14/4/18

Σάββας Καλεντερίδης: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην "κόψη του ξυραφιού" - Ποιοι οι εθνικοί σχεδιασμοί και ποιες οι προτεραιότητες της Τουρκίας

Την ώρα που η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή μπαίνει σε μια εντελώς νέα φάση, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ναυτικών, πυραυλικών και αεροπορικών δυνάμεων τουλάχιστον από την εποχή της επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου», η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά βρίσκεται στην κυριολεξία στην κόψη του ξυραφιού.
Όλα δείχνουν ότι πρώτη προτεραιότητα για την Τουρκία είναι η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», που σημαίνει η διάλυση με στρατιωτικά μέσα όποιας διοικητικής αλλά και στρατιωτικής δομής έχουν ιδρύσει οι Κούρδοι που πρόκεινται στο απελευθερωτικό κίνημα που έχει ως πνευματικό ηγέτη τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, στην Τουρκία, τη Συρία και το βόρειο Ιράκ.
Πριν εξηγήσουμε περιληπτικά τι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά, να σημειώσουμε τα εξής σε σχέση με τις εθνικές προτεραιότητες της Τουρκίας:
Όσον αφορά τις δομές στην Τουρκία, ο Ερντογάν μετά τις εκλογές του 2015, οπότε το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών έλαβε το ασύλληπτο 13,1% εκλέγοντας 80 βουλευτές, έχει φυλακίσει τους μισούς Κούρδους πολιτικούς, και με το νόμο έκτακτης ανάγκης που επέβαλε μετά το εναντίον του πραξικόπημα προσπαθεί να εξουδετερώσει τις δυνάμεις των ανταρτών που δρουν στην τουρκική επικράτεια.
Όσον αφορά τους Κούρδους της Συρίας, έχει πραγματοποιήσει δυο επιχειρήσεις, τις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας», καταλαμβάνοντας τα εδάφη της Αλ Μπαμπ και του Αφρίν, ενώ έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει την «εκκαθάριση» φθάνοντας μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ.
Φυσικά στις περιοχές αυτές υπάρχει και η παρουσία των ΗΠΑ, εμπόδιο που πρέπει με κάποιον τρόπο να ξεπεράσει η Τουρκία.
Τέλος, η Τουρκία δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί και να σηκώσει άλλα τριάντα χρόνια στην πλάτη της το όρος Κανδήλι, όπου βρίσκεται η κεντρική βάση των Κούρδων ανταρτών, δείχνοντας αποφασισμένη να καταλάβει σταδιακά εδάφη στο βόρειο Ιράκ μέχρι να καταστεί δυνατή μια τελειωτική επιχείρηση στο Κανδήλι.
Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, πέραν του ότι πρέπει να λυθούν πολιτικά ζητήματα με τις ΗΠΑ, το Ιράκ και το Ιράν, ο Ερντογάν γνωρίζει ότι απαιτείται σοβαρή προσπάθεια σε στρατιωτικό επίπεδο, γι’ αυτό και η δήλωσή του πριν από μερικές εβδομάδες ότι «αν χρειαστεί θα γίνει επιστράτευση μέχρι το καλοκαίρι».
Τώρα, με την αύξηση της έντασης στη Συρία και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ, τα πράγματα περιπλέκονται αφενός μεν γιατί δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας και αφετέρου γιατί η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάρει μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση: Να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, άρα να ανοίξει όλες τις βάσεις που έχει για να χτυπήσουν από κει τη Συρία και τις δυνάμεις της Ρωσίας ή να αρνηθεί το ΝΑΤΟ και να συνεχίσει να συμπορεύεται με τη Ρωσία και το Ιράν.
Πρόκειται όντως για μια στρατηγικής και συνάμα ιστορικής σημασία απόφαση, που θα κληθεί να λάβει ο Ερντογάν τις επόμενες μέρες ή ώρες.
Όμως, παράλληλα με όλα τα παραπάνω, η Τουρκία δεν αφίσταται των άλλων εθνικών της στόχων, στην Κύπρο και το Αιγαίο. Και δεν παύει να μας το θυμίζει εκτός των άλλων και ο καθ’ ύλην αρμόδιος αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.
Να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα: Η Τουρκία έχει εθνικό σχεδιασμό που αποσκοπεί στον έλεγχο του Αιγαίου από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, και έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Και το...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

16 σχόλια:

  1. The Turks have national strategic plans to grab Greek territories and natural resources in the Aegean and Cyprus. No doubt about that. Only stupid people can doubt it. Greece must be ready for war with Turkey and ready to win it. Only stupid people will not prepare the country to do just that. Turkey has finished the Kurds. It occupies Northern Syria and it will never leave from there. Turkey will still stay in NATO and with the West to get money from them and it will still do business with Russia too. The Turks have done it before by playing both Americans and Russians, and the Europeans as fools and getting their money without offering anything to them.
    The Greek Lion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έξωθεν
      εδώ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι να βγάζει ο καθένας τα σώψυχά του.
      Πού το ξέρεις ότι οι Τούρκοι άρπαξαν και απήγαγαν τους δυο στρατιωτικούς;
      Γιατί το γράφεις;
      Πιστεύεις ότι κάνει καλό στην πατρίδα;
      Επίσης, οι δυο στρατιωτικοί έχουν δηλώσει ότι πέρασαν από λάθος υπολογισμό και λόγο κακοκαιρίας στο τουρκικό έδαφος και εκεί έγινε ό,τι έγινε.
      Όταν λες αυτό που λες, δεν καταλαβαίνεις ότι προσβάλλεις του δυο κρατούμενους;
      Είναι σαν να λες ότι λύγισαν, συνεργάστηκαν με τους Τούρκους και λένε άλλα από αυτά που έγιναν.
      Σε καλώ να συμμορφωθείς και να γράφεις μετά από σκέψη και κόσμια.
      Εδώ μέσα δεν παίζουμε.
      Εδώ γίνεται για πάνω από δέκα χρόνια ένας μεγάλος αγώνας, για υπεύθυνη, εθνική και πατριωτική ενημέρωση.
      Δεν γράφουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι.
      Σε καλώ να σεβαστείς τον κόπο των ανθρώπων που εργάζονται εδώ αλλά και όσους προσβάλλεις με τα όσα γράφεις.
      Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, να μπαίνουν οι Τούρκοι και να αρπάζουν Έλληνες στρατιωτικούς.
      Σταμάτα λοιπόν τις ανευθυνότητες και σεβάσου το χώρο και τη χώρα.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Αυτά να τα λες και να τα γράφεις στο χώρο σου.
      Δεν είναι ευπρόσδεκτες εδώ τέτοιες ανεύθυνες και εκτός πραγματικότητας απόψεις.
      Τους κανόνες εδώ τους βάζω εγώ.
      Παρακαλώ να τους σεβαστείς.

      Διαγραφή
    4. Λόγω ότι για τεχικούς λόγους δε ολοκληρώθηκε το πρωτο σχόλιο ήθελα να κλείσω προτείνοντας στους αρμόδιους του κράτους να εισακουστούν οι προτάσεις ανθρώπων που γνωρίζουν από σχεδιασμό και οργάνωση κατάδτισης εθνικού σχεδιασμού διότι χωρίς σχέδιο το μέλλον της πατρίδας μας θεωρώ ότι στην καλύτερη των πσριπτώσεων θα ειναιπολύ δύσκολο.

      Διαγραφή
    5. Έχει δίκιο ο Σάββας, πρώτα από όλα σεβασμός στους δύο αξιωματικούς μας, από την στιγμή που έτσι δήλωσαν για εμάς έτσι είναι

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς που κάνουν υψηλή κριτική από τη ζεστή τους γωνια αγνοώντας την ανθρώπινη πλευρά κάθε ζητήματος. Σε αυτές τις περπτώσεις ο μόνος κερδισμένος είναι ο εξ ανατολών γείτονας και τρίβει τα χέρια του από χαρά.
    Ας δείξουμε επιτέλους το στοιχειδη σεβασμό στα δύο παιδιά τις οικογένειές τους αυτή την ιδιαίετερη μέρα που η πατρίδα μας θρνεί το χαμό ακόμα ενός ηρωικού ιπτάμενου που έπεσε στο ιερό καθήκον που λέγεται πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν είχαμε μια σοβαρή χώρα και αν είχαμε συμμάχους πιστεύω η φίλη Τουρκία θα σκεφτόταν πολύ σοβαρά να κάνει ότι κάνει !! Αλλά, Δυστυχώς ούτε το ένα ούτε το άλλο δεν έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η τουρκία έχει εθνικό σχέδιο και απαρέγκλιτη γραμμή από αυτό. Εμείς εδώ τι κάνουμε με τα καρεκλοκένταυρα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πέρασε η εποχή της ειρήνης. Έρχεται η μάχη για το Αιγαίο και την Μεσόγειο και αλίμονο στους αλλήθωρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς τους σχολιαστές:
    Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται επί του άρθρου.
    Σχόλια άσχετα με το άρθρο θα σβήνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχει σχέση η λαθροεισβολή με τα σχέδια της Τουρκίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία Μαρία Κουμή
      έχετε κουράσει με τη συνεχή επανάληψη των ίδιων και πάντα των ίδιων σχολίων, κατηγορίων, παράθεση συνδέσμων κλπ.
      Παρακαλώ να σταματήσετε.
      Γράψτε με μικρά γράμματα, τη δική σας άποψη επί του συγκεκριμένου άρθρου κάθε φορά.
      Μας κουράσατε και ρίχνουμε το επίπεδο.
      Παρακαλώ πολύ.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.