28/6/18

Χοντραίνει το παιχνίδι μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας - Η Ουάσιγγκτον λέει όχι στους S-400 και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας

Πομπέο: Έχουμε ξεκαθαρίσει στην Τουρκία τη θέση μας για τους S-400

«Έχουμε υπάρξει πολύ ξεκάθαροι με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με την απόκτηση των S-400» επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερουσιαστή Βαν Χόλεν, στη διάρκεια κατάθεσης του στην Επιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων της Γερουσίας.
Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του σε ό,τι αφορά το θέμα της παράδοσης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στη Τουρκία, ο γερουσιαστής κάλεσε τον υπουργό να διαβεβαιώσει δημόσια ότι δεν θα ολοκληρωθεί η παράδοση μέχρι η Άγκυρα να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400. Ζήτησε επίσης να σταλεί το συντομότερο δυνατόν ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η αμερικανική πλευρά.
«Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείτε με τη λέξη "κίνδυνοι". Νομίζω ότι θα καταλάβουν μόνο ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Εμείς (το Κογκρέσο) τους στείλαμε ένα και νομίζω ότι είναι σημαντικό να είναι και η αμερικανική κυβέρνηση στην ίδια σελίδα. Άρα σας ζητώ να κάνετε μια καθαρή τοποθέτηση, αν όχι τώρα, που πιστεύω ότι θα βοηθούσε πολύ, το συντομότερο δυνατόν», επέμεινε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν.
Ο γερουσιαστής κάλεσε τη Τουρκία να επιλέξει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα στην Άγκυρα, προκειμένου, όπως είπε, να μην χαθεί το νομοθετικό μομέντουμ που έχει οικοδομηθεί στο Κογκρέσο για το συγκεκριμένο θέμα. «Όπως γνωρίζετε, υπήρξε μια τελετή στο Τέξας την ίδια ημέρα που αυτή η επιτροπή ανέλαβε δράση. Και νομίζω ότι όσο περισσότερο η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη κατεύθυνση χωρίς μια πολύ σθεναρή δήλωση από τις ΗΠΑ, τόσο περισσότερο θα χάνεται το μομέντουμ. Πρέπει να το τερματίσουμε και να τους καταστήσουμε σαφές ότι θα πρέπει να επιλέξουν τον σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να προβαίνουν σε ενέργειας που θα έθεταν σε κίνδυνο τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ» είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε παράλληλα πως η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους Κούρδους της Συρίας, με τους οποίους συνεργάζονται στο πόλεμο για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερουσιαστή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συμφώνησε πως οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν «έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο».
Σε ό,τι αφορά τη συνολική πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Πομπέο αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά. Σημείωσε, ωστόσο, πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος το τελευταίο διάστημα και υπάρχει μια βασική συνεννόηση για το πως οι τουρκικές και οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στο Μανμπίτζ της Συρίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.