26/6/18

Εκλογές Τουρκία: Ποιος έστειλε το HDP στη Βουλή και πάνω από το όριο του 10%;

  • Υποστηρικτές του HDP παρακολούθησαν την προεκλογική ομιλία του φυλακισμένου υποψηφίου για την προεδρία της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς μέσω του TRT (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Ενώ το HDP έλαβε ποσοστό πάνω από το 11% στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, είδε τα ποσοστά του να μειώνονται στους νομούς της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ στους νομούς Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης είδε τα ποσοστά του να αγγίζουν εκείνα των εκλογών της 7ης Ιουνίου 2015, όταν ξεπέρασε το 13%.

Η ανάλυση του Mahmut Lıcalı, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Cumhuriyet», δείχνει ότι «στρατηγικοί ψήφοι» έφεραν το HDP πάνω από το όριο του 10%.
Το HDP, που στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015 το ψήφισαν 5.145.000 ψηφοφόροι, είδε τη δύναμή του να αυξάνεται κατά 627 χιλιάδες ψηφοφόρους, αφού έλαβε 5.772.000 ψήφους. Όμως το αξιοπρόσεκτο είναι ότι την ίδια στιγμή τα ποσοστά του μειώθηκαν στους κουρδικούς νομούς της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Στους νομούς Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας και Σμύρνης αύξησε τις ψήφους του κατά 410 χιλιάδες, σε σχέση με τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015. Στην Κωνσταντινούπολη, από 948 χιλιάδες οι ψήφοι αυξήθηκαν στο 1.192.000, στην Άγκυρα από 151 χιλιάδες αυξήθηκαν στις 225 χιλιάδες και στη Σμύρνη από 247 χιλιάδες σε 334 χιλιάδες ψήφους. Άρα, συνολικά στους τρεις αυτούς νομούς το HDP αύξησε τις ψήφους του κατά 410 χιλιάδες. Τις πιο πολλές τις έλαβε στην Κωνσταντινούπολη, σχεδόν 1,2 εκατομμύρια και μετά στο Ντιγιάρμπακιρ, 556 χιλιάδες. Αυτές οι «στρατηγικές» ψήφοι, που είναι ψηφοφόροι που στις προεδρικές δεν ψήφισαν τον Ντεμιρτάς αλλά στις βουλευτικές ψήφισαν το HDP, το οδήγησαν στη Βουλή.
Αν σκεφτεί κανείς ότι το σύνολο των ψήφων στους 11 νομούς που ήρθε πρώτο το HDP, ανέρχεται κοντά στα δυο εκατομμύρια (1.928.000), τότε αντιλαμβάνεται ότι το υπόλοιπο από τα 5.772.000 ψηφοδέλτια, προήλθε από νομούς εκτός του Κουρδιστάν και άρα, από κει προέρχονται οι ψήφοι που έβαλαν το HDP στη βουλή.
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς πέρασε στην ιστορία ως ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας που έκανε προεκλογικό αγώνα μέσα από τη φυλακή, λαμβάνοντας 4,15 εκατομμύρια ψήφους και ποσοστό 8,5% και παίρνοντας την τρίτη θέση, μετά τον Ερντογάν και τον Ιντζέ.
Στις προεδρικές του 2014 ο Ντεμιρτάς είχε λάβει 3,97 εκατομμύρια ψήφους.
Όσον αφορά τους βουλευτές, ο νομός Αντιαμάν δεν εξέλεξε βουλευτή, το Μπίτλις ενώ είχε δυο εξέλεξε έναν, το Ντιγιάρμπακιρ αντί 10 εξέλεξε 9, το Βαν αντί 7 εξέλεξε 6, το Σίρνακ αντί 4 εξέλεξε 3, ενώ το Χακιάρι πέτυχε τρία στα τρία. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην Κωνσταντινούπολη, το HDP από 7 βουλευτές που είχε, τους ανέβασε στους 12, ενώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι μισοί υποψήφιοι βουλευτές στις λίστες του HDP ήταν γυναίκες, από τις οποίες εκλέχτηκαν οι 25. Αυτό σημαίνει ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα του HDP οι γυναίκες καταλαμβάνουν ποσοστό περίπου 35%, ίσως από τα υψηλότερα στον κόσμο. Όσον αφορά τις ψήφους του εξωτερικού, το HDP βγήκε πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, την Ουκρανία και το Ιράκ.
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.

1 σχόλιο:

  1. Πολλοι τουρκοι δημοκρατες ψηφισαν τον ερντογαν στις προεδρικες εκλογες για να μην επελθει το χαος αν χασει ο ερντογαν. Και ψηφισαν το HDP για αντισταθμισμα στον εκφασισμο της χωρας και την στροφη της στην απολυταρχια.

    Επισης πολλοι τουρκοι ειναι τωρα φοβισμενοι οτι μπορει τα πραγματα να πανε στραβα με την ελλαδα.

    Καλη δυναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.