3/4/18

Η κλιμάκωση των διεκδικήσεων και οι εθνικές προτεραιότητες της Τουρκίας

Σάββας Καλεντερίδης
Από το 1973 –που άρχισε η εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Πρίνου, στη Θάσο– μέχρι το 1994, η Τουρκία είχε έναν μείζονα εθνικό στόχο, τον οποίον με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στήριζαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Να μην επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα από τα έξι στα δώδεκα μίλια, κάτι που έχει πράξει όμως η Τουρκία στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα αναγκάστηκε να πάρει το μήνυμα της Τουρκίας τουλάχιστον δύο φορές, μία τη δεκαετία του ’70 και μία τη δεκαετία του ’80, όταν μετά από δύο κρίσεις αναγκάστηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και υπό την πίεση των ΗΠΑ να δεχτεί την πρώτη φορά το γνωστό «Πρωτόκολλο της Βέρνης» και τη δεύτερη τις συνομιλίες Ανδρέα-Οζάλ στο Νταβός.
Με το πρωτόκολλο της Βέρνης (1977), που υπέγραψαν  οι Καραμανλής και Ντεμιρέλ, οι δυο χώρες δεσμεύονταν να απέχουν από «προκλητικές ενέργειες» σε συγκεκριμένες περιοχές στο Αιγαίο. Στις συνομιλίες Ανδρέα Παπανδρέου - Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός (1988), η Ελλάδα εγκατέλειψε επί της ουσίας  την πολιτική της αναγνώρισης της οροθέτησης της υφαλοκρηπίδας ως μόνης «νομικής» διαφοράς και της παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συμφωνώντας  να επανεξεταστούν όλα τα θέματα από δύο επιτροπές και το Κυπριακό να μπει στο «ράφι».
Το Νταβός άνοιξε το δρόμο στις διεκδικήσεις της Τουρκίας για να φθάσουμε στο 1994, τότε που η Ελλάδα, υπό την απειλή πολέμου της Τουρκίας, δεν προέβη σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα δώδεκα μίλια, όπως πλέον της έδινε ξεκάθαρα το δικαίωμα η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που τέθηκε σε ισχύ τον Νόεμβριο του 1994.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει να πει πολλά για το θέμα, αφού σ’ αυτόν έπεσε ο κλήρος να κάνει τη σχετική δήλωση για τη μη επέκταση, μετά τις αφόρητες πιέσεις που είχε ασκήσει ο τότε επιτετραμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Στα παραπάνω βλέπουμε την κλιμάκωση των εθνικών στόχων της Τουρκίας, που ξεκίνησαν με την αμφισβήτηση του δικαιώματος ερευνών στις υπό οροθέτηση περιοχές του Αιγαίου (Πρωτόκολλο Βέρνης), επεκτάθηκε η αμφισβήτηση και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου (Νταβός) και φθάσαμε στην απαγόρευση της επέκτασης των χωρικών υδάτων υπό την απειλή πολέμου και μετά από ταυτόχρονη πίεση των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Μετά από όλα αυτά, και αφού η Άγκυρα επιτύγχανε σταδιακά τους στόχους που έθετε κάθε φορά, ήλθαν τα Ίμια, όπου η Τουρκία έθεσε για πρώτη φορά ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας στα Ίμια και σε άλλα 155 νησιά και βραχονησίδες, για να ακολουθήσει η διακήρυξη της Μαδρίτης (1997), όπου υπό την πίεση της εριτίμου κυρίας Μαντλίν Όλμπράιτ, οι κ.κ. Σημίτης και Ντεμιρέλ υπέγραψαν μεταξύ άλλων και το εξής:
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

12 σχόλια:

  1. Διεκδικοῦμε τά πάντα, ἀπό ὅσους διεκδικοῦν ἀπό ἐμᾶς τό ἐλάχιστο ὅσων μᾶς ἀνήκουν. (Εἶναι λάθος τό σκέτο "δἐν διεκδικοῦμε καί δεν παραχωροῦμε)".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ κ. Καλεντερίδη,

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:
    1)Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι κύριοι λόγοι που ωθούν τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να αντιτίθενται σφόδρα στην επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο(εννοώ την αύξηση του εύρους των χωρικων υδάτων);
    2)Υπάρχει περίπτωση, τουλάχιστον όσον αφορά τις ΗΠΑ, αυτοί οι λόγοι να αναθεωρηθούν στο εγγύς μέλλον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλουν να υπάρχουν διεθνή ύδατα στο κέντρο του Αιγαίου, για δικούς τους λόγους.
      Με τα 12 μίλια τα διεθνή ύδατα εκμηδενίζονται.
      Η στάση των ΗΠΑ θα αλλάξει μόνο αν η Ελλάδα γίνει ένα κανονικό προτεκτοράτο των ΗΠΑ.

      Διαγραφή
    2. Διαφωνω.
      Οι ΗΠΑ δεν μπορουν να θεωρουνται πια αξιοπιστοι,αφου απετυχε το πραξικοπημα κατα του ερδογαν και δεν τον ελεγχουν...
      Αν γινουμε κανονικο προτεκτορατο των ΗΠΑ,χαθηκαμε...
      Μπορουμε ομως να παραμεινουμε συμμαχοι τους,οσο και συμμαχοι οσων μας συμφερει...
      Αν οι αμερικανοι για τους όποιους δικους τους λογους θελου να αντιπαρατεθουν με τις Ρωσια-Κινα,ειναι δικο τους προβλημα.
      Δεν αφορα ουτε το ΝΑΤΟ,ουτε εμας.
      Αν ομως οι αμερικανοι θελουν να μας υποστηριξουν απεναντι στους τουρκους,αλβανους και σκοπιανους, ειμαστε διατεθειμενοι να το δεχθουμε...
      Με την λογικη ομως που εχουμε,κλαυτα...

      Διαγραφή
    3. "Η στάση των ΗΠΑ θα αλλάξει μόνο αν η Ελλάδα γίνει ένα κανονικό προτεκτοράτο των ΗΠΑ":
      1ον/ Μόνο τό "κανονικό" λείπει.
      2ον/ Ὠστόσο, καί ἡ στάση τῆς Ρωσίας, ὁμοίως θά ἀλλάξῃ, ἄν ἡ Ἑλλάδα γίνῃ πλήρως ἐξαρτημένο κράτος ἀπό αὐτήν (τοῦτο, ὑποθετικῶς, διότι δέν τό ἐπιδιώκει σήμερα, σέ ἀντίθεση πρός τίς πάντα ἀνικανοποίητες ΗΠΑ).
      3ον/ Ἄρα, λογικά, μία πιό ἰσορροπημένη ἐθνική πολιτική θά ἐπιτρέψῃ ρεαλιστικά τήν ἐπέκταση τῶν χωρικῶν ὑδάτων μας στά 10 μίλια ἤ καί στά 12 μίλια, μέ συναίνεση τόσον ΗΠΑ ὄσον καί Ρωσίας (ἀμφότερες μέ σοβαρές διευκολύνσεις διελεύσεων καί σταθμεύσεων, γιά τήν Ρωσία ἐνδεχομένως καί μέ μικρές ἐξυπηρετήσεις ἐφοδιασμοῦ, ἐφ' ὅσον, σήμερα, δέν θά ἔχουν ἀντίρρηση οἱ ΗΠΑ - ἐννοεῖται μέ κάποια ἄσχετα πρός ἐμᾶς ἀνταλλάγματα μεταξύ τῶν δύο μεγάλων).
      Ἄλλωστε, Α) Δέν εἶναι δυνατόν μονομερῶς νά ἀνατρέψῃ ἡ Ἑλλάδα τέτοιες δύο συμφωνίες, καί
      Β) Τό πρόβλημα σήμερα, εἶναι ὅτι, ὅπως ἔχουν οἱ ρυθμίσεις γιά τά στενά, οἱ ΗΠΑ ἔχουν συμφέρον νά προκαλέσουν ἐλεγχόμενη σύρραξη Ἑλλάδος καί Τουρκίας, ὥστε νά ἀποκλεισθῆ νομίμως ἀπό τήν Τουρκία, ἐπί λίγους μῆνες, ἡ διέλευση Ρωσικῶν πλοίων στήν Μεσόγειο, καί νά διευθετηθῆ κατά τα ἀμερικανικά συμφέροντα εἴτε τό θέμα τῆς Συρίας εἴτε καί τό θέμα μικροῦ Κουρδικοῦ κράτους-διαδρόμου γιά τά πετρέλαια, μέχρι τήν Μεσόγειο (αὐτά πού ἀναχαίτισε ἡ σχεδόν ἀναγκαστική προσέγγιση Τουρκίας καί Μόσχας, ἀλλά τό σενάριο εἶναι ἀνοικτό, ἀνά πᾶσα στιγμή).
      Συνεπῶς, τό γρηγορότερο πρέπει ἡ Ἑλλάδα νά φθάσῃ σε΄δύο συμφωνίες διελεύσεων γιά ΗΠΑ καί γιά Ρωσία, καί γιά τά 12 μίλια. Ὕστερα, καί μόνον τότε, τό Αἰγαῖο θά μετατραπῆ σέ θάλασσα είρήνης, θέλει δέν θέλει ἡ Τουρκία (πού πάλι θα ἔχῃ τό ὅπλο τοῦ "προσφυγικοῦ" λόγῳ καί Τσίπρα-Τασίας, καί Νέας Τάξεως Πραγμάτων, ἀλλά ἄσφαιρο ἀπό ἀπόψεως εὐθείας ἐπεκτάσεως τῆς κυριαρχίας της).

      Διαγραφή
  3. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει διπλωματικά στο έπακρο την παρουσία της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Επίσης να συνάψει συμφωνιες στρατιωτικής σύμπραξης με όσες όμορες προς την Τουρκία χώρες απειλούνται εξίσου από αυτήν. Επιπρόσθετα να επανιδρυθεί μόνιμος φορέας Απόδημου Ελληνισμού που συστηματικά και με συνέπεια θα οργανώνει τους ανά τον κόσμο ομογενείς ωστε να εργάζονται για την προβολή και υπεράσπιση των ελληνικών ζητημάτωνπ.χ. διεθνοποίηση γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ.Ασίας, του Πόντου και της Α. Θράκης. Ακόμη να βρεθεί τρόπος ώστε οι ελληνογενείς Τούρκοι να μάθουν για την καταγωγή τους και τον βίαιο εκτουρκισμό τους. Μοντέλο Ισραήλ στις Ένοπλες Δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. Εννοείται ότι πρέπει να ασκούμε μονίμως βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξενοφων...πολυ σωστα οσα λες.Αλλα ..ποιος θα τα κανει ολα αυτα ?? Τα δοσιλογικα κομματα που κυβερνησαν...κυβερνουν...και ελπιζουν...να ξανακυβερνησουν ?? Αν ηταν να τα κανουν......γιατι δεν τα ...εκαναν εως εδω ?? Και ο λαος....γιατι συντηρει την ελπιδα οτι ...δεν ειναι δοσιλογικα...οτι απεκτησαν ξαφνικα ...ικανοτητες ..οι εξωφθαλμα ανικανοι...οτι θα μας σωσουν ξανα ...οι καταστροφεις των παντων.....??? Γιατι στον δολοφονο ..ξαναδινει οπλο ο λαος ?? Ποιος λοιπον θα τα κανει ολα αυτα τα σωστα ?? Ο ...Αλκαπονε ??Ο Εφιαλτης ?? Ο ατζαμης ?? Ο κλεφτης ?? Ο ψευτης ?Ο προδοτης ?Ο ...αναισθητος ?? Ο αποδεδειγμενα ευκαιριατζης...αρπακολας..ο χαμηλης ηθικης ξεφτηλας...το λαμογιο...ο αντιεπιστηνονικος βλακας...ο τεμπελης...ο κουτοπονηρος....ο ....δικηγορος....ο λογιστης της πλακας...ο διεφθαρμενος μεχρι το κοκκαλο...ο ιδιος ο ....διαβολος αυτοπροσωπως ??? Ποιος ???? Η κολαση του Δαντη ?? Πες ποιος ...κι εγω μαζι σου θαμαι ...αν τον βρεις...

      Διαγραφή
  4. Μια μικρη Βαση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρουπολη θα λυσει παρα πολλα ζητηματα απο οσα αναφερθηκαν, και δικα μας, και δικα τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Σ. Καλεντερίδης,έμμεσα υπέδειξε τη λύση ,που στο κάτω κάτω της γραφής, είναι η πιο πιθανή, αλλά και πιο δυνατή να επιτευχθεί,λόγω συγκυριών,ωριμάνσεων των πάσης φύσεως πολιτικών και καταστάσεων,αλλά και νομοτελειακής κατάληξης.
    "" Η Ελλάδα Προτεκτοράτο Ρωσικό"".
    Και αυτό θα γίνει με μαθηματική ακρίβεια. Ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτό επαφίεται στον συναισθηματικό κόσμο του καθενός.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη, ἀλλά, ἐγώ τουλάχιστον, δέν κατάλαβα τέτοια ὑπόδειξη Καλεντερίδη.
      "" Η Ελλάδα Προτεκτοράτο Ρωσικό"", εἶναι αὐτό γιά τό ὁποῖο ἐργάζεται ἀντικειμενικῶς ὁ ἀμερικανός πρέσβης, διότι,
      ἀφοῦ οἱ ΗΠΑ θέλουν πλήρως πειθήνιους τούς πολτικούς ἄλλων χωρῶν, ὅπως τῆς Ἑλλάδος, εὐθύνονται πλήρως οἱ ἴδιες α) γιά τά τυχόν σφάλματά τους
      καί β) γιά τούς κινδύνους πού ἀντιμετωπίζουμε.

      Δέν μπορεῖ ἄρα νά λέῃ "ἀνησυχοῦμε καί νά προσέχετε"! Διότι θά ἀκούσει κανένα: "'εσύ πού ἀνησυχοῦσες, γιατί δέν πρόσεξες τούς Τούρκους; Ἀφοῦ ζητοῦσες πλήρη ὑποταγή τῶν ἡγετῶν μας, ἐνώ στά δύσκολα δέν προσφέρεις πλήρη ὑποστήριξη, μην πῆς ὕστερα ὅτι δέν εὐθύυνεσαι!...."

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.