27/6/18

Σε δίνη σεναρίων αποστασίας η κυβέρνηση

Ο Τσίπρας κάνει αποδεκτή την πρόταση για 180 στο Σκοπιανό

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
Η κυβέρνηση αναζητά κινήσεις για την αποκατάσταση του κλίματος αποσταθεροποίησης που καταγγέλλει. Αφήνει να διαρρεύσει ότι επίκεινται νέες προσχωρήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίζει την ψήφιση της συμφωνίας με τα Σκόπια από 180 βουλευτές, όπως έχει ζητήσει ο Π. Καμμένος
Σε δίνη σεναρίων αποστασίας και αποσταθεροποίησης από επιχειρηματικά συμφέροντα, κινείται από χθες η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μετρά 152 βουλευτές με τη συμμετοχή της Θ. Μεγαλοοικονόμου που ήρθε πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ από την Ένωση Κεντρώων και τους Κ. Ζουράρι και Κ. Κατσίκη που έχουν δηλώσει ανοικτά ότι δεν ψηφίζουν τη συμφωνία με τα Σκόπια.
Η κυβέρνηση «βλέπει» συμπαιγνία επιχειρηματικών συμφερόντων και Ν.Δ., πίσω από την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη, κάνει λόγο για «νέα αποστασία», ενώ την ίδια στιγμή πηγές της αξιωματικές αντιπολίτευσης μιλούν για «κλίμα πανικού» και «σχέδιο απόδρασης της κυβέρνησης».
Ο κ. Τσίπρας παρενέβη χθες από το Λονδίνο για να πει ότι «δεν ανησυχεί για την κυβερνητική συνοχή και αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει». Από χθες ωστόσο ένα από τα μεγάλα πολιτικά ερωτήματα που τίθενται είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει με 152 βουλευτές ακόμα 11 μήνες και να φτάσει στον Μάιο του 2019, οπότε όλα δείχνουν ότι έχει αποφασίσει να πάει σε εθνικές εκλογές.
Το παρασκήνιο είναι έντονο, αν και ακόμα εν πολλοίς αθέατο. Υπήρξε προχθές το βράδυ δίωρη συνάντηση του κ. Καμμένου με τον κ. Λαζαρίδη ώστε να μεταπειστεί ή να παραδώσει την έδρα του και να παραιτηθεί αντί να ανεξαρτητοποιηθεί. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φέρεται να ζητά δέσμευση στήριξης από έναν – έναν τους βουλευτές του ότι δεν επίκειται άλλη κίνηση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση για να απαντήσει στο κλίμα αποσταθεροποίησής της, αφήνει να διαρρεύσουν σενάρια για προσαρτήσεις που αναμένονται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και εφεδρείες από την ομάδα των ανεξαρτήτων, του Ποταμιού, του Κινήματος Αλλαγής, της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και των ΑΝΕΛ προκειμένου να συγκρατήσει  τις δυνάμεις της.
Το κυβερνητικό non paper κάνει λόγο για σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, με τη στήριξη επιχειρηματιών «που έχουν ως έδρα τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και προς όφελος του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη». Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι το non paper της κυβέρνησης αναφέρεται στους Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη, τους οποίους ωστόσο δεν κατονομάζει, αλλά επιχειρεί να συνδέσει με τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ..
Ειδικά σε ότι αφορά τον Ιβάν Σαββίδη - αν και με τον κ. Μαρινάκη οι σχέσεις της κυβέρνησης πριν από τον άγονο διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών ήταν πολύ καλές - οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί δύσκολα μπορούν να γίνουν πειστικοί. Είναι ακόμα νωπές οι εικόνες των κ. Τσίπρα και Καμμένου να υπερασπίζονται τον κ. Σαββίδη από το βήμα της Βουλής και μάλιστα με φανατισμό για πολλές περιπτώσεις που ο ομογενής επιχειρηματίας απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη. Από τις δηλώσεις του στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών που δεν προχώρησε τελικά και το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ που χαρίστηκε, μέχρι το πλοίο με τα λαθραία τσιγάρα που ακόμα βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου και την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας με το πιστόλι στη θήκη.
Ναι στους 180 για το Σκοπιανό;
Στην κυβέρνηση δεν επικρατεί ψυχραιμία και ηρεμία, όπως προσπαθεί να πείσει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τζανακόπουλος από χθες. Επικρατεί ανησυχία και αναβρασμός και αναζητούνται άμεσα κινήσεις που θα αποκαταστήσουν το κλίμα. Μία από αυτές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταστήσει σαφές από τώρα ότι θα κάνει δεκτή την πρόταση του κ. Καμμένου – την οποία είχε απορρίψει με θόρυβο ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τζανακόπουλος– για κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια από την ελληνική Βουλή από 180 και όχι από 151 βουλευτές.
«Η πρόταση του κ. Καμμένου για την αυξημένη πλειοψηφία και των ΑΝΕΛ, έγινε μετά από την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών. Και πρέπει να σας πω ότι και ο πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Καμμένος, όποτε έχει προκύψει το οποιοδήποτε ζήτημα, βρίσκονται σε στενότατη επικοινωνία και συζητούν με καλή θέληση και ανοιχτό μυαλό όλες τις προτάσεις. Αυτό θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση» είπε χθες ο κ. Τζανακόπουλος.
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Τό ζήτημα τῶν Σκοπίοων προκάλεσε σαφῶς ὁριστικό πολιτικό ρῆγμα μέ προσωρινό μάλιστα κενό ἐξουσίας. Ὄχι μόνο του, ἀλλά διότι συνοδεύεται ἀπό Μητσοτακέϊκο ἐνδοτισμό.
    Τό ρἦγμα δέν θεραπεύεται.
    Τό κενό φυσικό εἶναι νά σπεύδουν νά τό καλύψουν κάποιοι.

    Χαμπάρι τίποτα ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας!

    Καί νά καλυφθῆ κάπως τό κενό ἐξουσίας μήν πανηγυρίζετε.
    Διότι, τό ρῆγμα φθάνει στό Πολιτειακό καί στήν συνοχή τῆς Ἐπικράτειας, ἀν δέν ἀνακληθοῦν οἰ προδοτικές κινήσεις Τσίπρα-Καμμένου-Κοτζιά, ὡς τέτοιες.
    Συνέλθετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.