: "Θα ξεσηκωθεί κάθε κράτος και θα κάνει ό,τι του λέει ο λογισμός. Να προσευχόμαστε να μας ευνοήσουν τα συμφέροντα των ισχυρών". Και: "Το να διαβάζει σήμερα κανείς τους προφήτες είναι σαν να διαβάζει εφημερίδες". Πράγματι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έλεγε κανείς ότι στον αγώνα μεταξύ Αγιων Προφητών (πρόσφατων και παλαιότερων) και στρατηγικών αναλυτών, οι πρώτοι νικούν κατά κράτος τους δευτερους. Ας είναι, αρκεί να βάλει ο Θεος το χέρι του ειδάλλως μας έταξε ο ερντογαν ότι θα μας "παστωσει"

      Διαγραφή
  4. ένα πράγμα ξέρω !! Η με τον Ιησού ή με τον μαμωνα !!!! τωρα ποιος είναι ο Ιησούς και ποιος ο μαμωνας είναι άλλο θέμα . Αργά η γρήγορα το κακό θα γίνει για τους φίλου μας Τούρκους, απλά μη μας πάρουν τα σκάγια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Napolitano: Is Turkey a friend or enemy to US?
    Fox News
    Published on Jan 24, 2018

    Freedom Watch with Judge Napolitano: Judge Napolitano and former ambassador to the U.N., John Bolton, discuss President Erdogan of Turkey warning that Turkey would extend its military operation in Syria, which could potentially bring their forces into confrontation with the U.S.at the same time Turkish forces are fighting Kurds, whom the U.S. has armed. Is Turkey our friend or our enemy?

    https://www.youtube.com/watch?v=HyXCUIkAD3Q

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. US should kick Turkey out of NATO: Ralph Peters
    Fox Business

    Published on Jan 24, 2018

    Lt. Col. Ralph Peters (Ret.) on Turkish troops attacking the U.S. backed Kurds in Syria.

    https://www.youtube.com/watch?v=E9zybRE3-ME

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι...αυτη η παραφιλολογια περι εχθρικου ΝΑΤΟ προς τον ερντογαν ειναι μαλλον ενα μεγαλο ψεμμα:
    https://youtu.be/JvEvNOtIwp8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Καλεντερίδη, δεν ξέρω κατά πόσον είναι καλή στιγμή να θυμηθούμε ότι στον 2ο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες στην ΑΟΖ της ΚΔ υπήρχε αίτηση από κοινοπραξία της ΤΟΤΑL και της NOVATEK που είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στον τομέα παραγωγής ΦΑ στη Ρωσία. Δεν ξέρω όμως γιατί δεν δόθηκε άδεια σ' αυτή την κοινοπραξία και δεν αφήνω υπόνοιες ότι έγιναν λάθος χειρισμοί.

    Στον 3ο γύρο αδειοδότησης δεν υπήρχε ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρείες και αυτό ίσως της δυναμικής που αποκτά το σχέδιο για τον αγωγό EastMed ο οποίος αν υλοποιηθεί θα μειώσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό ΦΑ. Γι' αυτό θεωρώ ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν να προχωρήσει ο EastMed ενώ οι Ρώσοι μάλλον όχι. Ενόσω δεν βλέπουμε σημαντική συμμετοχή ρωσικών εταιριών στην ανατολική Μεσόγειο τότε πιθανόν να ικανοποιείται η Ρωσία με τις εντάσεις που δημιουργεί η Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αυτό κι αν είναι πρωϊνή διασκέδαση. Εκκρεμές, λέει, την ώρα που τα αμερικανάκια την κάνουν τραμπάλα, από το ιντσιρλικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και το πιο αστειο ειναι το οτι θελουμε να κανουμε ελληνες και ανθρωπους ανω των 65 ετων που δεν μιλουν ελληνικα...χαχαχαχαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.