30/6/18

"Νεοοθωμανικό φέσι" θέλει να βάλει η Άγκυρα στο ΝΑΤΟ

 Αναβαθμισμένο ρόλο θέλει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ
Σημαντική για την εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας - Δύσης διαγράφεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της οποίας ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο διευθυντής της αγγλόφωνης Hurriyet Μουράτ Γετκίν αναφέρει ότι η σύνοδος αναμένεται να αναθέσει στην Τουρκία τη διοίκηση της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF), η οποία προβλέπεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2021 και θα μπορεί να επεμβαίνει σε διάστημα μιας εβδομάδας από τη στιγμή που θα αποφασιστεί κάτι τέτοιο.
Επιπλέον, η Τουρκία επιθυμεί να φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη το αρχηγείο της Πρωτοβουλίας Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRI), δύναμη που θα συμπεριλάβει 30 τάγματα, 30 πολεμικά πλοία και 30 μοίρες πολεμικών αεροσκαφών, με δυνατότητα ανάπτυξης εντός 30 ημερών.
Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής» της απόφασης για αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.
«Η συμφωνία έκλεισε, οι υπογραφές έπεσαν. Οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν το 2019». Ο Καλίν προσέθεσε ότι η Τουρκία θέλει πάντα να έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά «δεν υπήρξε ποτέ ούτε θα γίνει μέλος μιας συμφωνίας που θα θέτει όρια στα κυριαρχικά δικαιώματά της».
REUTERS, HURRIYET, Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Που να δεις και τι θα ζητησουν μετα. Να αναλαβουν να ειτηρουν ολοκληρη τη Μεσογειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἡ Τουρκία, λένε οἱ Τοῦρκοι, «δεν υπήρξε ποτέ ούτε θα γίνει μέλος μιας συμφωνίας που θα θέτει όρια στα κυριαρχικά δικαιώματά της».
    Μπά; Καί μεῖς νομίζαμε 66 χρόνια τώρα, ὅτι ἡ Τουρκία ἀνήκει στό ΝΑΤΟ.....

    Μόνη ἐξήγηση: Μᾶλλον οἱ Τοῦρκοι θεωροῦν ὅτι τό ΝΑΤΟ ἀνήκει σέ αὐτούς!
    Ἀλλά ἄν δεχθῆ τό ΝΑΤΟ ὅτι ἀνήκει στήν Τουρκία ὅσον ἀφορᾶ στήν περιοχή μας, κάτι σοβαρό θά πρέπει νά δώσῃ γιά ἀντιστάθμισμα, ἔτσι;

    Κατά τήν τουρκική λογική, τό ἀντιστάσθμισμα τό δίνει αὐτός πού δέχεται αὔξηση τῆς ἐπιροῆς τῆς Τουρκίας ἐπάνω του: "πεσκέσι" στόν ἰσχυρότερο καί "κεφαλικός φόρος" στό τουρκο-ἰσλάμ.
    Γιά νά μήν εἴμαστε τό ἀντιστάθμισμα ἐμεῖς ὡς Ἑλλάδα ἤ ὡς Κύπρος, κατά τήν τουρκική παράλογη λογική,
    πρέπει, κατά τήν δυτική λογική πού δἐν εἶναι τουρκική, τό ἀντιστάθμισμα νά δοθῆ σἐ μᾶς, ὡς Ἑλλάδα
    [καί ὡς Κύπρος, στόν βαθμό πού ἡ Ἀγγλία μετέχει ἀκόμη στό σημερινό ΝΑΤΟ....].

    Ἔχουμε πολιτικούς γιά νά ζητήσουν μέ ἀξιώσεις τό ἀντάλλαγμα-ἀντιστάθμισμα, ὄχι γιά λογαριασμό τους, ἀλλά γιά λογαριασμό τῆς Ἑλλάδος; Μέχρι βέτο ἄν τό ΝΑΤΟ δέν ὑποστηρίξῃ;...
    Καί πῶς νά μήν μπῆ βέτο, ὅσο ἰσχύει τό casus belli γιά τά 12 μίλια;

    Πολύ ἐπικίνδυνο, πού στά πράγματα εἶναι αὐτοί οἱ ἀχαρακτήριστοι ....μειοδότες, μέ τούς 5-6 παρατρεχάμενους γιά φίμωση
    τοῦ Λαλοῦντος μέ βαθεία ὀργή Λαοῦ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρησιμοι στους ισχυρους ειναι αυτοι που προτιθενται να βαψουν τα χερια τους με αιμα. Χωρες οπως η Ελλαδα που (δεν κρινω αυτη τη στιγμη αν ειναι καλο ή κακο) αποκλειουν την πολεμικη επιλογη, ειναι απλα μπιμπελο για τις μεγαλες δυναμεις που χρειαζονται χωρες-εργαλεια για να προωθουν τις δουλειες τους (με πολεμους φυσικα). Η Τουρκια με τις στρατιωτικες επεμβασεις που κανει τα τελευταια χρονια δειχνει οτι δε δισταζει να χυσει αιμα για να προωθησει συμφεροντα δικα της ή αλλων που θα της το ζητησουν, αποσπωντας βεβαια μεγαλα ανταλλαγματα.
    Η Ελλαδα το 1920 κινουνταν σε αντιστοιχη λογικη.
    Το να εισαι μια χωρα, ακομα και πολυ πλουσια, που δεν προτιθεται ομως να προωθησει συμφεροντα της με σοβαρες πολεμικες συγκρουσεις, δε θα σε κανει ποτε μεγαλη δυναμη. Για αυτο το λογο πχ δεν ειναι υπερδυναμη η Σαουδικη Αραβια ή ο Καναδας.
    Οσο κι αν μας ποναει, η Τουρκια εχει αυτο που η Αμερικη ζηταει, σε πολλα επιπεδα, και δυστυχως ΠΟΤΕ η δευτερη δε θα μας βαλει πανω απο τους Τουρκους. Αν θελησουμε να κανουμε το οτιδηποτε, καλο θα ειναι να βασιστουμε μονο στους εαυτους μας και οχι να ελπισουμε σε αμερικανικη βοηθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.