10/3/18

Παντελής Σαββίδης: Προσοχή, το απευκταίο δεν είναι απίθανο - Η στρατιωτική σύγκρουση με με την Τουρκία είναι πιθανή για τρεις λόγους

Όποιος μιλήσει με έμπειρους στρατιωτικούς ή σοβαρούς γεωπολιτικούς αναλυτές θα διαπιστώσει ότι το απευκταίο, δηλαδή μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία, δεν ανάγεται πλέον στη σφαίρα της φαντασίας. Είναι πιθανή. Και είναι πιθανή για τρεις κυρίως λόγους:
  • Ο ένας είναι ότι η Τουρκία, επειδή κάνει μια αγωνιώδη προσπάθεια να καταστεί περιφερειακή δύναμη –και το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο–, άνοιξε όλα τα μέτωπα. Και με την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο το παιχνίδι της ηγεμονίας στην περιφέρεια. Είναι και τα κέρδη που θα προκύψουν από τη διεκδίκηση ενεργειακών αποθεμάτων ή ενεργειακών οδών. Και το παιχνίδι αυτό είναι πολύπλοκο και σκληρό.
  • Ο άλλος είναι η προσπάθεια του Ερντογάν να γίνει σουλτάνος. Φαίνεται πως οι αριθμοί δεν του βγαίνουν για τις αναμενόμενες προεδρικές εκλογές. Το κόμμα του, και ο ίδιος, έχουν αρχίσει να υφίστανται φθορά στην τουρκική κοινωνία και αυτό τον αναγκάζει να αναζητά συμμαχίες στο εσωτερικό και προκλήσεις στο εξωτερικό. Ο αντιαμερικανισμός του αλλά και οι προκλήσεις του προς την Ελλάδα διεγείρουν τα τουρκικά εθνικιστικά αντανακλαστικά και ο Ερντογάν συναγωνίζεται τον ατυχή κεμαλιστή ηγέτη Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε υπερβολές.
  • Η τρίτη παράμετρος είναι η εμπλοκή του στη Συρία και, τελευταία, στην Αφρίν. Οι πολυάριθμες δυνάμεις του, με τον πολύ καλό εξοπλισμό, συναντούν την ηρωική, αποτελεσματική αντίσταση των Κούρδων του Αφρίν αλλά και των Κούρδων που μέχρι χθες πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος ανατολικότερα. Στις δυνάμεις αυτές έχουν προστεθεί και πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν τον Άσαντ, καθεστωτικές δηλαδή, και αγωνίζονται για τη χώρα τους.
Ακόμη και αν καταλάβει η Τουρκία το Αφρίν, το θέμα είναι τι θα κάνει στη συνέχεια. Σε πολιτικό επίπεδο θα βρεθεί σε αδιέξοδο διότι το συριακό καθεστώς θα εγείρει στα διεθνή όργανα το ζήτημα της κατοχής της επικράτειάς του από την Τουρκία. Θα φέρει σε δύσκολη θέση και τον σύμμαχό του Βλαντίμιρ Πούτιν, διότι ο τελευταίος θα πρέπει να αναζητήσει τη χρυσή τομή μεταξύ συμμάχων του Άσαντ και Ερντογάν. Αλλά κυρίως θα αντιμετωπίσει τον ανταρτοπόλεμο των Κούρδων, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι σ αυτού του είδους τις μάχες.
Ο Ερντογάν και η Τουρκία θα βγουν τραυματισμένοι από την Αφρίν και τη Συρία και το ζήτημα είναι πως θα διαχειριστούν έναν λαό, τον τουρκικό, που είναι συνηθισμένος στο αήττητο του τουρκικού στρατού και το μεγαλείο της χώρας τους.
Πρόσφορη επιλογή είναι η αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Η οποία, κινούμενη σε έναν μεταφυσικό κόσμο, ζει στις φαντασιώσεις της. Ως γνήσια πλατωνική, η σημερινή Ελλάδα βιώνει με καταστρεπτικό και ελάχιστα κατανοητό τρόπο την περί ιδεών θεωρία του μεγάλου φιλοσόφου.
Οι συζητήσεις που γίνονται πλέον δημοσίως για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρόλο που διακρίνονται από τα γνωστά ελληνικά χαρακτηριστικά (ο κάθε υπεύθυνος προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες σε κάποιον άλλο χρησιμοποιώντας τον χρήσιμο ηλίθιο, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης), οδηγούν στην κατάληξη ότι μια στρατιωτική αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας ανάγεται, πλέον, στη σφαίρα του εφικτού και όχι της φαντασίας, και πως την ενδεχόμενη σύγκρουση θα την διαχειριστούμε...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

17 σχόλια:

  1. It seems only Turkey sees the benefits of our resources. How did our governments think they could protect our interests?
    If we don't change them for treason there is no hope for rebirth

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΛΕς Κ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΜΑΘΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ...ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΙΣΑΙ ..ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ CNN....

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Steve Nikolakopoule, σχετικά με το σχόλιο σου στον Niko Apelles, αστο το παλληκαράκι, έχει σοβαρό πρόβλημα!! Πολλές φορές του έγραψα και του ζήτησα κι εγώ στο παρελθόν να σταματήσει να γράφει σχόλια στα Αγγλικά, και να γράφει στα Ελληνικά, τα οποία είναι τόσο όμορφη γλώσσα!! Στην αρχή λοιπόν νόμιζα ότι το έκανε από ξενομανία, στην πορεία όμως κατάλαβα ότι το παλληκάρι έχει μεγάλο κόμπλεξ και σοβαρό πρόβλημα!! Οπότε άστον να "τραγουδάει" μοναχός του στα Αγγλικά....ο γραφικός!!

      Διαγραφή
    3. Γράφεται charge και όχι change
      Σου έχω επανειλημμένα γράψει και συστήσει ότι η γνώση σου της αγγλικής είναι πολύ λίγη.
      Γράφε ελληνικά ρε καφρε, εγγλέζικα δεν τα κατεχεις

      Διαγραφή
  2. Τον κυριότερο παράγοντα, που είναι η ΗΠΑ και το Ισραήλ, τον αγνοείτε και πόλεμος χωρίς την έγκριση ή έστω ανοχή αυτών των δυο παραγόντων της περιοχής δεν γίνεται. Δεν προσφέρεις υπηρεσίες ενσπήρωντας πολεμοφοβικά σύνδρομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Τουρκία τους αγνοεί όλους στο Αφρίν - Η Τουρκία έχει αυτομολήσει. Δεν ξέρουμε αν μπορούν οι ΗΠΑ και Ισραήλ να βοηθήσουν ή αν θέλουν ή με πιό κόστος. Χρεωμένοι ξεχρεωμένοι – πρέπει να Οπλιστούμε αύριο…

      Διαγραφή
  3. Υπάρχουν και άλλοι πιο σημαντικοί λόγοι (γιατί εξαρτώνται κυρίως από εμάς) που θα έχουμε πόλεμο με Τουρκία
    … Τέταρτος λόγος εξαιτίας του οποίου θα έχουμε πόλεμο είναι η στρατηγική Σύριζα ότι «Θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία». Τί καλλίτερος τρόπος για να το ρισκάρουμε από έναν πόλεμο?
    Πέμπτος λόγος εξαιτίας του οποίου θα έχουμε πόλεμο με Τουρκία είναι το γεγονός ότι ΔΕΝ προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. ¨Οποιος όμως δεν θέλει πόλεμο προετοιμάζεται για πόλεμο. Εμείς κάνουμε το αντίθετο επομένως θέλουμε πόλεμο αν και θεωρούμε αυτούς φιλειρηνιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καί χωρίς τούς τρεῖς λόγους κε Σαββίδη, πού ἀφοροῦν μόνο τό timing,
    ἡ Τουρκία πάλι θά μᾶς ἔκανε πόλεμο, ὅπως σχεδιάζει.
    Διότι, δέν μπορεῖ νά ἀρνηθῆ τό παρελθόν της, δηλαδή νά δεχθῆ ὅτι ἔκανε γενοκτονία σέ βάρος μας, καί ὅτι δέν ἔκανε καλά.
    Ὑπονομεύεται καί αὐτο-διαλύεται ἀπό τήν ἔλλειψη μετανοίας, καί νομίζει ὅτι θά συγκροττηθῆ ἄν μᾶς ἐξολοθρεύσῃ, ὥστε νά μήν ϋπάρχουμε.

    Ἁπλῶς προσπαθεῖ νά κάνῃ πόλεμο, κατά τρόπο πού νά φανῆ στούς δικούς της στρατιῶτες ὅτι φταῖμε ἐμεῖς, καί συγχρόνως, ὅτι εἶναι πολύ ἰσχυρότερή μας ἡ Τουρκία, ὅτι ἄρα, θά μᾶς νικήσουνε . Ἀλλιῶς, ὁ τοῦρκος φοβᾶται νά πολεμήσῃ.
    Ἐξ οὗ, καί ἡ προσχεδιασμένη σύλληψη τῶν δύο αξιωματικῶν μας.

    Ἄρα, σοβαρότατη δύναμη ἀποτροπῆς μας εἶναι καί τό "νά μή μασᾶμε" στόν ψυχολογικό πόλεμο,
    τόν ὁποῖο (ΨΠ), ὑφιστάμεθα ἀπό τόν παραφρονοῦντα ἀπό φόβο πρό τοῦ θανάτου του, Ἐρντογκάν.
    Αὐτουνοῦ ἡ καρδιά ἔφτανε μέχρι τά σύνορα τῆς Τουρκίας. Τί ἔπαθε καί δέν χωράει πουθενά;
    Κάποιοι τοῦ ἄνοιξαν τήν ὄρεξη, τώρα στά γεράματα: http://www.iefimerida.gr/news/381527/tet-tet-tsipra-erntogan-sto-proedriko-milisa-me-papa-kai-poytin-eheis-hairetismata

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μία φουσκωμένη αερολογία, με μοναδικό στόχο να κάνει μία αφελή αντιπολίτευση και να παραθέσει ονειρώξεις περί πτώσεως της κυβέρνησης επειδή ..... θα χάσει τον πόλεμο.

    Με το μυαλό του βοηθάει την χώρα. Να δούμε τι άλλο θα μα σερβίρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1)Τα χρόνια που ζούμε θυμίζουν την εποχή του Μεσοπολέμου.
    Με την έννοια μεσοπόλεμος αναφερόμαστε στη χρονική περίοδο μεταξύ Πρώτου και Δευτέρου Παγκοσμίων Πολέμων. Την περίοδο αυτή συγκλόνισε η οικονομική κρίση του 1929. Παράλληλα, το κίνημα του αναθεωρητισμού οδήγησε στην άνοδο του αυταρχισμού και του εθνικισμού που κορυφώθηκε με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
    2)Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα εἰναι ανάλογοι των κινδύνων που αντιμετωπίζαμε το 1939-40.
    Αντί της Ιταλίας, ο εχθρός είναι η Τουρκία, η οποία εντατικά εξοπλίζεται για να επανακτήσει εδάφη που κάποτε ανήκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
    3)Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία τρομακτική παρακμή.
    Οικονομικά χρεοκοπημένη, δημογραφικά αποδεκατισμένη, ηθικά εκφυλισμένη, απομακρυσμένη από τον Θεό, με ανίκανους ηγέτες.
    Οι Τούρκοι θεωρούν πως είμαστε εύκολο θήραμα, προκαλούν, εξευτελίζουν και "σαλαμοποιούν".
    4)ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ
    Ἱστορίαι 5.89.1
    "τὰ δυνατὰ δ᾽ ἐξ ὧν ἑκάτεροι ἀληθῶς φρονοῦμεν διαπράσσεσθαι, ἐπισταμένους πρὸς εἰδότας ὅτι δίκαια μὲν ἐν τῷ ἀνθρωπείῳ λόγῳ ἀπὸ τῆς ἴσης ἀνάγκης κρίνεται, δυνατὰ δὲ οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν."
    "στις ανθρώπινες σχέσεις, τα νομικά επιχειρήματα έχουν αξία όταν εκείνοι που τα επικαλούνται είναι περίπου ισόπαλοι σε δύναμη και ότι, αντίθετα, ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύνατος υποχωρεί όσο του το επιβάλλει η αδυναμία του."
    5)"Η στρατιωτική σύγκρουση με με την Τουρκία είναι πιθανή".
    Ενδιαφέρουσα είναι η "Προετοιμασία του Πολέμου", από τον Ιωάννη Μεταξά.
    http://ioannismetaxas.gr/Varius/ProetoimasiaPolemou.html
    Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα δεν έχουμε ούτε ικανούς ηγέτες, ούτε βέβαιους συμμάχους.
    6)Βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις το ελάχιστο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να αυξήσουμε την στρατιωτική θητεία ώστε να αυξηθεί το μέγεθος του στρατού, να αγοράσουμε ανταλλακτικά ώστε ότι έχουμε να λειτουργεί, και να πάρουμε τα μοντέρνα πυρομαχικά που μας είναι απαραίτητα.
    7)Μία πιθανή νέα "Μικρασιατική Καταστροφή", αναμφίβολα θα οδηγήσει τους υπεύθυνους, να δικαστούν. Όσοι καταδικαστούν για εσχάτη προδοσία, για πράξεις τους ή και παραλείψεις τους, αναμφίβολα θα οδηγηθούν σε κάποιο Γουδί ή στο κατάστρωμα κάποιου πολεμικού πλοίου για τα περαιτέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγγνωμη αλλα διαβσσα αρκετες αμπελοφιλοσοφιες ως ταιριαζει στο πολυπαθο λαο μας, ενω οι μεγαλυτεροι ελεγαν . Ολοι σας μα και οι περισσοτεροι στην Ελλαδα σκεφτονται οτι ο Ερντογαν ειναι, η αρρωστος η ψυχοπαθης και οτι οι Τουρκοι δεν σκεφτονται πολυ λογω....ισλαμισμου, η οτι ειναι υποαναπτυκτοι...κλπ. Δειτε σημερα τι ειναι η Τουρκια στην παγκοσμια οικονομια και βγαλτε συμπερασμα. Δειτε τα επιτευγματα στη βιομηχανια τους εντος 12 χρονων, και τραβατε παλι στο καφενειο να συνεχισετε την ...αυριανη...πολιτικη σας. Ο Ερντογαν ειναι ο "Λαγος" και των ΗΠΑ και εν μερη της Ρωσιας, που θα βγει ο πλεον ικανοτατος περιφερειακος παικτης. Τωρα αν γινει πολεμος, που δεν το πιστευω, θα ειναι εις βαρος μας, διοτι δεν θα μας το επιτρεψει ουτε η Γερμανια αλλα ουτε η Βρετανια. Ο εχθρος της Ελλαδος θα ειναι παντα οι πατρωνες της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόνο ένας παράφρων θα επιθυμούσε μια πολεμική αναμέτρηση της Ελλάδος με την Τουρκία ειδικότερα στην παρούσα φάση. Ωστόσο για να αποφύγεις έναν πόλεμο πρέπει να είσαι αποφασισμένος και να τον κάνεις. Δηλώσεις «φωτοβολίδες» φορώντας ...στολές να μας λείπουν.

    Σε έναν υβριδικό πόλεμο που ήδη βρισκόμαστε οι επικίνδυνες προκλήσεις θα αυξηθούν με σκοπό να καταρρακωθεί η ψυχολογία των πολιτών αλλά και των ΕΔ. Επιπροσθέτως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μετατραπούμε σε ...ψυχίατρους μήπως και μαντέψουμε το επόμενο «χτύπημα» του ημίτρελου Ερντογάν και αυτό θα μας κάνει να χάσουμε χρόνο με τον τουρισμό να ...βυθίζεται.

    Στην περίπτωση που η Τουρκία νιώσει σίγουρη για την έκβαση ενός ελληνο-τουρκικού πολέμου θα το πράξει την επόμενη κιόλας ώρα. Αφού δεν το πράττει δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν το έχει ήδη σχεδιάσει. Σε κάθε περίπτωση ας κόψουμε τον βήχα στην Τουρκία εκμεταλλευόμενοι εμείς τον αιφνιδιασμό σε μια κίνηση που ουδέποτε φαντάζεται. Υπάρχουν τρόποι σε αυτό και δεν είναι και λίγοι. Αν και θα ακουστεί παράξενο, η Ελλάδα σήμερα έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία. Αυτό το ότι αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της δεκαετίες τώρα μοιρολατρικά. Ουσιαστικά η Τουρκία είναι ευάλωτη απέναντι στην Ελλάδα αν και εφόσον αυτή αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης κρίσεων και γίνει εκείνη απρόβλεπτη.

    Το ζητούμενο ωστόσο είναι ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο - που ουσιαστικά θα αποτρέψει και τον πόλεμο - χρειάζεται ο πολιτικός κόσμος της χώρας να ΕΝΩΘΕΙ, οι πολίτες της χώρας να γίνουν ΕΝΑ και να σκεφτούμε όλοι μαζί τα χειρότερα μη τυχόν και έρθουν τα καλύτερα!

    Ανέκαθεν είχα την ίδια άποψη και στάση, είτε αυτό αφορούσε την οικονομία, τα εθνικά θέματα, την πολιτική γενικότερα. Πιστεύω στους Έλληνες αν και εφόσον είναι ενωμένοι. Δυστυχώς αυτό όμως ούτε ποτέ ευδοκίμησε και ούτε πρόκειται να ευδοκιμήσει όπως δείχνουν και τα γεγονότα.

    Κοντή γιορτή, θα βάλουμε επιτέλους μυαλό ή θα τρέχουμε all together που λένε και στο χωριό μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξυπνα Σαββιδη, στη Μακεδονια χανεται η Ελλαδα οπου ο Μπουταρ Πασσα παει για Δημαρχος της Νεας Ιερουσαλημ. Μην ανακατευεις την Τουρκια και θολωνεις την οθονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και μαλλον θα γινει λιγο πριν το μεσημερι για να εχει φως και να βλεπουν οι ελληνες φανταροι για να παραδωθουν στα σιγουρα στους τουρκους,μη πανε κατα βουλγαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 10 άτομα τους περίμεναν. Τι να κάνουν το Τζον ραμπου?

      Διαγραφή
  11. Ο σοφός λαός λέγει μια παροιμία.Σκυλι που γαβγίζει δε δαγκώνει κι ας νομίζει οτι ειναι γκρίζος λύκος.Και να θέλουν οι μεγάλοι και να θέλουν οι δυο κυβερνήσεις τον πόλεμο μπορούν να τον διεξαγάγουν ? Οπως ειμαστε στο χώρο και στο χρόνο νομίζω οτι φαντάζει ακομα και σήμερα απίθανος.Στα δελτία ειδήσεων συνεχίζεται αμείωτος αλλά μη ξεχνάμε οτι στα δελτία ειδήσεων είχε ανακαλυφθεί προ ετών και ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ! Απο τότε ουδείς δίαυλος μας ειδοποίησε τι απέγινε...Κατα τη γνώμη μου παντελώς ανίκανες για πόλεμο αυτή τη στιγμή ειναι οι ίδιες οι ΗΠΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Τουρκία έχει ήδη στείλει προπομπούς της,ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΤΖΙΣΤΕΣ της ,τους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΛΑΘΡΟ.Το σαιτ σας ωστόσο δεν λέει τίποτε επί του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.