17/6/18

Συγνώμη


Ξέρω ότι ακόμη και όσοι υποστηρίζετε τη λύση της "Βόρειας Μακεδονίας" ως αναγκαιότητα, νιώθετε (καταβάθος και ίσως ανομολόγητα) ένα σφίξιμο που οι Σλάβοι γείτονές μας θα ονομάζονται και επισήμως πλέον Μακεδόνες (ή Βόρειοι Μακεδόνες) με τη δική μας αποδοχή και έγκριση. Γνωρίζετε ότι "κάτι δεν πάει καλά" με την ιστορία και ότι το όνομα κυριότητας "Μακεδονία" δεν θα επιλέγατε ποτέ να το παραχωρήσετε, αν ήταν στο χέρι σας. Ξέρετε πού οφείλεται το "σφίξιμο";
Επειδή κάπου σωστά ακούσατε ότι ο Φίλιππος και η Ολυμπιάδα γνωρίστηκαν στα Καβείρια μυστήρια, στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη. Επειδή κάποιοι δάσκαλοι σωστά σας είπαν πως ο Αλέξανδρος είχε δάσκαλο τον Αριστοτέλη, τον μέγιστο Έλληνα φιλόσοφο της ανθρωπότητας, ο οποίος γεννήθηκε σε ένα χωριό της Χαλκιδικής και έθεσε τις βάσεις της παγκόσμιας επιστήμης. Επειδή κάποτε μάθατε την μακραίωνη ελληνική ιστορία της Μακεδονίας, η οποία αποδεικνύεται μέσα από την τεράστια αρχαία ελληνική γραμματεία και τα πολιτισμικά και λαογραφικά χαρακτηριστικά των ελληνικών γενεών εδώ και χιλιετίες.

Όσους χάρτες και να μελετήσετε, όσες μεταβολές συνόρων και αν παραθέσετε, γνωρίζετε κατά βάθος ότι δεν είναι θέμα γεωγραφικό, αλλά θέμα εθνικό. Θέμα βαθύτατα πολιτισμικό και παιδευτικό. Θέμα της δικής μας ταυτότητας. Για το δικό μας καλό και το καλό των επόμενων γενεών, γνωρίζετε ότι θα έπρεπε να υπερασπιστούμε καλύτερα αυτό το όνομα. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, οι πολιτικοί που εξέλεξε ο κόσμος, είχαν ως μοναδική αρμοδιότητα να εξυπηρετούν το εγχώριο ιδιοτελές συμφέρον της κομματικής κάστας τους. Κανένα άλλο διαχειριστικό ή διαπραγματευτικό προσόν δεν κρίθηκε στις εκλογές ως απαραίτητο.
Αυτό που συνέβη σήμερα, είναι ένα μάθημα για τις επόμενες γενιές. Για το πώς το κοινωνικό σύνολο βλάπτεται όταν υπερέχει στον δημόσιο βίο η εξυπηρέτηση του ιδιοτελούς συμφέροντος εις βάρος του κοινού καλού. Ας ελπίσουμε, ότι τα δισέγγονά μας θα αποδειχτούν πιο ικανοί να υπερασπιστούν την ιστορία και τις πολιτισμικές καταβολές του τόπου τους. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουν να δώσουν πειστική και κατατοπιστική απάντηση στον Ιάπωνα τουρίστα, ο οποίος όταν επισκεφθεί τα Στάγειρα το 2100 θα ρωτήσει γεμάτος σύγχυση: "Ο Αριστοτέλης τελικά τι ήταν; Μακεδόνας ή Έλληνας;". Και ίσως τότε, περισσότεροι Έλληνες ανοίξουν να διαβάσουν τα "Ηθικά Νικομάχεια" του Αριστοτέλη στο πρωτότυπο. Δεν θα είναι καθόλου παράξενο που η μακεδονική γλώσσα του Αριστοτέλη θα τους φανεί οικεία. Γιατί; Επειδή είναι αρχαία ελληνικά.
Καληνύχτα.

5 σχόλια:

  1. Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και στηνσυνεχεια διαβασουν και τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ του Αριστοτελη.Σιγουρα θα καταλαβουν για να διαγραψουν στην ζωη των ενα λαμπρο μελλον.Μην ανησυχειτε για την γεωγραφικη παραδοση εδαφων. Το θεμα ειναι μην γινει παραδοση ιδεων ,πιστευων, και αντιληψεων.Οι ευκαιριες στην ζωη δεν ενεφανιζονται καθημερινα.Κοντα στον βασικλικο , ποτιζεται και η γλαστρα.Τωρα τι να πω , οτι πρι κπου εικοσι χρονια οι κατοικοι της Μελιτης κατεβασαν την Ελληνικη σημαια εξω απο την Αατυνομια?Επειδη εζησα Ψαραδες Αγ Γερμανο , Πισοδερι, και Κορετεια, ξερω πως σκεπτονται οι εκει κατοικοι.
    Αυτο που συχαινονται ολοι παντως ειναι το ψεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες Όσσα,
    ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι,
    κούφιοι και οκνοί καταφρονάν τη θεία τραχειά σου γλώσσα,
    των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι"
    Κωστής Παλαμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαμπιλονιαν
      Με συγκινησες....σορυ...εμεινα ενα λεπτο στον χρονο ακινητος....
      Να το γραφεις συχνα αυτο...να το θυμωμαστε ολοι....Σε ευχαριστω πολυ..με εξανθρωπησες...δεν υπαρχουν λογια γαυτον τον γιγαντα της σκεψης τον Παλαμα μας....τον Κωστη...σουρχεται σκοτοδινη αν τον συγκρινεις ..με τα τιποτε που σημερα χασκογελουσαν....
      Αλλα .....αντε στα κομματια...." ασκος κλυδωνιζομενος και ουδεποτε βυθιζομενος "....ετσι δεν προβλεψαν οι Δελφοι το μελλον της Ελλαδας ??? ..

      Διαγραφή
  4. Ντροπἠ!!! Αιὠνια ντροπἠ !!! Καταραμἐνοι προδὀτες!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.