30/6/18

Κρίσιμα συμπεράσματα για την Ελλάδα από τις τουρκικές εκλογές

του Σάββα Καλεντερίδη
Θα ξεκινήσουμε το άρθρο μας με μια αναφορά σ’ εκείνα που γράψαμε σε τούτη εδώ τη στήλη ακριβώς πριν από μία βδομάδα, δυο μέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. Και η αναφορά δεν γίνεται για να «ευλογήσουμε τα γένια μας» αλλά για να εξαχθούν ορισμένα χρήσιμα και κρίσιμα συμπεράσματα. Λέγαμε λοιπόν στο άρθρο μας:
«Όσον αφορά την εκλογή Προέδρου, ο Ερντογάν συγκεντρώνει δημοσκοπικά ποσοστά 47-53%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ 26-30%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 9-13% και η Μεράλ Ακσενέρ 9-12%.
»Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το AKP κυμαίνεται μεταξύ 39-43%, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) μεταξύ 25-28%, το Καλό Κόμμα (İyi Parti) μεταξύ 9-13%, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) μεταξύ 9-12,5% και το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) μεταξύ 5,5-8,5%.»
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
  • Προεδρικές: Ερντογάν 52,59%, Μουχαρέμ Ιντζέ 30,64%, Σελαχατίν Ντεμιρτάς 8,40%, Μεράλ Ακσενέρ 7,29%.
  • Βουλευτικές: AKP 42,56%, CHP 22,64%, HDP 11,70%, İyi Parti 9,96%, MHP 11,10%.
Αυτό που παρατηρείται σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά που αναφέραμε, που σε γενικές γραμμές επαληθεύτηκαν στην κάλπη, είναι το γεγονός ότι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) έλαβε ανέλπιστα μεγάλο ποσοστό, το οποίο αφαιρέθηκε από το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και από το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ.
Το θέμα είναι πώς αφαιρέθηκαν οι ψήφοι.
Ήδη πολιτικοί αναλυτές όπως η Γιουκσέλ Γκεντς, του Κέντρου Πολιτικών Αναλύσεων SAMER, που λειτουργεί με έδρα το Ντιγιάρμπακιρ, δημοσιεύουν στοιχεία τα οποία στην ουσία αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές και οι παρακρατικοί και παραστρατιωτικοί μηχανισμοί, που ελέγχονται ασφυκτικά από το MHP και δευτερευόντως από το ΑΚΡ, αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα πριμοδοτώντας το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Συγκεκριμένα η Γκεντς αναφέρει ότι το κόμμα των Γκρίζων Λύκων στους 17 νομούς όπου υπάρχει αυτόχθονο κουρδικό στοιχείο, στις εκλογές της 24ης Ιουνίου έλαβε ποσοστό 6,97%, διπλασιάζοντας τα ποσοστά του σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Επίσης, ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να υπογραμμιστεί, είναι το γεγονός ότι το HDP έχασε περίπου 16 βουλευτές είτε από νοθεία που έγινε στοχευμένα, όπως για παράδειγμα στο νομό Αϊδινίου, είτε λόγω του εκλογικού νόμου που ευνοούσε τις συμμαχίες.
Επειδή ειδικά στην Τουρκία στις εκλογές ισχύει το «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου», μπορούμε να πούμε ότι παρά τις ενστάσεις που ...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.