8/6/18

Ο Ερντογάν ζορίζεται και υπολογίζει να κερδίσει το χαμένο έδαφος με μια επιχείρηση στο όρος Κανδήλι

Ο Ερντογάν υπολογίζει να "ρεφάρει" με μια επιχείρηση στο όρος Κανδήλι
AMED DİCLE,  ANF
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Το δίδυμο AKP-MHP, σε περίπτωση που χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, κατά τις βουλευτικές εκλογές της 24η Ιουνίου, είναι πιθανόν να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Και για να τις κερδίσει, ο μόνος δρόμος είναι ακόμα ένας πόλεμος. Και φυσικά, ο πόλεμος αυτός θα διεξαχθεί στις κουρδικές περιοχές.
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 24ης Ιουνίου, υπάρχουν σημάδια κατεδάφισης της εξουσίας του Ερντογάν. Ο Ερντογάν και η ομάδα του, που κάποτε για να κερδίσουν τις εκλογές ποντάριζαν σε ένα περιβάλλον «εκεχειρίας» με τους Κούρδους αντάρτες, τώρα έχουν εναποθέσεις τις ελπίδες τους σε μια σύγκρουση και έναν πόλεμο για να κερδίσουν τις εκλογές. Και φυσικά όπως πάντα ο στόχος είναι οι Κούρδοι.
Τις τελευταίες ημέρες, ήρθε συχνά στο προσκήνιο μια επίθεση στο όρος Κανδήλι. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτά τα σχέδια τα επεξεργάζονται καιρό τώρα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αλλά και από πληροφορίες που προέρχονται από τις τοπικές πηγές, η κουρδική πλευρά είναι ενήμερη και προετοιμάζεται αναλόγως για μια τέτοια επίθεση
Η κυβέρνηση της Άγκυρας, τους ανοιξιάτικους μήνες, έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο έδαφος του νότιου Κουρδιστάν. Σε ορισμένες περιοχές της συνοριακής γραμμής, έχει κατασκευάσει ορισμένες στρατιωτικές βάσεις μέσα στο ιρακινό έδαφος, δημιουργώντας ενός είδους τετελεσμένα, ενώ βομβαρδίζει αδιάκοπα εδώ και μήνες με πολεμικά αεροπλάνα ορισμένες περιοχές. Αεροπλάνα αναγνωριστικά πετούν πάνω από αυτά τα εδάφη 24 ώρες την ημέρα.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του HPG, οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν εξαπλωθεί στο έδαφος, για να αποφύγουν τις αεροπορικές επιθέσεις. Ο τουρκικός στρατός από την πλευρά του, κάνει αεροκίνητες επιχειρήσεις και αποβιβάζει στρατό για να κάνει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε τοποθεσίες που βομβαρδίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη. Οι αεροκίνητες επιχειρήσεις γίνονται πάντοτε κάτω από το άγρυπνο μάτι των αναγνωριστικών αεροσκαφών. Οι στρατιώτες που αποβιβάζονται με ελικόπτερα, σε ορισμένες περιοχές κατασκευάζουν φυλάκια και θέσεις κάλυψης, με την υποστήριξη της αεροπορίας. Οι αντάρτες με τη σειρά τους περικυκλώνουν αυτές τις περιοχές και επιτίθενται στους στρατιώτες αυτών των φυλακίων.  περιβάλλουν αυτά τα καταφύγια και εκτελούν ενέργειες εναντίον των στρατιωτών. Εικόνες αυτών των δράσεων έχουν πρόσφατα δημοσιευθεί στην τηλεόραση των ανταρτών Gerilla TV.
Αυτές οι εξελίξεις για τις οποίες προαναφερθήκαμε, γίνονται κυρίως στην περιοχή του Bradost, ειδικά τους τελευταίους 2 μήνες. Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει κάποιες βάσεις εδώ, αλλά οι συμπλοκές με τους αντάρτες συνεχίζονται.
                                                                Το ορεινό σύμπλεγμα Κανδήλι
Όμως, η περιοχή αυτή δεν είναι τόσο κοντά στο όρος Κανδήλι, όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά ΜΜΕ. Είναι περισσότερο κοντά στην κωμόπολη Sideka. Ο λόγος που ο τουρκικός στρατός επιτίθεται στην περιοχή αυτή, είναι να αποκόψει τη γραμμή Xinere-Sideka και να εγκατασταθεί εκεί. Φαίνεται ότι οι δυνάμεις τους θα παραμείνουν στην περιοχή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και οι συγκρούσεις στην περιοχή αυτή θα συνεχιστούν μέχρι το φθινόπωρο.
Όμως η περιοχή που βρίσκονται τώρα οι Τούρκοι στρατιώτες, από το όρος Κανδήλι απέχει 100 χλμ με πέταγμα πουλιού. Για να φθάσουν οι Τούρκοι στρατιώτες στο Κανδήλι, πρέπει να περάσουν από τις περιοχές Soran, Çoman, Rewanduz και Diyana. Και η περιοχή αυτή δεν επιτρέπει να κινηθείς με οχήματα. Αποτελείται από ψηλές κορφές, απόκρημνα βουνά και βαθιές κοιλάδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρεις τι μπορεί να βγει μπροστά σου ανά πάσα στιγμή.
Ο τουρκικός στρατός δεν το ξέρει αυτό; Φυσικά το ξέρει. Σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα «Αφού το ξέρει, πώς προετοιμάζεται για μια επίθεση για τον Κανδήλι;» αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Λέγεται ότι πιο πολύ οι επιχειρήσεις θα έχουν τη μορφή αεροπορικών επιθέσεων, δολοφονιών και απαγωγών. Μεταξύ των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει είναι ότι ζήτησαν τη βοήθεια των ΗΠΑ γι’ αυτό.  Εάν είναι δυνατόν, θέλουν να κάνουν μια τέτοια προσπάθεια πριν από τις εκλογές και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Αλλά είναι δύσκολο να πούμε ότι κάτι τέτοιο θα έχει πιθανότητα επιτυχίας.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν γίνονται σχεδιασμοί και προετοιμασίες για μια πιο μεγάλη επιχείρηση στο όρος Κανδήλι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανάβουν πράσινο φως (ως εξισορρόπηση στην προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία και για ορισμένα θέματα που σχετίζονται με τη Συρία), αλλά ζητούν από την Τουρκία να συνεννοηθεί με τη Βαγδάτη. Η Άγκυρα περιμένει τη συγκρότηση κυβέρνησης στη Βαγδάτη.
Από την άλλη, είναι αδύνατο να προσεγγίσει η Τουρκία στο όρος Κανδήλι, χωρίς τη συνεργασία του Ιράν. Επειδή το Κανδήλι συνορεύει με το Ιράν. Όμως η κατάσταση για το Ιράν είναι πιο περίπλοκη, διότι μια τέτοια επίθεση στις κουρδικές δυνάμεις θα μπορούσε να προκαλέσει στην Τεχεράνη άλλα προβλήματα σε μια εποχή που δεν τα χρειάζεται καθόλου.
Το KDP είναι πρόθυμο να δεχτεί μια τέτοια επίθεση, ενώ οι άλλες κουρδικές δυνάμεις αντιτίθενται. Οι αξιωματούχοι του KCK πιστεύουν ότι μια τέτοια επίθεση  είναι δυνατόν να εκδηλωθεί πριν από τις εκλογές. Μιλώντας στο ANF, το μέλος του εκτελεστικού Συμβουλίου της KCK, Mustafa Karasu, δήλωσε: «Το AKP μπορεί να κάνει οποιαδήποτε απερισκεψία, αλλά αν επιτεθεί, η επίθεση αυτή μπορεί να αποφέρει περισσότερα εκλογικά κέρδη στους Κούρδους».
Όσον αφορά τις τουρκικές αρχές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι θέμα ωρών η επίθεση στο Κανδήλι. Ορισμένοι «ειδικοί» που δεν γνωρίζουν ούτε στο χάρτη πού βρίσκεται το Κανδλήλι, γράφουν ότι το ΡΚΚ από το φόβο του έχει μεταφέρει τις δυνάμεις στο όρος Σενκάλ. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν σύντομα υψώσουν την τουρκική σημαία σε κάποια άσχετη κορυφή και πουν στις τηλεοράσεις ότι οι Τούρκοι στρατιώτες την ύψωσαν στο Κανδήλι. Και θα προσπαθήσουν να το κάνουν πριν από τις εκλογές. Επίσης, είναι πιθανό να δείχνουν περισσότερο στις τηλεοράσεις τις απώλειες που έχουν στις μάχες με τους αντάρτες.
Θα το κάνουν αυτό επειδή χρειάζονται ψυχολογικό πόλεμο για να αποκτήσουν τον έλεγχο στην κοινή γνώμη. Δεν μπορούν να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη, δεν μπορούν να εδραιώσουν την οικονομία, δεν μπορούν να πείσουν τους ανθρώπους να ψηφίσουν. Και έτσι θέλουν να επιβάλουν την ατζέντα του πολέμου και ρίχνουν όλο το βάρος στην ιστορία της «επιχείρησης στο Κανδήλι».
Το σχέδιο αυτό θα το θέσουν σε εφαρμογή μετά τις 24 Ιουνίου. Αν το AKP-MHP χάσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου στις 24 Ιουνίου, μπορεί να αποφασίσει πρόωρες εκλογές. Και το μόνο πράγμα που μπορεί να τους εξασφαλίσει μια νίκη στις πρόωρες εκλογές, είναι ένας πιο σκληρός πόλεμος. Και ο πόλεμος αυτός θα διεξαχθεί στις κουρδικές περιοχές.
Όπως ακριβώς έκαναν όταν έχασαν την πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015. Προκάλεσαν πόλεμο με τους Κούρδους και κέρδισαν τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015. Θα πούνε  στον κόσμο «Είμαστε σε πόλεμο και ο πιλότος δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Με άλλα λόγια, δεν αλλάζεις το άλογο όταν βρίσκεσαι στη μέση του ποταμού». Με βάση αυτόν τον υπολογισμό θα προκαλέσουν πάλι πόλεμο, για να κερδίσουν μια στρατιωτική «νίκη» και να τη μετατρέψουν σε εκλογικά κέρδη στις εκλογές. Αλλά δεν είναι δυνατόν να κερδίσουν μια νίκη στην περιοχή του Κανδηλίου. Το μόνο που μπορούν να πετύχουν αυξάνοντας την ένταση του πολέμου, είναι να επιταχύνουν την κατάρρευσή τους.
Το κείμενο στα τουρκικά ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.