20/6/18

Περνούν εσπευσμένα τη συμφωνία από την βουλή των Σκοπίων, γιατί φοβούνται την οργή του κόσμου στην Ελλάδα

Στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα - 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας) συνέρχεται στα Σκόπια η Ολομέλεια του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, προκειμένου να επικυρώσει την συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.
Χθες η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ, ενέκρινε το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας.
Την συμφωνία παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της ως «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού» και έκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για τη χώρα του.
Ανέφερε ακόμη ότι η επίλυση της διαφωνίας για το όνομα είναι ένας συμβιβασμός, «στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς». Σημείωσε παράλληλα ότι η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στην συμφωνία έχει καλέσει συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της.
Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές. Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.