27/6/18

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η συμφωνία των Πρεσπών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες

O ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης Johannes Hahn στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Τη στήριξή του στη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συμφώνησε ότι το 2019 θα αποφασιστεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν η μη χορήγηση ξεκάθαρης ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την έκβαση του δημοψηφίσματος στη πΓΔΜ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε πως η υλοποίηση της συμφωνίας θα ενισχύσει το «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».
«Όπως έχουμε πει πριν, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Η συγκεκριμένη συμφωνία θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει τη περιφερειακή ασφάλεια, ευημερία και κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για την εξεύρεση μια αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
«Αυξάνουμε επίσης την εμπλοκή των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια. Μέσω μιας ενεργητικής αμερικανικής διπλωματίας και σε στενό συντονισμό με την ΕΕ υποστηρίξαμε τους οραματιστές ηγέτες πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ στη προσπάθεια επίτευξης μιας πιθανόν ιστορικής συμφωνίας στην ονοματολογική διαφωνία», υποστήριξε ο Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Καθημερινή

13 σχόλια:

  1. Μηπως αν φυγουν αυτοι απ την Συρια δεν θα οφελησει αλλες χωρες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μᾶς δουλεύουν οἱ ΗΠΑ; Ἀφοῦ ἐκεῖνες ἐπέμειναν ἀπό τό 1945 μέχρι καί τό 1991, νά μή μιλᾶμε γιά τήν ωευδώνυμη ἐπαρχία "Μακεδονία" τῆς Γιουγκοσλαβίας τοῦ Τίτο. Δέν ντρέπονται;
    Πολύ δικαιότερο καί ἱστορικῶς ἀκριβέστερο, θά ἦταν νά ἐπιστρέψουν οἱ ΗΠΑ τό Τέξας στό Μεξικό.....
    Ἤ καλλίτερα, πῶς θά ἔβλεπαν οἱ Κυβερνήσεις ΗΠΑ μιά ἀπαίτηση "αὕριο", π.χ. τῆς Ρωσίας τῆς Κίνας καί τῶν Εὐρωπαίων, νά ἀνεξαρτητοποιθῆ τό Τέξας καί νά γίνῃ ἀνεξάρτητο κράτος, μέ τούς χιλιάδες ἱσπανόφωνους μετανάστες ἐντός τῶν ΗΠΑ ὡς...ἐθνικές μειοψηφίες τοῦ ...."ἔθνους τῶν Τεξανῶν";
    Θά ἐνίσχυε αὐτό ἄλλωστε, τήν ὁλοκλήρωση τῆς οίκονομικῆς κλπ ἑνότητας τῆς Βορειο-ἀμερικανικῆς ἡπείρου.
    Δέν θά ἄρεσε ἔ, κε ἐπιτόπιε Πρέσβη;

    ΥΓ. Τό Μακεδονία γιά τά Σκόπια, ξεχάστε το. Δέν τό δώσαμε. Ἔχει ὁλόκληρα 3.000 χρόνια ἱστορία τό Ἑλληνικό θέμα τῆς Μακεδονίας. Τό ἁρπάξανε τό ὄνομά της κάποιοι προδότες τοῦ Ἑλληνισμοῦ, καί πᾶνε νά τό δώσουν σέ κλεπταποδόχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ SOCRATES ALEXANDRINOS

      "Ἀφοῦ ἐκεῖνες ἐπέμειναν ἀπό τό 1945 μέχρι καί τό 1991, νά μή μιλᾶμε γιά τήν ωευδώνυμη ἐπαρχία "Μακεδονία" τῆς Γιουγκοσλαβίας τοῦ Τίτο"

      Υπάρχει κάποια πηγή γι αυτό; Ομολογώ ότι πρώτη φορά ακούω/διαβάζω κάτι τέτοιο.

      Οι ΗΠΑ, όπως αποδεικνύει το παρακάτω άρθρο, ποτέ δεν μάς πίεζαν για συγκεκριμένο όνομα, αλλά απλώς για λύση τού ονόματος, ώστε να μπορέσουν να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Κι εννοείται ότι αυτό άρχισε να γίνεται μετά την διάλυση τής Γιουγκοσλαβίας και όχι πριν.

      Επιπτώσεις της «Συμφωνίας των Πρεσπών» στα Βαλκάνια: Βουλγαρία, Σερβία και Αλβανία

      Διαγραφή
    2. Ενημερώσου κε Νάτιβιστ. Ὑπάρχουν ἀναρτημένα ντοκουμέντα γιά τήν στάση τῶν ΗΠΑ στό Σκοπιανό ἀπό τήν ἐποχή πού ὀνομασε ὁ Τίτο "Μακεδονία" τήν Νότια ἐπαρχία τῆς Γιουγκοσσλαβίας. Εἶναι ὅπως τά ΄λέω παραπάνω.
      Ἀπό τό 19991, ἄρχισαν τά τελλά οἱ διπλωμάτες τους, ὅτι "δέν καταλαβάινουν" γιατί ἡ Ἑλλάδα ἐνοχλεῖται μέ τό ὄνομα Μακεδονία γιά τά Σκόπια, κλπ. Διαβάζουμε έφημερίδες ἀπό τή δεκαετία τοῦ 1970.....

      Διαγραφή
    3. Ο κομιστής πληροφορίας, ή ο ισχυριζόμενος κάτι, οφείλει να υποδείξει την πηγή τής πληροφορίας, ή τού ισχυρισμού του αντιστοίχως και όχι να στέλνει τούς άλλους να την γυρεύουν. Εγώ αυτό κάνω, όσο μπορώ. Δεν θυμούμαι ποτέ, ΜΑ ΠΟΤΕ, να προσκόμισες πηγή, οσάκις σού εζητήθη. Δεν είσαι αξιόπιστος.

      Διαγραφή
    4. Αν μπορώ να συμβάλω:
      Τον Δεκέμβριο του 1944 τηλεγράφημα του State Department προς αμερικανικές Αρχές, με υπογραφή του τότε αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Stettinius, έγραφε, μεταξύ άλλων, ότι: « Η (αμερικανική) Κυβέρνηση θεωρεί ότι αναφορές του τύπου μακεδονικό «έθνος», μακεδονική «Μητέρα Πατρίδα» ή μακεδονική «εθνική συνείδηση» αποτελούν αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτική πραγματικότητα και βλέπει σε αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα που θα υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας».

      Σε αυτό το ιστορικό υπόβαθρο, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, βασίζοντας την ύπαρξη της ως ανεξάρτητο κράτος στην τεχνητή και ψευδεπίγραφη έννοια του «μακεδονικού έθνους», η οποία καλλιεργήθηκε συστηματικά μέσω της πλαστογράφησης της ιστορίας και της καπηλείας της αρχαίας Μακεδονίας, για λόγους καθαρής πολιτικής σκοπιμότητας.

      Διαγραφή
    5. @ Δημήτριος

      Αυτό που γράφεις αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο απ' αυτό που ισχυρίζεται ο παραπάνω και γι αυτό δεν μπορεί να προσκομίσει πηγές. Ούτε εσύ παραθέτεις πηγή, αλλά το έγγραφο (όχι τηλεγράφημα), που αναφέρεις, το γνωρίζω.

      @ SOCRATES ALEXANDRINOS

      Ακολούθησα την συμβουλή σου κι ενημερώθηκα. Εσύ;

      Διαγραφή
  3. Ἄν κλειστοῦν στὶς χῶρες τοὺς,ἨΠΑ καὶ Γερμανία θὰ ὠφεληθοῦν πολλοὶ καὶ δὲν θὰ ὑποφέρουν τὰ Βαλκάνια,διότι ὁ πόλεμος στὴν γειτονιά μας εἶναι βέβαιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η συμφωνία των Πρεσπών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες - Απόλυτα σωστή παρατήρηση, απλά στις δύο χώρες που θα ωφεληθούν δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω ηθελα να πω τρεις χωρες.Εσυ σοφα το περιεκοψες στο ακρως απαραιτητο...

      Διαγραφή
    2. Παντως βρε Μπαμπιλονιαν εισαι πολυ προσεκτικος.Ξερω οτι ...βραζεις...εχεις αυτο το επιπεδο βρασμου ...αλλα πολυ προσεκτικος...

      Διαγραφή
  5. ΧΑΧΑΧ,ΜΕΓΑΛΗ ΟΦΕΛΕΙΑ Ιδίως η παραδοση του ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥ ΛΙΜΕΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ,ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στους Σκοπιανους.
    ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ, ΠΑΡΑΤΥΠΗ,ΠΑΡΑΝΟΜΗ,ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΝ ΕΘΝΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ-ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ- ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΑ.
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ H ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ,ΑΚΟΛΟΥΘΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ.
    ΤΡΙΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ .ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ,ΩΣΤΟΣΟ ΑΣ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ,ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΛΕΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ;;
    ΤΕΤΑΡΤΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ MAΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ,ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΛΟΓΟ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΝΕΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.