3/3/18

Σάββας Καλεντερίδης: Αν η Ελλάδα δεν ανακαλύψει τη στρατηγική, θα πάψει να υπάρχει

Ανακαλύψτε τη στρατηγική
Οι Οθωμανοί, εκτός από τα φορολογικά κατάστιχα, που ήταν η «ραχοκοκαλιά» της γραφειοκρατίας της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης, υιοθέτησαν και την υψηλή στρατηγική της, την οποία ενίσχυσαν με ένα σημαντικό στοιχείο, αυτό της στρατιωτικής ισχύος, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των τουρκομανικών φύλων που είχαν εισβάλει στην Ανατολία στις αρχές της 2ης χιλιετίας.
Αυτή την υψηλή στρατηγική κληρονόμησε η Τουρκία, μετά την ίδρυσή της το 1923, από την οποία εμφορείται η τουρκική κρατική, διπλωματική, πολιτική και στρατιωτική γραφειοκρατία, ανεξαρτήτως ιδεολογίας.
Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, η Ελλάδα ως κράτος αποτελεί ένα φαινόμενο ιδιαίτερης πολυεξάρτησης από εξωτερικά και εσωτερικά συμφέροντα με έντονα χαρακτηριστικά εσωστρέφειας, που δεν της επιτρέπουν να «σηκώσει το κεφάλι» και να αντικρίσει τον ορίζοντα, να δει τις επερχόμενες εξελίξεις και με βάση αυτές να χαράξει μια στρατηγική αν όχι των επομένων δεκαετιών, τουλάχιστον των επομένων ετών.
Χωρίς υπερβολή, οι κυβερνώντες άγονται και φέρονται από τις κρυφές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και χαράσσουν πολιτική (αν μπορεί να το ονομάσει κανείς έτσι αυτό το πράγμα) για τις επόμενες μέρες και βδομάδες, άντε μήνες. Η μόνη στρατηγική που χαράσσουν είναι αυτή που θα τους επιτρέψει αν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές – όπως επιβάλλει δηλαδή η εξουσιομανία, που είναι η χειρότερη ασθένεια της πατρίδας μας.
Η Τουρκία, λοιπόν, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας απέκτησε ένα στρατηγικό σχέδιο με τίτλο «2023 – Η στρατηγική αποστολή της Τουρκίας», το οποίο συντάχθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Τουρκίας-Ασίας» (TASAM), που λειτουργεί με την υποστήριξη της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Πριν καν δημοσιοποιηθεί, το συγκεκριμένο σχέδιο «έπεσε» στα χέρια μου και το μελέτησα, ζητώντας να το μελετήσουν και να παρακολουθούν την εξέλιξή του αρμόδιοι φορείς του ελληνικού κράτους.
Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε επίσημα το 2009 και δημιουργήθηκε ειδική γραμματεία για την παρακολούθηση της υλοποίησής του, ενώ ιδρύθηκαν και γραμματείς σε κάθε έναν από τους 81 νομούς της Τουρκίας, για τον συντονισμό με τις διάφορες υπηρεσίες και την παρακολούθηση της...
H συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

17 σχόλια:

  1. Για ποια στρατηγική, για ποια συνεννόηση μπορούμε να μιλάμε κ. Καλεντερίδη;
    Ποιο από τα κόμματα που εδρεύουν στη Βουλή, κατέχει αυτά τα χαρακτηριστικά;
    Αν τα παρακολουθήσεις δείχνουν τόσο αξιολύπητα και εγωπαθή.
    Οι μόνοι που φαίνεται να διαθέτουν στρατηγική είναι οι αριστερές συμμορίες των Εξαρχείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρακαλω μελετειστε το παρακατω βιβλιο : Σύγγραμμα λίαν περίεργον υπό Παναγιώτου Καλέβρα Ιερολοχίτου (anemi.lib.uoc.gr/) . Απο αυτο θα αντιληφθειτε γιατι τα πραγματα εχουν ως εχουν ......... Ερχεται απο μακρια η κακοδαιμονια του ψευτορωμεικου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κακοδαιμονια του ψευτορωμαιικου ερχεται απο τους φιλενωτικους του πάπα,μετα τους κοτζαμπασιδες,τους φιλοβαβαρους δοσιλογους,τους αλλους φιλοευρωπαιους της εποχης,μετα τους δεξιους δοσιλογους φιλοεγγλεζους,τους δεξιους δοσιλογους φιλοαμερικανους,και τελευταια ολους αυτους που ερωτοτροπουν οι ελληνες πολυ-πολιτικοι αιωνες τωρα συν τους φιλοευρωπαιους.Ιωαννης καπιδιστριας:"πας φιληκοος των ξενων προδοτης εστι".

      Διαγραφή
    2. Τους φιλοσοβιετικους γιατι δεν τους εβαλες ;

      Διαγραφή
  3. Καποτε πρεπει να παραξουμε πολιτικη!!!Ολα τα αλλα επονται!δεν ειναι απλο θεμα,αντιθετα θελει επιμονη,υπομονη,θυσιες,κ.α. η πολυχρονη απραξια μας,μας εχει φερει σε τεραστια αδιεξοδα ,απλα γιατι δεν χειριζομαστε εμεις, βαση των εθνικων μας συμφεροντων ,παντα σε συναρτηση με τα αλλα κρατη γειτονικα,υπερδυναμεις,συμμαχιες!τα εθνικα ,πολιτικα,κ.α.θεματα.Ειμαστε ακομα σε νηπιακη ηλικια και ζηταμε κηδεμονα...αν ειναι δυνατον;;;Αυτο το βλεπουν οι ισχυροι και ειναι απολυτα φυσικο να το εκμεταλλευτουν κανοντας μας υποχειρια τους.Πρεπει να υπαρξουμε με μια συγχρονη οντοτητα που εχει και κατεχει και διεκδικει, εχοντας ομως ολη την κληρονομια μας σε θεση που της αξιζει.Επρεπε να εχει γινει εδω και πολλα χρονια αυτο,ολοι το περιμεναμε απο τοσες και τοσες κυβερνησεις που ομως δεν ηταν και τοσο ανεξαρτητες. Εριξαν το βαρος περισσοτερο σε πραγματα που ενδιεφεραν αλλους και οχι τους Ελληνες.Δημιουργηθηκε εσφαλμενη σχεση μεταξυ πολιτικης ελιτ και λαου για να καταληξουμε σε πληρη ασυμφωνια.Διαφωνουμε παντελως με τους χειρισμους των κυβερνησεων, εδω και πολλα χρονια, μας εξαπατουν με ψευτικα συνθηματα για να αρπαξουν την εξουσια και να μας αλλαξουν τα φωτα.Ετσι χωριο δεν γινεται!!ειναι εντελως λαθος ο τροπος που αντιμετωπιζομαστε απο τους πολιτικους.Σιγουρα υπαρχουν θεματα και πραγματα και σχεδια που δεν ειναι δυντον να τα γνωριζουμε ολα!αλλα εδω η ενημερωση του κοσμου ειναι αλλα νταλλων.και αφηνεται ο κοσμος στην τυχη του.Εχει αναρωτηθει κανενας πολιτικος ποσες οικογενειες ηταν νοικοκυριδες και εχουν διαλυθει;;οχι,ειναι πληρης η αδιαφορια του ελληνικου κρατους για τους Ελληνες !!Οχι ομως και για τους αλλοδαπους.Εχουμε δηλαδη χασει τις ισορροπιες μας απο πολιτικες που υπαγορευονται στις κυβερνησεις απο ξενα κεντρα με παγκοσμια σχεδια,ασχετα με τους Ελληνες!τι εχουν τελος παντων ολοι με τους Ελληνες;;Θα μπορουσαν οι κυβερνησεις να ειναι λιγοτερο ενδοτικες και περισσοτερο ενημερωτικες αλλα και πολυ περισσοτερο να σεβονται την γνωμη του κοσμου.Εκει ειναι το σημειο που χαλανε τα παντα πλεον και χανει και την ουσια της η λεξη Δημοκρατια!!Ειναι δυνατον να λεει ενα εκατομμυριο κοσμος ΟΧΙ δεν θελω να γινεται καμια συζητηση για το να δωσουμε το ονομα μας σε αλλο κρατος και ο πρωθυπουργος να τραγουδαει και ο Υπεξ να λεει αλλα νταλλων.Εχουμε χασει την μπαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν στρατηγικός στόχος για μια "ελληνική" κυβέρνηση είναι να μπορέσει να καταφέρει να "ρίξει" τον ΦΠΑ από το 24% στο 13% ας πούμε στις...πάστες για παράδειγμα που σερβίρονται σε ένα ζαχαροπλαστείο, πείθοντας τους "δανειστές" μας και χορεύοντας στο ρυθμό της δουλείας των μνημονίων επειδή αυτό εξυπηρετεί την επιβίωση των πολιτικάντηδων και μόνο, από εκεί κι έπειτα καταλαβαίνει νομίζω κανείς εύκολα πως η αναφορά σε στρατηγικούς στόχους και σκοπούς είναι άρρητα ρήματα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πατρίδα. Έπρεπε να υπήρχε εδώ και δεκαετίες στρατηγική αντιμετώπισης του εχθρού εξ' ανατολών, αλλά το μόνο που υπήρξε ήταν η διπλωματία των ζεϊμπέκικων, της "ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας" καθώς και η "διπλωματία των σεισμών"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ελληνικα κομματα δεν ησαν ποτε Ελληνικα. Ολα ησαν ενα, Μπεναρογικο-Βενιζελικο.Οι διαφορες ονομασιες που τους δινει ο Αγγλοσαξωνας αφεντης ειναι το εργαλειο για να διοικει ευκολωτερα τα χαπατα στο οικοπεδο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ahoy και η απορία είναι, πως έχουμε καταφέρει δυο αιώνες σχεδόν μετά την επανάσταση του '21 ένας λαός με τις ικανότητες μας που είναι αδιαμφισβήτητες, να μην έχουμε ξεφύγει από την λογική των κοτζαμπάσηδων της περιόδου της τουρκοκρατίας, οι οποίοι έφτιαξαν και υπηρέτησαν με χαρά τα τρία κόμματα της εποχής εκείνης που ως και το όνομα του καθενός απ΄αυτά φανέρωνε την άμεση εξάρτηση του απ΄τον ξένο παράγοντα, εντάξει σήμερα, τα σημερινά κόμματα τουλάχιστον δεν το διαλαλούν αυτό το πράγμα με την ονομασία τους, αφήνουν να γίνει αντιληπτό με τις οσφυοκαμπτικές πολιτικές τους...όσο να ΄ναι αυτό μπορεί να το θεωρήσει κανείς μέχρι και "πρόοδο"!

      Διαγραφή
  6. K. Καλεντεριδη πιστεύω ότι η πηγή της προβληματικής και λανθάνουσας οπτικής με την οποία βλέπει σήμερα ο μέσος Έλληνας (αναφέρομαι κυρίως στις ηλικίες από 35 ετών και κάτω) είναι η ιδεολογική και πολιτισμική ηγεμονία της αναρχοαριστεράς κ η αδυναμία διατύπωσης δικού μας τρόπου βίου στην χώρα μας χωρίς να διολισθαίνουμε σε υπερβολές . Αυτή η τάση και οι άνθρωποι που την ενστερνίζονται στην χειρότερη-σύγχρονη εκδοχή της έχει γίνει ακόμα χειρότερη μάλιστα από το επίπεδο που είχε στην αρχή της μεταπολίτευσης. Υπάρχει ελπίδα φυσικά αλλά όσο η χώρα θα διώχνει αυτούς που μπορούν να την πραγματώσουν η κατάσταση επιδεινώνεται. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε κ ένα υπερόπλο που λέγεται Έλληνες του εξωτερικού. Ψηλά το κεφάλι αδέρφια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αναρχοαριστερα ειναι ενα μικρο προβλημα που απασχολει και εγινε και κυβερνηση τα 3 τελευταια χρονια.Το μεγαλο μεγιστο προβλημα της χωρας ειναι αυτο των δοσιλογων στους δυτικους δεξιων,οι οποιοι ακομη νομιζουν για τους ιδιους οτι ειναι εθνικοφρονες πατριωτες,και για τους δυτικους οτι ειναι φιλοι μας,και οτι ο πολιτισμος της χεστρας τους το ζητουμενο και για εμας τους ελληνες.Αυτο ειναι το προβλημα που δε λυθηκε μετα το σαραντα γιατι σας εσωσαν οι φιλοι σας αμερικανοεγγλεζοι.Που θα παει ομως,ο κολοκοτρωνης δε σας προλαβε τους προσκυνημενους τοτε,ο αρης τα ιδια,την τριτη πιστευω...

      Διαγραφή
  7. ΣΤΡΑΤΗΓΗΚΗ δεν μπορεί να έχεις όταν είσαι ΠΡΟΔΟΤΗΣ και ΔΟΥΛΟΣ.
    Οταν στόχος των κυβερνήσεων από την μεταπολίτευση και μετά είναι η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ μας ,της ΓΛΩΣΣΑΣ μας και φυσικά της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ μας πώς να υπάρχει στρατηγική;
    ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ θα είναι,αυτό που ετοιμάζουν οι πολιτικές μαφίες,η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ,Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ κλπ κλπ...Το όνειρο των ΝΕΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ της παρέας Αλιβιζάτου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλ. τωρτα τι να πω;
    Απλα θα επαναλαβω την δηλωση του κου πρεσβη Lucky-Luke:

    Ο κ. Πάιατ μιλώντας στο φόρουμ είπε ακόμη ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ και με προσανατολισμό στην Δύση. Ο καλύτερος σύμμαχος μας σε αυτό είναι η Ελλάδα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλ.
      - Τι ειχες γιαννη;
      -Τι ειχα παντα...
      Μια επαναληψη του 1922-1923,αλλα με μικροεπακουμβισεις αυτην την φορα...

      Διαγραφή
  9. Πολύ καλό και χρήσιμο το άρθρο του κ. Καλεντερίδη.Συμφωνώ με το σχόλιο της κ.Koymi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καπετάνιο, αν δεν γινουμε Ισραήλ στη νοοτροπία σαν λαος και να συνειδητοποιησουμε ποιους γείτονες έχουμε θα εχουμε προβλημα.

    Με 9μηνιτες στρατιώτες δεν πας πουθενά.
    Αν δεν ματώσουμε στην εκπαίδευση θα ματωσουμε στον πόλεμο.

    Ας αποφασίσει η ελληνιδα μάνα τι θέλει.

    Και βεβαια προσοχή τι ψηφίζουμε.
    Όταν ψηφίζεις με μοναδικό κριτήριο το παντελονι σε περιμενουν μεγάλα δεινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επιτρεψτε μου να διαφοροποιησω την επικεφαλιδα ετσι ωστε να ειπωθει η αληθεια απο την οποια ΟΛΟΙ κρυβονται.

    Ο περιβοητος ελεφαντας του δωματιου.

    Λοιπον:
    "Αν η Ελλάδα δεν ανακαλύψει τον εθνικισμο, θα πάψει να υπάρχει"

    Και εξηγω πως πιστευω οτι εχουν τα πραγματα.
    Ως σπουδασμενοι ανθρωποι οι περισσοτεροι εδω μεσα θα αντιλαμβανεστε την διαφορα εννοιολογικα μεταξυ των λεξεων 'πατριωτισμος' & 'εθνικισμος'.

    Διοτι πατριωτης ειναι ο ανθρωπις που νιωθει συνδεδεμενος συναισθημστικα και οικογενειακα με την ΙΔΙΕΤΕΡΗ πατριδα του(πατρικο χωριο, πολη, συνοικια, γειτονεια) και παει λεγοντας.

    Ενω, εθνικιστης ειναι ο ανθρωπος που νιωθει συνδεδεμενος συναισθηματικα γενεαλογικα & φυλετικα με τον Λαο του με το Εθνος του.

    Ελπιζω να αντιλαμβανομαστε ολοι μας ποιες απο τις δυο αυτες λεξεις - "πατριωτης", "εθνικιστης" - ταυτιζεται με ενα ολοκληρο Εθνος εναν Λαο σε αντιθεση με μια απλη καθημερινη λεξη οπου χρησιμοποιει ο καθεις για να εκφρασει τους προσωπικους του συναισθηματισμους σε εναν συγκεκριμενο γεωγραφικο τοπιο,χωρο, τοπο γεννησης κλπ.



    Και να θυμομαστε:

    Ντροπη ΔΕΝ ειναι να ταυτιζεται κανεις με την Φυλη του με το ομαιμο ομοτροπο ομογλωσσο μεγαλο μερο της εθνικης οικογενειας.

    ΝΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΑΡΝΙΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.