Το σχέδιο διέρρευσε μετά από συνάντηση των απεσταλμένων των ΗΠΑ Τζέισον Γκρίνμπλατ κσι Τζειριντ Κούσνερ με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στην οποία συζητήθηκαν μέτρα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές πηγές στο λιμάνι που θα κατασκευαστεί στη Κύπρο θα υπάρχει προβλήτα την οποία θα μπορούν να προσεγγίζουν εμπορικά πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα με προορισμό τη Γάζα. Τα εμπορεύματα θα ελέγχονται από Ισραηλινούς ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα περνούν όπλα και πυρομαχικά σε περιοχές που ελέγχει η Χαμάς.
Μετά τους ελέγχους τα εμπορεύματα θα μπορούν να μεταφέρονται με πλοίο στη Γάζα η οποία είναι αποκλεισμένη από το Ισραήλ. Σύμφωνα πάντα με το κανάλι 2, του Ισραήλ, το σχέδιο για δημιουργία του λιμανιού έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Ισραηλινού και του Κύπριου υπουργού Άμυνας Λίμπερμαν και Αγγελίδη κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση των υπουργών άμυνας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στη Λάρνακα. Αναμένεται σε τρεις μήνες να είναι έτοιμα τα σχετικά σχέδια για την περιοχή που θα γίνει το λιμάνι.
Όπως σημειώνεται, κάθε κίνηση προς τη κατεύθυνση αυτή εξαρτάται από τη συμφωνία της Χαμάς να επιστρέψει στο Ισραήλ τα λείψανα δύο στρατιωτών και να απελευθερώσει τρεις Ισραηλινούς πολίτες που κρατούνται ως αιχμάλωτοι στη Γάζα.
Στις προσπάθειες αναμένεται να εμπλακούν και οι ΗΠΑ.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως ένα τέτοιο σχέδιο θα βοηθούσε τα 2 εκατομμύρια Παλαιστινίων της Γάζας χωρίς να βλάπτει τα συμφέροντα και την ασφάλεια του Ισραήλ.
Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει συμφωνία
Δεν υπάρχει συμφωνία για κατασκευή στην Κύπρο λιμενίσκου, υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, για την αποστολή εμπορευμάτων και αγαθών προς τη Λωρίδα της Γάζας, λέει η Κυβέρνηση δια στόματος Κλέλιας Βασιλείου, αλλά αίτημα το οποίο εξετάζεται.