30/4/18

Πολιτικού παραλογισμού συνέχεια

Σάββας Καλεντερίδης
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στην απόπειρα σπίλωσης και συκοφάντησης του γράφοντος από ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και από μια δημοσιογράφο προσκείμενη στη ΝΔ, με τους παρισταμένους πολιτικούς και δημοσιογράφους, πλην Παπαδάκη και Σιωμόπουλου να παίζουν το ρόλο τού… Πόντιου Πιλάτου.
Ο λόγος της σπίλωσης ήταν η δήλωση-παραίνεση, που έγινε και με ελαφρώς σκωπτική διάθεση, «η Σχολή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών να κάνει μαθήματα στους πολιτικούς μας, για να μάθουν να κάνουν δηλώσεις».

Κι αυτό γιατί μπορεί τα λόγια και οι δηλώσεις των πολιτών και των δημοσιογράφων-δημοσιολογούντων να έχουν τη σημασία τους, όμως οι δηλώσεις των πολιτικών, και κυρίως των υπουργών, δεσμεύουν την Ελλάδα και έχουν σοβαρότατες συνέπειες στα συμφέροντα, τις εθνικές υποθέσεις και την εθνική άμυνα της χώρας.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, ακριβώς επειδή έχουν να κάνουν με τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας –πράγμα που σημαίνει ότι είναι απόρρητα οι επαφές, κρούσεις, συνομιλίες και διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με προμήθεια στρατηγικού χαρακτήρα οπλικών συστημάτων–, η αρχή της τήρησης του απορρήτου πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα.
Η μόνη περίπτωση που αποκαλύπτονται στοιχεία προμήθειας και διαπραγμάτευσης ενός τέτοιου όπλου, είναι η εξής:
Το αφήνεις να διαρρεύσει ή το κοινοποιείς με δήλωση κάποιου κυβερνητικού αξιωματούχου, για να προκαλέσεις το ενδιαφέρον κάποιας άλλης δύναμης και να πετύχεις άλλα οφέλη (στρατιωτικού, πολιτικού ή γεωπολιτικού χαρακτήρα).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τουρκία, που εδώ και 30 χρόνια διαπραγματεύεται την αγορά συστήματος αεροπορικής άμυνας υψηλών υψών με περισσότερες από μία χώρες, προσδοκώντας πολιτικά οφέλη κατά τη διάρκεια του διεθνούς διαγωνισμού και των διαπραγματεύσεων από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, σε μια σειρά από ζητήματα όπως είναι το Κουρδικό, το πάγωμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, το Κυπριακό, το Αιγαίο κ.ά.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρώιμη εξαγγελία αγοράς των S-400 από τη Ρωσία, που έγινε με στόχο τον εκβιασμό του ΝΑΤΟ και κυρίως των ΗΠΑ, για να υποχωρήσουν από την πολιτική συνεργασίας με τους Κούρδους της Συρίας, που θεωρείται ότι αποτελεί στρατηγικού χαρακτήρα απειλή για την εθνική ασφάλεια και την ακεραιότητα της Τουρκίας.
Ας έλθουμε τώρα στην περίπτωση της Ελλάδας. Η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, με υπουργό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έκανε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις πάνω σε σοβαρότατα θέματα αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, ένα από τα οποία ήταν η προμήθεια ή ενοικίαση των γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM, που θεωρούνται στρατηγικό όπλο και μπορούν να εξισορροπήσουν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, που τείνει να ανατραπεί.
Εξ όσων ενθυμούμαι ούτε δηλώσεις είχαν γίνει, ούτε προσπάθειες εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης από τους τότε κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Το θέμα είχε έλθει και πάλι στο προσκήνιο του 2013, με την επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα, και τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει επί λέξει τα εξής: «Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν, να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα. Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο. Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 το χρόνο για μια πενταετία, δηλαδή 1 δισ. στην πενταετία. Με δυο λόγια, από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια, από την άλλη μπαίνει. Το είχε πει αυτό και ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε απόλυτο δίκιο».
Τώρα, εν έτει 2018, η κατάσταση έχει αλλάξει, όπως έχουν μεταβληθεί τα γεωπολιτικά δεδομένα. Ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός, η ισορροπία στο Αιγαίο τείνει να ανατραπεί εις βάρος της Ελλάδας, ακριβώς επειδή τότε δεν λειτούργησε με εθνική υπευθυνότητα και δεν «έβαλε πλάτη», ούτως ώστε να κρατηθεί η ισορροπία στο Αιγαίο. 
Γιατί τώρα, σ’ αυτήν ακριβώς την ανατροπή των συσχετισμών στηρίζεται ο Ερντογάν και θέτει με πολύ πιο επιθετικό τρόπο τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του στο Αιγαίο καθώς και το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης.
Σ’ αυτήν τη συγκυρία η Γαλλία επανακάμπτει και αυξάνει τη γεωπολιτική της επιρροή στη Συρία με την υποστήριξη των ΗΠΑ, στην Κύπρο μέσω TOTAL, και είναι ευκαιρία να ενισχύσει την παρουσία της στο Αιγαίο, μεταξύ άλλων και με ένα στρατηγικό οπλικό σύστημα.
Στη λογική αυτή, εκτιμούμε, έγινε η συζήτηση του Τσίπρα με τον Μακρόν για την ενοικίαση των δυο φρεγατών από το ένδοξο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και η διαβεβαίωση του Γάλλου προέδρου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτών είπε ότι η αμυντική συνεργασία και η αλληλεγγύη στην ΕΕ είναι προτεραιότητα για τη χώρα του και τόνισε ότι όπως η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη Μεγάλη Βρετανία, σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί εξωτερική απειλή, το ίδιο έχει κάνει και με την Ελλάδα, και έχει διαβεβαιώσει σχετικά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ενώ λοιπόν δημιουργείται ένα πλαίσιο που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης και της άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, βγαίνει στο «ξεκούδουνο» ο Φώτης Κουβέλης και κάνει τις αχαρακτήριστες εκείνες δηλώσεις, που δημιούργησαν εσωτερικό πρόβλημα στη Γαλλία και προκάλεσαν αντιδράσεις στη Γερμανία και όχι μόνο.
Και ερωτώ τώρα: Πέρα από την παραίτηση, που έπρεπε να γίνει χθες, υπάρχει ή όχι ανάγκη μαθημάτων, για να μάθουν οι πολιτικοί μας να κάνουν δηλώσεις;
Πόσο άλλο να αντέξει αυτή η χώρα την πολιτική ιδιωτεία; Πόσο;

7 σχόλια:

  1. αμεσα αγορα οτιδηποτε απαραιτητου οπλικου συστηματος απο οπουδηποτε . Θα πληρωσουμε μονοι μα; οι Ελληνς;. Βγαλτε λογαριασμο και αναλαμβανουμε εμεις, αλλως πρεπει γινουν τα δεοντα. Ο νοων νοειτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Αν δεν θέλεις να ζυμώσεις,κοσκίνιζε μια ζωή.(παραφθορά της γνωστής παροιμίας),με
    λίγα λόγια αν δεν θέλεις να τερματίσεις κάτι και να βγάλεις αποτέλεσμα-συμπέρασμα, στην σύγχρονη Ελλάδα,πάρε δ ι κ η γ ό ρ ο .....
    Ένα το κρατούμενο.
    Αυτοί που τον πρότειναν σ΄αυτό το πόστο στην συγκεκριμένη στιγμή, είναι """ΓΑΤΕΣ.... ΓΑΤΟΝΙΑ του κερατά""",και θα το φάνε το κεφάλι τους σύντομα.
    Ο κατήφορος έχει ξεκινήσει,λίγο υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ. Καλεντεριδη, εχουμε απειρα παραδειγματα απο αυτην την κυβερνηση με δηλωσεις που δεν επρεπε να εχουν γινει. Οπως "η θαλασσα δεν εχει συνορα" - ερμηνευτηκε σαν οποιος θελει μπενει, "ειναι εξωτερικη πολιτικη να σηκωνουμε σημαιες" - ερμηνευτηκε απο τους Τουρκους οτι μπορουν να γκριζαρουν τους Φουρνους, Ο Ελληνικος λαος ειναι "ετεροκλητοσ οχλος" και αλλα πολλα παραδειγματα που ολοι μας βλεπουμε καθημερινα.
    Αυτα ολα θα επρεπε να τα σκεφτονται πολυ πριν τα βγαλουν απο το στομα τους, αλλα δυστυχως δεν εχουν την παιδεια η την εθνικη υπερηφανεια η τη διανοητικη επιφανεια να δουν τις συνεπειες των οσων λεγουν, η ακομη χειροτερα ακολουθουν μια γραμμη που δεν ευθειγραμμιζεται με τα Εθνικα συμφεροντα. Δυστυχως οταν αυτα λειπουν τοτε το μονο που απομενει ειναι να μειωσουν, δολοφονησουν τον χαρακτηρα η ακομα και να κυνηγησουν νομικα οποιον αναδεικνυει αυτες τους τισ αδυναμιες.
    Εσυ λοιπον Σαββα γιατι να αποκαλεσεις εξαιρεση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ήπιος ήσουν! Λαμπάδα να ανάβουν! Αλλά ας αναρωτηθούμε! Βουλευτές? Πολιτικοί? Τι άραγε έρχεται στο μυαλό μια Ελληνίδας ενός Έλληνα στο άκουσμα αυτών των λεξεων? Δεν θα απαντήσω! Ας απαντήσει ο καθένας μόνος! Εγώ αν ανατρέξω στο παρελθόν, μου περνάνε σαν ταινία από τα μάτια μου δημοσιεύματα, για κάποιον βουλευτή που αν δεν απατώμαι σήμερα είναι υπουργός, και τότε επι Σαμαρα πάλι μέσα στα πράγματα ήταν,έλεγα λοιπόν για κάποια δημοζιεύματα, για 80 ακίνητα που τα είχε εντάξει στο ΚΙΣ να μην πληρώνει φόρο! Τώρα να πω για το ΚΙΣ που έχει με ένα "θολό" και περίεργο τρόπο απαλλαγή φόρων την ίδια ώρα που στενάζει η Ελλάδα? Να πω για τον υπουργό! Να αναρωτηθώ "αριστερός" να είναι με δεξιά κυβέρνηση? Τι να αναρωτηθώ!Α ρε Ελλάδα με τους "λεβέντες" τους βουλευτές σου! Καθόλου περίεργο για την θέση που βρισκόμαστε! Θα μου πεις όλοι? Όχι! Υπάρχουν κι άνθρωποι που τα τιμούν τα παντελόνια τους...και Ελληνίδες φυσικά! Παλιάς κοπής!Όταν οι Άξιοι δεν συμμετέχουν στα κοινά, τότε είναι καταδικασμένοι να τους κυβερνούν οι ανάξιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι μόνο από τα παραδείγματα που αναφέρατε, αλλά καθημερινά το τι βλακειες ακούμε το πρωί και από το ίδιο άτομο το βράδυ να ακούς τα διασκευασμένα. Όχι μόνο μαθήματα αλλά και εξετάσεις τους χρειάζονται !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε κ. Καλεντερίδη, στον δημοσιο διαλογο ειναι πολλες αποψεις που δεν μας αρεσουν και δεν κατανοουμε. Το κριτηριο μας πρεπει να ειναι πρωτα η κοινη λογικη. Αυτη σε μεγαλο βαθμο δεν υπαρχει στον δημοσιο διαλογο στην χωρα μας. Επομενως πρεπει να την υπερασπιζομαστε παντα. Δυο θεματα πρεπει να μας απασχολησουν. Το πρωτο εχει να κανει με τον σκοπο, δηλαδη το τελος. Εχουμε διαφορετικο σκοπο σε σχεση με τους ανθρωπους που αναφερεται στο αρθρο σας. Το δευτερο εχει να κανει με την ποιοτητα των δημοσιογραφων στην χωρα μας. Δεν καταλαβαινουν, και δευτερον μετα απο τοσα χρονια υποκρισιας πιστευουν και οι ιδιοι τα ψεματα που λενε στον κοσμο. Πρεπει να αλλαξουμε αυτους τους ανθρωπους και μαλιστα γρηγορα.

    Καλη συνεχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.