6/3/18

Η «ψυχραιμία» και «σοβαρότητά» μας κατατρόμαξαν τους Τούρκους!

«Τα μεγάλα έθνη ενεργούν πάντα σαν γκάνγκστερ, και τα μικρά έθνη σαν πόρνες»         

Υπό Άρη Πετάση   
To πιο πάνω ρητό ανήκει στον Stanley Kubrick! Ο Ελληνισμός πάσχει από συντελεστές ισχύος και δεν διαθέτει ούτε ένα αφοσιωμένο σύμμαχο. Απέναντι στο συνεχόμενο ντρόπιασμα του ελληνισμού σε Ίμια, Αιγαίο, Έβρο και Κύπρο: 
α.) ο ΟΗΕ «νίπτει τας χείρας του», 
β.) οι «στρατηγικοί σύμμαχοι» μας κρύφτηκαν, 
γ.) οι υποτιθέμενες διμερείς, τριμερείς, τετραμερείς συμμαχίες αποδείχτηκαν προπαγάνδα, 
δ.) η αμετροεπής καυχησιά πως, «η Αμερική είναι στρατηγικός μας σύμμαχος» τινάχτηκε στο αέρα επειδή την ώρα της κρίσης η Αμερική «αγρόν ηγόρασε», 
ε.) «ζεύγη βοών ηγόρασαν πέντε,» και οι Βρετανοί, «εγγυητές» της ανεξαρτησίας της Κύπρου, και στ.) τα περί PESCO, όπου η ΕΕ θα ερχόταν να μας σώσει στρατιωτικά ενώ εμείς θα ήμασταν αραδιασμένοι στα καφέ, αποδείχθηκαν κακόγουστο αστείο. 
 Αποτύχαμε πλήρως.  Τώρα, μόνοι και απροετοίμαστοι ψάχνομε για συντελεστές ισχύος.  Με απλουστευμένη γλώσσα τρεις είναι οι κύριοι συντελεστές ισχύος (είδε Frankel, Morgenthau):
α.) Εξωτερική πολιτική/διπλωματία, β.) Οικονομία και γ.) Στρατιωτική /αποτρεπτική ισχύς.
     Εξωτερική πολιτική: Η εξωτερική πολιτική Ελλάδος/Κύπρου είναι αυτή που διαχρονικά γνωρίζουμε όλοι. Ιδού λαμπρό παράδειγμα: το 1959 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος υπόγραψε συμφωνία που έδινε το δικαίωμα στην Τουρκία να εισβάλει μελλοντικά στην Κύπρο κατά παράβαση της Συνθήκης της Λοζάνης. Βάζοντας άλας στις πληγές μας κόμπαζε πως είχε «λύσει» το Κυπριακό πρόβλημα. Η Τουρκία τον ευχαρίστησε για το δώρο και ακολούθως εισέβαλε στην Κύπρο ως αναμενόταν. 
      Οικονομία: Σε ότι αφορά την οικονομία τα πράγματα είναι γνωστά.  Η οικονομία της Ελλάδος βρίσκεται γονατισμένη με χρέος 180% του ΑΕΠ και με φορολογικό σύστημα που εκδιώκει από την Ελλάδα τις παραγωγικές μονάδες. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του «σοσιαλισμού,» της αδεξιότητας και απληστίας της ελλαδικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ, των συνδικάτων, των τραπεζών, κοκ.  Η Κύπρος είναι κυριολεκτικά πνιγμένη στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς αποθέματα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με ανεξέλεγκτη ανεργίας μεταξύ των νέων.  Με το κούρεμα των καταθέσεων η Κύπρος έχασε κάθε ίχνος εκτίμησης σοβαρών ξένων επενδυτών.  Ευτυχώς που ήλθε ο τουρισμός σαν μάννα εξ ουρανού και μας έδωσε μια αναπνοή.  Στην έκθεση Bloomberg (2017), Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται ανάμεσα στις 16 πιο μίζερες οικονομικά χώρες. Ευτυχώς που η Τουρκία δεν πάει καλύτερα. Με την διαφορά πως το ΑΕΠ της Τουρκίας είναι τέσσερεις φορές μεγαλύτερο από το συνολικό ΑΕΠ των Ελλήνων.
     Αποτρεπτική ισχύς: Σε ότι αφορά την αποτρεπτική ισχύ – δηλαδή, την δυνατότητα απόκρουσης των Τούρκων μια και οι Έλληνες δεν προτίθενται να επιτεθούν στην Τουρκία--:
 α.) η σχετική δαπάνη των Ελλήνων στην άμυνα μειώνεται ενώ των Τούρκων αυξάνεται, κυρίως σε ότι αφορά την εγχώρια πολεμική βιομηχανία  και 
β.) η κατάσταση αποτρεπτικής ισχύος της Κύπρου είναι απελπιστική ως καταγράφεται σε έγκυρα έντυπα αλλά κυρίως από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια οι πολίτες κατέβαλαν υπέρ της άμυνας πέραν από €3τρις, με ειδική φορολογία, μόνο κλάσμα του ποσού αυτού πήγε τελικά στην άμυνα της. Ενώ ο Θεμιστοκλής δέσμευσε όλο το ασήμι του Λαυρίου για την άμυνα ενάντια στους Πέρσες οι φόροι των Κυπρίων για την άμυνα πάνε, μεταξύ άλλων, στην αγορά λιμουζίνων…για την άνεση των υπηρεσιακών παραγόντων, κατατάσσοντας έτσι την Κύπρο σαν την χώρα με περισσότερες κρατικές λιμουζίνες παρά ασθενοφόρα. Σε ότι αφορά τα επίπεδα ηγεσίας της δημόσιας ζωής η απαξίωση του πολιτικού προσωπικού από τους πολίτες μιλά αφ’ εαυτής.      
     Υπό τις παρούσες συνθήκες η νέο-οθωμανική Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει την επιθετική της δραστηριότητα, γιατί αντικρίζει τους σημερινούς  Έλληνες, σαν μια φλύαρη και περιθωριακή ασημαντότητα μέσα σε ένα κοχλάζοντα γεωπολιτικό χώρο αναρίθμητων πολέμων και συρράξεων: Συρία, Ιράκ (και Ιράν;), Νότιο Σουδάν, Ουκρανία, Ανατολική, Νότια Σινική θάλασσα κοκ. 
Ο κοχλάζον πολεμικός λέβητας τροφοδοτείται από: ιστορικά πάθη, οικονομικά συμφέροντα (γύρω από τα ενεργειακά αποθέματα) δυνατών κρατών και πολυεθνικών, εθνικές αναμετρήσεις, θρησκεία, αλυτρωτισμό, φαντασιώσεις περί μιας ανίκητης «μεγάλης» Τουρκίας, κοκ.  Μέσα σε αυτό το επικίνδυνο περιβάλλον και ενώ απειλείται η ύπαρξη μας το πολιτικό μας προσωπικό προτάσσει υπερήφανα το πανίσχυρο όπλο της «σοβαρότητας» και της «ψυχραιμίας,» «Θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκική επιθετικότητα με ψυχραιμία και σοβαρότητα») μας λένε.  Θα το έβλεπα αυτό εάν ήμασταν οι δυνατοί. Όμως, με τα χάλια μας τα περί «ψυχραιμίας» και «σοβαρότητας», ακούγονται [στην γλώσσα της Στρατηγικής τέχνης] σαν κύμβαλα αλαλάζοντα.  

Σημ.: Θεού θέλοντος, στο επόμενο μου άρθρο θα ασχοληθώ με το πώς μπορούμε να αποκτήσουμε σύμμαχους, έξυπνη ισχύ (smart power) και ευοίωνο μέλλον. Θα απαιτηθεί όμως μια ακτινοβόλα προσωπικότητα μεγέθους Θεμιστοκλή.  

11 σχόλια:

  1. Γιατί ο Ελληνας να δεχτεί το γκαστερικό συνδικάτο του θανάτου ΝΑΤΟ-ΕΕ να τον βοηθήσει? Δεν ακούγεται αντιφατικό? Γιατί όμως ο Σημίτης ευχαριστούσε τους δολοφόνους των λαών? Γιατί τώρα άραγε τρέχουμε στο ΝΑΤΟ μπάς και σώσουμε τους αξιωματικούς μας? ¨η μήπως νομίζεις ότι θα τους σώσει ο Κουβέλης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μη χείρων βέλτιστο...δυστυχώς. Γιατί όμως σχετίζεται η συμμαχία που έχουμε με το τι μας συμβαίνει; Γιατί κάποιοι άλλοι να πρέπει να μας βοηθήσουν; Το πρόβλημα είναι καθαρά εσωτερικό... Τους 1.000.000 Έλληνες από την Ελλάδα δεν τους έδιωξαν οι Τούρκοι ούτε κάποιοι άλλοι...

      Διαγραφή
    2. συμφωνώ απολύτως- Επισης το αρχικό μου σχόλιο ήταν ειρωνικό

      Διαγραφή
  2. Αν όλα αυτά τα νοιώθει ο Ελληνικός λαός , πιστεύω στον θεό, κάτι θα κάνει για να μην μας καταφέρουν οι φίλοι Τούρκοι !! Και οι γελοίοι συριζαιοι να εξαφανιστούν γιατί όχι μόνο ότι έκαναν κακό αλλά είναι και ανθελληνες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας πείραξαν οι λιμουζίνες;
    Και μένα με πειράζουνε και οργιζόμουν παλιότερα.
    Μια μέρα καθώς έπινα καφέ σκέφτηκα γιατί ένας ταλαντούχος νέος να μείνει σ'έναν τόπο και να δημιουργήσει κάτι για τον εαυτό του (και θέσεις εργασίας για τους άλλους ανθρώπους καιγια την Κοινωνία γενικότερα,και φόρους για το Δημόσιο Ταμείο,και χίλια δυό πράγματα για όλους τους άλλους).
    Για τον εαυτό του αν θελήσει μια λιμουζίνα να μην μπορεί να την αποκτήσει;
    Αν θελήσει μια βίλα ή έπαυλη πρέπει να ρωτήσει εμένα ή τον συγγραφέα;
    Αν η Κοινωνία δεν αποδεχθεί ότι σε μια μια ομάδα κάποιοι προσφέρουν περισσότερα,οι καλύτεροι πρέπει να αμοίβονται περισσότερο οι ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΟΙ πάνε αλλού.Και ποιοί μένουν τότε; τυφλός τυφλόν οδήγαγε κτλ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποστολη
      Σκεψου λιγο τι λες...στην ουσια τι λες.Αν δεν απατωμαι λες οτι το πρωτο πραγμα στην ζωη ειναι το χρημα.Πατριδα...αξιες ....πιο πισω.Αν ειναι να προσφερεις και να μην παρεις οσα ...θελεις.....αλλαζεις χωρα....για να βγαλεις οσα θελεις...Προτοτυπο...Ακουσε κι εγω....κι αλλα 10.000.000 δεν εχουμε οσα θελουμε....Μεινε εσυ εδω....εμεις φευγουμε ολοι....η φυγε εσυ ..να μεινουμε εμεις....τα χαζα.....αλλα αφησε πισω οσα λεφτα ξοδεψε η πολιτεια για σενα...οκ ?? Δεν θα μας πιασεις κοροιδο ολους οκ ??

      Διαγραφή
  4. Μέχρι στιγμής η τουρκικη προκλητικότητα ειναι η συνήθης δια των Navtex ,δια των παραβιάσεων και λοιπά και μονο στα Ιμια είχαμε μια πρωτόγνωρη πράξη η οποία Κατ εμε δεν ειναι και τόσο στρατηγικής σημασίας.Σταρτηγικης σημασίας θα ηταν η απόβαση στα Ιμια ! Μέχρι και στην Κύπρο το εχουν ξανακάνει αυτο που έκαναν.Δεν εχουν κριθεί ακομα οι Τούρκοι να υπερβαίνουν κοινά απραδεκτες κόκκινες γραμμές οι οποίες φυσικά πρέπει να τεθούν απο τους αρμόδιους και να μην ανακοινωθούν δι ευνόητους λόγους.Ετσι διδεις πρωτοβουλία στην αντίθετο πλευρά,
    Τα περι στρατηγικών εταίρων και λοιπά ειναι αστεία.Πρεπει οι Έλληνες να καταλάβουν οτι η συμμετοχή σε υπερεθνικού οργανισμούς εν ετει 2018 δε λεει τιποτα η μαλλον μπορεί να εχει και αρνητικά στα εθνικα θέματα,Η Αρμενία π.χ. ειναι απείρως ισχυρότερη της χώρας μας !
    Κατι αλλο επίσης με το οποίο διαφωνω ως ερασιτέχνης βέβαια με όλους τους επιστήμονες ειμαι οτι η γεωπολιτική αξία ειναι σύμφυτη με τη συμμετοχή σε υπερεθνικούς οργανισμούς ! Συμβαίνει γι άκρως αντίθετο.Ο χωρος που κατέχεις εχει η δεν εχει σημασία.Το αν ανήκεις η οχι κάπου ειναι δευτερεύον.Η Ελλας μόνη της θα ηταν σε πολυ ισχυρότερη θέση,Εκει διαφωνω ισως με τους περισσότερους αναλυτές.Μας εχει κανει και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ απείρως κακό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολα για ολα, η τελευταια προταση ολα τα ΛΕΦΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμμαχιες συναπτονται οταν και μεταξυ κρατων υπαρχουν κοινα συμφεροντα.
    Τα συμφεροντα των συμμαχων της Ελλαδος και της Κυπρου ευρισκονται σε αντιθεση.
    Οι συμμαχιες πρεπει να κρατουν οσον υπαρχουν τα κοινα συμφεροντα, ενω Ελλαδα και Κυπρος δεδομενες , δεμμενες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Θα απαιτηθεί όμως μια ακτινοβόλα προσωπικότητα μεγέθους Θεμιστοκλή"... που ελπίζω να μην έχει την τύχη του ανδρός μετά από την μεγάλη του επιτυχία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.