27/6/18

Συρία: Έναρξη της μάχης της Ντεραά

Syrie: coup d’envoi de la bataille de Deraa
Ο συριακός στρατός ξεκίνησε επιθέσεις εναντίον συνοικιών της πόλης της Ντεραά που κρατούνται από τρομοκρατικές ομάδες.
Αυτή την Τρίτη 26 Ιουνίου, οι συριακές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ντεραά, ανέφερε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Οι στρατιωτικές μονάδες προσπαθούν να μπλοκάρουν τις οδούς εφοδιασμού των τρομοκρατών που συνδέουν τις πόλεις Tariq al-Sadd και Deraa al-Balad με τα σύνορα της Ιορδανίας, πρόσθεσε η SANA.


Οι τρομοκρατικές ομάδες κατέχουν το νότιο τμήμα της Ντεραά, ενώ το βόρειο τμήμα ελέγχεται από τις συριακές δυνάμεις.
Σύμφωνα με την επίσημη συριακή τηλεόραση, ο συριακός στρατός πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον θέσεων των τρομοκρατών στη Ντεραά.
Ταυτόχρονα, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH) ανακοίνωσε ότι η Ρωσία και η Συρία πραγματοποίησαν επιδρομές στις συνοικίες της Ντεραά που είναι στα χέρια των τρομοκρατικών ομάδων.
Οι επιδρομές αυτές έγιναν ταυτόχρονα με έντονες συγκρούσεις στα νοτιοανατολικά, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.
Ο Ράμι Αμπντούλ Ράχμαν, διευθυντής του OSDH, δήλωσε σε συνέντευξή του στην AFP: "Αυτή είναι η πρώτη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη της Ντεραά από τότε που εντάθηκαν οι συγκρούσεις".

Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά

Προελαύνει ο Άσαντ στη νοτιοδυτική Συρία


Αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης Ντεράα άρχισαν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις για να αποκόψουν τον δρόμο που συνδέει την Ιορδανία με τα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες που αντιμάχονται τον Άσαντ.
Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SANA ο συριακός στρατός «ξεκίνησε επιχείρηση των προπαρασκευαστικών πυρών ενόψει της προώθησης των στρατιωτικών μονάδων» στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια ώρα, το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Ιχμπαρίγια μετέδωσε ότι οι πιστές στον Άσαντ δυνάμεις προσπαθούν να αποκόψουν την μεθόριο με την Ιορδανία από τις περιοχές της Ντεράα που ελέγχονται από τους αντάρτες.
Νωρίτερα ο συριακός κυβερνητικός στρατός επιδόθηκε στην πρώτη μεγάλη προέλασή του κοντά στην μεθόριο με την Ιορδανία, καταλαμβάνοντας μια ζώνη εδάφους από τους αντάρτες στην νοτιοδυτική Συρία. Μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέδωσαν ότι, κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, οι προσκείμενες στον Άσαντ δυνάμεις κατέλαβαν τις περιοχές Μπούσρα αλ Χαρίρ και Μλίχατ αλ Ατάς. Με την κατάληψη αυτών των περιοχών ο συριακός κυβερνητικός στρατός κόβει στην μέση τα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντεράα.
Η επιχείρηση αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή, όπου οι ανταρτικές οργανώσεις έλεγχαν το 70% της επαρχίας Ντεράα και της γειτονικής της Κουνέιτρα, ενώ οι δυνάμεις του Άσαντ είχαν τον έλεγχο της Σουέιντα, της τρίτης από τις επαρχίες που συνθέτουν τον συριακό νότο.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προέλαση του καθεστώτος σε μια εβδομάδα» ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι «το βορειοανατολικό τμήμα της Ντεράα είναι πλέον τελείως περικυκλωμένο».
Η επιχείρηση ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και στην διάρκειά της έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 32 πολίτες, 29 αντάρτες και 24 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων. Πλήγματα εξακολουθούν να δέχονται και οι Ρώσοι σύμμαχοι της Δαμασκού, στο ανατολικό τμήμα της Ντεράα, όπου συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και ήδη περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μάχες στην ζώνη αποκλιμάκωσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νοτιοδυτική περιοχή της Συρίας έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, καθώς συνορεύει με την Ιορδανία και τα Υψίπεδα του Γκολάν, μέρος των οποίων έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, ενώ μετά την συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας, έχει ιδρυθεί εκεί μία ζώνη «αποκλιμάκωσης» με στόχο τον περιορισμό της βίας.
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με μήνυμα που απέστειλε η Ουάσινγκτον στους διοικητές των ομάδων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην περιοχή (Σύροι αντάρτες που αντιμάχονται τον Άσαντ), ενημέρωσαν τις οργανώσεις των ανταρτών να μην περιμένουν στρατιωτική υποστήριξη στην προσπάθεια απόκρουσης της επίθεσης. Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως και τον πρόεδρο Άσαντ να μην παραβιάσει τη ζώνη «αποκλιμάκωσης», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε «σοβαρά αντίποινα». Έχει δεσμευθεί μάλιστα να λάβει «αυστηρά και ανάλογα μέτρα» σε μια τέτοια περίπτωση.
Εξαιτίας της επιχείρησης τουλάχιστον 45.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ντεράα και κατευθύνονται προς τη γειτονική Ιορδανία, η οποία ήδη έχει διαμηνύσει ότι αδυνατεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες. Την είδηση ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha), Γενς Λέρκε, αναφέροντας ότι από τις αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτωθεί άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, και έχει τεθεί εκτός λειτουργίας έναν νοσοκομείο. Φόβους για διπλασιασμό των εκτοπισμένων εκφράζει και η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Ισραηλινοί πύραυλοι στην Δαμασκό

Την ίδια ώρα, δύο «ισραηλινοί» πύραυλοι έπληξαν περιοχή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Την πληροφορία είχε μεταδώσει νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας, και η συριακή κρατική τηλεόραση, η οποία επίσης δεν έδωσε  περισσότερες λεπτομέρειες.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάντως, ανέφερε ότι η αντιαεροπορική άμυνα των συριακών ένοπλων δυνάμεων δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει τους πυραύλους και ότι στόχος ήταν αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ και άλλων «μη συριακών παραστρατιωτικών οργανώσεων πιστών στο καθεστώς» Άσαντ.
Η ίδια οργάνωση ανέφερε ακόμη ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν θύματα και ότι οι  πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από ισραηλινά αεροσκάφη από την κατεύθυνση των υψιπέδων του Γκολάν. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σχετικά,  περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν σχολιάζουμε αναφορές ξένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.