8/3/18

Διαβάστε το!!! Financial Times: Το στρατηγικό λάθος Ερντογάν με τους Κούρδους

Η πρόσφατη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, είχε λίγο περισσότερο αντίκτυπο από τις προηγούμενες εκκλήσεις για να μπει τέλος στην σφαγή: Ελάχιστο. Δεν είναι μόνο ο συνεχής βομβαρδισμός του θύλακα των ανταρτών στην ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσσαντ. Η επίθεση των Τούρκων στη βορειοδυτική Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων, η οποία άνοιξε ένα νέο μέτωπο στον επταετή πόλεμο τον Ιανουάριο, επιταχύνεται και επεκτείνεται.
Η επιχείρηση, η οποία έχει το σουρεαλιστικό όνομα «Κλάδος Ελαίας», είναι δημοφιλής στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπου ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποθάλπει τον εθνικισμό, προκαλώντας σενάρια ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να εδραιώσει την απολυταρχική του εξουσία. Ωστόσο, το κόστος της στρατιωτικής επιχείρησης του Ερντογάν είναι υψηλό για την Τουρκία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία, τη φέρνει σε σύγκρουση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ειδικά τις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζονται στις κουρδικές πολιτοφυλακές ως τη βασική δύναμη κρούσης κατά του ISIS. Η αιματηρή ιστορία της Τουρκίας με τους απάτριδες Κούρδους της περιοχής, τόσο με αυτούς εντός των συνόρων της όσο και με αυτούς που είναι διασκορπισμένοι στη Συρία, στο Ιράκ και στο Ιράν, είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που υπονομεύουν τη σχέση της Άγκυρας με την Ε.Ε.
O βασικός στόχος της Τουρκίας στη Συρία είναι να αποδυναμώσει την αυτοδιοικούμενη κουρδική οντότητα, την οποία αποκαλούν Ροζάβα ή δυτικό Κουρδιστάν, η οποία δημιουργείται γύρω από περιοχές της βόρειας Συρίας από την πολιτική πτέρυγα του YPG, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Η Άγκυρα επιμένει ότι και οι δύο οργανισμοί είναι παρακλάδια του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο το 2015 έβαλε τέλος στη διετή εκεχειρία με την Τουρκία.
Πριν από πέντε χρόνια, ένας πιο πραγματιστής Ερντογάν είχε δεσμευτεί σε μια πολιτική μείωσης της έντασης με τους Κούρδους στην Τουρκία, στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Τότε ήταν ακόμα στην τρίτη θητεία του ως πρωθυπουργός πριν αναλάβει την προεδρία, την οποία αναδιαμορφώνει με βάση το πρότυπο του συμμάχου του στο Κρεμλίνο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο έχει ρίζες στο πολιτικό Ισλάμ, αντιμετωπιζόταν ακόμα ως το μουσουλμανικό ισοδύναμο των Χριστιανοδημοκρατών της Ευρώπης.
Η πολιτική του απέναντι στους Κούρδους, φαινόταν να έρχεται σε σύγκρουση με την παραδοσιακά συγκεντρωτική άσκηση της εξουσίας στην τουρκική δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ο κ. Ερντογάν έφτασε πιο μακριά από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη στις συνομιλίες για τον τερματισμό της αντίστασης του PKK, ανοίγοντας έναν πολιτικό και πολιτιστικό χώρο για τους Κούρδους της Τουρκίας και προσπαθώντας να φέρει τους Κούρδους του βόρειου Ιράκ και της Συρίας στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.
Ήταν μια ριψοκίνδυνη αλλά τολμηρή ιδέα: Να προληφθεί ο κίνδυνος ενός Μεγάλου Κουρδιστάν, με μια απόπειρα να ενταχθούν οι Κούρδοι και από τις δύο πλευρές σε μια εύπορη, σουνιτική «τουρκόσφαιρα», δύο έθνη σε ένα κράτος, ενωμένα κατά του σιιτικού άξονα που χτίζει η Τεχεράνη από τη Βαγδάτη ως τη Βηρυτό. Αυτό το τόξο ιρανικής εξουσίας, είναι τώρα πολύ πιο ισχυρό.
Η Άγκυρα έκανε, επίσης, προσπάθειες για να σταματήσει τους Κούρδους του βόρειου Ιράκ από το να μετακινηθούν από την αυτοδιοίκηση στην ανεξαρτησία, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Αλλά ήταν η ιρανική ίντριγκα που δίχασε τους Κούρδους του Ιράκ, καθώς και οι σιιτικές πολιτοφυλακές που έχουν τον έλεγχο μιας πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής όπως το Κιρκούκ, την οποία διεκδικούν η Βαγδάτη και η τοπική κυβέρνηση του Κουρδιστάν.
Οι στηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις του καθεστώτος του Άσαντ, εκμεταλλεύονται και αυτές την επιχείρηση της Τουρκίας κατά του YPG στο Αφρίν για την ανάκτηση των χαμένων περιοχών βορειοδυτικά της Συρίας.
Όπως έχει παρατηρήσει ο Γάλλος ακαδημαϊκός Φαμπρίς Μπαλάνς, μετά την εκδίωξη του ISIS από τη Ράκα το περασμένο φθινόπωρο από τις δυνάμεις του YPG, «η επιστροφή των κυβερνήσεων της Βαγδάτης και της Δαμασκού σε περιοχές που κατείχε το ISIS, σημαίνει επίσης και την έλευση του Ιράν».
Η θέση της Τουρκίας θα ήταν πιθανότατα πολύ ισχυρότερη αν είχε συνεχίσει την προσέγγιση με τους Κούρδους. Αντίθετα, μια σειρά από τεράστιες προκλήσεις, από τις μαζικές διαδηλώσεις του 2013 ως την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, φαίνεται πως έχουν πείσει τον κ. Ερντογάν ότι υπάρχουν σχέδια για την ανατροπή του. Οι δημοσκόποι του τού έδειξαν πως η άνοδος των Κούρδων τού στοίχιζε ψήφους το 2015, όταν έχασε την πλειοψηφία τον Ιούνιο, για να την ξανακερδίσει στις επαναληπτικές εκλογές του Νοεμβρίου, όταν είχε ξεκινήσει και πάλι ο πόλεμος με το PKK.
Σαλίχ Μουσλίμ, ένας από τους ηγέτες του PYD, δήλωσε πρόσφατα, σε συνέντευξη με το AI Monitor, ότι «αν η Τουρκία είχε συνεργαστεί με τους Κούρδους, θα είχε γίνει η πιο ισχυρή χώρα στη Μέση Ανατολή».
Είναι πλέον αργά για την Τουρκία να ανακαλύψει ξανά αυτή την ιδέα; Πιθανότατα. Καθώς το κόμμα του κ. Ερντογάν ρίχνει και άλλο κόκκινο κρέας στους λύκους του τουρκικού εθνικισμού, η ιδέα φαίνεται πιο ελκυστική. Αλλά, όπως το AKP ήταν κάποτε δημοφιλές εκτός της Τουρκίας, καθώς τού πιστωνόταν η δυνατότητα να παντρέψει το Ισλάμ με τη δημοκρατία, οι Κούρδοι έχουν κεντρίσει και αυτή τη διεθνή προσοχή.  Τους χαιρετίζουν για το θάρρος με το οποίο οι μαχητές τους, με γυναίκες στην εμπροσθοφυλακή, σταμάτησαν την επέλαση του ISIS.
Οι Τούρκοι και οι Κούρδοι μαζί θα συνέθεταν μια ισχυρή δύναμη. Ακόμα μπορούν. Η άνοδος του Ιράν εις βάρος της Τουρκίας το καταδεικνύει. 
Πηγή: Euro2day.gr (μετάφραση από Financial Times)

13 σχόλια:

 1. Μία παρανόηση τόσο στην ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη ευρώπη, σχετικά διαδεδομένη.
  Το PKK και οι συγγενείς του οργανώσεις είναι μαρξιστικά κόμματα, μην το ταυτίζουμαι με τους Κούρδους. Ένα μέρος των κούρδων ταυτίζεται με το PKK και πάρα πολλοί το μισούν.
  Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του AKP (ερτογάν) είναι κούρδοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ΡΚΚ παίρνει στις κουρδικές περιοχές 90% στις εκλογές.
   Το ΑΚΡ παίρνει κουρδικές ψήφους σε περιοχέ ςπου εξαγόρασε τους φεουδάρχες.
   Μη λέμε ό,τι μας κατέβει.
   Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά και καλό είναι να μην αναπαράγουμε την τουρκική προπαγάνδα.

   Διαγραφή
  2. Φίλε Σάββα,

   Οι Κούρδοι έδειξαν τον κατακερματισμό τους και ότι είναι χρήσιμο κρέας για κανόνια, μοναδικά αμορτισέρ με ατελή / προδοτική συμπεριφορά απέναντι στους ίδιους τους εαυτούς τους πάνω πρωτίστως.

   Εννοώ τις ηγεσίες τους, ως άνθρωποι είναι η επιτομή του ιδεαλιστή μαχητή πατριώτη. Αλλά αυτό δε φτάνει, δυστυχώς...

   Τα μαρξιστικά κτλ ενταξει είναι μια πλατφόρμα μικρό υποσύνολο ενός εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

   Θα ήθελα τη γνώμη σου για έναν επώδυνο τοκετό: Τη δημιουργία κυπριακού ( ελληνικού) κρατούς στην Κύπρο με Αμμοχωστο, με το προγεφύρωμα που έκαναν οι Τούρκοι στη Δυτική Κυπρο και κάποια πχ 5 χλμ επί της τωρινής γραμμής αντιπαράθεσης. Εάν αποδοθούν αυτά στο κυπριακό ελληνικό κράτος ...δυστυχώς πια...ώρα για έλεγχο ζημιών...να γίνουν 2 διαφορετικά κράτη..το προκρινω...

   Δεν είμαι προδοτης... πατέρας στην Κύπρο το 74 κτλ...

   Το άλλο σενάριο είναι να γίνει το μεγάλο μπαμ όταν οι Ρώσοι βγουν στην ΑΟΖ του Λιβάνου...γιατί θα βγουν σίγουρα...

   Διαγραφή
  3. Ότι ψηφίζουν οι κουρδοι ερντογαν ήταν να το διαβάσουμε κ αυτό. Ξέρεις πολλά.

   Διαγραφή
  4. Σάββα αν νομίζεις ότι αναπαράγω τουρκική προπάγανδα λογόκρινε το. Σκοπός μου είναι η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων δεν επιθυμώ να κάνω ζημιά. Το ξέρω ότι είσαι δημοκράτης αλλά ειλικρινά δεν έχω πρόβλημα.

   Διαγραφή
 2. Στις δυτικές αστικές περιοχές όμως, όπως Κων/πολη και Σμύρνη; Νομίζω ότι ένα σημαντικό τμήμα του κουρδικού λαού έχει μεταναστεύσει δυτικά και έχει "αλλοτριωθεί". Ίσως σε αυτούς αναφέρεται ο Dromeas και όχι στα ΝΑ όπου πράγματι η κουρδική ταυτότητα είναι συμπαγής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γνώμη μου ( μπορεί και μακάρι να είναι λάθος) δεν υπάρχει περίπτωση βιώσιμου ενιαίου κράτους...ο Τούρκος είναι όχλος και νομάς και οι Τουρκοκύπριοι λιγοστεύουν και μεταλλασονται.

  Και η Ελλάδα ψηφίζει προφανώς εγκληματικά αλλά αυτοί οι Τουρκοι είναι πραγματικα Μογγόλοι ρε παιδί μου. ( Φυσικά υπάρχουν οι Κούρδοι, οι Αλεβίτες κτλ αλλά με ερωτηματικά και είναι δεμένοι χειροπόδαρα για παρέμβασης αλλαγής)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Δρομέας έχει δίκιο! Οι Τούρκοι-Αμερικάνοι-Ιγγλέζοι(τάχατες μου) Βρεταννοί-Γάλλοι-Γερμανοί(Αμερικάνικος-Δυτικός Πολιτισμός) δεν κυνηγήσανε ποτές τους Barzani-Talabani(ακροδεξιούς/δεξιούς).Ρώτημα, γιατί; Κυνηγήσανε και κυνηγάνε το PKK! Γιατί;
  Γιατί είναι Κομμουνιστές-Αναρχικοί-Αναρχοαυτόνομοι-Σοσιαλληστές-Σιοσιαλδημοκράτες και το κακό συναπάντημα για τον Μετανεωτερικό Χάλι και σαν μην έφτανε αφτό τώρα μας πρόκυψε και ο Φεμινισμός! Γοητεία οι κούκλες του YPG!
  Επαφές με κούρδους 1η φορά σπουδαστής Αθήνα 1977/78 είχε Backpackers και μετνάστες όλων των τύπων και τους κέρναγα που και που καμμιά πίτα γιατί και γω ως σπουδαστής δεν είχα ... φράγκο! 2η φορά 1985 ξέμπαρκη Ναυτικάντζα Αθήνα. 3η φορά μπάρκο-ξέμπαρκο 1991-92-93 Αθήνα στη Κουμουνδούρου τους τάιζα κάνα πακέτο από τον Αίνο στη Πειραιώς.Τελευταία στη DATEV Nürnberg Γερμανία τέλη 2014 αρχές 2015 σύνολο 5 μήνες! με πολλές πληροφορίες aktuel-real time!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Απο ποτε εγινε εγκυρο και εγκριτο μεσον η FINANCIAL TIMES;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "Οι Τούρκοι και οι Κούρδοι μαζί θα συνέθεταν μια ισχυρή δύναμη. Ακόμα μπορούν. Η άνοδος του Ιράν εις βάρος της Τουρκίας το καταδεικνύει."

  Δεν ξερω,αλλα εμενα μου φαινεται οτι οι Ιρανοι κερδισαν τους Μπαρζανηδες και τους Ταλαμπανηδες...εννοω τους πηραν με το μερος τους.
  Οι κουρδοι του YPG και SDF χανουν συνεχως εδαφος στο Αφριν.
  Το Τζιντερες επεσε.
  Ο Ερδο σε λιγο ολοκληρωνει την κατακτηση του Αφριν.
  Η τουρκια εχασε τους κουρδους του Ιρακ.
  Οπως ολα δειχνουν θα χασει και τους κουρδους του Αφριν.
  Μελλει να δουμε τι θα κανουν οι φιλοιρανικες δυναμεις,αφου ολοκληρωθει η πτωση της Aν.Γκουτα.
  Θα εμπλακουν με τους τουρκους στο Αφριν και στην Αλ-μπαμπ;
  Το πιο πιθανο ειναι να εμπλακουν με τον FSA που υποστηριζεται απο τους τουρκους(υποτιθεται) στο Ιντλιμπ.Οι κουρδοι θα ενταχθουν στις φιλοιρανικες δυναμεις του Χαλεπιου.
  Οι αμερικανοι θα μεινουν μονο στην Αν.και Ν.Συρια;
  Σιγουρα οι δυναμεις πεζοναυτων στο IWO JIMA δεν προοριζονται για την Κυπριακη ΑΟΖ, αλλα για την περιοχη της Μ.Ανατολης.
  Φαινεται οτι ο Ερδο ξεγλιστρησε απο τον "αντιϊρανικο βρογχο" που του εστησαν οι "Δυτικοι".
  Ειναι πολυ πιθανο να βαλλει τωρα για τα καλα στον στοχο του τα ελληνικα εδαφη,αφου εγκαταλειψει και τον FSA στην Ιντλιμπ.
  Αρα,οι κουρδοι πολεμουσαν εμμεσως και για εμας.
  Εμεις,δεν φαινεται πιθανο,να θελουμε να πολεμησουμε,ουτε για εμας...
  Θα περιμενουμε το νευμα των αμερικανων ή μαλλον τον εκτο στολο να μας σωσει απο τους τουρκους.
  Αυτοι ομως εχουν το μυαλο τους αλλου.
  Στο Ισραηλ και στην ΑΟΖ του Λιβανου.
  Οι τουρκοι,ειτε με τους Κεμαλικους,ειτε με τον αμερικανοεπιλεχθεντα Ερδο,για αλλη μια φορα θα βαλλουν εμας στο κλεισιοσκοπιο τους.
  Κιεμεις βεβαια θα ψαλλουμε για αλλη μια φορα "τω υπερμαχω στρατηγω" ,περιμενοντας τους φραγκους.
  Ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ...νταξει,τα βρηκαν.Αλληλογλυφονται.
  https://southfront.org/us-defense-undersecretary-for-policy-confirms-russia-has-sensational-nuclear-weapons-technology/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το άρθρο αυτό, γραμμένο από Γάλλο, μάλλον δεν είναι τίποτε περισσότερο, από την απογοήτευση της Γαλλίας (και των λοιπών θιασωτών διάλυσης της Συρίας) από την έκβαση των πραγμάτων στην Συρία. Είναι αστείο να πιστεύει κάποιος ότι θα μπορούσε η Τουρκία να αποτελέσει μία μαμά πατρίδα για τους Κούρδους. Εάν κάποιος μπορεί να το κάνει αυτό, αυτό είναι το Ιράν, το οποίο έχει πραγματικούς δεσμούς με τους Κούρδους (Κούρδοι ---> νομάδες Πέρσες)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. τους κούρδους κανείς δεν τους θέλει, ούτε το ιράν. να θυμίσω ότι υπάρχει ένα αδύναμο κουρδικό αντάρτικο στο ιράν που ψιλοπαρενοχλεί την κυβέρνηση. οι κούρδοι είναι τα αγαπημένα θύματα των αμερικανών. πάντα τους χρησιμοποιούσαν και μετά τους παρατούσαν. στο ιράκ εναντίον του σαντάμ το 1991 και το 2003, εναντίον του ISIS σε συρία και ιράκ. το ότι θα καταφέρουν να κάνουν κράτος δεν οφείλεται σε βούληση κάποιου κράτους αλλά στα σχέδια του Θεού που με τη διάλυση της τουρκίας θα ιδρυθεί και κουρδικό κράτος, όπως λένε οι προφητείες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.