25/4/18

Αυτοί… οι FREMM και τα… μυστήρια

Όποιος ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τι συμβαίνει με την υπόθεση των FREMM, είτε ψεύδεται ασύστολα είτε… ενέχεται στην υπόθεση.
Τα όσα ακολουθούν είναι μια υπόθεση εργασίας ή μάλλον με «διερεύνηση συμβάντος» (χωρίς καταγραφέα και χωρίς αυτόπτες μάρτυρες). Θυμηθείτε μάλιστα ότι αυτά τα διαβάζετε πριν από την αναμενόμενη (για τις 09:30) συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας που θα… δώσει εξηγήσεις σε όλα.
Υπάρχει όμως ένα γεγονός που γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας που θα σας το αποκαλύψουμε παρακάτω και μετά βγάλετε τα συμπεράσματά σας
Τι ευρήματα έχουμε λοιπόν στο θέμα;

17/04 Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στέλνει σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωβουλή τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συμπαρασταθεί σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ όταν απειλείται ή υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του. Προσδιορίζει μάλιστα ειδικά την υπόθεση της Ελλάδας ότι απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπήρξε στη συνέχεια επαφή Αλέξη Τσίπρα και Εμανουέλ Μακρόν στα πλαίσια ευχαριστιών; Συζητήθηκαν και άλλα θέματα στήριξης της Γαλλίας προς την Ελλάδα όπως οι φρεγάτες; Το πρώτο τουλάχιστον συνέβη όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλουμε και για το δεύτερο. Υπάρχουν άλλωστε πληροφορίες, όπως γράφουμε σε αναλυτικό άρθρο μας στο τρέχον τεύχος, για πολλαπλές επαφές με την γαλλική πλευρά σχετικά με γαλλικές φρεγάτες, περιλαμβανομένης και της κρατικής DGA. εδώ και μήνες. Σε κάθε περίπτωση όμως η επαφή πρέπει όμως να ήταν μια «συζήτηση» φιλοφρονήσεων και χωρίς λεπτομέρειες. Συζητήθηκε συγκεκριμένα το θέμα των φρεγατών και… χάθηκε στην μετάφραση;
Στο τέλος της ίδιας (περασμένης) εβδομάδας έρχονται οι δηλώσεις Φώτη Κουβέλη και ταράζουν τα νερά. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας (για τις οποίες προφανώς είχε εξουσιοδοτηθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την επαφή του τελευταίου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν) δεν υπήρξαν μόνο επιβεβαίωση των πληροφοριών που προϋπήρχαν από μήνες, αλλά έδωσαν ξεκάθαρα τη διάσταση άμεσης ενίσχυσης του ΠΝ.
Θέμα φρεγατών υφίσταται αλλά οι πληροφορίες που έδωσε ο ΑΝΥΕΘΑ και είναι το μέγα ζήτημα (τις ακούσαμε πολλές φορές) μας θυμίζουν κάποιον που μετέφερε (με τους περιορισμούς του χρόνου μιας τηλεοπτικής συνέντευξης) μια γενική ενημέρωση που του έχει γίνει, για ένα θέμα που δεν το γνωρίζει σε (οποιοδήποτε) βάθος. Ίσως μάλιστα να προσέθεσε αυτοβούλως και τις δικές του λεπτομέρειες όταν αναγκάσθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ. Και από εκεί και πέρα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.
Αμέσως μετά έρχονται οι δηλώσεις της Φλοράνς Παρλί, της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, από τον ναύσταθμο της Τουλόν, πάνω από τους καπνισμένους θύλακες πυραύλων της Languedoc (D653) από όπου εκτοξεύθηκαν πριν λίγες ημέρες οι τρεις SCALP Navale κατά στόχων στη Συρία. Η Γαλλίδα υπουργός αρνείται την παραχώρηση φρεγατών στην Ελλάδα; Αυτό που αρνείται σίγουρα είναι ότι υπάρχει συμφωνία για παραχώρηση (ή οτιδήποτε άλλο, κάτι βέβαια που ούτε ο ΑΝΥΕΘΑ είπε) και μετά –μάλλον τυπικά- αναφέρεται σε «στενή συνεργασία με την σύμμαχο Ελλάδα».
Ακολουθούν τα όσα ακολουθούν και όλοι ψάχνουν για εξηγήσεις
Παρενθετικά, κάπου εκεί «σκάει» και η «αποκαλυπτική είδηση» για πρόωρη αναφορά της παραχώρησης από την ελληνική πλευρά (Κουβέλης), επέμβαση του Ερντογάν με «οργισμένο τηλεφώνημα προς τον Μακρόν και απειλές ότι η παραχώρηση φρεγατών προς την Ελλάδα στρέφεται κατά του… Ισλάμ». Και ώ του θαύματος αυτή είναι η εξήγηση για… υπαναχώρηση του Μακρόν και για τα όσα συνέβησαν στο συνέχεια… Η «αποκάλυψη» βέβαια στοχεύει προς ένα ευάλωτο (και ευκολόπιστο) ελληνικό κοινό που έχει συνηθίσει να αποδίδει όλα τα δεινά αυτού του τόπου  στον (πανταχού παρόντα και τα πάντα δυναστεύοντα) (νέο)σουλτάνο. Τι κρίμα που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί γιατί θα ήταν αστείο να περιμένουμε επιβεβαίωση από τα Ηλύσια Πεδία. Κανείς ποτέ δεν ξέρει βέβαια τι γίνεται στη διεθνή διπλωματία αλλά σε τι ακριβώς και πως υπαναχώρησε ο Μακρόν;
Τα παραπάνω όμως (και πολλά άλλα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο) είναι ωραίες υποθέσεις εργασίας, αλλά υπάρχει ένα γεγονός που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Πολύ πριν τις δηλώσεις Κουβέλη μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το ΠΝ είχε κινητοποιηθεί για την άμεση εξεύρεση προσωπικού ως πλήρωμα (πληρώματα;) για FREMMανάμεσα στα γαλλόφωνα στελέχη του. Υπήρχαν μάλιστα πολλαπλές άλλες ενέργειες γύρω από τα γαλλικά πλοία, τα όπλα και τα συστήματά τους με επείγοντα αιτήματα για ενημερώσεις προς την γαλλική πλευρά.
Παραπλανήθηκε και το ΠΝ που το έβαλαν να τρέχει χωρίς λόγο; Μάλλον απίθανο!
Το δικό μας συμπέρασμα από τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι θέμα FREMM υπήρχε και (μάλλον) υπάρχει, αν και όχι με την διάσταση που του απέδωσε ο ΑΝΥΕΘΑ.
Θα μπορούσε να γίνει παραχώρηση FREMM και να βρεθεί ένα πλοίο στο ΠΝ μέσα στο καλοκαίρι; Για όσους δεν το γνωρίζουν (μιας και το κοινό που διαβάζει τον ιστότοπό μας έχει διευρυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες) να αναφέρουμε τα παρακάτω:
Στις 16 Φεβρουαρίου 2015 η Αίγυπτος παρήγγειλε μια FREMM με την απαίτηση να την έχει διαθέσιμη λίγους μήνες αργότερα όταν θα άνοιγε η νέα διώρυγα του Σουέζ αφού η αιγυπτιακή ηγεσία ήθελε το πρώτο πλοίο που θα περνούσε να είναι η καινούργια φρεγάτα. Υπήρχε βέβαια παράλληλα μια παραγγελία για 24 Rafale που «έπεισε» την γαλλική κυβέρνηση, που πίεσε το Γαλλικό Ναυτικό να αποχωριστεί την φρεγάτα NormandieΤον Μάρτιο του 2015 ξεκίνησε η εκπαίδευση του αιγυπτιακού πληρώματος και στις 23 Ιουνίου 2015 η κυριότητα της φρεγάτας πέρασε στους Αιγύπτιους ως Tahya Misr (αφού ξηλώθηκαν κάποια όπλα και συστήματα) και το αιγυπτιακό αίτημα ικανοποιήθηκε. Βέβαια το πλοίο επιχειρούσε για πολύ καιρό με «διπλό πλήρωμα» αλλά αυτή είναι η ιστορία, που αφορούσε βέβαια πώληση (με ζεστό χρήμα) και όχι εκμίσθωση (με υποσχετικές).
Κρατήστε λοιπόν τα παραπάνω κατά νου. Τι συμβαίνει στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας;
Ελπίζουμε να τα μάθουμε από τον ΥΕΘΑ αργότερα σήμερα… (και όχι με το αλλαλούμ με το οποίο είχε γίνει η ενημέρωση για το πρόγραμμα των F-16V).
Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Πηγή: Πτήση και Διάστημα

5 σχόλια:

 1. Περίεργο περιστατικό... Θελει διερεύνηση .Κριμα πάντως διότι αν τις παίρναμε είχε τλειωσει το έργο στο Αιγαίο για χρονια κατα δήλωση πρωην αρχηγού στόλου στον Παρί Καρβουνόπουλο.Αυτη η φρεγάτα είχε ενα πύραυλο που μπορούσες απο τη Σαλαμίνα να χτυπήσεις το παλάτι του Ερντογαν στην Άγκυρα ... Μη ανιχνεύσιμο απο τα ραντάρ που πετάει με το ανάγλυφο και τεχνητή νοημοσύνη ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1. Ρώτα τους Ρώσσους και τους Σύριους πρίν...αγοράσεις " Μη ανιχνεύσιμο απο τα ραντάρ που πετάει με το ανάγλυφο και τεχνητή νοημοσύνη ..." πύραυλο. "Μή ανιχνεύσιμο" δεν υπάρχει ούτε...χελιδόνι. Περιορισμένης διατομής ραντάρ ναί. Αλλά και πάλι κάποιος, κάτι, υπο κάποιες συνθήκες το βλέπει !
   2. Η MCTR δεν επιτρέπει την εξαγωγή βλημάτων cruise βεληνεκούς ανω των 300 χλμ. και γόμωση ανω των 500 Kg.
   3. Θυμήσου την ματαίωση της παραδόσεως ΑΑ βλημάτων Standard απο τους Αμερικανούς μαζί με τα πλοία - φορείς το 90, λόγω "ανατροπής της στρατιωτικής ισορροπίας" με την Τουρκία
   4. Την μία ΦΓ που παρέδωσαν στην Αίγυπτο οι Γάλλοι την παρέδωσαν...ημίγυμνη για τους παραπάνω λόγους
   5. Οι S-300 της Κύπρου δεν εφθασαν ποτέ στον προορισμό τους για να μήν "διαταραχθεί η ισορροπία"...
   Με λίγα λόγια, ψυχραιμία. Η κατάσταση στο ισοζύγιο δυνάμεων δεν ανατρέπεται με "αξεσουάρ" και γκάτζετ "τεχνητής νοημοσύνης". Απαιτείται ανθρώπινη τοιαύτη, καθώς και επιμονή, σχεδιασμός, εκπαίδευση και ΦΡΟΝΗΜΑ.
   Θα ητο πολυτέλεια να απαιτήσωμε απο τον δικολάβο που υποδύεται τον ΥΦΕΘΑ να γνωρίζει τα παραπάνω πρίν αρχίσει να πέρδεται με δηλώσεις...

   Διαγραφή
 2. μηδενα προ του τελους μακαριζε
  ....αναμενομενο......
  αλα αργετινη φωκλαντ εξοσετ γαλλια και τελος πιεση αγγλιας στην γαλλια και τελικα οχι εξοσετ στην αργετινη και ετσι οχι φωκλαντ.
  Το χω ξαναπει
  λογαριαζουμε χωρις τον ξενοδοχο
  Γιαλτα Αγγλια Σκομπυ κλπ
  Καλλιτερα ΜΕΚΟ Γερμανια και σιγουροι
  Ακουστε με
  Τουλαχιστον οι Γερμαναραδες δεν φοβουνται τους Εγγλεζους
  Γερμανικο προιον λοιπον με ανταλλαγματα φυσικα
  Δωρεαν διδει μονον ο Θεός
  Καλο καλοκαιρι
  Μεχρι τοτε ας την βγαλουμε με τρεχαντηρι
  Ειναι και μη ανιχνευσιμο και δεν προσβαλλεται απο ναρκες
  Φραντσεζος και εγγυηση ειναι εννοιες ασυμβατες
  Εξσλλου υπαρχουν εκρεμμοτητες απο το 1922.
  Ουδεποτε τους εμπιστευτηκα
  Οποιος αναμιχθηκε με συναφι τους εννοει
  Εδω δεν μας διδουν ανταλλακτικα για τα χρυσοπληρωμενα Μιραζ και θα δωσουνε φρεγατες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. «και τελικα οχι εξοσετ στην αργετινη και ετσι οχι φωκλαντ»... τρέχα γύρευε / go figure... χαχαχα!

  Το αντιτορπιλικό πλοίο HMS Sheffield (D80) ήταν μέρος της Βρετανικής Task Force 317 που στάλθηκε στα νησιά των Φώκλαντ (Μαλβίνας κατά τους Αργεντινούς) στη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ (*). Χτυπήθηκε από πύραυλο (αέρος – θαλάσσης) "Exocet («εξωκοίτης ιχθύς», «ιπτάμενο ψάρι» / «αφρόψαρο»), που εκτοξεύθηκε από ένα αεροσκάφος Super Étendard του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής στις 4 Μαΐου 1982 και βυθίστηκε στις 10 Μαΐου 1982. [Wikipedia]

  (*) πόλεμος 74 ημερών (2 Απριλίου 1982 - 14 Ιουνίου 1982) μεταξύ της Αργεντινής και του Ηνωμένου Βασιλείου

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.